Modlin czy Okęcie? Co sądzicie o tych lotniskach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-20, 09:06   #1
Renia8
Przyczajenie

Modlin czy Okęcie? Co sądzicie o tych lotniskach?

Co sądzicie o tych lotniskach? Które jest lepsze? O Modlinie słyszałam dużo krytycznych opinii, ale nie wiem czy to prawda, a niebawem planuję wylot na wakacje i nie chciałabym się "naciąć". Zastanawiać się w ogóle nad tym, czy nie warto zawracać sobie tym głowy?
Renia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 10:35   #2
moniczorek
Podróżniczka

Dot.: Modlin czy Okęcie?

Na Modlinie bywają większe kolejki więc na pewno trzeba być dużo wcześniej przed odlotem ale ogólnie lotnisko jak lotnisko, z obu polecisz
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 21:03   #3
nthgcompares2me
Raczkowanie

Planując wakacje zupełnie się nie zastanawiaj nad lotniskiem! Ono tak naprawdę nie gra żadnej roli.
Jeśli planujesz wakacje sama i będziesz kupowała przelot tanimi liniami lotniczymi to na 90% wylecisz z Modlina, bo stamtąd lata większość tanich linii (Ryanair i Wizzair).
Jeśli będziesz leciała z biurem podróży lotem tzw. czarterowanym to na 100% polecisz z Warszawy, bo czartery latają w Warszawie tylko stamtąd.
Okęcie jest większe, więc jeśli to twoje pierwsze zetknięcie z lotniskiem to łatwiej byłoby Ci się odnaleźć na Modlinie, ale też bez przesady, że na Okęciu się nie odnajdziesz. Wszystko jest ładnie oznaczone.
Co do opóźnień lotów itd. to one nie wynikają z pracy lotniska tylko zazwyczaj zależą od linii lotniczych. Np. w tym roku bardzo głośno było o turystach "koczujących" na lotniskach, ale związane to było z problemami samolotów linii Small Planet, a nie obsługą jakiegokolwiek portu lotniczego.

Suma sumarum: zupełnie się nie zastanawiaj z którego lotniska lecieć. Naprawdę nie jest to takie ważne. Pomyśl, gdzie chcesz lecieć, a wtedy dostaniesz automatyczną odpowiedź czy to będzie z Modlina czy z Okęcia.

P.S. fajnie, że już planujesz wakacje. Teraz są najlepsze opcje First Minute w biurach podróży! Pozdrawiam
Stary 2016-10-21, 09:59   #4
sowbar81
Raczkowanie

Potwierdzam- lotnisko jak lotnisko. Małe jest - to fakt, ale dobrze skomunikowane i estetyczne. Można tam dojechać Modlinbusem, lub takim połączeniem z okolicznych miast.Samochód w razie czego też jest gdzie zostawić.

Edytowane przez sowbar81
Czas edycji: 2016-10-31 o 08:51
sowbar81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-23, 20:13   #5
kaledonia
zielony stworek

Modlin jest fatalnie położony, daleko od Warszawy.
Gdyby nie bezpośredni bus Modlinbus z Łodzi to dostanie się na lotnisko byłoby trudne. Tam lata Ryanair. Korzystałam tylko raz z tego lotniska.
Dlatego wolę Okęcie, wybieram Wizzair. W razie czego jest dojazd miejskim autobusem do centrum Wawy czy pociąg bezpośrednio.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-08, 13:22   #6
100club
Raczkowanie

Wg mnie wybór lotniska nie ma na nic wpływu Latałam z Modlina i rzeczywiście położenie jest kiepskie, ale jest dobry dojazd komunikacją z centrum Warszawy i innych miast, więc jeśli nie masz możliwości własnego transportu to można wybrać tę opcję. Lotnisko jest o wiele mniejsze niż Okęcie, więc kolejki mogą wydawać się wielkie. Z doświadczenia wiem, że te kolejki są raczej chwilowe i tylko w czasie gdy jest dużo lotów. Wszystko zależy dokąd lecisz, bo nie wszystkie linie lotnicze działają na danym lotnisku...
Stary 2017-03-08, 07:31   #7
yagmursahin76
Raczkowanie

Zdecydowanie Okęcie. Modlin jest daleko od maista. Długo się jedzie+dodatkowe koszty za transfer. Nie opłaca się. To znacznie wydłuża podróż. Byłam tam raz i zdecyduję się kolejny raz, wyłącznie pod warunkiem, że wyjdzie taniej niż z Okęcia.
yagmursahin76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-09, 09:10   #8
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yagmursahin76 Pokaż wiadomość
Zdecydowanie Okęcie. Modlin jest daleko od maista. Długo się jedzie+dodatkowe koszty za transfer. Nie opłaca się. To znacznie wydłuża podróż. Byłam tam raz i zdecyduję się kolejny raz, wyłącznie pod warunkiem, że wyjdzie taniej niż z Okęcia.
jeśli się ma porównywalne loty to pewnie, że lepiej tam skąd bliżej (też wolę latać z Katowic niż Krakowa), ale czasem z dalszego lotniska są lepsze i tańsze połączenia - nawet po doliczaniu kosztów dojazdu.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-17, 08:02   #9
yagmursahin76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
jeśli się ma porównywalne loty to pewnie, że lepiej tam skąd bliżej (też wolę latać z Katowic niż Krakowa), ale czasem z dalszego lotniska są lepsze i tańsze połączenia - nawet po doliczaniu kosztów dojazdu.
Czasami tak, wychodzi taniej. Nie spotkałam się ze znaczną różnicą, ale wiem, że można taką ofertę złapać. Ale nie można zapominać o czasie, który trzeba poświęcić na dojazd. Do tego -Modlin wcale nie jest tak dobrze skomunikowany z Warszawą.
yagmursahin76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-27, 13:30   #10
mirka1025
Raczkowanie

leciałam kiedyś z Modlina i nie mogłę powiedzieć złego słowa, moze lotnisko nie jest tak osławione jak Okęcie, ale jest bardzo bezpieczne
mirka1025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-04, 07:06   #11
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez mirka1025 Pokaż wiadomość
leciałam kiedyś z Modlina i nie mogłę powiedzieć złego słowa, moze lotnisko nie jest tak osławione jak Okęcie, ale jest bardzo bezpieczne
Aż jeden sklep bezcłowy to szału tam nie ma.

Jestem
tutaj
Stary 2017-04-04, 08:01   #12
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Aż jeden sklep bezcłowy to szału tam nie ma.
jak nie ma lotów poza schengen, to sklepy bezclowe to ogolnie pic na wodę.
w katowicach wolałabym za to większy porządny kibel
Stary 2017-04-04, 08:17   #13
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
jak nie ma lotów poza schengen, to sklepy bezclowe to ogolnie pic na wodę.
w katowicach wolałabym za to większy porządny kibel
Norwegia jest w Schengen, ale nie w EU i zawsze przy zakupach na lotnisku można sporo zaoszczędzić. Wiadomo do EU się nie opłaca.

Jestem
tutaj
Stary 2017-04-05, 10:05   #14
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Norwegia jest w Schengen, ale nie w EU i zawsze przy zakupach na lotnisku można sporo zaoszczędzić. Wiadomo do EU się nie opłaca.
Tak, masz rację - skrót myślowy z opisów terminali "strefą Schengen" - chodzi o UE

poza tym oszczędza się chyba tylko jak leci sie bezposrednio poza Unię? Ja latam z Katowic głównie - 90% moich lotów to jest poza UE, ale z przesiadką w miescie UE. I system im nie przyjmuje drugiej karty pokladowej czyli powiedzmy FRA-ZRH, działa tylko pierwsza KTW-FRA, a że Frankfurt jest w UE, to żadna oszczędność. Pewnie moglabym bez cła zrobić zakupy we Frankfurcie, ale to już w ogole bezsensowna opcja.
Więc mimo, że latam docelowo poza UE, to w bezcłówce mi sie nie oplaca kupować
Stary 2018-03-17, 17:50   #15
simsonka
Raczkowanie

Ja zdecydowanie wolę Okęcie. Za każdym razem jestem zadowolona z obsługi.
simsonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-03, 20:33   #16
KamillN
BAN stały

Zdecydowanie Okęcie. Modlin to totalna porażka. Nigdy więcej z stamtąd nie polecę. Stanie w deszczu i czekanie na wejście do samolotu o już szczy wszystkiego. Na Okęciu jest super. Nawet można bezpiecznie i tanio zostawić samochód na xxx .Super obsługa parkingu Więc trzymajcie się z daleka od Modlina.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2018-06-03 o 21:12 Powód: Link.
KamillN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-04, 10:57   #17
GrubaDanka
Raczkowanie

Jak jesteś spoza Warszawy, to na Modlin łatwiej dojechać, bo się nie stoi w warszawskich korkach. Parkingi długoterminowe przy Modlinie są też trochę tańsze i trochę bliżej. Na tym zalety się kończą.

Ogólnie jednak jakość lotniska ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Decydujące jest gdzie i za ile można z danego lotniska polecieć.
GrubaDanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-04, 21:23   #18
kaledonia
zielony stworek

Ja spoza Wawy i w życiu nie jest na Modlin łatwiej dojechać. Co więcej z Łodzi jedzie się dłużej o godzinę.

Na Okęciu jest poidełko na wodę i można za darmo napełnić swoją butelkę i nie trzeba kupować wody po 8zł. Kilka butelek wody wypiłam czekając ostatnio na samolot.
Na Modlinie nie ma czegoś takiego.
Nie ma też wystarczającej ilości toalet, automatu na kawę ( kasują za kawę na lotnisku 18zł ! ).

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-04, 22:07   #19
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja spoza Wawy i w życiu nie jest na Modlin łatwiej dojechać. Co więcej z Łodzi jedzie się dłużej o godzinę.

Na Okęciu jest poidełko na wodę i można za darmo napełnić swoją butelkę i nie trzeba kupować wody po 8zł. Kilka butelek wody wypiłam czekając ostatnio na samolot.
Na Modlinie nie ma czegoś takiego.
Nie ma też wystarczającej ilości toalet, automatu na kawę ( kasują za kawę na lotnisku 18zł ! ).
Wydaje mi się, że woda jest po 9 zł

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-06-04, 22:26   #20
GrubaDanka
Raczkowanie

Cytat:
Przecież jadąc od Łodzi na Modlin zjeżdżasz z A2 już w Grodzisku, a na Okęcie musisz się ładować praktycznie do Warszawy.

Cytat:
Na Okęciu jest poidełko na wodę i można za darmo napełnić swoją butelkę i nie trzeba kupować wody po 8zł.
Na każdym lotnisku możesz napełnić swoją butelkę bo na każdym lotnisku jest ubikacja. Myślisz, że w poidełku woda jest inna niż w kranie?
Stary 2018-06-04, 22:33   #21
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez GrubaDanka Pokaż wiadomość
Przecież jadąc od Łodzi na Modlin zjeżdżasz z A2 już w Grodzisku, a na Okęcie musisz się ładować praktycznie do Warszawy.

Na każdym lotnisku możesz napełnić swoją butelkę bo na każdym lotnisku jest ubikacja. Myślisz, że w poidełku woda jest inna niż w kranie?
Busy jeżdżą najpierw i tak przez Warszawę. O pociągach nie wspominając. Okęcie mam bliżej. Do Okęcia jedzie pociąg, do Modlina nie jedzie.

Nie na każdym lotnisku masz wodę zdatną do picia w toalecie.
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa...-poidelka.html

Jestem
tutaj

Edytowane przez kaledonia
Czas edycji: 2018-06-04 o 22:35 Powód: dopisek
Stary 2018-06-04, 22:43   #22
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Busy jeżdżą najpierw i tak przez Warszawę. O pociągach nie wspominając. Okęcie mam bliżej. Do Okęcia jedzie pociąg, do Modlina nie jedzie.

Nie na każdym lotnisku masz wodę zdatną do picia w toalecie.
Na Modlin jedzie pociąg jest nawet linia Okęcie - Modlin przez Centralny
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-04, 23:02   #23
kaledonia
zielony stworek

Od stacji w Modlinie na lotnisko jedzie bus. Nie ma pod/ obok lotniska linii kolejowej.
Na Okęcie jedzie pociąg, na samo lotnisko. No i do wyboru jest też autobus miejski, busy.

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-05, 10:08   #24
GrubaDanka
Raczkowanie

Nie wiem jak jeżdżą autobusy i busy. Miałam na myśli dużo lepszy dojazd samochodem.
Stary 2018-06-05, 10:41   #25
kaledonia
zielony stworek

Masz na myśli taksówkę ?
Przecież nikt nie będzie mnie woził w jedną stronę ponad 100 km na lotnisko jak busy są od 9zł na Okęcie i 19zł na lotnisko w Modlinie.
Pociągu się w tej cenie nie ustrzeli.
Koszty dojazdu na lotnisko i wymienionych wcześniej dodatków też trzeba kalkulować, a nie samego wylotu.
Jeszcze nigdy lot z dojazdem nie wyszedł mi taniej z Modlina niż Okęcia, a ponad 8 lat regularnie latam.

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-05, 11:37   #26
GrubaDanka
Raczkowanie

Nie, mam na myśli swoje osobiste auto. W dwie strony. Na lotnisko przed wylotem i z lotniska po powrocie. Nie ma wygodniejszego sposobu. Nie musisz się martwić o pory dnia i nocy, spóźnienia, o nic. Lądujesz, wychodzisz z lotniska, parę minut na parking i twoje auto na Ciebie czeka. Nie ważne czy lot punktualny, czy spóźniony, czy jest południe czy 3 w nocy.

Parking kosztuje parę złotych za dobę. Z resztą, nie chodzi o to żeby było najtaniej. Może być kilkadziesiąt złotych drożej jak jest wygodnie.

Edytowane przez GrubaDanka
Czas edycji: 2018-06-05 o 11:39
Stary 2018-06-05, 12:02   #27
kaledonia
zielony stworek

Mieszkam za granicą i w Polsce nie mam osobistego auta czy nawet szofera.
Atrakcyjność lotnisk w ogóle, nie tylko polskich, ocenia się również poprzez dostępność transportu publicznego.
Modlin nie jest zatem tak atrakcyjny jak Okęcie. Ciężko się dostać z Warszawy, z okolic ( od strony Łowicza, Radomia czy Łodzi ).
No, ale z założenia to lotnisko tanich linii lotniczych to ja się nie dziwię. Przyoszczędzisz na bilecie, wydasz na dojazd + marnowanie czasu .

Jestem
tutaj
Stary 2018-06-05, 17:39   #28
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gasolina84 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że woda jest po 9 zł
Ja za 4,5 kupowałam najtańszą.

Cytat:

Dziewczyny, głupie pytanie, gdzie są te poidełka, nigdy nie brałam pod uwagę, że na lotnisku można pić za darmo. Natomiast zimnej wody z kranu to ja się nigdy nie napiję.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-05, 20:32   #29
GrubaDanka
Raczkowanie

Cytat:
Mieszkam za granicą i w Polsce nie mam osobistego auta czy nawet szofera.
Atrakcyjność lotnisk w ogóle, nie tylko polskich, ocenia się również poprzez dostępność transportu publicznego.
Ja natomiast mam samochód i dojazd samochodem jest dla mnie najszybszy i najwygodniejszy. Jadę od drzwi, praktycznie do drzwi. Nie muszę tarabanić się z walizką na żaden dworzec, czekać na pociąg, zastanawiać się czy zdążę itd. Nie wiem jak się ocenia lotniska na świecie, ja oceniam tak.
Stary 2018-06-05, 22:24   #30
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Ja za 4,5 kupowałam najtańszą.

Dziewczyny, głupie pytanie, gdzie są te poidełka, nigdy nie brałam pod uwagę, że na lotnisku można pić za darmo. Natomiast zimnej wody z kranu to ja się nigdy nie napiję.
Z tego co pamiętam bramka chyba 32. Drugiego nie zlokalizowałam jeszcze.
Cytat:
Ja natomiast mam samochód i dojazd samochodem jest dla mnie najszybszy i najwygodniejszy. Jadę od drzwi, praktycznie do drzwi. Nie muszę tarabanić się z walizką na żaden dworzec, czekać na pociąg, zastanawiać się czy zdążę itd. Nie wiem jak się ocenia lotniska na świecie, ja oceniam tak.
A turyści, przyjezdni niech się martwią jak dojechać do miasta. 2 przesiadki to taka super lokalizacja lotniska

Jestem
tutaj
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości