Dietetyczny torcik jabłkowy
Czasami marzy nam się lekkie, świeże ciasto, które doskonale zastąpi „świąteczny” tort. Oto propozycja dla dbających o linię i lubujących się w ciastach „na zimno”.

- Katarzyna Mordalska

Składniki:jabłka [2 kg] (najlepiej szara reneta)cukier puder [1 szklanka]jajka [4 szt.]masło [1 szt.]rodzynki [0.5 szklanki]orzechy włoskie [100 g]biszkopty (paczka)sok z cytryny (z 1 cytryny)rum (1 kieliszek)galaretka [2 szt.] (owocowa)truskawki (świeże, lub ananasy z puszki)aromat rumowy do ciast
Krok 1
Jabłka obrać, wyjąć dokładnie zawiązki nasienne i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Skropienie sokiem zatrzyma proces utleniania i jabłka nie będą ciemnieć.
Krok 2
Przygotować dość duży garnek, na którym możemy ustawić miskę, tak aby zatrzymała się na jego rancie. Nalać ok. 4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.
Białka oddzielić od żółtek. żółtka połączyć z cukrem i masłem, ubijając masę trzepaczką na gorącej parze, aż do połączenia składników. Nie gotować! Jest to proces naprawdę szybki i bardzo łatwy. Masę zestawić z garnka i od czasu do czasu pomieszać trzepaczką.
Krok 3
Jak przygotujemy masę, dopiero wtedy jabłka zetrzeć na grubej tarce, najlepiej melakserem. To bardzo ważne aby sam proces ścierania odbył się szybko, wtedy jabłka zachowają piękny kolor. Starte jabłka dodać do przestudzonej masy. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Dodać rodzynki, orzechy włoskie (posiekane), około 10 kropli olejku rumowego i kieliszek rumu. Można zrezygnować z alkoholu, ale naprawdę nalegam na orzechy i olejek rumowy.
Krok 5
Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub dwiema warstwami herbatników. Jabłka „puszczą” jeszcze trochę soku i biszkopty wchłoną sok. Wyłożyć masę jabłkową i dokładnie „ubić” przy brzegach tortownicy, tak aby nie spłynęła galaretka.
Krok 6
Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Owoce ułożyć na masie i delikatnie wylać przestudzoną galaretkę. Dość dobry patentem jest powolne wylewanie galaretki po dużej łyżce.
Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.Smacznego! :)