Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień. Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.
Trądzik różowaty – dieta
Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów. Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść?
Dieta nasilająca trądzik różowaty
Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm. Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne.Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym:
- słodyczy,
- żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych),
- białego pieczywa,
- białego ryżu,
- makaronu pszennego.
Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm:
- mięsa i wędlin,
- nabiału,
- jaj,
- czarnej herbaty i kawy,
- białego pieczywa,
- słodyczy,
- drożdży,
- słonych potraw,
- alkoholu
Dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Chcąc zmniejszyć uciążliwość trądziku różowatego lub wręcz go wyleczyć, należy wybierać produkty spożywcze o niskiem indeksie glikemicznym oraz stosować się do zaleceń tak zwanej diety alkaicznej (jeść 80 procent produktów zasadowych i 20 procent produktów kwasowych). Produkty o niskim indeksie IG to między innymi:
- kasze,
- makaron razowy,
- pełnoziarniste pieczywo,
- rośliny strączkowe (soczewica, groch, fasola),
- kalafior, papryka, marchewka.
Za to dbając o równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, należy spożywać duże ilości:
- warzyw łodygowych i liściastych (selera naciowego, jarmużu, cykorii, natki pietruszki, rukoli, roszponki),
- pomidorów,
- papryki,
- bakłażanów i cukinii,
- warzyw korzeniowych (buraków, marchwi, pietruszki, selera, rzodkiewki),
- ziół (szczypiorku, tymianku, majeranku, oregano).
Chcąc zapanować nad trądzikiem różowatym, trzeba odpowiednio się odżywiać. Ale właściwej, antytrądzikowej diecie, powinna też towarzyszyć zmiana stylu życia. Stan cery poprawia się także dzięki lepiej przespanym nocom i mniejszej ilości nerwów.Zobacz także: Zmieniając dietę i przyjmując odpowiednie jej suplementy zapomnisz o przetłuszczającej się cerze!Zdjęcie główne: iStock