Reklama

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował listę składników, które mogą powodować raka. Wśród z nich znalazł się między innymi olej palmowy, którego najwięcej można znaleźć właśnie w Nutelli.Już w maju ubiegłego roku pojawiły się pogłoski o tym, że w krem zawiera czynniki rakotwórcze i nawet jego umiarkowane spożycie może wywołać choroby nowotworowe. Problem dotyczy szczególnie dzieci, które jedzą Nutelli najwięcej. Ale chyba nikt szczególnie nie przejął się tą informacją, bo mimo ostrzeżeń o szkodliwości niektórych składników, produkt nadal widniał na półkach sklepowych.

Reklama

Nutella powoduje raka?

Zawartość oleju palmowego w słoiku Nutelli wynosi aż 32 procent. Przetwarzanie go w wysokiej temperaturze (200 stopni Celsjusza) powoduje powstawanie rakotwórczych substancji: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD).A czym w ogóle jest olej palmowy? To stały olej roślinny, który otrzymuje się z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. W temperaturze pokojowej przybiera żółtobrązową barwę, ale po rafinacji jest dość twardą, białą lub żółtą masą. Ten składnik wykorzystuje się do produkcji mydła, kosmetyków, margaryny, świec, smarów.

Produkcją Nutelli zajmuje się Ferrero, które teraz będzie gęsto tłumaczyć się ze składu kremu… Według danych, którymi posługuje się portal ghanastar.com, koncern wykorzystujące rocznie aż 185 tysięcy ton oleju palmowego!

Stworzenie Nutelli bez tego składnika sprawiłoby, że stałaby się jedynie substytutem dla prawdziwego produktu, byłby to krok w tył – powiedział Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero w rozmowie z agencją Reutera.

Ferrero wydało również specjalne oświadczenie. Aby nie stracić zaufania klientów, koncern postanowił zainwestować w kampanię reklamową, która ma zdementować oskarżenia o kancerogenne działanie oleju palmowego w kremie czekoladowo-orzechowym. Chcą udowodnić, że spożywanie Nutelli nie naraża konsumentów na żadne choroby.

Nutella zostanie wycofana ze sklepów?

Eksportowana do 190 krajów Nutella nadal będzie znajdować się pod ostrzałem. Mają zostać przeprowadzone dalsze badania nad szkodliwością oleju palmowego. Czy to oznacza całkowitą rezygnację z jedzenia słodyczy, których jednym ze składników jest właśnie olej palmowy? Niektórzy już zaczynają drżeć w obawie przed konsekwencjami sprzedawania Nutelli

Reklama

Wiele włoskich sklepów zdecydowało się wycofać produkt ze sprzedaży – w tym również największa sieć supermarketów w tym kraju, Coop. Według sprzedawców to niezbędne kroki, które należy podjąć w trosce o zdrowie kupujących.Myślicie, że to koniec smakowitej Nutelli?Zdjęcie główne: instagram.com/p/BNM0zuPhVkg

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane