Reklama

Reklama

Odgrzewanie makaronu sposobem na szczupłą sylwetkę!

Odgrzewasz makaron? To bardzo dobrze! Naukowcy z University of Surrey dowiedli, że pozostawienie makaronu na jakiś czas po ugotowaniu może pomóc w walce o szczuplejszą sylwetkę. Jak to możliwe?Taki makaron powoduje mniejsze skoki glukozy we krwi, które są niepożądane szczególnie w trakcie odchudzania. Wahania cukru zostają dzięki temu zniwelowane aż o 50%! Już wystudzony makaron wpływa korzystniej na naszą sylwetkę, a efekt ten zostaje spotęgowany w przypadku odgrzanego dania.

Reklama

Skrobia oporna na trawienie

Podczas gotowania, studzenia i ponownego podnoszenie temperatury posiłku, skrobia zawarta w makaronie przekształca się w tzw. skrobię oporną na trawienie. Tak zmodyfikowane węglowodany wspomagają proces odchudzania.Na skutek zachodzących procesów, skrobia oporna na trawienie jest przez nasz organizm w procesie metabolicznym traktowana bardziej jako błonnik niż jako węglowodan. Oto cała tajemnica odchudzających właściwości odgrzewanego makaronu.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane