Reklama

Reklama

Sklepik szkolny- przepisy

Do tej pory stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne, od 1 września 2015 roku, sytuacja ulegnie zmianie. Wraz z początkiem roku szkolnego wchodzi w życie nowelizacja ustawy dotyczącej bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister Zdrowia podpisał rozporządzenie, które zakazuje sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia. W rozporządzeniu znajdziemy listę produktów dozwolonych, która powstała w oparciu o ich wartości odżywcze oraz normy żywieniowe. Nowe przepisy obowiązywać będą w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Rozporządzenie nie dotyczy przedszkoli, punktów przedszkolnych, klubów przedszkolaka i szkół dla dorosłych. W ustawie znajdziemy też zakaz reklamowania, w placówkach oświaty i w ich pobliżu, żywności niedopuszczonej do sprzedaży. Za złamanie nowych przepisów na ajenta prowadzącego sklepik czy stołówkę szkolną zostaną nałożone sankcje w postaci kary pieniężnej wysokości 1000-5000zł. Dodatkowo dyrekcja placówki będzie miała prawo do wypowiedzenie ajentowi umowy w trybie natychmiastowym, bez dotrzymania okresu wypowiedzenia.

Sklepik szkolny- asortyment

Rozporządzenie ogranicza możliwość sprzedaży dzieciom i młodzieży żywności, która zawiera cukry i substancje słodzące, wysoką zawartość soli oraz tłuszczu. Nowe przepisy mają na celu promowanie spożywania warzyw, owoców, produktów bogatych w wapń oraz picia wody.Produkty, które są dopuszczone w kanapkach szkolnych to:

  • warzywa
  • owoce
  • przetwory mięsne o niskiej zawartości tłuszczu (np. szynka z indyka)
  • jajka
  • sery
  • orzechy
  • przetwory z ryb
  • pieczywo razowe
  • pieczywo pełnoziarniste
  • pieczywo bezglutenowe

Niedopuszczalne produkty w kanapkach szkolnych to:

  • przetwory mięsne o dużej zawartości tłuszczy (np. salami, kiełbasa i parówka)
  • majonez
  • serki topione

Napoje dostępne w sklepikach szkolnych i na stołówkach mają być niesłodzone, wyjątkiem jest słodzenie miodem.Wśród dopuszczonych do sprzedaży napojów znajdować się będą:

  • herbata
  • kawa zbożowa
  • napary owocowe
  • koktajle warzywne
  • koktajle na bazie mleka
  • przeciery owocowe
  • musy
  • soki
  • woda, która w ramach żywienia zbiorowego, ma być dostępna bez ograniczeń

Dodatkowo w sklepikach szkolnych można będzie kupić:

  • surówki
  • sałatki
  • warzywa
  • owoce
  • jogurty
  • serki homogenizowane z ograniczoną zawartością tłuszczu
  • płatki śniadaniowe

Produkty te mogą być surowe lub przetworzone (w przypadku owoców i warzyw). Można je będzie kupić w całości lub w gotowych do spożycia porcjach.Na stołówkach szkolnych dzieci będą mogły raz w tygodniu zjeść rybę, do każdego posiłku dodawana będzie porcja warzyw i owoców, a liczba smażonych potraw zostanie ograniczona.

Nadwaga u dzieci w wieku szkolnym

UNICEF alarmuje, że w latach 2002-2012, w Polsce odsetek dzieci z nadwagą wzrósł z 7 do 17%. Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w zależności od województwa, w Polsce odsetek dzieci z nadwagą waha się od 22 do 32%.

Reklama

Podobają Wam się wprowadzone zmiany? Myślicie, że szkoła jest odpowiedzialna za nawyki żywieniowe dzieci?

Źródło: PAP

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane