Reklama

Czekolada Lind Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt, którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Efektem była tabliczka czekolady 70% Cacao. Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence - „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada.Począwszy od czasów pierwszej tabliczki, wszystkie dzisiejsze odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Połączenie wybornej czekolady z kawą owocuje intensyfikacją doznań i wkroczeniem w całkowicie nowy wymiar smaku.

Reklama

Na październik szwajcarscy Maitres Chocolatiers przygotowali coś specjalnego dla koneserów ciemnej czekolady, a szczególnie czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jesienna edycja Excellence oparta jest przede wszystkim na wyśmienitej, gorzkiej czekoladzie. Nowość: Excellence 64% Satin jest kompozycją z czekolady o 64% zawartości kakao, której intensywność złagodzona jest aromatem wanilii Bourbon.

Sprawdź propozycje wyjątkowych połączeń czekolady Lindt Excellence z kawą

Excellence Chili Intense z kawą Americano - Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, której pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością czerwonego wina. By wzmóc intensywność doznań, dobrze jest poczekać chwilę aż chili zaznaczy swą ostrość – i wtedy wziąć drugi łyk kawy.

Excellence 85% Cocoa z kawą Latte - Doskonała z Sidamo Blend Latte. W zestawieniu z czekoladą o tak wyraźnie określonym charakterze (głęboka nuta kakao ze szczyptą wanilii) –najlepiej, gdy kawa tej odmiany pita jest jako Latte. Wyczuwalna w niej słodycz pomarańczy bergamoty znakomicie łagodzi intensywność kakao, a pojawiające się w finiszu nuty orzechowe decydują o wrażeniu harmonijnego,okrągłego smaku.

Excellence 70% Cocoa z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf espresso. Najlepiej pić tę kawę jako mocne espresso – doskonale łączy się ona wtedy z ciemną czekoladą o złożonej budowie. Weź kawałek czekolady i kilka razy lekko ją przegryź. Następnie weź łyk kawy i przegryzaj dalej. Poczujesz uwalniane nuty suszonych śliwek, rodzynek i brązowego cukru, które osładzają gorycz kakao, co sprawi niezwykłą przyjemność Twojemu podniebieniu.

Excellence Sea Salt z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf. Ta odmiana kawy może się pochwalić własnymi nutami ciemnej czekolady, naturalna jest więc harmonia jej smaku z głębokimi tonami kakao właściwymi czekoladzie Lindt. W finiszu lekko wyczuwa się delikatny słony posmak. Najlepszy smak da kawa parzona i pita jako espresso.

Reklama

Excellence Orange Intense z kawą Americano - O poranku wypróbuj Orange Intense z Bolivia Copacobana Americano. Wyczuwalne w kawie wyraźne cytrusowe nuty(wśród nich pomarańcza, brzoskwinia i mango) budzą w czekoladzie aromaty kandyzowanej pomarańczy i migdałów.Więcej informacji na temat produktów Lindt znajdziesz na stronie producenta.materiał sponsorowany

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane