Odkwaszanie organizmu - 3 naturalne metody i dlaczego warto to robić?
Odkwaszenie organizmu przyczynia się m.in. do osłabienia organizmu, wypadania włosów i problemów z wagą. Domowymi sposobami i wprowadzeniem odpowiedniej diety można przywrócić równowagę kwasowo - zasadową w organizmie.

Odkwaszenie organizmu nie jest potrzebne w momencie, kiedy utrzymany zostaje odpowiedni poziom jonów wodorowych (pH) krwi. Prawidłowy wynik mieści się w przedziale 7,35 – 7,45. Kiedy dochodzi do jego podwyższenia, mamy do czynienia z zakwaszeniem organizmu. Wśród najbardziej powszechnych przyczyn jego występowania znajdują się m.in. nieodpowiednia dieta bogata w tłuszcze i węglowodany, brak aktywności fizycznej, stres, picie kawy, czy palenie papierosów, a także stosowanie wysokobiałkowej diety. Niezależnie od przyczyny, taki stan powoduje zmiany w funkcjonowaniu organizmu i wpływa również na stan skóry, paznokci oraz włosów.Zobacz także: Najlepsze kosmetyki na wypadanie włosów
Kiedy potrzebne jest odkwaszanie organizmu?
Odkwaszenie organizmu konieczne jest w sytuacji, kiedy zaburzona zostaje równowaga kwasowo - zasadowa w tkankach oraz krwi. W najmniejszym odchyleniu powoduje ona zmiany w przemianie materii, a także inne objawy, do których należeć mogą:
- zmęczenie i wahania nastroju,
- wzmożona drażliwość,
- problemy ze snem i koncentracją,
- rozdwajające się i łamliwe paznokcie,
- wypadanie włosów,
- przesuszanie i podrażnienia skóry,
- skurcze mięśni (m.in. łydek),
- bóle stawów,
- bóle brzucha,
- biegunki,
- sztywnienie szyi,
- reumatyzm,
- nerwowość i drażliwość,
- zajady,
- zaburzenia rytmu serca.
Nie każdy z nich musi oznaczać jednak, że konieczne jest odkwaszanie organizmu. Może być to objaw innej, poważnej choroby i każdorazowo warto zwrócić się z problemem do lekarza specjalisty.

3 metody odkwaszania organizmu
Dieta na odkwaszenie organizmu
Odkwaszanie organizmu powinno opierać się na ograniczeniu produktów zakwaszających, a tym samym wprowadzenie regularnych posiłków do jadłospisu. Spożywając je w ilości pięciu dziennie w małych porcjach i jedząc je bez pośpiechu, wspomożemy proces odkwaszania. Dobrym rozwiązaniem będzie również wprowadzenie nawyku picia wody. O poranku natomiast możemy spożywać ciepłą wodę z cytryną, którą wzbogacić możemy o miód, a która wbrew pozorom posiada właściwości alkalizujące. Co powinniśmy jeszcze jeść?Produkty zasadotwórcze, po które warto sięgać odkwaszając organizm to m.in.:
- zioła,
- soki warzywne,
- ziemniaki,
- wiśnie,
- nasiona strączkowe jak biała fasola, soja, orzeszki sojowe,
- zielona i miętowa herbata,
- zielone warzywa: szparagi, brokuły, zielony groszek, brukselka, sałata, ogórki, szpinak, cukinia,
- buraki, marchew, rzodkiewka, fasolka szparagowa, kapusta, kukurydza, dynia, pomidory, czosnek, papryka,
- kiełki,
- kasza gryczana,
- owoce, jak cytryny i limonki,
- awokado,
- pestki dyni,
- migdały.
Do wysoce kwasotwórczych produktów należą:
- kawa,
- alkohol,
- mięso - wołowina, wieprzowina i wędliny,
- nabiał - w tym kefir i twaróg,
- cukier,
- czarna herbata,
- czekolada.
Napary z ziół na odkwaszenie organizmu
Elementem wspomagającym dietę jest stosowanie naparów z ziół. Domowe napoje odkwaszające organizm można parzyć z ogólnodostępnych ziół, jak pokrzywa, regulujący również pracę żołądka rumianek, skrzyp polny czy melisę. Stosować można je też w formie herbaty. Do popularnych ziół zaliczyć można również:
- szałwia lekarska,
- skrzyp polny,
- bratek,
- ostropest plamisty,
- imbir lekarski,
- czerwonokrzew (rooibos),
- kminek zwyczajny.
Aktywność fizyczna i ograniczenie stresu
Ruch jest niezbędny w utrzymaniu równowagi kwasowo - zasadowej przy odkwaszaniu organizmu. Ważne jest jednak, by nie były to intensywne ćwiczenia, które doprowadzą do wzmożonego zakwaszania organizmu. Regularne ćwiczenia, dostosowane do kondycji fizycznej, przeprowadzane w sposób umiarkowany pozwolą na niezakłóconą pracę organizmu i pozbycie się toksyn. By zredukować poziom pH, należy również ograniczyć stres i w miarę możliwości odciąć czynniki go powodujące.Źródło zdjęcia głównego: Iñigo De la Maza on Unsplash