|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
majka420
|
Jaki krem do cery mieszanej ?
Mam cerę mieszaną z tendencją do przetłuszczania w strefie T, wszystkie kremy które próbowałam Nivea, Bielenda, Garnier zostawiają u mnie tłusty film.
Może macie jakieś sprawdzone kremy które szybko się wchłaniają ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jaki krem do cery mieszanej ?
A czujesz przesuszenie bez kremu, skóra lepiej funkcjonuje po kremie? Czy to tylko kwestia odwodnienia a nie potrzeby natłuszczania?
Z typowych kremowych rzeczy Ziaja AZS krem regenerujący jest matowy - matowy a nie matujący, po prostu się nie błyszczy ale nie matowi i nie pochłania sebum. Z mniej kremowych rzeczy może coś bardziej jak żel Hydrabio Biodermy? Ogólnie żelowe, humektantowe rzeczy, ewentualnie kremy z przewagą humektantów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
majka420
|
Zawsze rano i po przyjściu z pracy myje twarz żalem oczyszczający. Po tym zabiegu jakiego bym nie użyła żelu to twarz mam wrażenie, że jest przesuszona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Po myciu najbardziej odczuwalne jest odwodnienie. Zwłaszcza jak jest też w strefie T, gdzie masz skórę przetłuszczającą się a nie suchą.
Może właśnie jakieś glicerynowe nawilżacze byłyby bardziej odpowiednie i mniej wnerwiały niż kremy. Ogólnie niekoniecznie gliceryna, ale humektanty - są też cukry, kwas hialuronowy, kwasy PHA, hydromanil, etc. W niektórych aptekach są testery produktów (np. w aptece Galen u siebie widziałam testery Biodermy, można zobaczyć konsystencję Hydrabio czy nawilżacza z serii Sebium lub nawet poprosić o małą odlewkę do własnego słoiczka), można też poprosić o próbki. Bez proszenia dostałam ostatnio próbkę lotionu CeraVe w aptece Ziko - też ciekawy, gliceryna wysoko w składzie, czuć nawilżenie ale dla mojej suchej skóry jest jednak zbyt lekki. Moim zdaniem nie wygląda tłusto. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Tu jest jeszcze parę drogeryjnych rzeczy, które przychodzą mi na myśl https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ace-serum.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...m-booster.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...-aqua-gel.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- [1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88089395] W niektórych aptekach są testery produktów (np. w aptece Galen u siebie widziałam testery Biodermy, można zobaczyć konsystencję Hydrabio czy nawilżacza z serii Sebium lub nawet poprosić o małą odlewkę do własnego słoiczka), można też poprosić o próbki. Bez proszenia dostałam ostatnio próbkę lotionu CeraVe w aptece Ziko - też ciekawy, gliceryna wysoko w składzie, czuć nawilżenie ale dla mojej suchej skóry jest jednak zbyt lekki. Moim zdaniem nie wygląda tłusto.[COLOR="Silver"] Ciekawie sie zapowiada ta seria Hydrabio, wlasnie obczajam sklady ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
majka420
|
Dostałam w aptece próbki serum i kremu do twarzy Dermica Hydrain3. Całkiem fajne lekki film pozostawia ale zastanawiam się nad składem gdzie jest zawarty alkohol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Tam nie ma alkoholu
![]() Mam na myśli, że nie ma takiego zwykłego alkoholu - etanolu, alkoholu etanolowego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 05:56 ---------- Poprzedni post napisano o 05:53 ---------- [1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88100590]Tam nie ma alkoholu ![]() Mam na myśli, że nie ma takiego zwykłego alkoholu - etanolu, alkoholu etanolowego.[/QUOTE] Wiesz, od kilku dni testuje cos taniego - krem z serii med z lanolina z Ziaji i jestem troche w szoku bo jest poki co super! Polecam Wam obu testy, na pewno w saloniku panie maja jakies probki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Z linii lano miałam balsam i dobrze wspominam dosuchej skóry
![]() Ale przy balsamie miałam czasami podrażnienia, wolałabym uniknąć na twarzy. Ale u mnie wrażliwość występuje przy wielu rzeczach, nie straszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
majka420
|
U mnie lanolina raczej się nie sprawdzi do cery mieszanej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Jak mieszana w stronę tłustej, to woski typu lanolina nie bardzo są potrzebne - faktycznie może obciążać za mocno
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88102140]Jak mieszana w stronę tłustej, to woski typu lanolina nie bardzo są potrzebne - faktycznie może obciążać za mocno[/QUOTE]
Fakt. Moja od dluzszego czasu jest w strone przesuszonej mieszanej, nie ma chyba nic gorszego, taka otulina lanolinowa oczywiscie nie na codzien, ale od czasu do czasu chyba mojej cerze sluzy. Zobaczymy za kilka miesiecy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.