Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!

- Łucja Zbieniewska
Czy kawa jest zdrowa?
Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to w ilościach zdroworozsądkowych – jest zdrowa!

Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%!
Kawa na dobry humor!
Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia koncentrację, ale również – nastrój. A to wszystko jest zasługą kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli tzw. hormony szczęścia.
Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?
Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar.
Nietypowe przepisy na kawę
Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę!
Kawa z… jajkiem!

A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do zwykłej, czarnej kawy z mlekiem. Ważne, żeby kawa nie była zalana wrzątkiem, a mleko, które do niej dodajesz nie powinno być bardzo zimne. Taka kawa jest delikatnie słodka i bardzo aromatyczna! Uwaga – uzależnia! :)
Kawa z cytryną – na migrenę i nie tylko!

Espresso Romano czyli mocna kawa z cytryną jest w Polsce rzadkością i mało kto wierzy, że może być naprawdę smaczna – tymczasem jest zupełnie inaczej, a jej sposób przygotowania jest naprawdę prosty! Do tradycyjnego espresso dodaje się sok, wyciśnięty z połowy cytryny. Dzięki temu kawa uzyskuje interesujący, intensywny aromat – mówi Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. Ciekawym rozwiązaniem będzie również wykorzystanie czekolady, startej bądź w proszku. W tym przypadku sok z cytryny warto zastąpić startą skórką. Połączenie kofeiny z witaminą C często wykorzystywane jest w środkach farmakologicznych, leczących migrenę. Espresso romano jest więc naturalną alternatywą w walce z uciążliwym bólem głowy.
Skondensowana przyjemność
Wystarczy, że w 200 ml wody rozpuścisz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a całość wlejesz do wysokiej szklanki z puszkowanym mlekiem skondensowanym (ok. 2 kieliszków czyli 80 ml) – jeśli mleko będzie miało temperaturę pokojową, kawa będzie przypominać warstwową latte, a jej smak będzie naprawdę oryginalny.
Kawa mlekiem i miodem... pachnąca!

Miód to znakomity dodatek do kawy! Można wykorzystać go jako zamiennik zwykłego syropu, albo połączyć go ze spienionym mlekiem. Najlepiej sprawdzi się ten o płynnej konsystencji, który łatwo wymieszać z espresso. Warto zwrócić uwagę na rodzaj, by odpowiednio dobrać smak do naszych upodobań.Miody akacjowe i rzepakowe są bardzo słodkie, natomiast lipowe charakteryzują się dość ostrym, a nawet gorzkawym posmakiem. Dobrym rozwiązaniem jest również dodanie do napoju korzennych przypraw, np. cynamonu czy kardamonu. Można także wykorzystać odrobinę alkoholu, np. rumu lub likieru.
Kawowy grzaniec – moc korzennych przypraw

Podstawą do przyrządzenia tego napoju jest alkohol o kawowym smaku – likier lub wino. Najważniejszym składnikiem, decydującym o aromacie grzańca, są jednak przyprawy korzenne - imbir, kardamon, cynamon, goździki.Jak przygotować taką kawę? Wystarczy zaparzyć espresso i dodać do niego przyprawy oraz odrobinę likieru, a całość posłodzić do smaku płynnym miodem.Kawowy grzaniec jest idealnym przepisem na chłodne, jesienne wieczory (równie dobrze sprawdzi się zimą!).