Rozgrzewające dania z żurawiną
Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.


Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską:
Składniki dla 4 osób:100 g gotowanej szynki w plasterkach6 jajeksól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji50 g pestek dyni2 łyżki masła80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego)4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowegoSzynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku.Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ

Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki:
1 pęczek włoszczyzny1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg)40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku1 1/2 l wywaru warzywnegosól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe120 g posiekanej, suszonej cranberry120 g wędzonej piersi kaczki6 łyżek octu, świeży majeranekcukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłykówWłoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy 75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania, kroimy wędzony filet z kaczki na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Liście laurowe i jagody jałowca wyjmujemy z zupy. Pozostałą zupę miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy ocet i Creme Fraiche. Majeranek myjemy i osuszamy, odrywamy liście od gałązki i drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy majerankiem i pozostałymi żurawinami. Podajemy z przygotowaną piersią z kaczki. Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.Wartość energetyczna w 1 porcji: 532 kcal / 2230 kJ

Deser – Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską:
75 g + 1 łyżka masła, 150 g mąki1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)8 plasterków bekonu (około 10 g)2 gruszki (około 180 g każda)1 łyżka masła, 1 łyżka cukrusok z cytryny, 2-3 gałązki tymianku5 łyżek mleka, 100 g bitej śmietanysól i pieprz, tłuszcz i mąka do wyłożenia formy120 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura: zwykły piekarnik 200 °C /termoobieg – 175 °C /piekarnik gazowy – poziom III). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na gorąco.Wartość energetyczna w 1 porcji: 585 kcal / 2450 kSmacznego!