Reklama

Dermatolog Nigma Talib, autorka książki "Odwrócić oznaki starzenia" zwróciła uwagę na zależność pomiędzy często spożywanymi produktami spożywczymi, a ogólnym stanem cery. Zbyt częste sięganie po konkretne produkty z danej grupy pokarmowej zazwyczaj powoduje bardzo podobne objawy np. wypryski w charakterystycznych miejscach, zaczerwienienia czy pojawienie się opuchlizny. Dzięki obserwacji zmian pojawiających się na naszej cerze w łatwy sposób możemy wywnioskować, jakie produkty zajmują zbyt dużo miejsca w naszej codziennej diecie i kiedy warto je ograniczyć.Jak pisze Nigma Talib - "Pewnie doskonale wiesz jak to jest, kiedy przez cały weekend pozwalasz sobie na jedzenie słodyczy, fast-foodów i wszystkiego czego dusza zapragnie. Kiedy spoglądasz w lustro w poniedziałek rano często odnosisz wrażenie, że nagle postarzałaś się o dwa lata. Pojawiają się wypryski, obrzęki, przebarwienia, skóra traci blask. Jak więc rozpoznać, co z Twoją dietą jest nie tak? Niestety nie ma jednoznaczniej odpowiedzi na to pytanie - to co jest dobre dla jednej osoby, drugiej może poważnie zaszkodzić. Ale istnieją pewne zależności...".Wyodrębniono kilka produktów, których nadmierne spożycie wiąże się z charakterystycznymi objawami na twarzy. Mowa tu o nabiale, glutenie, cukrze i winie. Na grafikach w naszej galerii przedstawiamy, jakie zmiany powodują na twarzy. Sprawdź, czy dotyczą one również Ciebie!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane