Co można będzie kupić w sklepiku szkolnym?
We wrześniu 2015 roku w życie wchodzi rozporządzenie zakazujące sprzedaży śmieciowego jedzenia w sklepikach szkolnych. Sprawdź co od nowego roku szkolnego Twoje dziecko będzie mogło kupić w sklepiku szkolnym.

- Lena Grabowska
Sklepik szkolny- przepisy
Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne, od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży. Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia.

Sklepik szkolny- asortyment
Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody.Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to:
- warzywa
- owoce
- przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka)
- jajka
- sery
- orzechy
- przetwory z ryb
- pieczywo razowe
- pieczywo pełnoziarniste
- pieczywo bezglutenowe
Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to:
- przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka)
- majonez
- serki topione
Napoje dostępne w sklepikach szkolnych i na stołówkach mają być niesłodzone, wyjątkiem jest słodzenie miodem.Wśród dopuszczonych do sprzedaży napojów znajdować się będą:
- herbata
- kawa zbożowa
- napary owocowe
- koktajle warzywne
- koktajle na bazie mleka
- przeciery owocowe
- musy
- soki
- woda, która w ramach żywienia zbiorowego, ma być dostępna bez ograniczeń
Dodatkowo w sklepikach szkolnych można będzie kupić:
- surówki
- sałatki
- warzywa
- owoce
- jogurty
- serki homogenizowane z ograniczoną zawartością tłuszczu
- płatki śniadaniowe
Produkty te mogą być surowe lub przetworzone (w przypadku owoców i warzyw). Można je będzie kupić w całości lub w gotowych do spożycia porcjach.Na stołówkach szkolnych dzieci będą mogły raz w tygodniu zjeść rybę, do każdego posiłku dodawana będzie porcja warzyw i owoców, a liczba smażonych potraw zostanie ograniczona.

Nadwaga u dzieci w wieku szkolnym
UNICEF alarmuje, że w latach 2002-2012, w Polsce odsetek dzieci z nadwagą wzrósł z 7 do 17%. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w zależności od województwa, w Polsce odsetek dzieci z nadwagą waha się od 22 do 32%.
Podobają Wam się wprowadzone zmiany? Myślicie, że szkoła jest odpowiedzialna za nawyki żywieniowe dzieci?
Źródło: PAP