4 częste błędy w diecie, z których nie zdajesz sobie sprawy
Jesteś na diecie i wydaje Ci się, że znasz zasady skutecznego odchudzania? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z tych 4 częstych i nieuświadomionych błędów!

- Katarzyna Mordalska

Przechodząc na dietę, staramy się stosować do podstawowych zasad: niejedzenia słodyczy i kalorycznych przekąsek, pilnowania 5 posiłków dziennie o stałych porach, picia więcej wody itd. Są jednak błędy, które być może popełniasz nieświadomie. Sprawdź może zaszkodzić Twojej sylwetce.
Restrykcyjne ograniczanie kalorii po „wpadce”
Jeśli jednego dnia pozwoliłaś sobie na zbyt wiele i odczuwasz wyrzuty sumienia, najgorsze, co możesz w tej sytuacji zrobić, to zacząć się głodzić. Karanie siebie niejedzeniem lub restrykcyjne ograniczenie kalorii nie wpłynie pozytywnie na dietę, a może jej zaszkodzić.Po takiej „wpadce”, po porostu powróć do założeń diety i trzymaj się ich, by nie dopuszczać ponownie do sytuacji przejadania się. Organizm wróci na swoje tory, pod warunkiem, że nagle po dniu objadania nie zafundujesz mu głodówki.
Unikanie posiłków, by zrobić miejsce na objadanie
Planujesz wieczorne wyjście do restauracji lub szykuje się impreza ze znajomymi, więc głodzisz się, by „zrobić miejsce”. Nawet jeśli zmieścisz się w ustalonym bilansie kalorycznym, nie oznacza to, że udało Ci się dochować zasad diety.Organizm, przyzwyczajony do regularnych posiłków, nagle otrzymuje jednorazowo sporą dawkę kalorii po uprzednim wygłodzeniu. Nie tylko będziesz się źle czuła, ale także wytrącisz metabolizm z określonego schematu, korzystnego dla odchudzania. Takie jedzenie, w dalszej perspektywie, odbije się niekorzystnie na wadze.
Jedzenie owoców wieczorem
Banan na kolację? Owszem, jest pożywny i syci na długo, ale po owoce zdecydowanie powinno się sięgać w porze przedpołudniowej. Dlaczego? Głównie z uwagi na fakt, że większość z nich ma wysoki indeks glikemiczny. Wieczorne posiłki, obfitujące w cukier sprzyjają tyciu, gdyż składnik ten zostaje przekształcony i magazynowany z organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Niezwracanie uwagi na to, co jesz
Niestety nie każdy wie, jak czytać etykiety na produktach spożywczych. Zasada jest prosta: im krótsza lista składników, tym lepszy i zdrowszy produkt. Zwracać uwagę należy także na procent zawartości głównego składnika. Może się okazać, że nasze ulubione masło orzechowe to w zaledwie 60% orzechy, a reszta to utwardzony tłuszcz roślinny. Tym ważniejsze jest, by zwracać uwagę na informacje zawarte na etykietach.