![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
co na sztywne końcówki
Witam, na wstępie przepraszam, jeżeli ktoś już kiedyś poruszał ten wątek, ja w każdym bądź razie nie znalazłam, a przynajmniej nie dosłownie takiego samego problemu jak mój. Otóż tym problemem są sztywne końcówki. Nie są one suche, ani puszące, po prostu sztywne. Jak złapę pasmo włosów jakieś 7 cm nad końcami i skieruję do góry, zamiast opaść łukiem na dół, one stoją na sztorc:/ Dodam, że powyżej moje włosy są ok, tylko te końce... Wczoraj nawet byłam u fryzjera i znacznie podcięłam końce, nic, dalej to samo. Olej rycynowy, sok z cytryny ani jedwab nie dały rezultatów. Może powinnam dodać, że używam tylko ziołowego szamponu i odżywki bez silikonu. Macie jakieś pomysły?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: co na sztywne końcówki
Może po prostu są zniszczone? Przede wszystkim przez brak silikonów. Poczytaj, zmień pielęgnacje na bardziej odpowiednią, zabezpieczaj końce jedwabiem, byle nie Biosilkiem, bo ma alkohol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Może jakaś lekka odżywka bez spłukiwania po myciu (ale bardzo mała ilość, by nie przeciążyć).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie zmiękczająco działa też aloes, zwłaszcza w masce NaturVital. Zresztą wszelkie nawilżacze (nie tylko aloes), mają działanie zmiękczające (w przeciwieństwie do protein), więc warto potestować różne składniki np glicerynę, miód, propylene glycol, pantenol, mocznik. To nie muszą być stricte produkty do włosów, może być krem, balsam nałożony na końcówki. Niektórzy piszą, że zmiękcza olej bawełniany, ale kwestia indywidualna, u mnie oleje trochę usztywniają i tak już sztywne włosy. Warto też spróbować płukanki octowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
miewam podobnie, u mnie jest to pierwszy objaw przesuszu koncówek, który kończy się niestety sianowatością i rozdwajaniem, ostatecznie zawsze musze to eksterminować przez ścięcie.... u mnie najlepiej oleje i silikony zmiękczająco-zabezpieczająco, tak jak pisze Chimay musisz popróbować: dla każdego dobre coś innego
Edytowane przez jukaba Czas edycji: 2013-03-08 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś Biedronka miała odżywkę Elisse z kilkoma zmiękczaczami (wersja w fioletowej tubce), chciałam ją przetestować, ale w międzyczasie najprawdopodobniej ją wycofano. Przyjrzałam się bliżej innym biedronkowym specyfikom i znalazłam coś, co może działać podobnie. Główne składniki to dwa zmiękczacze, powinna być nieobciążająca.
Dołączam zdjęcie, bo patrzyłam tylko na skład, więc nawet nie wiem, jakie cuda poobiecywał producent w nazwie i opisie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miło, że komuś ta recenzja się przydaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a skoro ona taka tłusta to na bank się na nią rzucę, moje włosy są dziwne, one jakby "wypijają" olej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Tak, końcówki mogą być sztywne, ale nie muszą się rozdwajać czy być zniszczone. Mam to samo. Polecam odżywkę bez spłukiwania, świetnie natłuszcza włosy, przez co stają się bardziej miękkie (mówię tylko o końcówkach).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
bogata odzywke, jesli Twoje włosy lubią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za opinie, będę próbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Sprubój szamponu emolium nawilżającego, jest bez silikonów naturalny trochę drogi ale na długo starcza bo nie używam go do częstego mycia, za to włoski sypkie i gładkie tylko po umyciu trzeba nałożył odżywkę bo pląta mokre włosy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja miałam takie od kiedy odstawiłam produkty z silikonami, okazało się jednak że moje końcówki które są bardzo wrażliwe na zniszczenie potrzebują zabezpieczenia. Nie mam suchych od kiedy stosuję duet Crema al Latte a po lekkim wyschnięciu włosów nakładam na same końcówki olejek z Mariona - finalnie są sypkie i zabezpieczone, polecam każdemu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłam i nadal jestem bardzo zdziwiona, że mimo regularnego olejowania (kokos, arganowy, khadi, amla) i stosowania odżywki-wcierki (Jantar) nic nie pomagało. Teraz znam przyczynę. Tylko jakie szampony i odżywki w miare delikatne stosować ? ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli Alterra Ci pasuje, to wcale nie musisz z niej rezygnować. Możesz po prostu włączyć inne kosmetyki do pielęgnacji. Może wystarczy serum silikonowe na końcówki. Jakich odżywek i masek używasz? Może one też są powodem stanu końcówek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jakiego używasz szamponu ?
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Próbowałaś jakiegoś serum bez protein, tylko z silikonami na końcówki? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do jedwabiu to firm nie pamiętam. Próbowałam 4 różnych. Serum nie używałam nigdy - chętnie spróbuję. Polecisz jakąś konkretną firmę/nazwę ? Akurat jutro idę na zakupy kosmetyczne to poszukam tego szamponu. Produkty MAtrix są dostępne normalnie w sklepach czy to marka "fryzjerska"?
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biovax A+E https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html Marion, Serum termoochronne https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...mperatury.html Gliss Kur, Serum - eliksir https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-olejkami.html One aż tak bardzo nie różnią się od jedwabi, jedno i drugie to silikony, z tym że jedwabie zazwyczaj mają dodatek hydrolizowanego jedwabiu, a ten składnik nie każdemu musi pasować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Właśnie nie miałam. Zresztą ja się ostatnio miotam między rezygnacją z silikonów (bo obciążają i strączkują) a kupieniem nowego serum (bo coś musi trzymać w ryzach końcówki). Na razie mam serum-eliksir Gliss Kura.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Olejek Alfaparf to TEN ale też sądzę że silikony jakieś ma... Alfaparf ma generalnie fajne kosmetyki (oprócz czerwonej serii - ma alkohol) szczególnie ta fioletowa ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Olejek Alfaparf to TEN ale też sądzę że silikony jakieś ma... Alfaparf ma generalnie fajne kosmetyki (oprócz czerwonej serii - ma alkohol) szczególnie ta fioletowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mythic Oil wersja uniwersalna ma dwa silikony (jeden lotny) i dwa oleje: awokado i winogronowy. Inne wersje mają inne oleje: Rich Oil argana i ryżowy, Colour Glow - lniany i żurawinowy, mleczko Mythic Oil ma mleczko pszczele i olejek z passiflory. Trochę kuszące... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
przypomniało mi się to serum LadySpa Argan Oil moja mama je kupiła i jest bardzo zadowolona a pamiętam mniej więcej skład: olej sojowy, winogronowy, arganowy i z kiełkow pszenicy jakieś proteiny jedwabiu i na 80% jestem przekonana ze silikonów w nim nie ma, próbowałam nim nawet olejować włosy z tego powodu ale dla mnie jednak za lekkie... tak sobie myślę Chimey, że jeśli nie chcesz strączkowania to może to nie byłoby najgorsze
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- co do składu to się upewnie... może jutro mi się uda ![]() Edytowane przez jukaba Czas edycji: 2013-03-10 o 07:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.