Reklama

W świecie wizażystów ten trik z pudrem jest znany od dawna, ale tak naprawdę został rozsławiony dzięki tutorialom makijażowym na YouTubie oraz Instagramie. Baking, zwany też wypiekaniem, to technika makijażu, która pozwala podkreślić konturowanie, zagruntować warstwę podkładu czy korektora, a ponadto wygładza skórę. Okazuje się jednak, że i w makijażu brwi można wykorzystać metodę bakingu. Promuje ją nie kto inny, jak sama mistrzyni make-upu, czyli Huda Kattan.

Reklama

Na czym polega baking brwi?

W dużej mierze na tym samym, co zwykły baking. W tym przypadku również wykorzystujemy grubą warstwę pudru, którą następnie wyczesujemy spiralą. Niektórym z was może się to wydać dziwne, ale wypiekanie brwi ma sens! Skóra w tym miejscu wydziela sebum. Jeśli jest go za dużo, włoski zaczynają samoistnie wypadać. U jednych będzie to zauważalne bardziej, u innych mniej. Tłusta warstwa sprawia, że jakikolwiek produkt, którym podkreślacie brwi, może się przez to rozpuszczać. Powstaną wówczas plamy, a łuk straci wyrysowany kształt. Dodatkowo produkty do podkreślania brwi też bardzo często zawierają w składzie tłuste składniki, aby poślizg podczas aplikacji był lepszy. Puder dobrze to wchłonie. Baking brwi pomoże również tym z was, którym zdarza się zrobić zbyt ciemny make-up brwi.

Efekty robienia bakingu brwi:

  • makijaż brwi jest lepiej utrwalony,
  • makijaż brwi nie wyciera się w ciągu dnia,
  • brwi wyglądają bardziej naturalnie.

Jak zrobić baking brwi?

Zacznijmy od przygotowania niezbędnych narzędzi pracy. Produkty, którymi podkreślicie brwi są ważne, ale przy wypiekaniu tak naprawdę kluczowy jest puder w sypkiej formie. Musi być transparentny, ale nie może bielić skóry. To znaczy, że trzeba wybierać takie, które w składzie nie zawierają krzemionki (silica), tlenku tytanu, tlenku cynku. Nałożenie takich pudrów w nadmiarze skutkuje białymi plamami widocznymi w ostrym świetle i podczas robienia zdjęć.

Kosmetyki potrzebne do zrobienia bakingu brwi:

  • ulubiony kosmetyk do podkreślania brwi,
  • puder,
  • płaski pędzelek o krótkim włosiu,
  • spirala do wyczesania nadmiaru pudru,
  • duży pędzel do omiecenia łuku brwiowego.

Baking brwi krok po kroku

  1. Po umalowaniu brwi (z pominięciem nałożenia żelu utrwalającego) pędzelek zanurzamy w pudrze i uderzamy nim delikatnie o brzeg dłoni, aby pozbyć się nadmiaru produktu.
  2. Przykładamy pędzelek do początku brwi i zaczynamy stemplowanie. Robimy to miejsce przy miejscu tak, jakbyśmy próbowały dostać się między włoski.
  3. Resztkę pudru, która zostanie na pędzelku wtłaczacie w pozostałą część łuku. Brwi zaczną wyglądać na szare, ale o taki efekt na razie nam właśnie chodzi.
  4. Nabieramy jeszcze odrobinę pudru i ponownie jego większą część koncentrujemy na początku brwi.
  5. Teraz zaczynamy proces wypiekania, czyli nie ruszmy brwi przez kilka minut. W tym czasie możecie umalować usta.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu sięgamy po spiralkę i wyczesujemy ostrożnie nadmiar pudru.
  7. Żeby usunąć zbyt pudrowy efekt, możecie rozpylić na twarzy mgiełkę utrwalającą.

Zachęcamy was również do obejrzenia filmiku Ady Grotkowskiej, która przetestowała na własnych brwiach metodę bakingu Hudy Kattan:

Reklama

Robiłyście kiedyś baking brwi? A może jesteście przeciwniczkami tej metody?Zdjęcie główne: Instagram.com/makeupartists_worldwide

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane