Reklama

Nasiona chia nazywane są również szałwią hiszpańską. Jej cudowne właściwości zachwalają najbardziej znane trenerki fitness. W Polsce uwielbiają je Anna Lewandowska oraz Ewa Chodakowska. Przyznamy, że słodkie desery z tymi małymi ziarenkami często goszczą jako deser również w naszych kuchniach. Ale chyba będziemy musiały porzucić naszą miłość do nich...

Reklama
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane - zaznacza Główny Inspektor Sanitarny.

Czy nasiona chia szkodzą?

Mimo że te ziarenka wyglądają niepozornie, są tak naprawdę bombą witaminową, która jest jednym z głównych składników diety wegańskiej. Co zatem sprawiło, że Unia Europejska uwzięła się na nasiona chia i zabroniła sprzedawania jogurtów i deserów z ich dodatkiem?

Historia tego całego zamieszania z nasionami szałwii hiszpańskiej nie jest skomplikowana. Wszystko zaczęło się w 2009 roku. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności ocenił wówczas, że spożywanie całych czy też mielonych nasion chia w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu. To dlatego, że stanowią one przeważnie zaledwie pięć procent danego posłku. Ziarenka mogły być wówczas dodawane do chleba, ale z biegiem lat zaczęto je dodawać również do płatków śniadaniowych.Dlatego chia zaczęły zajmować coraz większą część posiłków. Teraz możemy znaleźć je dosłownie wszędzie. Dostępne są nawet soki z ich dodatkiem. Okazuje się, że na fali popularności tych nasionek, spożywamy je w nadprogramowych ilościach. Mimo że powinnyśmy zjadać ich maksymalnie 15 gramów w ciągu dnia, to często przekraczamy dozwoloną dawkę.

Reklama

Dlaczego nasiona chia mogą szkodzić?

Jednym z głównych powodów, dla których nasiona chia mogą szkodzić naszym organizmom jest fakt, że po połączeniu z płynną substacją, zaczynają ją wchłaniać przez co pęcznieją. Podczas tego procesu mogą zwiększych swoją objętość nawet do 12 razy! Dodając szałwię hiszpańską do innych potraw, podbijamy ich kaloryczność. Sprawiamy również, że stają się bardziej tłuste, a więc niepotrzebnie przepełniamy żołądek. Dlatego zamiast pomagać schudnąć, nasiona chia wręcz przeszkadzają w tym procesie. Mogą nawet przyczynić się do powstania otyłości oraz zwolnić proces przyswajania przez organizm innych odżywczych składników, zawartych w danym posiłku. Czy to już ostateczna wersja wydarzeń?Tego nie wiadomo... Nadal prowadzone są badania, które mają jasno określić wpływ nasionek na nasze zdrowie. Co zamiast tego powinnyśmy jeść? Desery z tapioki, które są lekkostrawne i nie obciążają żołądką oraz jelit. Myślicie, że to rozwiązanie jest lepsze? Czy może wystarczy ograniczyć nasiona chia w diecie?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane