Jakie ryby jeść w ciąży?
Ryby i owoce morza to nieodzowny składnik diety przyszłej mamy. Czy wiesz dlaczego warto jeść ryby w ciąży i jakie gatunki wybierać, aby dieta była bezpieczna dla dziecka?

- Łucja Zbieniewska
Opublikowano: czwartek, 8 marca 2012 20:16
Reklama

Warto jeść ryby będąc w ciąży! Ryby i owoce morza są źródłem łatwostrawnego białka, witaminy D3, dostarczają wielu niezbędnych aminokwasów (tzw. egzogennych), których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie.Wspomagają one przyswajanie wapnia oraz wykorzystanie białko w procesie wzrostu, co ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w czasie ciąży.
Reklama
Dlaczego warto jeść ryby w ciąży?
- Ryby i owoce morza są doskonałym źródłem składników mineralnych: jodu, selenu i fluoru. Zwłaszcza jod jest niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i pełni zarazem ważną rolę w procesie wzrostu dziecka.
- Największe znaczenie jod ma w pierwszych tygodniach ciąży - jego niedobór może hamować rozwój układu nerwowego płodu.
- Jednym z najważniejszych składników dostarczanych nam przez ryby i owoce morza to kwasy tłuszczowe Omega 3: najważniejszy z nich jest kwas DHA - który wspomaga rozwój płodu, może także zapobiec małej masie urodzeniowej dziecka i przedwczesnemu porodowi.
- Kwasy Omega 3 mają również właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe, przez co mogą ochronić przyszłą mamę przed cukrzycą oraz nadciśnieniem ciążowym.
Które ryby jeść w ciąży?
- Najwięcej pożądanych kwasów z grupy Omega – 3 zawartych jest w morskich rybach tłustych i półtłustych takich jak łosoś, szprot, makrela, tuńczyk i śledź. Ze względu na zanieczyszczenie wód mogą one jednak, zawierać dioksyny i metale ciężkie, dlatego warto w diecie uwzględniać różne gatunki ryb.
- Lekarze zalecają jedzenie ryb lub owoców morza minimum dwa razy w tygodniu. Najlepiej, aby były to ryby pieczone, grillowane lub gotowane, raczej nie smażone i na pewno nie surowe. Dlatego tak lubiane przez nas sushi lepiej zastąpić np. pieczonym łososiem czy kotlecikami rybnymi.
- Jeśli nie lubisz ryb, warto pomyśleć o suplementacji diety, w ścisłym porozumieniu z lekarzem, wybranym preparatem zawierającym DHA.
Reklama
Zobacz sprawdzone przepisy na dania z ryb!
Reklama
Reklama
Reklama