|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kleję, szyję, szydełkuję - wizażanki dopinguję - wątek dopingujący cz.2
Mam zaszczyt założyć drugą część wątku dopingującego https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=507714 autorstwa Aninka. Wspólne pogaduszki, baty i pałki pomagały nam dokończyć robótki zaczęte i zalegające na półkach, ale najbardziej motywowały nas sukcesywnie wstawiane przez wspołklikaczki zdjęcia robótek wykończonych, dopieszczonych i gotowych do chwalenia się nimi. Jednocześnie wymieniałyśmy poglądy i doświadczenia, poznałyśmy się już troszkę nawet
![]() Zapraszamy również inne chętne osóbki, którym doping się przyda, do odwiedzenia nas! Bacików ci u nas dostatek ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kleję, szyję, szydełkuję - wizażanki dopinguję - wątek dopingujący cz.2
Melduję się wzruszona,że mój wątek doczekał się 2 części.
Imprezę czas zacząć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja sie piszę na imprezę
![]() ![]() ![]()
#4 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() ja też ! ale teraz szydełkuję i oglądam TM
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja czekam na TŻ, powinien być niedługo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dołączam się z niemałym wzruszeniem, wszak to moja - prawie że Oda -tytułuje wątek
![]() Witam z kawą inką i delicjami. Teraz muszę zajrzeć do starej części, bo trzeba nadgonić coście naskrobały. Mam tyły, bo dziś mało siedziałam przy kompie - solidnie dziergałam. Wyszło by więcej, ale była dwugodzinna przerwa na msze rekolekcyjną. |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Aninek: będzie z nami dziergać?
![]() ![]() Napisałam na starym watku ogromniastego posta.... tzn zaczęłam pisać, poszłam na chwilę sobie do kuchni i jak wróciłam to miałam błąd strony (to było jakieś 2h temu) więc się obraziłam że moje długie wypociny poszły na marne i czekałam na nowy wątek ![]() ![]() ![]() ![]() Ale już nie będę tego wszystkiego pisać raz jeszcze - może jutro coś skrobnę z tych rzeczy ![]() Chciałam Wam się poskarżyć że na wizycie u lekarza w poczekalni próbowałam się zmierzyć z moim kordonkiem raz jeszcze przy pomocy mniejszego szydełka (5 cokolwiek to znaczy - jest trochę większe niż moje 1.25=8) i nadal to jest porażka (tym razem haczyło mi nitkę i miałam problemy z przeciąganiem pod oczkiem - jakby tym razem szydło było za małe)... kordonek kaja 30g=200m, czym ja mam to ugryźć??? może któraś z Was wie?? Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-12-07 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja też wchodze na wizaż nadrobić całodzienne zaległości - a tu nowa część
![]() ![]() oj przyspieszył nasz wątek, przyspieszył ![]() MELDUJĘ SIĘ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
również melduję się w drugiej części, tym razem świątecznie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Doczytałam pierwszą część do końca - i wszystko mi się kiełbasi ![]() ![]() Pamiętam że Aninek na kominiarza nam się przekwalifikuje? ![]() ![]() Magda - a ode mnie nic nie przyszło??? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ja w końcu skończyłam sprzątać po malowaniu, zrobiłam jedną bombkę "Beatka" i jedną kartkę pergamano, no i Dorotka ma okulary - dzisiaj odebraliśmy, jutro pokaże ją w okularkach, ale skubana jak nie widze to je ściąga, i cały czas woła -mama nie!!!, i co tu z taką zrobić- jak ma cały czas nosić? ![]() Edytowane przez agusia2410 Czas edycji: 2011-12-07 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Bo nie masz poczucia humoru
![]() A tak serio, to nie czytałam końcówki poprzedniego wątku i myślałam że czekasz na niego z robótkami ![]() ![]() ![]() Cytat:
E: a skąd w ogóle wpadliście na to że powinna nosić? mąż mnie zapytał, a mnie też w sumie wcześniej ciekawiło ale zapomniałam spytać jak trafiliście do okulisty.... Może się przyzwyczai? nie wiem czy ty nosisz, ale na początku okulary bardzo przeszkadzają, z różnych powodów, również dlatego że przez nie gorzej się widzi (zawężają pole widzenia) po jakimś czasie idzie się przyzwyczaić w sumie... Ja to przerabiam raz na jakiś czas, bo noszę na stałe soczewki, ale czasem jak muszę to się przerzucam na okulary - i pierwszy tydzień to jest masakra jak mi przeszkadzają ![]() Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-12-07 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No, przejrzałam nieczytane posty ze starego wątku i mam dwie uwagi, które mi sie cisną w klawiaturę:
Po pierwsze primo - aga_tka szelmo Ty jedna ![]() ![]() ![]() Po drugie primo: koment do cen własnych tworków. W Wielkanoc miałam taki przypadek. Robiłyśmy wystawę naszych prac wykonanych wspólnie z KGW jak i we własnym zakresie. Z moich między innymi był rowerek z papiero - wikliny. I jedna paniusia koniecznie chciała go kupić, choć nie był wystawiony na sprzedaż. Ale odmówiłam i nawet nie bawiłam się w podawanie ceny. Jestem pewna, że ona by dała za niego może z 10 zł, nie więcej, bo do bogatych nie należy. A ja za coś, nad czym siedziałam dwa tygodnie, w tym kilka godzin ze smrodem bejcy i lakieru, nie wzięłabym mniej niż ok. 50 zł. Na allegro widziałam o połowę mniejszy rowerek za 25 zł plus przesyłka 12 zł. Więc wyobraźcie sobie potem gadanie ludzi, że ja chcę tyle kasy za kawałek gazety!!! Poza tym robiłam go dla siebie, a gdybym sprzedała, to pewnie nie tak szybko zabrałabym się za drugi, żeby też mieć. Mam taką durną przywarę, że jak coś zrobię, to nie lubię robić w większej ilości egzemplarzy, a jak muszę oddać komuś ten jeden egzemplarz, to zaraz też bym chciała takie samo ![]() Durna baba ![]() Edit: zapisałam się do wędrasia do miroska. Jeszcze nie mam pomysłu, jak to w ogóle zrobić, ale może jak mi minie szał przedświąteczny, to głowa odsapnie i coś wymyślę ![]()
Moje różniste różności Zabawki dla naszych milusińskich Preferencje Moja galeria Niewędraś Ani - Szczęście jest kobietą Edytowane przez AnnaOstapiuk Czas edycji: 2011-12-07 o 21:51 Powód: Literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Agatko - to ja mam taki złoty kordonek - snehurkę, inne kolory w porządku, a ten złoty co niby z wyglądu ładny to jak robię to sie wkurzam, bo strasznie miękki i jakoś ciężko mi sie robi
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Aniu - to ja cichutko powiem że dla mnie to "troszkę skomplikowane' też są Twoje schematy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
agusia - tu masz rację, ja też bym pewnie inne schematy wybierała, gdyby to miała być masowa produkcja. Ale na razie to tylko na potrzeby moje i wymiankowe, ewentualnie jako mały upominek dla kogoś bliskiego.
A ogólnie to wychodzę z założenia, że skoro tworzę jeszcze małe ilości, to skoro już mam zużywać kilometry kordonka, to niech to będą prace oryginalne i niepowtarzalne, tak żebym później dłuuugo nimi cieszyć oczyska ![]() Chyba sobie zrobię kanapkę i i biorę się dalej za szydełko. Spać mi się nie chce, więc niech to będzie pożyteczne wykorzystane. Proszę o baty, bo mnie nęci książka, którą czytam. Ale jak się z nią położę to wsiąknę na długie godziny, a tak to może jeszcze jakaś gwiazdka wyskoczy ![]() Tak zaglądam co rusz na wyzwanie i widzę, że mój faworyt - zegarek w bombce - króluje. Śliczne to jest i z góry wielkie brawa dla wykonawczyni ![]()
Moje różniste różności Zabawki dla naszych milusińskich Preferencje Moja galeria Niewędraś Ani - Szczęście jest kobietą Edytowane przez AnnaOstapiuk Czas edycji: 2011-12-07 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
anka - kop -
![]() mam do Was żal... ![]() ![]() ![]() resztę dopiszę jutro, bo beatki ![]()
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Madziu, bardzo sie cieszę! To juz mi sie za przesyłkę zwróciło i mam na jutrzejszego pączka ![]() ![]() ![]() Co do wyceny własnych prac, mam to samo. Mąz mi mówi: ceń się kobieto, siedziz, dłubiesz, oczy psujesz, palce kłujesz i co, za bezcen się sprzedajesz? Ale z drugiej strony, kiedy się wie, że za więcej może już nie pójdzie, to lepiej chybamieć to mniej niz nic? Jak wyceniałam rzeczy na jarmark, to tez nie wiedziałąm co i jak policzyć. Materiały owszem, ale reszta? Od godziny pracy? Od skomplikowania? Od czego??? Na sutaszki mam juz cennik wyrobiony mniej więcej (cena waha się zaleznie od materiałó, ilości kamieni półszlachetnych i ich ceny oraz od skomplikowania wzoru). Na filcowa bizuterię miałąm problem. Liczę od kulki malutko, jak na allegro- choc tam są kulki filcowane najczęściej perzez Chińczyków. dodaje sobie grosze za robociznę. Z dekupażem trudno wycenić. Materiały ok, ale robocizna? Od skomplikowania pracy, od wielkości, bo chyba nie od czasu pracy, bo jakby sie liczyło też czas schnięcia każdej warstwy, to na szkatułce miałąbym miliony ![]() Brałam tez mało( w cenie podstawowej, bo miałam sporo materiałó już wcześniej kupionych), ewentualnie poszalałam troszkę z tą cena najwyżsża na jarmark Madziny. Ida c za słowami męża, że to jest jednak rękodzieło i za oryginalność się płaci. I za duszę pracy. Tylko trzeab znaleźć kogoś, kto tę duszę odnajdzie i za nią zechce zapłacić. Aga-tko, co do filcowania. Ceny na all za 100g czesanki są średnio 6,90zł. Jest tego sporo w kłębku. Z takiego 100-gramowego motka zrobiłam 20 kulek od 1 do 2 cm średnicy, choinki (6) do serwetników i jeszcze mam moze 1/3 ? więc zalezy na co, ale nie idzie jej jakoś wiele. No, chyba, że chcesz ufilcowac etiu na telefon, to juz ciut więcej. Jeśli filcujesz na mokro (ciepła woda z mydłem i masowanie pracy), to trzeba pamiętać, że dana rzecz będzie w wersji ostatecznej o 1/3 mniejsza niż w wersji suchej, nieufilcowanej. Filcowanie na mokro nie jest trudne. TYlko monotonne. Chwilke układasz kolrki itp, a potem od pół godziny do kilku godzin męczysz rzecz w wodzie z mydlinami(czyli masz bardzo suche ręce po takiej sesji ![]() Kulkę toczy się ok 30 minut, kwiata ok. godziny, żeby był twardy, ufilcowany całkowicie. Tylko czasami pasma nie chcą się ze soba zczepic na mokro i trzeab dofilcować to igłą. Więc ta jest przydata jednak. Wysłałąm dziś pierwszą wymiankę. Ciekawe , czy się spodoba. Druga idzie w świat jutro. Szkatułka dla pani, która czeka na nia długo może w poniedziałek, bo chce do przesyłki dorzucic sutaszki, które planuję zrobić na sobotnie warsztaty i jeszcze coś z weekendu.Dorzuce babce cosika za długie czekanie. Ale mówiła, że jej się nie spieszy. A chce dolakierować szkatułę do idealnej gładkości. Dziś miałam sutaszyć, ale już mi sie nie chce. Zmęczona jestem.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ddosiek - no właśnie o to chodzi, same materiały kosztują może niewiele, ale tylko my wiemy, ile się zarwało godzin, żeby coś dopracować, a potem ktoś wydziwia, że mu drogo.
Ja pojadłam, dopiłam zimną już inkę , pzaglądałam tu i ówdzie w wątki i uciekam do szydełka. Najadłam sie że hej, więc trzeba pomachać szydełkiem, coby kalorie spalić ![]() cocci dziękuję za baty, już je na siebie przyjęłam i podziałały ![]() A pierwszy post był piękny i bardzo motywujący, dlatego też sio od komputerów i za robotę się brać!!! Do jutra ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też wolę ładniejsze i bardziej wydziwione niż takie standardowe ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Myślałam że to droższa impreza jest, bo jak widzę wełne na druty którą można potem filcować, to się załamuję... Takie kapciuszki druciane filcowane by musiały kosztować chyba min 50zł za samą włóczkę... Ja swojej pracy w ogóle nie umiem wycenić - trudno wycenić np na h pracę, którą inni wykonają min 2xszybciej - w końcu jakbym miała wprawę to by było duuużo szybciej ;P Poza tym jak się robi 3 raz tę samą rzecz, to też idzie szybciej a za pierwszym razem wolniej, ale trudno wg tego kazać komuś płacić ;P bo każdy by wolał zaczekać na ostatnią sztukę ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Dobrze prawi!! Wódki jej dać!!
#22 |
Zakorzenienie
|
Nowy wątek ajak się rozgadały
![]() Ja jakoś gardło opanowałam i przestało pobolewać nim zaczęło fest, bo zawsze cierpię tak noc i dzień. Tyle się faszerowałam że jakoś przeszło, ale zaczął się katar. Jutro do apteki chyba po sudafed aby nie ciekło i na piątek opanuję go jakoś. Mąż wróciłk z pracy i mówi że jego coś bierze. Ja nic nie mówiłam bo by stwierdził że mam siedzieć w domu niż na jarmarku sterczeć. Po cichułykałam tabletki i psikałam hasco sept i dalej dziergam. Aguś zapomniałam napisać ![]() ![]() ![]() ![]()
Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Magda a my znów kończymy razem dzień/noc?
![]() Ja dokończyłam film i zrobiłam kolejną gwiazdkę, już 6 się suszy. I dalej mi się spać nie chce, ale zmykam do łóżka i jeszcze poczytam. Spadł u mnie dziś pierwszy śnieg, a mi dwa dni temu prymulki w ogródku zakwitły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
U nas też coś zaczyna z nieba lecieć. Wyskoczyłam tylko po drzewo i takie nie wiadomo co leci. Stwierdziłam że skoro jeszcze jesteubrana to sobie doniosę bo rano to nie będzie mi się chciało. Ja skończyłam choinkę i dłubię aniołka.
Jutro od rana krochmalenie tego co udziergałam dziś, wczoraj. Ma ktraś pomysł na zrobienie 3 króli na szydełku? Mają być kolorowi. ---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 02:27 ---------- A i czy któraś z Was ma pod ręką wzór na jakąś gwiazdę na czubek choinki? Mam wzór ale niestety w starym kompie ![]()
Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Witam z herbatką , u mnie dzisiaj od rana pada coś w rodzaju deszczu ze śniegiem, jest brzydko, zimno i morko brrr
![]() ![]()
#26 |
Zakorzenienie
|
jestem gaduły jestem
szukam starego wątku i myślę ale malo nagadały a one nowy założyły i 23 posty zapisane i do 2 w nocy piszą spać nie możecie ale ja już mieszkanie posprzątałam pranie nastawiłam w piecu napaliłam i z kawą i szydełkiem do was zaglądam fajnie że winko smakowało i cała butelka poszła a ja tylko lampkę wypiłam ![]() do 12 szydełkuje dalej anioła
#27 |
Zakorzenienie
|
Beatko winko było pyszne
![]() ![]() ![]() ![]()
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś znów o 5.30 się obudziłam z bólem ręki, więc kolejne 6 rządków w szaliku dorobiłam zanim się położyłam znów... Ale długo nie pospałam, bo mały dziś koło 7 wstał - w sumie to i tak późno ![]() Wklejaj zdjęcia - i kamizelki i rękawiczek, pewnie skończysz do popołudnia choć jedną, to za jednym zamachem wkleisz 2 fotki ![]() Cytat:
![]() Jiliarella - przegapiłam Twoj post, piękna choineczka ![]() Idę walczyć z kordonkiem...może się uda przebrnąć przez te pierwsze 6oczkowe rządki.... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kominiarz??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A mnie wczoraj to winko Beatkowe tak zmożyło że nawet nie miałam siły już odpisać
![]() ![]() Iwonko - ależ przepięknie rozpoczęłaś nowy wątek ![]() ![]() ![]() Magda - no, bo już chciałam na pocztę ze skargą lecieć ![]() ![]() ![]() Aninku - a nie wiesz, że najlepiej obgaduje sie nieobecnych? ![]() ![]() u mnie też wredna pogoda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.