![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Modlin czy Okęcie? Co sądzicie o tych lotniskach?
Co sądzicie o tych lotniskach? Które jest lepsze? O Modlinie słyszałam dużo krytycznych opinii, ale nie wiem czy to prawda, a niebawem planuję wylot na wakacje i nie chciałabym się "naciąć". Zastanawiać się w ogóle nad tym, czy nie warto zawracać sobie tym głowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Podróżniczka
|
Dot.: Modlin czy Okęcie?
Na Modlinie bywają większe kolejki więc na pewno trzeba być dużo wcześniej przed odlotem ale ogólnie lotnisko jak lotnisko, z obu polecisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Planując wakacje zupełnie się nie zastanawiaj nad lotniskiem! Ono tak naprawdę nie gra żadnej roli.
Jeśli planujesz wakacje sama i będziesz kupowała przelot tanimi liniami lotniczymi to na 90% wylecisz z Modlina, bo stamtąd lata większość tanich linii (Ryanair i Wizzair). Jeśli będziesz leciała z biurem podróży lotem tzw. czarterowanym to na 100% polecisz z Warszawy, bo czartery latają w Warszawie tylko stamtąd. Okęcie jest większe, więc jeśli to twoje pierwsze zetknięcie z lotniskiem to łatwiej byłoby Ci się odnaleźć na Modlinie, ale też bez przesady, że na Okęciu się nie odnajdziesz. Wszystko jest ładnie oznaczone. ![]() Co do opóźnień lotów itd. to one nie wynikają z pracy lotniska tylko zazwyczaj zależą od linii lotniczych. Np. w tym roku bardzo głośno było o turystach "koczujących" na lotniskach, ale związane to było z problemami samolotów linii Small Planet, a nie obsługą jakiegokolwiek portu lotniczego. Suma sumarum: zupełnie się nie zastanawiaj z którego lotniska lecieć. Naprawdę nie jest to takie ważne. Pomyśl, gdzie chcesz lecieć, a wtedy dostaniesz automatyczną odpowiedź czy to będzie z Modlina czy z Okęcia. P.S. fajnie, że już planujesz wakacje. Teraz są najlepsze opcje First Minute w biurach podróży! Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Potwierdzam- lotnisko jak lotnisko. Małe jest - to fakt, ale dobrze skomunikowane i estetyczne. Można tam dojechać Modlinbusem, lub takim połączeniem z okolicznych miast.Samochód w razie czego też jest gdzie zostawić.
Edytowane przez sowbar81 Czas edycji: 2016-10-31 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
zielony stworek
|
Modlin jest fatalnie położony, daleko od Warszawy.
Gdyby nie bezpośredni bus Modlinbus z Łodzi to dostanie się na lotnisko byłoby trudne. Tam lata Ryanair. Korzystałam tylko raz z tego lotniska. Dlatego wolę Okęcie, wybieram Wizzair. W razie czego jest dojazd miejskim autobusem do centrum Wawy czy pociąg bezpośrednio. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Wg mnie wybór lotniska nie ma na nic wpływu
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie Okęcie. Modlin jest daleko od maista. Długo się jedzie+dodatkowe koszty za transfer. Nie opłaca się. To znacznie wydłuża podróż. Byłam tam raz i zdecyduję się kolejny raz, wyłącznie pod warunkiem, że wyjdzie taniej niż z Okęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
jeśli się ma porównywalne loty to pewnie, że lepiej tam skąd bliżej (też wolę latać z Katowic niż Krakowa), ale czasem z dalszego lotniska są lepsze i tańsze połączenia - nawet po doliczaniu kosztów dojazdu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Czasami tak, wychodzi taniej. Nie spotkałam się ze znaczną różnicą, ale wiem, że można taką ofertę złapać. Ale nie można zapominać o czasie, który trzeba poświęcić na dojazd. Do tego -Modlin wcale nie jest tak dobrze skomunikowany z Warszawą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
leciałam kiedyś z Modlina i nie mogłę powiedzieć złego słowa, moze lotnisko nie jest tak osławione jak Okęcie, ale jest bardzo bezpieczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
zielony stworek
|
Aż jeden sklep bezcłowy to szału tam nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
zielony stworek
|
Norwegia jest w Schengen, ale nie w EU i zawsze przy zakupach na lotnisku można sporo zaoszczędzić. Wiadomo do EU się nie opłaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
poza tym oszczędza się chyba tylko jak leci sie bezposrednio poza Unię? Ja latam z Katowic głównie - 90% moich lotów to jest poza UE, ale z przesiadką w miescie UE. I system im nie przyjmuje drugiej karty pokladowej czyli powiedzmy FRA-ZRH, działa tylko pierwsza KTW-FRA, a że Frankfurt jest w UE, to żadna oszczędność. Pewnie moglabym bez cła zrobić zakupy we Frankfurcie, ale to już w ogole bezsensowna opcja. Więc mimo, że latam docelowo poza UE, to w bezcłówce mi sie nie oplaca kupować |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja zdecydowanie wolę Okęcie. Za każdym razem jestem zadowolona z obsługi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Zdecydowanie Okęcie. Modlin to totalna porażka. Nigdy więcej z stamtąd nie polecę. Stanie w deszczu i czekanie na wejście do samolotu o już szczy wszystkiego. Na Okęciu jest super. Nawet można bezpiecznie i tanio zostawić samochód na xxx .Super obsługa parkingu Więc trzymajcie się z daleka od Modlina.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2018-06-03 o 21:12 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jak jesteś spoza Warszawy, to na Modlin łatwiej dojechać, bo się nie stoi w warszawskich korkach. Parkingi długoterminowe przy Modlinie są też trochę tańsze i trochę bliżej. Na tym zalety się kończą.
Ogólnie jednak jakość lotniska ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Decydujące jest gdzie i za ile można z danego lotniska polecieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
Ja spoza Wawy i w życiu nie jest na Modlin łatwiej dojechać. Co więcej z Łodzi jedzie się dłużej o godzinę.
Na Okęciu jest poidełko na wodę i można za darmo napełnić swoją butelkę i nie trzeba kupować wody po 8zł. Kilka butelek wody wypiłam czekając ostatnio na samolot. Na Modlinie nie ma czegoś takiego. Nie ma też wystarczającej ilości toalet, automatu na kawę ( kasują za kawę na lotnisku 18zł ! ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na każdym lotnisku możesz napełnić swoją butelkę bo na każdym lotnisku jest ubikacja. Myślisz, że w poidełku woda jest inna niż w kranie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Nie na każdym lotnisku masz wodę zdatną do picia w toalecie. http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa...-poidelka.html Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2018-06-04 o 22:35 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
zielony stworek
|
Od stacji w Modlinie na lotnisko jedzie bus. Nie ma pod/ obok lotniska linii kolejowej.
Na Okęcie jedzie pociąg, na samo lotnisko. No i do wyboru jest też autobus miejski, busy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nie wiem jak jeżdżą autobusy i busy. Miałam na myśli dużo lepszy dojazd samochodem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
zielony stworek
|
Masz na myśli taksówkę ?
Przecież nikt nie będzie mnie woził w jedną stronę ponad 100 km na lotnisko jak busy są od 9zł na Okęcie i 19zł na lotnisko w Modlinie. Pociągu się w tej cenie nie ustrzeli. Koszty dojazdu na lotnisko i wymienionych wcześniej dodatków też trzeba kalkulować, a nie samego wylotu. Jeszcze nigdy lot z dojazdem nie wyszedł mi taniej z Modlina niż Okęcia, a ponad 8 lat regularnie latam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Nie, mam na myśli swoje osobiste auto. W dwie strony. Na lotnisko przed wylotem i z lotniska po powrocie. Nie ma wygodniejszego sposobu. Nie musisz się martwić o pory dnia i nocy, spóźnienia, o nic. Lądujesz, wychodzisz z lotniska, parę minut na parking i twoje auto na Ciebie czeka. Nie ważne czy lot punktualny, czy spóźniony, czy jest południe czy 3 w nocy.
Parking kosztuje parę złotych za dobę. Z resztą, nie chodzi o to żeby było najtaniej. Może być kilkadziesiąt złotych drożej jak jest wygodnie.
Edytowane przez GrubaDanka Czas edycji: 2018-06-05 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
zielony stworek
|
Mieszkam za granicą i w Polsce nie mam osobistego auta czy nawet szofera.
Atrakcyjność lotnisk w ogóle, nie tylko polskich, ocenia się również poprzez dostępność transportu publicznego. Modlin nie jest zatem tak atrakcyjny jak Okęcie. Ciężko się dostać z Warszawy, z okolic ( od strony Łowicza, Radomia czy Łodzi ). No, ale z założenia to lotnisko tanich linii lotniczych to ja się nie dziwię. Przyoszczędzisz na bilecie, wydasz na dojazd + marnowanie czasu . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja za 4,5 kupowałam najtańszą.
Dziewczyny, głupie pytanie, gdzie są te poidełka, nigdy nie brałam pod uwagę, że na lotnisku można pić za darmo. Natomiast zimnej wody z kranu to ja się nigdy nie napiję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja natomiast mam samochód i dojazd samochodem jest dla mnie najszybszy i najwygodniejszy. Jadę od drzwi, praktycznie do drzwi. Nie muszę tarabanić się z walizką na żaden dworzec, czekać na pociąg, zastanawiać się czy zdążę itd. Nie wiem jak się ocenia lotniska na świecie, ja oceniam tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Z tego co pamiętam bramka chyba 32. Drugiego nie zlokalizowałam jeszcze. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.