Reklama

Poniżej znajdziecie listę niskokalorycznych produktów, które są odpowiednią na pytanie - co jeść, żeby schudnąć. Pamiętajcie jednak, że nie ma magicznego sposobu, aby szybko schudnąć lub schudnąć jedynie z brzucha. Efektu powinny pojawić się po kilku tygodniach zdrowego jedzenia. Uważajcie na takie produkty, jak awokado, oleje czy orzechy, które są zdrowe, jednak zwierają bardzo dużo kalorii!

Reklama

Jak jeść, żeby schudnąć?

Kluczem do sukcesu jest tutaj ujemny bilans kaloryczny, czyli musimy zjadać mniej kalorii, niż wynosi nasze pełne zapotrzebowanie dzienne. Im większy deficyt kaloryczny, tym więcej chudniemy. Trzeba jednak pamiętać, aby nie zejść poniżej podstawowego dziennego zapotrzebowania, gdyż nie tylko wpłynie to negatywnie na zdrowie i wygląd, ale po podwyżce kalorycznej z pewnością skończy się efektem jojo. Jak więc jeść, żeby schudnąć? Przede wszystkim stawiajmy na zdrową, urozmaiconą dietę i trzymajmy się wcześniej zdrowego deficytu kalorycznego.

Teraz zdrowe i dietetyczne produkty kupisz w przystępnych cenach, bo trwa promocja Carrefour.

Co jeść, aby schudnąć? Produkty niskokaloryczne

Przy diecie odchudzającej z pewnością warto zwrócić uwagę na produkty niskokaloryczne, które możemy zjeść w dużej ilości bez obawy o zbędne kilogramy. Produkty z poniższych list z pewnością warto jeść, aby schudnąć, gdyż mają bardzo mało kalorii.

Wybrane warzywa niskokaloryczne (poniżej 20 kcal/100 gr):

  • sałata masłowa,
  • kapusta pekińska,
  • kapusta kiszona,
  • ogórek małosolny,
  • biała rzodkiew,
  • ogórek świeży,
  • rzodkiewka,
  • cukinia.

Wybrane owoce niskokaloryczne (poniżej 50 kcal/ 100 gr):

  • pomarańcze
  • grejpfruty
  • aronia
  • jabłka,
  • maliny,
  • truskawki,
  • czerwona porzeczka,
  • czarna porzeczka
  • arbuz,
  • pomelo.

Mięso i ryby niskokaloryczne (poniżej 150 kcal/100 gr):

  • indyk,
  • kurczak bez skóry,
  • cielęcina,
  • dorsz,
  • halibut,
  • tuńczyk,
  • sola,
  • pstrąg,
  • karp,
  • leszcz.

Niskokaloryczne są również nietłusty, lekki nabiał i grzyby.

Czego nie jeść, żeby schudnąć?

Przede wszystkim przy odchudzaniu powinniśmy unikać wysoko przetworzonego jedzenia, wszelkiego rodzaju fast-foodów, słodyczy, chipsów, niezdrowych przekąsek i słodkich napojów. Dodatkowo warto ograniczyć produkty, które są zdrowe, ale zawierają bardzo dużo kalorii, czyli:

  • orzechy i masło orzechowe,
  • pestki i nasiona,
  • suszone owoce,
  • awokado,
  • oleje i oliwy.

Tak naprawdę wszystkie produkty, które zawierają dużo tłuszczy, są wysokokaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że zdrowe tłuszcze są potrzebne w zdrowej diecie, oczywiście w ograniczonej ilości.

Co jeść, żeby schudnąć szybko?

Pamiętajcie, że nie da się schudnąć szybko i zdrowo jednocześnie. Jeśli to was nie przekonuje, warto pamiętać, że jeśli będziemy jeść zbyt mało, to po powrocie do normalnej kaloryki z pewnością możemy się spodziewać efektu jojo. Dodatkowo szybkie chudnięcie wiąże się zazwyczaj również z wypadaniem włosów, paznokci i pogorszeniem cery. Zdrowe tempo chudnięcia to 0,5-1kg/ tygodniowo, czyli maksymalnie 4-5 kg tygodniowo. Aby zdrowo i dość szybko chudnąć, wystarczy trzymać się deficytu kalorycznego i wprowadzić aktywność fizyczną minimum 3 razy w tygodniu, która będzie dopasowana do naszych potrzeb i możliwości.

Reklama

Co jeść, żeby schudnąć z brzucha?

Nie ma żadnej magicznej metody, która pozwoli nam schudnąć jedynie z brzucha. Wprowadzenie deficytu kalorycznego oczywiście sprawi, że schudniemy z całego ciała. W zależności od naszej sylwetki centymetry mogą spadać szybciej z bioder, ud, brzucha lub piersi. Jeśli chcemy wyszczuplić talię, do diety odchudzającej warto dodać kardio, aeroby oraz ćwiczenia siłowe na talię i brzuszek.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane