przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-14, 10:47   #4771
paulaa6

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
Dziewczyny.
Po mega przetłuszczaniu 3 lata temu moje włosy "stanęły na nogi" i przestały się przetłuszczać. Dzięki olejkom, Seboradinie, Joannie Rzepa. Tearz niestety zbuntowały się i zaczęły intensywnie śmierdzieć łojem. Uważam, że przyzwyczaiły się do tych ziołowych szamponów i reagują agresywnie produkcją łoju. Nie wiem co mam teraz zrobić? Przeczytałam gdzieś , że należy zacząć używać jak najbardziej neutralnego szamponu typu Baby Dream. Ale on niestety nie domywa mi skóry głowy. Nie wiem co począć.
Dziewczyny ponawiam moje pytanie, pomóżcie. Zaczęłam myć Aleterrą Papaja i Bambus i teraz obecnie cała skóra, aż tak nie śmierdzi łojem ale ta grzywka , ona po prostu paskudnie śmierdzi.

💕
paulaa6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-14, 11:54   #4772
Opiumalfa
Zakorzenienie

moze to sprawa hormonow??>?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-14, 12:02   #4773
paulaa6

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
moze to sprawa hormonow??>?
Mam hashimoto , niedoczynność tarczycy. I również przez to wzmożone przetłuszczanie się twarzy. Biorę na to cynk + A i czekam na efekty, ale chciałam jakoś doraźnie pomóc moich włosom, bo od tego tłuszczu przerzedza mi się grzywka i to widać.

💕
Stary 2013-05-14, 12:11   #4774
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez FeaMee Pokaż wiadomość
Witam. Odkąd pamiętam, miałam problemy z przetłuszczaniem się włosów. W końcu doszło do tego, że zaczęłam myć je codziennie. Niestety skóra głowy bardzo swędziała. Po jakimś czasie zaczęłam je myć szamponem dla dzieci z Jonson&Jonson. Problem ten już nie był taki uporzywy. Teraz mam inny szampon, jednak moje włosy są... Przesuszone, a końcowki bardzo się rozdwajają. Ponadto mam łupież. Nie używam suszarki i kładę się spać z mokrymi włosami. Są falowane i sięgają niewiele za łopatki.
Jak je pielęgnować? Jakiego szamponu używać? A może jakieś odżywki? No i co z tym codziennym myciem włosów? Można je szybko od tego odzwyczaić i sprawić, żeby nie przetłuszczały się tak często?
Skoro masz przesuszone włosy, to oczywiście, że powinnaś zacząć używać odżywek. Zacznij najpierw od czegoś bez sylikonów, np. od odżywki Alterry.
A skoro masz falowane włosy, to zapraszam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=684931

A tak poza tym, pamiętaj, że myje się przede wszystkim skórę głowy. To dla niej jest szampon, włosom zwykle wystarcza, że umyje je piana spływająca po nich.

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość
Mam hashimoto , niedoczynność tarczycy. I również przez to wzmożone przetłuszczanie się twarzy.
Ja zawsze myślałam, że niedoczynność tarczycy zwykle powoduje przesuszenie skóry

A pocisz się bardzo? Bardziej niż wcześniej? Może przez to te problemy?
Stary 2013-05-14, 12:20   #4775
paulaa6

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja zawsze myślałam, że niedoczynność tarczycy zwykle powoduje przesuszenie skóry

A pocisz się bardzo? Bardziej niż wcześniej? Może przez to te problemy?
Właśnie ja też tak myślałam, ale na forum o hashimoto (nie tutaj na wizażu) spotkałam większość dziewczyn, które właśnie na twarzy, głowie okropnie się przetłuszczają tak jak ja.

Właśnie bardziej, szczególnie twarz, skóra głowy, pachy. Co dziwniejsze łokcie, ręce, nogi , pośladki są okropnie suche.

💕
Stary 2013-05-17, 08:26   #4776
ally5
Zakorzenienie

Dot.: Skrajne problemy z włosami.

Cytat:
Napisane przez FeaMee Pokaż wiadomość
Witam. Odkąd pamiętam, miałam problemy z przetłuszczaniem się włosów. W końcu doszło do tego, że zaczęłam myć je codziennie. Niestety skóra głowy bardzo swędziała. Po jakimś czasie zaczęłam je myć szamponem dla dzieci z Jonson&Jonson. Problem ten już nie był taki uporzywy. Teraz mam inny szampon, jednak moje włosy są... Przesuszone, a końcowki bardzo się rozdwajają. Ponadto mam łupież. Nie używam suszarki i kładę się spać z mokrymi włosami. Są falowane i sięgają niewiele za łopatki.
Jak je pielęgnować? Jakiego szamponu używać? A może jakieś odżywki? No i co z tym codziennym myciem włosów? Można je szybko od tego odzwyczaić i sprawić, żeby nie przetłuszczały się tak często?
Też mam włosy takiej długości i myję codziennie. Musisz znaleźć przyczynę szybkiego przetłuszczania i jeśli się da - zlikwidować ją, a jak się nie da, to po prostu się z tym pogodzić...

U mnie np. chyba jest to dziedziczne - oboje moi rodzice i siostra mają tłustą skórę głowy. Próbbowałam wiele razy myć włosy rzadziej, ale zawsze kończyło się to źle - przy przetrzymaniu juz po jednym dniu pojawia się mocne swędzenie, włosy z nadmiaru łoju wypadają pogodziłam sie już z codziennym myciem. Dodam, że skórę twarzy mam mieszaną. W strefie T dość mocno się przetłuszcza.

Nie używaj mocnych szamponów> johnson's jest dobry do codziennego mycia, a na zniszczone końce dobra odzywka + coś do zabezpieczenia przed dalszymi zniszczeniami, np. jedwab z Joanny
ally5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-17, 18:00   #4777
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Skrajne problemy z włosami.

Cytat:
Napisane przez ally5 Pokaż wiadomość
Dodam, że skórę twarzy mam mieszaną. W strefie T dość mocno się przetłuszcza.
To też ważna zależność między skórą głowy a twarzą. Cera też mocno mi się przetłuszcza, z wiekiem nawet coraz bardziej, więc trudno żeby skóra głowy była świeża przez kilka dni. Myję codziennie i chyba nic tego nie zmieni.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-17, 19:59   #4778
201610111032
Konto usunięte

A co zrobić w momencie gdy włosy są bardzo krótkie i naturalne ? Taka fryzurka na "chłopaka" Myć je tylko szamponem do włosów tłustych (codziennie) czy później nakładać też odżywkę?
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-17, 20:03   #4779
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miszona Pokaż wiadomość
A co zrobić w momencie gdy włosy są bardzo krótkie i naturalne ? Taka fryzurka na "chłopaka" Myć je tylko szamponem do włosów tłustych (codziennie) czy później nakładać też odżywkę?
Zależy od szamponu. Jak przesusza włosy, to można (niekoniecznie co każde mycie) użyć lekkiej odżywki. Można też kłaść odżywkę albo olej przed myciem.
Stary 2013-05-18, 15:36   #4780
201610111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Zależy od szamponu. Jak przesusza włosy, to można (niekoniecznie co każde mycie) użyć lekkiej odżywki. Można też kłaść odżywkę albo olej przed myciem.

Pytam bo właśnie jestem na etapie powrotu do naturalków. Mam już odrost jakieś 3 cm. Chcę też ściąć włosy na bardzo krótko. Lepiej się w takich czuję. Przyznam szczerze, że nie znalazłam jeszcze idealnego szamponu do włosów. Jako fanka kosmetyków naturalnym ciągle jestem na etapie poszukiwań. A co sądzisz o odżywkach w sprayu? Bardzo lubię marki Logona. Włosy są po niej miękkie, dobrze się rozczesują, a co najważniejsze nie obciąża. Myślałam żeby na co dzień po umyciu ją stosować (już bez odżywki) a dwa razy w tygodniu nakładać maseczkę.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-18, 16:54   #4781
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miszona Pokaż wiadomość
Pytam bo właśnie jestem na etapie powrotu do naturalków. Mam już odrost jakieś 3 cm. Chcę też ściąć włosy na bardzo krótko. Lepiej się w takich czuję. Przyznam szczerze, że nie znalazłam jeszcze idealnego szamponu do włosów. Jako fanka kosmetyków naturalnym ciągle jestem na etapie poszukiwań. A co sądzisz o odżywkach w sprayu? Bardzo lubię marki Logona. Włosy są po niej miękkie, dobrze się rozczesują, a co najważniejsze nie obciąża. Myślałam żeby na co dzień po umyciu ją stosować (już bez odżywki) a dwa razy w tygodniu nakładać maseczkę.
Drogeryjne odżywki w sprayu zazwyczaj mają silikony, mogą obciążać. Z kolei ekologiczne bazują na alkoholu, a nie wszystkie włosy dobrze go znoszą. Jeśli ta Logona nie wysusza Ci włosów to używaj. Możesz też stosować maskę, jeśli widzisz, że włosy po niej lepiej wyglądają.
Stary 2013-05-20, 21:08   #4782
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

cześć ! tez mam problem tłustych wlosow ;/ odkąd zaczęłam farbowac i używać szamponu do wlosow farbowanych w zasadzie powinnam myć codziennie, ale bronię się przed tym rekami i nogami ;( co 2 dzień czuje się jak brudna i nie mam ochoty wyjść z domu ale cóż...;/ wcześniej używałam serii mrs potters i w 2 dzień nie wyglądałam tak przerażająco...;/ kurcze nie chce zrezygnować z rudości ale myć co dzień...omgggg ;(
sheisnot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 21:15   #4783
Pati_155
Przyczajenie

Codzienne mycie włosów

Witam. Jestem posiadaczką włosów, które u nasady się przetłuszczają a na końca rozdwajają. Muszę je myć codziennie, innego wyjścia nie ma, szczególnie jak nadchodzi lato. Po myciu również używam odżywki i tu jest moje pytanie. Czy na pewno powinnam po każdym myciu używać odżywki? Mój szampon to dove repair oraz odżywka z tej samej serii. Przez to że codziennie używam odżywki włosy stały się przesadnie miękkie i bardzo ciężko jest je ułożyć (cienkie włosy;/) i wyglądają na jeszcze bardziej cienkie niż są..
Pati_155 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 21:26   #4784
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez sheisnot Pokaż wiadomość
cześć ! tez mam problem tłustych wlosow ;/ odkąd zaczęłam farbowac i używać szamponu do wlosow farbowanych w zasadzie powinnam myć codziennie, ale bronię się przed tym rekami i nogami ;( co 2 dzień czuje się jak brudna i nie mam ochoty wyjść z domu ale cóż...;/ wcześniej używałam serii mrs potters i w 2 dzień nie wyglądałam tak przerażająco...;/ kurcze nie chce zrezygnować z rudości ale myć co dzień...omgggg ;(
Jakiego szamponu teraz używasz? Jakiej odżywki?
Stary 2013-05-20, 21:58   #4785
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

elumen i elumen farbę też elumen no....ale koszmar....;/ po dniu wyglądam okropnie a nie chcę (znów) myć codziennie ;/
Stary 2013-05-20, 22:06   #4786
guacamole
Wtajemniczenie

Dot.: Codzienne mycie włosów

Cytat:
Napisane przez Pati_155 Pokaż wiadomość
Witam. Jestem posiadaczką włosów, które u nasady się przetłuszczają a na końca rozdwajają. Muszę je myć codziennie, innego wyjścia nie ma, szczególnie jak nadchodzi lato. Po myciu również używam odżywki i tu jest moje pytanie. Czy na pewno powinnam po każdym myciu używać odżywki? Mój szampon to dove repair oraz odżywka z tej samej serii. Przez to że codziennie używam odżywki włosy stały się przesadnie miękkie i bardzo ciężko jest je ułożyć (cienkie włosy;/) i wyglądają na jeszcze bardziej cienkie niż są..
Zmien szampon i odzywke na lzejsze do regularnego stosowania, ktore poteguja objetosc-volume. Odzywka moze byc nawet w spreju bez splukiwania. Szampon i odzywka naprawcza - repair, z pewnoscia jest dobra, ale dla wlosow suchych i zniszczonych. Mozesz jej uzywac na same konce czy na 1/3 dlugosci liczac od dolu, co drugie mycie.
Na skore glowy mozesz stosowac odswiezajacy suchy szampon - wtedy mozesz myc wlosy co drugi dzien. Naturalnie, drugiego dnia lepiej wlosy upiac, ale i tak wygladaja swiezo z tym sychym szamponem.

Ja sobie tak radze, bo skora mi sie bardziej przetluszcza, wlosy mam rozjasniane i wymagajace pielegnacji, a codzienne mycie wole sobie darowac z roznych powodow.
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-20, 22:17   #4787
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

Cytat:
Napisane przez guacamole Pokaż wiadomość
Na skore glowy mozesz stosowac odswiezajacy suchy szampon - wtedy mozesz myc wlosy co drugi dzien. Naturalnie, drugiego dnia lepiej wlosy upiac, ale i tak wygladaja swiezo z tym sychym szamponem. .
co 2 dzień suchy szampon?? też mi się przetłuszczają ale to chyba za często..;(
Stary 2013-05-20, 23:08   #4788
Lady_Caroline
Zadomowienie

Drugiego dnia można związać. Ja tak robię od jakiegoś czasu, bo na następny dzień po myciu mam przesusz...
Stary 2013-05-20, 23:50   #4789
sheisnot
Rozeznanie

GG do sheisnot

wiesz no można tylko ja lepiej jakoś się czuję i wyglądam w rozpuszczonych...też czasem suchy szampoin ale czuję ze z nim trzeba nie za często i czasem związuję ale....i tak mam ciemniejsze u nasady i jakoś fatalnie wyglądam ...;/ tłuszcz jakby wzmaga efekt ...;/ nie wiem wkurzę się i będę codziennie myła chyba ;/

---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ----------

a może jakieś zioła na to są??
Stary 2013-05-21, 06:17   #4790
Pati_155
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny za rady. Właśnie miałam szampon dodający objętości z artego i odżywkę nawilżającą i moje włosy wyglądały niezbyt dobrze.. Na końcach jakby bardziej się puszyły i strasznie elektryzowały, a u góry miałam wrażenie, że są przesuszone(od razu po umyciu odstawały na różne strony a i tak po paru godzinach były tłuste;/). Mogłabyś polecić jakiś szampon z odżywką jakie mogłabym stosować? Tak w miarę normalnej cenie?
Stary 2013-05-21, 18:34   #4791
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za rady. Właśnie miałam szampon dodający objętości z artego i odżywkę nawilżającą i moje włosy wyglądały niezbyt dobrze.. Na końcach jakby bardziej się puszyły i strasznie elektryzowały, a u góry miałam wrażenie, że są przesuszone(od razu po umyciu odstawały na różne strony a i tak po paru godzinach były tłuste;/). Mogłabyś polecić jakiś szampon z odżywką jakie mogłabym stosować? Tak w miarę normalnej cenie?
Przy tłustej głowie warto odstawić szampony z silikonem, bo mogą powodować przyklap. Kup sobie szampon dodający objętości, ale bez silikonów np Alterra Papaja i bambus, Green Pharmacy z żeń-szeniem, Szampon nr 4 Babuszki Agafii (mi przy okazji pogrubiał włosy, co akurat było minusem). Lub jakiś inny ziołowy, bo zioła wysuszają. Jeśli szampon będzie pasował skórze, ale włosom nie (przesuszenie), to przed myciem kładź na nie jakąś prostą, tanią odżywkę np Isanę, Hegron, to ochroni włosy.
Odstające włosy nie muszą oznaczać przesuszu, mogą się po prostu puszyć przez nieodpowiedni poziom wilgoci. Co to była za odżywka?
Stary 2013-05-21, 20:42   #4792
Pati_155
Przyczajenie

To także byłą odżywka z artego, nawilżająca. Właśnie już wcześniej myślałam nad szamponem z Alterry. A co w taki razie polecasz jeśli chodzi o odżywkę? Zawsze myślałam, ze mi silikony są niezbędne, bo może i obciążają włosy ale także chronią przed rozdwajaniem się, a akurat moje włosy na końca strasznie się rozdwajają.
Stary 2013-05-21, 21:16   #4793
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
To także byłą odżywka z artego, nawilżająca. Właśnie już wcześniej myślałam nad szamponem z Alterry. A co w taki razie polecasz jeśli chodzi o odżywkę? Zawsze myślałam, ze mi silikony są niezbędne, bo może i obciążają włosy ale także chronią przed rozdwajaniem się, a akurat moje włosy na końca strasznie się rozdwajają.
To stosuj silikony właśnie na końce jako serum albo w odżywce. Odżywkę stosuj od ucha w dół, nie nakładaj za blisko głowy.
Nie chcesz zmiękczenia, więc przydałoby się coś pogrubiającego. Tak mogą działać proteiny(spisy odżywek proteinowych są na blogach), glinki (Bingo z zieloną glinką), henna (także bezbarwna, poza tym wyciąg z henny jest w maskach Biovax). Zioła trochę usztywniają, u niektórych też oleje.
Stary 2013-05-22, 06:53   #4794
Pati_155
Przyczajenie

Aha aha, dzieki za te rady. A mas zmoże jakąś konkretną odżywkę, sprawdzoną, czy może słyszałaś, ze jest dobra dla takich włosów?
Stary 2013-05-23, 10:36   #4795
Pati_155
Przyczajenie

A jeszcze wracając do twojej wypowiedzi chimay, napisałaś, ze przydałoby się coś pogrubiające, z proteinami itp. Zgadzam się z tym w 100%, tylko przejarzałam troche tych odżywek z proteinami i jest ich multum. Znasz może jakąś która faktycznie działa? Może?:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,52205,schwarzkopf-schauma-krem-i-olejek-odzywka-regeneracyjna-do-wlosow-lamliwych-i-rozdwajajacych-sie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43557,nivea-long-repair-odzywka-regenerujaca-dlugie-wlosy-stara-wersja.html
Jeszcze znalazłam kilka BioVaX ale nie wiem którą by wziąć, bo sporo tego. I niestety większość to maski a nie odżywki
Stary 2013-05-23, 16:28   #4796
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
A jeszcze wracając do twojej wypowiedzi chimay, napisałaś, ze przydałoby się coś pogrubiające, z proteinami itp. Zgadzam się z tym w 100%, tylko przejarzałam troche tych odżywek z proteinami i jest ich multum. Znasz może jakąś która faktycznie działa? Może?:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,52205,schwarzkopf-schauma-krem-i-olejek-odzywka-regeneracyjna-do-wlosow-lamliwych-i-rozdwajajacych-sie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,43557,nivea-long-repair-odzywka-regenerujaca-dlugie-wlosy-stara-wersja.html
Jeszcze znalazłam kilka BioVaX ale nie wiem którą by wziąć, bo sporo tego. I niestety większość to maski a nie odżywki
Linki nie działają.
Z proteinami jest ten problem, że włosy mogą konkretnego rodzaju nie polubić, wtedy się puszą i są suche. Trzeba metodą prób i błędów znaleźć swoje proteiny. Najpopularniejsze to np
-keratyna w odżywce Artiste
-jedwab w Mrs Potters
-kolagen i keratyna w odżywce w piance Gliss Kur
-proteiny jajeczne - najprościej sprawdzić czy pasują włosom robiąc maskę z żółtka (np dodać do odżywki).

Czemu nie chcesz stosować masek? Wiele z nich ma lekkie formuły (jeśli boisz się obciążenia) i z powodzeniem może być stosowana jako odżywki. Biovax ma próbki masek w saszetkach, najlepiej kupić to na początek, żeby się przekonać jak włosy zareagują.
Stary 2013-05-23, 16:34   #4797
Pati_155
Przyczajenie

Ale maski mozna stosowac codziennie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-23, 17:02   #4798
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ale maski mozna stosowac codziennie?
Zależy jakie. Niektóre są na to za ciężkie i bogate. Ale takie np Milla, Kallos, Gloria to lekkie i wodniste kosmetyki o raczej ubogich składach.
Stary 2013-05-23, 20:57   #4799
Pati_155
Przyczajenie

Aha aha rozumiem. Kupie sobie zapewne jakas maske ale jednak wole cos z tych serii ktore uzywa sie tak dwa razy na tydzien. Mysle ze zdecyduje sie na którąś ktora podalas wyzej. Dzieki jeszcze raz

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Wklejam jeszcze raz linki do tych odżywek:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...acych-sie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html
Stary 2013-05-24, 15:56   #4800
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Aha aha rozumiem. Kupie sobie zapewne jakas maske ale jednak wole cos z tych serii ktore uzywa sie tak dwa razy na tydzien. Mysle ze zdecyduje sie na którąś ktora podalas wyzej. Dzieki jeszcze raz

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ----------

Wklejam jeszcze raz linki do tych odżywek:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...acych-sie.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html
Obie mają keratynę, Nivea ma silikon - może obciążyć, ale efekt zależeć będzie też od tego czy włosy lubią keratynę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości