Reklama

Dietę grejpfrutową możemy stosować maksymalnie dwa tygodnie. W innym przypadku trzeba ją trochę zmodyfikować i zwiększyć ilość kalorii, którą będziemy przyjmować każdego dnia. Przygotowaliśmy dla przykładowy 3-dniowy jadłospis na posiłki w diecie grejpfrutowej.

Reklama

Zasady diety grejpfrutowej

Dieta grejpfrutowa należy do diet rygorystycznych o bardzo niskiej kaloryce. Zakłada się w niej spożywanie nie więcej niż 1000 kcal dziennie. Dodatkowo do minimum dwóch posiłków dziennie należy spożywać grejpfruty. Warto wiedzieć, że jest to dieta głodówkowa, która nie jest polecana przez lekarzy. W żadnym przypadku nie powinno się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, gdyż może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia.

Dodatkowo dieta ta zakłada stosowanie podstawowych zasad zdrowej diety:

  • unikanie smażenie potraw,
  • używanie soli w drobnych ilościach,
  • picie minimum 2 litry wody dziennie,
  • spożywanie dużej ilości warzyw i niskokalorycznych owoców.

Zobacz także: Dieta jajeczna - jak szybko schudnąć w tydzień?

Efekty stosowania diety grejpfrutowej

Z pewnością można uznać, że dieta grejpfrutowa przynosi oczekiwane efekty. Podczas takiej diety możemy chudnąć nawet 4-5 kg w ciągu miesiąca. Wynika to z faktu bardzo niskiej kaloryki, a nie samego faktu jedzenie grejpfrutów. Niestety, taka dieta nie zapewni nam minimalnej ilości kalorii, jaki powinien przyjmować organizm. Prowadzi więc do dużego osłabienia i innych niepożądanych skutków ubocznych.

Dodatkowo jest bardzo duże ryzyko wystąpienia efektu jojo. Przez spożywanie małej ilości pożywienia nasz metabolizm spowolni, a po zakończeniu diety wrócimy do poprzedniej wagi.

Przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej

Poniżej znajdziecie przykładowy jadłospis diety grejpfrutowej. Pamiętajcie jednak, by dopasować posiłek do swojego zapotrzebowania kalorycznego. Na diecie redukcyjne możemy obciąć maksymalnie 500 kcal, nie zapominając o tym, by dostarczyć organizmowi minimalne zapotrzebowanie dzienne na kalorie. Przed wprowadzeniem diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Dzień 1

Śniadanie: Dwie kanapki pełnoziarnistego pieczywa z hummusem i pomidorami, szklanka soku z grejpfruta, kawa lub herbata bez mleka i cukru.

Drugie śniadanie: Jogurt z musli i owocami (można dodać grejpfruta).

Obiad: Pierś z kurczaka duszona w ziołach, pieczone warzywa (ziemniaki, marchewka, dynia, pietruszka, cukinia, papryka), sos orzechowy.

Kolacja: Sałatka nicejska (sałata rzymska, jajko, puszka tuńczyka, pomidor, czerwona cebula, oliwki, winegret).

Dzień 2

Śniadanie: Omlet z 2 jajek z miodem i sałatką owocową (banan, jabłko, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, truskawki), herbata lub kawa bez cukru.

Drugie śniadanie: 2 kanapki z pastą quacamole na pełnoziarnistym chlebie.

Obiad: Filet z łososia pieczony z grejpfrutami, młode ziemniaczki w mundurkach, świeży szpinak.

Kolacja: Jabłka, wiśnie lub gruszki zapiekane pod kruszonką.

Dzień 3

Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, 3 kromki chrupkiego pieczywa, pół grejpfruta, kawa lub herbata.

Drugie śniadanie: Kisiel z owocami.

Obiad: Ryż z wołowiną duszoną z warzywami.

Reklama

Kolacja: Sałatka Cezar z grejpfrutem (kurczak, parmezan, sałata rzymska, bagietka, sos cezar, grejpfrut).

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane