O czym świadczy stan Twojej cery? Oto wpływ diety na wygląd twarzy
Wpływ poszczególnych produktów spożywczych na ogólny stan cery to jeden z najczęściej poruszanych tematów w dziedzinie pielęgnacji twarzy. Bo to właśnie konkretne grupy produktów mogą znacznie pogorszyć lub polepszyć wygląd cery. Zobaczcie, jakie zmiany na twarzy powodują najpopularniejsze produkty i kiedy warto ograniczyć ich spożycie.

Dermatolog Nigma Talib, autorka książki "Odwrócić oznaki starzenia" zwróciła uwagę na zależność pomiędzy często spożywanymi produktami spożywczymi, a ogólnym stanem cery. Zbyt częste sięganie po konkretne produkty z danej grupy pokarmowej zazwyczaj powoduje bardzo podobne objawy np. wypryski w charakterystycznych miejscach, zaczerwienienia czy pojawienie się opuchlizny. Dzięki obserwacji zmian pojawiających się na naszej cerze w łatwy sposób możemy wywnioskować, jakie produkty zajmują zbyt dużo miejsca w naszej codziennej diecie i kiedy warto je ograniczyć.Jak pisze Nigma Talib - "Pewnie doskonale wiesz jak to jest, kiedy przez cały weekend pozwalasz sobie na jedzenie słodyczy, fast-foodów i wszystkiego czego dusza zapragnie. Kiedy spoglądasz w lustro w poniedziałek rano często odnosisz wrażenie, że nagle postarzałaś się o dwa lata. Pojawiają się wypryski, obrzęki, przebarwienia, skóra traci blask. Jak więc rozpoznać, co z Twoją dietą jest nie tak? Niestety nie ma jednoznaczniej odpowiedzi na to pytanie - to co jest dobre dla jednej osoby, drugiej może poważnie zaszkodzić. Ale istnieją pewne zależności...".Wyodrębniono kilka produktów, których nadmierne spożycie wiąże się z charakterystycznymi objawami na twarzy. Mowa tu o nabiale, glutenie, cukrze i winie. Na grafikach w naszej galerii przedstawiamy, jakie zmiany powodują na twarzy. Sprawdź, czy dotyczą one również Ciebie!
1 z 4

Wpływ cukru na stan cery
Zbyt duża ilość cukrów w codziennej diecie niestety ma najwięcej niekorzystnych objawów dla naszej cery. Cukier przyczynia się do starzenia się - a więc powstawania zmarszczek wokół oczu oraz na czole. Zazwyczaj po zjedzeniu zbyt dużej ilości słodyczy możemy spodziewać się bolesnych, czerwonych wyprysków. Zbyt duża ilość cukru w diecie może być ponadto powodem szarego kolorytu cery.
2 z 4

Wpływ nabiału na stan cery
Bardzo częste spożywanie nabiału może powodować puchnięcie twarzy oraz obszaru wokół oczu. Produkty mleczne często mogą również wywoływać pojawianie się drobnych krostek na brodzie i żuchwie. Cera zazwyczaj jest bardzo blada i wygląda na przemęczoną.
3 z 4

Wpływ glutenu na stan cery
Dieta bogata w zbyt dużą ilość produktów zawierających gluten zazwyczaj wpływa na powstawanie opuchlizny na twarzy, a w szczególności na policzkach. Twarz wydaje się zmęczona i zaspana. Ponadto duże ilości glutenu mogą wpływać na powstawanie drobnych wyprysków w szczególności na brodzie, żuchwie i czole.
4 z 4

Wpływ wina na stan cery
Nie będzie to dobra wiadomość dla miłośniczek wina - niestety spożywane często nie ma korzystnego wpływu na ogólny wygląd cery. Przede wszystkim sprawia, że cera jest odwodniona, pojawiają się na niej zaczerwienienia oraz rozszerzone pory. Ponadto wino przyczynia się do szybszego starzenia się skóry.