Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej
Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.
BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ 4 porcje czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny KOTLETY 1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS 1 jajko ok 5 łyżek bułki tartej sól pieprz KONFITURA Z CEBULI 500g czerwonej cebuli 2 łyżki oleju sól 100 ml czerwonego wina 3 łyżki octu balsamicznego 2-3 łyżki cukru pieprz SOS opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g) 2 łyżki pasty sezamowej tahini sok z 1/2 cytryny pieprz sól łyżeczka sezamu starty lub posiekany ząbek czosnku DODATKI 1 duży pomidor kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa) 4 duże bułki Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina. Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety. W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce....