Słodki stół na weselu to nie tylko miejsce, w którym zgromadzone są ciasta, cukierki i inne słodkości. To również element dekoracji, który powinien wpisywać się w styl i kolorystyczny motyw przewodni przyjęcia. Inaczej więc będzie wyglądać candy bar w stylu rustykalnym, a inaczej ten utrzymany w estetyce glamour czy country. Zawartość słodkiego kącika powinna też być dopasowana do wieku gości, uwzględniając preferencje zarówno dzieci, jak i obecnych na weselu seniorów, a te mogą się bardzo różnić!

Reklama

Spis treści:

  1. Ile kosztuje słodki stół na wesele?
  2. Jakie słodkości do weselnego candy baru?
  3. Jak zorganizować słodki stół na wesele dla dzieci?
  4. Jak samemu przygotować słodki stół na wesele?
  5. Elegancki candy bar – słodki stół na weselu glamour
  6. Słodki stół na weselu w stylu prowansalskim
  7. Słodki stół weselny – aranżacja w stylu rustykalnym
  8. Słodki bufet na wesele w stylu country
  9. Słodka atrakcja na wesele w stylu leśnym
  10. Słodki stół na weselu w stylu angielskim
  11. Weselne desery i słodkości w aranżacji boho

Ile kosztuje słodki stół na wesele?

To, ile kosztuje candy bar, czyli słodki stół na wesele, uzależnione jest od kilku czynników. Na cenę ma wpływ oczywiście jego rozmiar, który z kolei podyktowany jest liczbą gości. Im jest ich więcej, tym więcej też słodkości powinno znaleźć się w candy barze. Nie bez znaczenia są też dekoracje, które również stanowią dodatkowy koszt.

Słodki stół zazwyczaj podlega indywidualnej wycenie, jednak przypadku około 150 osób trzeba za niego zapłacić nawet 2000-3000 zł. Przy mniejszej liczbie gości i ograniczeniu się do kilku podstawowych rodzajów smakołyków cena ta jest niższa i waha się zwykle w okolicach 1000 zł.

Zorganizowanie stołu ze słodkościami na weselu to więc spory wydatek, możecie jednak zdecydować się na jego samodzielne przygotowanie. Cena słodkiego stołu w takim przypadku nie powinna przekroczyć 1000 zł. Wiele zależy od tego, jaki jest motyw przewodni dekoracji i czy smakołyki również będziecie wykonywać samodzielnie czy zostaną one zamówione w cukierni.

Zobacz także

Jakie słodkości do weselnego candy baru?

Różnorodność produktów, które mogą znaleźć się na słodkim stole, jest naprawdę ogromna. Stanowią one oryginalne dopełnienie weselnego menu. Zanim jednak zaczniecie planować, co się na nim znajdzie, zastanówcie się, jaka ilość słodkości jest potrzebna. Oczywiście może zdarzyć się tak, że jedna osoba nie skusi się na nic, podczas gdy dla amatorów słodkości candy bar okaże się najważniejszą atrakcją na weselu. Przeciętnie przyjmuje się więc, że każda osoba zje około trzy desery (oprócz tortu weselnego).

Ważną kwestią, którą należy uwzględnić, jest wiek zaproszonych gości. Nieco inaczej powinna prezentować się zawartość słodkiego stołu, jeśli znaczną ich część będą stanowić dzieci, które zwykle uwielbiają wszelkie cukierki i lizaki. Seniorzy za to mogą omijać tego typu smakołyki, chętnie za to skosztują dobrze im znanych weselnych ciast czy eklerków. Jeśli więc wśród gości weselnych będzie sporo osób ze starszego rocznika, to rozsądniejszym wyborem będą wypieki o znanych smakach. Natomiast wymyślny bufet słodkości dobrze sprawdzi się na przyjęciach, na których duży odsetek stanowią młodzi ludzie.

Getty Images@V&G Studio

Zobacz także: Najmodniejsze smaki tortów ślubnych. Czym kierować się przy ich wyborze?

To właśnie candy bar jest miejscem, w którym możecie ustawić wasz tort ślubny. Jeśli jesteście fanami oryginalnych pomysłów, klasyczny tort możecie zastąpić np. tortem ze słodyczy. Niektóre pary młode decydują się nawet na całkowitą rezygnację z tradycyjnego tortu na rzecz innych słodkości. Co może pojawić się na słodkim stole?

  • wszelkiego rodzaju ciasta, np. sernik, ciasta z owocami i galaretką, tiramisu, szarlotka (mogą to być ciasta podzielone na porcje albo w formie mini ciast czy ciast umieszczonych w pucharkach);
  • różnego rodzaju słodycze: żelki, cukierki, lizaki, rodzynki lub orzechy w czekoladzie, draże (taka oferta szczególnie przypadnie do gustu dzieciom);
  • ptysie, eklerki, rurki z kremem;
  • muffiny, czyli po prostu babeczki, z różnymi rodzajami nadzienia, zdobione dodatkowo np. polewą czekoladową, bitą śmietaną, posypką;
  • praliny, które są łakociami bardzo uniwersalnymi i znajdą wielbicieli zarówno w młodszym, jak i starszym gronie;
  • makaroniki, czyli jedyne w swoim rodzaju ciastka przekładane masą, które mogą różnić się nie tylko smakami, ale też kolorami;
  • cake popsy, czyli coraz popularniejsze ciasta na patyczkach, nieraz do złudzenia przypominające lizaki czy lody;
  • owoce w czekoladzie, np. truskawki, winogrona, maliny, banany;
  • personalizowane ciastka np. z inicjałami państwa młodych;
  • desery w słoiczkach, miseczkach czy pucharkach, takie jak galaretki, musy, panna cotta.

Jak zorganizować słodki stół na wesele dla dzieci?

Wybór rodzajów łakoci to dopiero połowa drogi. Ważną decyzją jest również to, w jaki sposób zostaną one rozmieszczone na stole. Jest to szczególnie istotne, jeśli jest jeden uniwersalny słodki stół dla gości, a więc będą z niego korzystać również dzieci. Pamiętajcie więc, żeby:

  • słodkości były rozmieszczone w taki sposób, aby również dzieci mogły bez trudu dosięgnąć do wszystkich, bez konieczności proszenia za każdym razem rodziców o pomoc i podanie łakoci;
  • z przodu stołu nie znajdowały się noże, które mogą stanowić zagrożenie dla najmłodszych, najlepiej po prostu umieścić w candy barze ciasta już pokrojone na porcje;
  • nie umieszczać na stole produktów gorących czy wymagających podgrzania, np. zestawu do fondue;
  • na stole pojawiły się dodatkowe pojemniczki czy woreczki, do których będzie można nasypać drobne łakocie, np. żelki czy cukierki.

Z myślą o bezpieczeństwie gości, zwłaszcza dzieci, warto umieścić na stole informację o alergenach. Może się okazać, że niektóre osoby są uczulone np. na orzechy. W takim przypadku ostrzeżenie o ich zawartości może być na wagę zdrowia. Taką informację możecie przedstawić w różnej formie, np. w postaci winietki postawionej przy konkretnych słodkościach. Innym rozwiązaniem jest „menu”, w którym umieszczona będzie lista wszystkich obecnych w candy barze produktów z opisanym składem.

Jak samemu przygotować słodki stół na wesele?

Wasz słodki stół powinien być przede wszystkim spójny z motywem przewodnim wesela. Jeśli urządzacie wesele w stylu country, to patera w stylu glamour może wyglądać dość kuriozalnie, szczególnie jeśli postawicie ją na dużej drewnianej beczce. Spójny dobór kolorystyczny i stylistyczny, również do miejsca, w którym odbywa się wesele, jest kluczem do sukcesu w zachwycającym podaniu słodkości. Zastanówcie się więc, jak powinien wyglądać wasz candy bar i jakie dekoracje się w nim znajdą: czy będą to eleganckie złote dodatki, rustykalne polne kwiaty czy może dodające lekkości i koloru barwne balony.

Nie możecie zapomnieć też o dodatkach, które muszą pojawić się na słodkim stole. Potrzebne będą np. serwetki, sztućce, talerzyki czy wspomniane pojemniczki lub woreczki na cukierki.

Kluczowa jest decyzja dotycząca przygotowania deserów. Samodzielne pieczenie ciast, muffinek, robienie cake popsów czy eklerków to może być wyzwanie ponad wasze możliwości czasowe. Nie da się też ukryć, że łakocie powinny nie tylko dobrze smakować, ale też efektownie wyglądać, trzeba więc je z pomysłem udekorować. Najpewniej więc lepszym rozwiązaniem będzie jednak ich zamówienie w sprawdzonej cukierni.

Elegancki candy bar – słodki stół na weselu glamour

Jeśli planujecie wesele w stylu glamour, to poniższa inspiracja na słodki stół powinna was zachwycić! Szklany stół, złote podstawki i estetycznie ułożone słodkości naprawdę robią duże wrażenie. Całość wygląda bardzo elegancko i luksusowo, jednak jest to zasługa nie tylko dokładnego ułożenia smakołyków, lecz również wyboru słodyczy. W takich aranżacjach wybierane są zazwyczaj francuskie makaroniki, muffinki i pralinki.

Słodki stół na weselu w stylu prowansalskim

Prowansja jest jednym z ulubionych motywów tematycznych romantycznych par. Lawendowy kolor przewodni łączony jest z zielenią, co doskonale odtwarza klimat południa Francji. Candy bar na weselu w stylu prowansalskim także powinien wpisywać się w takie założenia. Najczęściej luksusowe tacki i patery są stawiane na dużych drewnianych stołach, które nadają odrobiny sielskości. Niemniej jednak słodkości są zachowane w bardzo eleganckim stylu. Ciasta niemal nigdy nie są pokrojone w kosteczki, lecz stoją dumnie na okrągłych paterach.

Słodki stół weselny – aranżacja w stylu rustykalnym

O czym warto pamiętać, urządzając słodki stół na weselu w stylu rustykalnym? Przede wszystkim o sielskości wszelkich dekoracji! Drewniane skrzynie, desery w słoiczkach czy bukiety polnych kwiatów idealnie uzupełnią takie bufety słodkości. Dobrym pomysłem może być także girlanda z makramy, która jest często wykorzystywanym motywem na przyjęciach rustykalnych.

Słodki bufet na wesele w stylu country

Niejedna para młoda ma problem z tym, jak powinny wyglądać dekoracje na weselach country. Klasyczne balony czy papierowe girlandy zdecydowanie odpadają, gdyż taka tematyka ma nawiązywać do sielskiego, prostego życia. Możecie zrobić samodzielnie dekoracje z bardzo prostych rzeczy – drewniane beczki po piwie, stara drabina czy stogi siana sprawdzą się idealnie jako słodki stół na takie przyjęcie.

Słodka atrakcja na wesele w stylu leśnym

Leśna dekoracja ze słodkościami na wesele może przysparzać wielu problemów. Ciężko jest wykonać coś, co nie będzie wyglądało zbyt nudno, a z drugiej strony bardzo eleganckie zastawy mogłyby kuriozalnie wyglądać na tle leśnego krajobrazu. Mogłyby, ale nie muszą! Co doskonale potwierdza poniższa inspiracja. Słodki stół na weselu w stylu leśnym może być eklektycznym połączeniem leśnego runa z eleganckimi paterami. Goście z pewnością docenią taką aranżację i zachwycą się waszym zmysłem estetycznym.

Zobacz także: Styl greenery – wesele przepełnione zielenią

Słodki stół na weselu w stylu angielskim

Angielskie wesela są połączenie klasy i elegancji. W przeciwieństwie do stylu glamour nie odnajdziemy tam przesytu dekoracji czy ozdób. Wszystko musi wyglądać luksusowo i z klasą. Najczęściej kolorem przewodnim jest biel, a głównymi dekoracjami florystycznymi są białe kwiaty. I właśnie tak proponujemy wam personalizować stół weselny, jeśli wybraliście angielski styl na swoje przyjęcie. Wybór spójnych kolorystycznie deserów może ułatwić dekorowanie stołu, gdyż słodkości same w sobie będą doskonałą ozdobą.

Reklama

Weselne desery i słodkości w aranżacji boho

Czar kolorów, eklektyczne połączenia i sielski urok – tak właśnie powinien wyglądać słodki stół na weselu w stylu boho. Choć często motyw ten mylony jest z rustykalnymi aranżacjami, to pamiętajcie, że candy bar boho powinien być znacznie bardziej kolorowy i żywy niż proste sielskie dekoracje. Dobrym pomysłem będzie połączenie wiejskich słoików z deserkami z eleganckimi paterami, na których będą stać ozdobne ciasta. W kolorystyce dekoracji boho często przewija się np. czerwień.

Reklama
Reklama
Reklama