Reklama

Reklama

Chałwa to przysmak, który przywędrował do nas z Indii. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe – najbardziej popularnymi są: bakaliowa, waniliowa czy kakaowa. Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest zmielony sezam, uprzednio uprażony na patelni (niekiedy zastępuje go słonecznik). Jednak w chałwie ze sklepowej półki, to nie ziarna sezamu wiodą prym wśród składników, a syrop glukozowy, cukier, oleje i tłuszcze roślinne – słowem: nic zdrowego!

Dlaczego warto zrobić chałwę w domu?

Dlatego my stawiamy na chałwę domowej roboty – bez zbędnych składników, za to zdecydowanie smaczniejszą, zdrowszą i… tańszą! Batonik chałwowy (100g) to koszt ok. 3 zł. Łatwo więc obliczyć, że kilogram takiej chałwy kosztuje ok. 30zł. Przygotowując chałwę w domu, cena składników, z których powstanie kilogram słodkości, spadnie do 20zł za kilogram – a smak samej chałwy i satysfakcja płynąca z jej samodzielnego przygotowania są naprawdę bezcenne! :)

Jak zrobić chałwę?

Do przygotowania podstawowej chałwy wystarczą nam 2 składniki:

Zobacz także: jak zrobić sezamki.Sezam należy uprażyć na suchej patelni pilnując, żeby się nie przypalił – jeśli ziarna za długo będą się prażyć i zmienią barwę na brązowo-czarną, wówczas chałwa będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak. Ostudź uprażone ziarna sezamu i zmiel na drobny pył – użyj do tego młynka do kawy. Do zmielonego sezamu powoli dodawaj miód, ciągle mieszając. Gotową masę możesz przełożyć do ozdobnych foremek (salaterek/pucharków), ozdobić bakaliami i od razu podawać. Możesz też przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki (masa szybciej stężeje) – dzięki temu wyjdzie nam tradycyjna chałwa, którą można kroić nożem.Rada: chałwa przygotowana w keksówce będzie się apetycznie prezentować na talerzyku deserowym, jeśli jej wierzch polejesz polewą czekoladową i posypiesz posiekanymi bakaliami.

Reklama

Jakie dodatki do chałwy wybrać?

Niezależnie od tego czy masz ochotę na zwykłą chałwę czy z dodatkami, bazą zawsze będzie sezam i miód. Możesz do nich dodać: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, pistacje, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao (na podaną porcję sezamu wystarczą 2 łyżki gorzkiego kakao). Jeśli chcesz, żeby chałwa miała waniliowy smak, możesz dodać do niej cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu.Komponując swoją autorską chałwę i sięgając po przeróżne dodatki, warto pamiętać, żeby nie przesadzić z tymi słodkimi – wówczas chałwa będzie bardzo mdła. Dlatego jeśli wybierasz dodatek, który jest mało wyrazisty w smaku (np. wiórki kokosowe), zmniejsz porcję miodu do 3-4 łyżek.Kiedy opanujesz przygotowywanie chałwy do perfekcji, wypróbuj przepisy na ciasta z chałwą!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane