Reklama

Niezależnie od tego, jak postanowisz „ubrać” naleśnika i tak będzie rozpływał się w ustach. Możesz go polać tradycyjnym syropem klonowym lub posmarować masłem orzechowym. Nie zapomnij jeszcze o owocach! Najlepsze będą te, które mają w sobie wodę. Dzięki temu unikniemy przesłodzenia. Możesz pokroić w kostkę melona, arbuza, truskawki czy też brzoskwinie lub pomarańczę. Sprawdź jak przygotować najlepsze amerykańskie naleśniki.

Reklama

Jest tylko jeden warunek. Jeśli chcesz, aby Twoje amerykańskie naleśniki były bajecznie puszyste, musisz trzymać się prostej zasady. Nie miksuj zbyt długo ciasta i pozwól mu odrobinę „odpocząć”, zanim wylejesz pierwszą porcję na rozgrzaną patelnię. Dzięki temu ciasto z zewnątrz będzie zarumienione, a środek będzie miękki i delikatnie wilgotny.

Jak usmażyć idealne pancakes?

Pamiętaj, by nie rozlewać zbyt dużo ciasta, bo zostanie ono nierówno przypieczone, a i sam proces smażenia potrwa znacznie dłużej. Pankejki powinny mieć średnicę mniej więcej 10 cm.

Przepis na puszyste pankejki

Składniki:- 1 szklanka mąki,- 1 duże jajko,- ¾ szklanki mleka lub maślanki,- 40 g rozpuszczonego masła,- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,- 2 czubate łyżeczki cukru pudru,- szczypta soli.Sposób przygotowania:Najpierw przesiej do miski wszystkie sypkie składniki i wymieszaj je ze sobą widelcem. Dodaj rozbełtane jajko oraz mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.Odstaw ciasto na około 15 min, a w tym czasie przygotuj dodatki do naleśników i rozgrzej patelnię. Smaż pankejki na suchej patelni teflonowej (tłuszcz znajduje się w cieście).Z czym podać pancakes? Sprawdź w naszej galerii!

Reklama

Zobacz także: Zdrowy i szybki obiad.Lubisz gotować? Odnów swoją kuchnię odwiedzając stronę Leroy Merlin kody rabatowe.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane