Twoje włosy kruszą się? Wypadają? Oto przepis na... obiad, który przywróci im blask!
Odżywka, maska, suplementy... Wydaje Ci się, że robisz wszystko, by Twoje włosy były zdrowe? A czasem to, czego najbardziej potrzebują, znajdziesz na talerzu.

Dlaczego Twoje włosy potrzebują witamin? Bardzo często mówi się, że włosy są „martwe”. To prawda, ale dotyczy to tylko tej części, którą widzimy na zewnątrz. Wszystko, co znajduje się pod skórą, jest „żywe”. Są to chociażby ukrwione mieszki włosowe. Tutaj produkowane są także komórki włosowe. W zależności od tego jak działamy na nie od wewnątrz (bo tylko tak możemy), tak nasze włosy będą rosnąć.Jeśli nie dostarczasz organizmowi odpowiednich witamin, natychmiast to odczujesz. Niedobór mikro i makroelementów powoduje, że włosy stają się łamliwe, suche oraz bez połysku. Kolejną oznaką złej diety jest ich wypadanie. W takich sytuacjach zaczynam w panice zmieniać odżywki, wcierać w głowę ampułki pobudzające porost włosów. I świetnie! Ale to nie wystarczy, jeśli nie zachowasz balansu między minerałami, proteinami, a także kwasami tłuszczowymi w organizmie.
Używki a włosy

Sytuacja jest jeszcze gorsza, jeśli nie możesz się na co dzień obejść bez papierosa, pijesz zbyt dużo kawy i nie wyobrażasz sobie weekendu bez drinka. Używki wypłukują witaminy z organizmu. Jeden włos rośnie około 4-5 lat, a w ciągu jednego dnia potrafi nam wypaść około 50-150 włosów. Trudniej jest go zatem „wyhodować”. Problem pojawia się, gdy tracimy ponad 100 włosów dziennie i taki stan trwa kilka tygodni. Warto wtedy sprawdzić, czy wypadanie włosów jest oznaką choroby. Jeśli nie - musisz zadbać, by wlosy byly w lepszej formie. A do tego potrzebne są witaminy.
Witaminy na obiad
Aby pomóc Twoim włosom, przygotowałyśmy obiad, który składa się ze wszystkich najważniejszych dla nich witamin. Co więcej, nie zapłacisz za niego majątku, gdyż większość składników na pewno znajdziesz w kuchennej spiżarni.Zadbałyśmy o to, aby na talerzu znalazła się witamina A oraz C, które wzmocnią włosy, dzięki czemu nie będą się one łamać i natychmiast zostaną odżywione. Z kolei witamina E zadba o ich prawidłową strukturę.Witamina H (biotyna) zapobiega siwieniu kosmyków, dzięki czemu o wiele dłużej będziemy mogły cieszyć się naturalnym kolorem włosów. Podobnie działa zresztą witamina B5 (kwas pantotenowy), która poprawia ich odcień.Obiad składa się także z witaminy B1 (tiamina), która jest podstawowym budulcem włosa. Bez niej ani rusz, jeżeli marzysz o długich lokach. Niedobór witaminy B1 może być przyczyną wypadania włosów.Na talerzu powinna się też znaleźć witamina B6 (pirodoksyna), która bierze udział w podziale komórek włosowych w mieszkach. Jeżeli w naszym organizmie zaczyna jej brakować, to hamujemy porost włosów.Dzięki witaminie B2 (ryboflawiny) zapobiegniesz powstawaniu łupieżu i wyregulujesz pracę gruczołów łojowych.Co powinno się więc znaleźć na talerzu, by produkty stworzyły naszą witaminową bombę?Składniki:- 6 ugotowanych jajek na twardo,- 1 surowe jajko,- 1 mała cebula,- płatki owsiane,- olej do smażenia,- sól i pieprz,- 1 ugotowany burak,- garść szpinaku,- ½ cytryny,- 1 pomarańcza,- 1 grejpfrut.Sposób przygotowania:Najpierw zajmij się burakiem. Dokładnie go umyj, a następnie ugotuj do miękkości. Obierz buraka ze skóry i pokrój plastry (nie za cienkie).Następnie ugotuj jajka, wystudź je w zimnej wodzie, obierz z łupin i pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę. Do masy dodaj do surowe jajko, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.Z masy formuj małe kulki, które następnie obtocz w płatkach owsianych. Kładź je na rozgrzanej patelni, delikatnie przygniatając, aby utworzyć kotlety. Usmaż je na złoto-brązowy kolorUmyj szpinak, oderwij ogonki i skrop go sokiem z cytryny. Ułóż szpinak na talerzy, połóż na nim buraka i polej odrobiną oliwy z oliwek. Do tego kotlety jajeczne.Wyciśnij sok z jednego grejpfruta i jednej pomarańczy. Obiad gotowy!Smacznego! :)