Reklama

CiepłoZdrowe jedzenie pobudza jelita do produkcji dobrych bakterii. Dieta uboga w błonnik i bogata w cukier sprzyjają z kolei produkcji złych bakterii. Warto o tym pamiętać, kiedy po raz kolejny będziemy chciały podgrzać sfermentowane produkty, zabijając tym samym dobre bakterie, jakich mogłyby nam dostarczyć. Mowa tutaj np. o bogatej w błonnik kapuście kiszonej, którą lepiej spożywać na surowo.Sztuczne słodziki
Przeprowadzone jakiś czas temu badania – chociaż wymagają kontynuacji – wykazały, że niskokaloryczne, sztuczne słodziki zakłócają mikrobiom jelit i pobudzają wzrost liczby bakterii odpowiedzialnych za odkładanie się tłuszczu. Zamienniki cukru mogą zmienić populację bakterii jelitowych odpowiedzialnych za przemianę bakterii.

Reklama

Cukier rafinowany
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że dieta bogata w cukier rafinowany wpływa na pamięć i zdolność uczenia się. Niektórzy naukowcy zaczęli nawet nazywać chorobę Alzheimera cukrzycą typu 3. Okazało się bowiem, że odporność na insulinę może być jednym z głównych czynników uruchamiających proces uszkadzania mózgu. Co więcej, cukier rafinowany sprzyja rozwojowi grzybicy, a konkretnie grzybów Candida.Przetworzona żywność
Wysoko przetworzona żywność powoduje zaburzenia w równowadze flory bakteryjnej jelit, co oznacza, że zmniejsza się ilość dobrych bakterii. Emulgatory dodawane do żywności, które mają poprawić konsystencję i smak produktów, niestety przyczyniają się do stanu zapalnego – jednej z przyczyn nieswoistego zapalenia jelit.Antybiotyki
Antybiotyki stosuje się w leczeniu i zapobieganiu zakażeniom wywołanym przez złe bakterie. Problem w tym, że nie są one selektywne i zabijają nie tylko te złe, ale i dobre bakterie. Po terapii, jak i w jej trakcie, zalecane jest więc wzbogacenie diety o pokarmy bogate w probiotyki, które chronią mikroflorę jelitową.Zobacz także: We Włoszech zakażą diety wegańskiej dla dzieci?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane