Reklama

Degażowanie włosów coraz bardziej odchodzi w zapomnienie - fryzjerzy rzadziej sięgają po degażówki, i to nie tylko za sprawą mody na proste włosy. Są jednak osoby, które potrzebują degażowania - to te z was, które marzą o lekkich włosach pełnych objętości, a każdego dnia zmagają się z przyklapniętymi pasmami.

Reklama

Co to jest degażowanie?

Degażowanie to technika fryzjerska, która polega na obcinaniu włosów specjalnymi nożyczkami - tak zwanymi degażówkami. W przeciwieństwie do podcinania włosów zwykłymi nożyczkami, degażowanie nie zmniejsza długości pasm, ale ich ciężkość. Pojedyncze włosy zostają pocienione oraz ucięte na różnych wysokościach. Po degażowaniu wszystkie włosy nie będą jednej długości, a pasma zyskają na objętości. Degażowanie może iść w parze z warstwowym cieniowaniem włosów - wtedy fryzjer decyduje się na dodatkowe odjęcie objętości poszczególnym warstwom. Degażować można jednak także włosy ścięte na prosto.

Degażuje się zwykle włosy suche, na zakończenie zabiegu ścinania pasm. Można zastosować tę technikę na całej długości włosów, lub tylko delikatnie degażować same końce. W trakcie używania degażówek przez fryzjera odpada sporo pasm, ale spokojnie - odpowiednio wykonany zabieg nie powinien skrócić włosów z długości. Kluczem do sukcesu jest nieprzesadzanie z pocienieniem.

Degażówki, czyli nożyczki fryzjerskie do cieniowania

Degażówki to fryzjerskie nożyczki, które nie posiadają wyraźnego ostrza, ale zbudowane są jak grzebień. Ząbki tych nożyczek nie ścinają pasm w prostej lini - zginają je, a następnie łamią. Nie powinnyśmy korzystać z degażówek samodzielnie. Także fryzjer, którego wybierzemy, powinien być doświadczony w stosowaniu tego typu nożyczek. W przeciwnym razie możemy być niezadowolone z efektu - nieodpowiednio degażowane włosy będą wyglądać na zbyt cienkie i mogą się nadmiernie puszyć.

Degażowanie włosów - dla kogo

Degażowanie włosów zbudza wiele kontrowersji wśród osób, które bardzo dbają o kondycję swoich pasm. Prawdą jest, że degażówki wyłamują włosy, zamiast je ucinać, co sprzyja wykruszaniu się i rozdwajaniu końcówek. Dlatego z tego rodzaju strzyżenia z pewnością powinny zrezygnować osoby o cienkich, łamliwych i zniszczonych włosach. Bardziej polecane jest ścinanie włosów na prosto, ewentualnie cieniowanie warstwowe.

Są jednak osoby, dla których degażowanie będzie dobrą metodą na pozbycie się wiecznie przyklapniętych, ciężkich włosów. Należą do nich posiadacze bardzo gęstych, grubych włosów. Degażówki poprawią także skręt włosów kręconych, ale sięgnąć po nie można wyłącznie wtedy, gdy włosy są w bardzo dobrej kondycji.

Reklama

Nawet w przypadku grubych i gęstych włosów, fryzjer powinien każdorazowo zdecydować, czy na danych pasmach degażowanie będzie dobrym pomysłem. Zanim je wykonamy, warto najpierw pocienić pasma metodą pionowego wcinania się w końcówki zwykłymi nożyczkami. Jeśli mimo to włosy będą ciężkie, a my marzymy o fryzurze pełnej objętości, dopiero wtedy zdecydujmy się na degażowanie, ale tylko u doświadczonego fryzjera, któremu ufamy. Źle zdegażowane włosy będą długo odrastać, mogą też widocznie się łamać, a puszące się końce będą trudne do ujarzmienia.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane