5 pokarmów, które niszczą twoją skórę i powodują trądzik!
Czy wiesz, że to co jemy wpływa na stan naszej skóry? Są takie pokarmy, które powodują nasilenie objawów trądziku i nowe wypryski na skórze. Oto 5 produktów, które warto wyeliminować z diety, by złagodzić trądzik!

Wpływ diety na trądzik
Nie ma jednej skutecznej diety na trądzik, która u wszystkich dawałaby rewelacyjne rezultaty, dlatego warto obserwować reakcje organizmu na spożywane jedzenie. Jest kilka produktów, które warto wyeliminować – będziesz zaskoczona efektami, zwłaszcza gdy masz bardzo nasilony trądzik! Skóra będzie mniej się przetłuszczać, a wypryski będą rzadziej pojawiały się na twojej skórze! Sprawdź 5 rzeczy, które warto wyeliminować z diety jeśli masz skłonność do trądziku!
Z kaszami i ryżami problem jest taki, że warto unikać tych oczyszczanych tzn. białego ryżu czy chociażby kus kusa, zamieniając je na odpowiedniki 'ciemne', pełnoziarniste
zapaałkaPolecamy dietę na trądzik - dietetyk tłumaczy dlaczego w 2 tygodnie zobaczysz super efekty! Przeczytaj również inne porady dotyczące trądziku, sprawdź najlepsze kremy BB na trądzik oraz mity na temat trądziku
1 z 5

Trądzik a alkohol
Następnego dnia po imprezie twoja skóra wygląda dużo gorzej niż wcześniej? Sprawcą może być alkohol! Podnosi temperaturę ciała, wzmaga pocenie, co w efekcie prowadzi do zatykania się porów. Do tego odwadnia, dlatego warto między kolejnymi kieliszkami pić wodę. Podczas imprezy lepiej zrezygnować z koktajli (cała masa zbędnego cukru!) na rzecz czystego alkoholu.
2 z 5

Trądzik a soja
Zła informacja dla wegan i wegetarian, w których diecie dominuje soja. Zawarte w niej fitoestrogeny budową przypominają estrogeny. Trądzik estrogenny pojawia się najczęściej w okolicy ust, na żuchwie i przy nosie. Warto starannie czytać etykiety na kupowanych produktach, by sprawdzić czy nie ma w nich soi.
3 z 5

Trądzik a czekolada
Czekolada od lat podejrzewana jest o powodowanie wyprysków. Kilka lat temu naukowcy odkryli, że skórze szkodzi przede wszystkim czekolada mleczna, a nie gorzka. Powoduje powstawanie krostek i zaostrza objawy trądziku.
Jeśli masz trądzik zrezygnuj ze słodzonych napojów i słodyczy. Uważaj na cukier ukryty w produktach, w których się go nie spodziewasz np. owocach na dnie jogurtu naturalnego.
4 z 5

Trądzik a gluten
Uważaj na produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak białe pieczywo, ryż i makaron z białej mąki. Jeśli masz tendencję do częstych i bolesnych wyprysków warto odstawić produkty bogate w gluten. Wyklucz je ze swojego jadłospisu i zastąp produktami gluten-free. Po 2 tygodnia sprawdź czy stan cery uległ poprawie.
5 z 5

Trądzik a nabiał
W wielu badaniach potwierdzono zwiększone ryzyko występowania trądziku u osób spożywających mleko. Osoby, które przynajmniej 2 razy dziennie piją mleko są bardziej narażone na problemy skórne niż ci, którzy piją je rzadziej niż 1 raz w tygodniu (+16% u mężczyzn, + 20% u kobiet)*.
Złą sławą cieszy się również odtłuszczone mleko, do którego dodaje się dużo cukru, by miało lepszy smak. Pamiętaj, że cukier nie tylko przyśpiesza starzenie naszej skóry, ale może powodować trądzik.
Zawarty w mleku insulinopodobny hormon IGF-1 wraz z insuliną stymulują skórę do nadprodukcji sebum, które zatyka ujścia gruczołów łojowych i powoduje powstawanie zaskórników i wyprysków.
* Adebamowo CA, et al. Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatol Online J. 2006 May 30;12(4):1 oraz Adebamowo CA, et al. Milk consumption and acne in teenaged boys. J Am Acad Dermatol. 2008;58(5):787-93