Pomysł - podforum EDUKACJA - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Pokaż wyniki sondy: Czy potrzebne jest miejsce dla tematu "szkoła" ?? Nowy dział czy podforum?
Tak, należy założyć nowy dział 125 45,29%
Tak, należy założyć nowe podforum 109 39,49%
Nie, trzeba wymyślić coś innego 32 11,59%
Nie wiem 10 3,62%
Głosujący: 276. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-18, 11:52   #271
Tarantulek
Rozeznanie

Dot.: Pomysł - podforum EDUKACJA

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Wprost przeciwnie. To wszystko NIE powinno w ogole sie pojawic na forum
no własnie-nie powinno ale się pojawia i tak czy siak-więc powinno byc w jednym miejscu-a na gorze powinnien byc napisany komunikat-"Zadań domowych nie odrabiamy" i juz by było lepiej-przejrzyście i moze po jakims czasie juz takie wątki by się nie pojawiały

A pozatym nie tylko takie tematy o szkole ludzie zakładaja.

I co i co?byłoby?

To ja Mercy!
Tarantulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 12:07   #272
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Tarantulek Pokaż wiadomość
no własnie-nie powinno ale się pojawia i tak czy siak-więc powinno byc w jednym miejscu-a na gorze powinnien byc napisany komunikat-"Zadań domowych nie odrabiamy" i juz by było lepiej-przejrzyście i moze po jakims czasie juz takie wątki by się nie pojawiały
Nie pomaga . Wołami mozna napisać, a i tak pojawiają się wątki o sprzedaży na Targowisku czy 20 postów reklamujących zarabianie w Necie. Jak ktoś będzie bardzo zdesperowany, to i tak poprosi o odrobienie lekcji, licząc na to, że a nuż ktoś zdąży odpowiedzieć...
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 12:29   #273
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Nie pomaga . Wołami mozna napisać, a i tak pojawiają się wątki o sprzedaży na Targowisku czy 20 postów reklamujących zarabianie w Necie. Jak ktoś będzie bardzo zdesperowany, to i tak poprosi o odrobienie lekcji, licząc na to, że a nuż ktoś zdąży odpowiedzieć...

Ech...no racja.. no ale w takim razie myslę ze jak tylko przez to ze beda pojawiac się te niechciane watki typu: odrób za mnie lekcje, ma nie powstac podforum Edukacja, to to troche jest nie fair bo wiadomo ze w kazdym dziale znajda się jakies watki których wolelibysmy zeby ich nie było, ale oprocz nich powstaja dzięsiatki innych fajnych przydatnych wątkow i mysle ze tak samo byłoby na podforum Edukacja.Więc moze warto byłoby dac szanse takiemu pomysłowi?

To ja Mercy!
Stary 2008-09-18, 12:52   #274
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:

A pozatym nie tylko takie tematy o szkole ludzie zakładaja.

I co i co?byłoby?
zgadzam się z Aggie- na forach wisi jak byk "edycja postów i zdjęć grozi banem" i co? I tak znajdą się osoby, które zdjęcia usuną
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 12:56   #275
Westalka
Zakorzenienie

Ale o czym Wy chciałybyście debatować?
O różnych kierunkach studiów?
Takie wątki żyją na Społecznościach i mają się całkiem nieźle.

O tym, że panie w sekretariacie są niemiłe, a woźne robią o wszystko awantury?
To wątki na Plotkowe, tam zagląda więcej osób.

No i o czym jeszcze... ? Chyba o niczym więcej.

Każdy, naprawdę każdy z tych wątków pasuje albo na Plotkowe, albo na Społeczności, albo mieści się w granicach Businesswoman.
Nie widzę konieczności tworzenia osobnego forum.

Zresztą, decyzja już zapadła. Po co to ciągle roztrząsać?

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 13:18   #276
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
A jak można ćwiczyć fizykę/matmę/chemię bez samodzielnego robienia zadań
Samodzielne zrobienie zadania bez zrozumienia niewiele pomoże, nawet jeśli wynik przypadkiem będzie dobry . Naprawdę czasem wystarczy jedno zdanie, żeby wszystko stało się jasne. Masz rację, zrobienie za kogoś zadania w niczym nie pomoże i z założenia jest niezgodne z regulaminem.

Cytat:
zgadzam się z Aggie- na forach wisi jak byk "edycja postów i zdjęć grozi banem" i co? I tak znajdą się osoby, które zdjęcia usuną
No ale z tego powodu nie usuniecie możliwości edytowania postów, bo 90% wizażanek korzysta z niej zgodnie z przeznaczeniem.

Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość

Choćby o LHC, o ile znajdą się inni chętni do dyskusji. Jakoś nie widzę miejsca na tematy edukacyjne między "przemocą w rodzinie" a dyskusją o serialach na plotkowym.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 13:25   #277
Westalka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Choćby o LHC
To temat na Plotkowe.

A chętni do dyskusji, to może i by się znaleźli, ale właśnie na Plotkowym. A nie na nowym podforum, które, chcąc - nie chcąc, stałoby się drugą ściągą.pl dla leniwych dzieciaków.

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 14:19   #278
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość

Każdy, naprawdę każdy z tych wątków pasuje albo na Plotkowe, albo na Społeczności, albo mieści się w granicach Businesswoman.
Nie widzę konieczności tworzenia osobnego forum.

Zresztą, decyzja już zapadła. Po co to ciągle roztrząsać?
zapadła ale mozna sie chyba spróbować odwołac, niektórzy widza koniecznosc utworzenia nowego podforum.

Codziennie powstaje duzo wątkow, które nadały by się na podforum edukacja i nie mowie tu o wątkach dotyczących odrabiania zadan-więc mysle ze byłoby o czym pisać.

Cytat:
odpisałam na to wyzej trochewiem wiem ze tak jest niestety...

Cytat:
Choćby o LHC, o ile znajdą się inni chętni do dyskusji. Jakoś nie widzę miejsca na tematy edukacyjne między "przemocą w rodzinie" a dyskusją o serialach na plotkowym.
no własnie ja tez, myślę ze tematy o uczelniach, kierunkach, ogolnie o szkole powinny miec własne miejsce.

Ja wiem ze niektórych takie tematy o szkole moga juz nie interesowac ale przeciez sa osoby, które chodza do szkoły i je to zaciekawi.

Oczywiscie swiat się nie zawali jesli takie podforum nie powstanie, ale mimo wszystko fajnie by było gdyby jeszcze raz rozpatrzono ten pomysł, tym bardziej ze tyle osob jest za...

To ja Mercy!
Stary 2008-09-18, 14:20   #279
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Samodzielne zrobienie zadania bez zrozumienia niewiele pomoże, nawet jeśli wynik przypadkiem będzie dobry . Naprawdę czasem wystarczy jedno zdanie, żeby wszystko stało się jasne. Masz rację, zrobienie za kogoś zadania w niczym nie pomoże i z założenia jest niezgodne z regulaminem.
Gdyby nie to, że sama kiedyś uczyłam tych przedmiotów- pewnie przyznałabym Ci rację. Ale....są podręczniki, z których można przyswoić teorię niezbędną przy rozwiązywaniu zadań. W podręcznikach często znajdują się rozwiązane przykłady. Do tego dochodzą przeróżne zbiory zadań- wiele z nich najsampierw serwuje teorię, potem kilka przykładów a potem zadania. Podręczniki + zajęcia z nauczycielem a potem trochę pracy w domu na własną rękę i voila.
Problem leży w tym, że większość uczniów [w tym i ja kiedyś] porywa się z motyką na słońce i zabiera od razu do robienia zadań- co jest zupełnie bezowocne i totalnie bez sensu. A wynika to z wygodnictwa/lenistwa.

Wizaż nie powstał w tym celu. Są inne portale, które pomagają w zadaniach domowych. A wszelkie wątki w stylu "maturzystki", "studentki marketingu" czy "piszę pracę mgr" mają charakter społecznościowo-plotkowy [bo jaki inny mogły by mieć skoro zadan się na forum nie rozwiązuje] i tam też są zakładane.

Jeśli chodzi o mnie to ja chętnie mogłabym pomagać nawet w zadaniach z przedmiotów ścisłych- ba- nawet kilka razy mi się zdarzyło [przez gg, skypa]. Problem w tym, że mnie bardziej zależało na wytłumaczeniu zagadnienia a odbiorcom na "odbębnieniu" zadania. Stąd moje mało optymistyczne nastawienie do całego projektu.

Cytat:
No ale z tego powodu nie usuniecie możliwości edytowania postów, bo 90% wizażanek korzysta z niej zgodnie z przeznaczeniem.
to jest nieco odmienna kwestia- edycja ma umożliwić dopiski, eliminować zjawisko post pod postem, poprawiać literówki czy orty. Nie służy zaś do niszczenia zawartości wątków- a jednak jest często do tego celu wykorzystywana [mimo informacji i karania punktami]. Natomiast wątki szkolne/żakowskie już istnieją i też nikt ich nie wywala- a są tam gdzie być powinnny- czyli na społecznościach/plotkowym/biznesowym bo taki też mają charakter. A jak wiadomo okazja czyni.......leniuszka. Po co tworzyć ku temu warunki? Skoro mowa o edukacji w sensie "towarzyskim" to czemu nie zostawić tego tak jak jest teraz?
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-09-18, 14:24   #280
Fresa
Zakorzenienie

A Wizażowe Społeczności od czego są?

A od tego, żeby się tam łączyły studentki i uczennice, tam też należałoby zadawać pytania w stylu "co sądzicie o tej szkole?", "co sądzicie o tym kierunku?", bo akurat idealnie pasują do definicji WS

Zgadzam się w sumie z Dziewczynami, że dział o nazwie Edukacja byłby wabikiem dla leniuszków, bo tak to w sumie nie wiadomo, gdzie założyć konkretnie wątek z zadaniem domowym , bo reszta tematów pasuje albo na WS albo na Plotki.

Cytat:
Natomiast wątki szkolne/żakowskie już istnieją i też nikt ich nie wywala- a są tam gdzie być powinnny- czyli na społecznościach/plotkowym/biznesowym bo taki też mają charakter. A jak wiadomo okazja czyni.......leniuszka. Po co tworzyć ku temu warunki?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 14:51   #281
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Gdyby nie to, że sama kiedyś uczyłam tych przedmiotów- pewnie przyznałabym Ci rację. Ale....są podręczniki, z których można przyswoić teorię niezbędną przy rozwiązywaniu zadań. W podręcznikach często znajdują się rozwiązane przykłady. Do tego dochodzą przeróżne zbiory zadań- wiele z nich najsampierw serwuje teorię, potem kilka przykładów a potem zadania. Podręczniki + zajęcia z nauczycielem a potem trochę pracy w domu na własną rękę i voila.
Problem leży w tym, że większość uczniów [w tym i ja kiedyś] porywa się z motyką na słońce i zabiera od razu do robienia zadań- co jest zupełnie bezowocne i totalnie bez sensu. A wynika to z wygodnictwa/lenistwa.

Wizaż nie powstał w tym celu. Są inne portale, które pomagają w zadaniach domowych. A wszelkie wątki w stylu "maturzystki", "studentki marketingu" czy "piszę pracę mgr" mają charakter społecznościowo-plotkowy [bo jaki inny mogły by mieć skoro zadan się na forum nie rozwiązuje] i tam też są zakładane.

Jeśli chodzi o mnie to ja chętnie mogłabym pomagać nawet w zadaniach z przedmiotów ścisłych- ba- nawet kilka razy mi się zdarzyło [przez gg, skypa]. Problem w tym, że mnie bardziej zależało na wytłumaczeniu zagadnienia a odbiorcom na "odbębnieniu" zadania. Stąd moje mało optymistyczne nastawienie do całego projektu.

to jest nieco odmienna kwestia- edycja ma umożliwić dopiski, eliminować zjawisko post pod postem, poprawiać literówki czy orty. Nie służy zaś do niszczenia zawartości wątków- a jednak jest często do tego celu wykorzystywana [mimo informacji i karania punktami]. Natomiast wątki szkolne/żakowskie już istnieją i też nikt ich nie wywala- a są tam gdzie być powinnny- czyli na społecznościach/plotkowym/biznesowym bo taki też mają charakter. A jak wiadomo okazja czyni.......leniuszka. Po co tworzyć ku temu warunki? Skoro mowa o edukacji w sensie "towarzyskim" to czemu nie zostawić tego tak jak jest teraz?

A wiesz ze masz troche racji w tym co piszeszmoze rzeczywiscie nie warto wsadzac wszystkiego do jednego workaale z drugiej strony te moje wczesniejsze przemyslenia, które pisałam tez sa słusznemogłoby wyjsc z tego pomysłu cos fajnego-szkoła, nauka to przeciez obszerny, jednolity temat-w sumie to ja juz w tamtym roku sie dziwiłam dlaczego na wizazu nie ma miejsca gdzie mozna by było pisac o szkole, o uczelniach o kierunkach-a plotkowe wydawało mi się takie zagracone... i moze nie trzeba się tak bac tych leniuszkow...No nie wiem...zalezy jak na to spojrzec-kazda strona ma po częsci racje

To ja Mercy!
Stary 2008-09-18, 14:57   #282
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego na wizazu nie ma miejsca gdzie mozna by było pisac o szkole, o uczelniach o kierunkach-a plotkowe wydawało mi się takie zagracone...
Przecież są Wizażowe Społeczności:

Cytat:
Wizażowe Społeczności
Cytat:
Jeśli chcesz poznać osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, jeśli chodzicie do tej samej szkoły, albo spędzacie podobnie wolny czas - to jest miejsce dla Ciebie.

A więc miejsce dla uczniów i studentów jest i nie ma co się sugerować, że jest napisane "do tej samej szkoły", bo inne szkoły też się mogą łączyć

Stary 2008-09-18, 15:54   #283
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz ze masz troche racji w tym co piszeszmoze rzeczywiscie nie warto wsadzac wszystkiego do jednego workaale z drugiej strony te moje wczesniejsze przemyslenia, które pisałam tez sa słusznemogłoby wyjsc z tego pomysłu cos fajnego-szkoła, nauka to przeciez obszerny, jednolity temat-w sumie to ja juz w tamtym roku sie dziwiłam dlaczego na wizazu nie ma miejsca gdzie mozna by było pisac o szkole, o uczelniach o kierunkach-a plotkowe wydawało mi się takie zagracone... i moze nie trzeba się tak bac tych leniuszkow...No nie wiem...zalezy jak na to spojrzec-kazda strona ma po częsci racje
powiem tak- ja nie zapieram się rękami i nogami jeśli o mnie chodzi to takie forum/dział może powstać. Jajkami rzucac nie planuję. Zgadzam się, że każda ze stron ma trochę racji (jak to zresztą w życiu bywa). Jednak mam pewne obawy i je przedstawiłam. Znając życie i ludzi można z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością przpusczać, że wątki z pracami domowymi pojawiać się będą. Będą osoby, które nie przeczytają regulaminu bądź informacji, że zadań rozwiązywać nie można. Będą spory z modami takiego forum w związku z przyznanień punktów karnych za złamanie takiej zasady. Problemem będzie też wytyczenie granicy między "zdrób za mnie zadanie" a "czy mogę prosić o srpawdzenie" bo nie zawsze jest to takie oczywiste. Poza tym to jednak WIZAŻ a nie wortal edukacyjny.

Oczywiście łatwiej byłoby dotrzeć do wątku w osobnym dziale niż na zatłoczonym plotkowym- ale takie wątki naprawdę mają się gdzie podziać.

Dyskusję można toczyć długo a przykłady mnożyć w nieskończoność (zarówno za jak i przeciw) a i tak nie uda się podjąć jednogłośnej decyzji
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-09-18, 16:22   #284
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przecież są Wizażowe Społeczności:

A więc miejsce dla uczniów i studentów jest i nie ma co się sugerować, że jest napisane "do tej samej szkoły", bo inne szkoły też się mogą łączyć
tak, tak wiem i rozumiem o co chodzi, chodziło mi tylko o to ze szkoła to taki obszerny temat ze moze powinien miec własny dział a nie byc upchany na wizazowych społecznosciach-choc teraz widze ze jest tam duzo tematów zwiazanych ze studiami ze szkoła i chyba rzeczywiscie nie ma po co teraz przekładac tego wszystkiego do jednego worka

Cytat:
powiem tak- ja nie zapieram się rękami i nogami jeśli o mnie chodzi to takie forum/dział może powstać. Jajkami rzucac nie planuję. Zgadzam się, że każda ze stron ma trochę racji (jak to zresztą w życiu bywa). Jednak mam pewne obawy i je przedstawiłam. Znając życie i ludzi można z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością przpusczać, że wątki z pracami domowymi pojawiać się będą. Będą osoby, które nie przeczytają regulaminu bądź informacji, że zadań rozwiązywać nie można. Będą spory z modami takiego forum w związku z przyznanień punktów karnych za złamanie takiej zasady. Problemem będzie też wytyczenie granicy między "zdrób za mnie zadanie" a "czy mogę prosić o srpawdzenie" bo nie zawsze jest to takie oczywiste. Poza tym to jednak WIZAŻ a nie wortal edukacyjny.

Oczywiście łatwiej byłoby dotrzeć do wątku w osobnym dziale niż na zatłoczonym plotkowym- ale takie wątki naprawdę mają się gdzie podziać.

Dyskusję można toczyć długo a przykłady mnożyć w nieskończoność (zarówno za jak i przeciw) a i tak nie uda się podjąć jednogłośnej decyzji
No własnie- teraz mysle ze ten pomysł by był swietny ale chyba wtedy jak by wizaz dopiero teraz powstał-i jak by od początku załozono takie forum bo teraz przenoszenie wątkow z jednego miejsca na drugie.....no troche pracy trzeba by było w to włozycNiby wszystko było by uporzadkowane-wszystkie wątki dotyczace edukacji w jednym miejscu-przejrzyscie i tak dalej...no ale..powiem tak: jak takie forum powstanie będe zadowolona ale ono do pełni szczescia nie jest mi potrzebne

To ja Mercy!
Stary 2008-09-18, 16:28   #285
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Niby wszystko było by uporzadkowane-wszystkie wątki dotyczace edukacji w jednym miejscu-przejrzyscie i tak dalej...no ale..powiem tak: jak takie forum powstanie będe zadowolona ale ono do pełni szczescia nie jest mi potrzebne
Z tym uporządkowaniem to też nie do końca trafiony argument , bo są WS a wątki społecznościowe nadal są porozrzucane po innch działach

Stary 2008-09-18, 16:48   #286
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Z tym uporządkowaniem to też nie do końca trafiony argument , bo są WS a wątki społecznościowe nadal są porozrzucane po innch działach

a no to tego to nie uniknie się chyba nigdy i na zadnym dziale

To ja Mercy!
Stary 2008-09-18, 17:05   #287
Rena
Zakorzenienie

Bylam i nadal jestem zwolennikiem takiego podforum, ale kompletnie nie rozumiem sposobu walki o podforum ani reakcji na decyzje

Byc moze tu wlasnie jest klucz do odpowiedzi dlaczego taka a nie inna decyzja.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 17:06   #288
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja też byłam i jestem za, ale jakoś bez tego podforum przeżyjemy

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-18, 17:30   #289
Tarantulek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Bylam i nadal jestem zwolennikiem takiego podforum, ale kompletnie nie rozumiem sposobu walki o podforum ani reakcji na decyzje

Byc moze tu wlasnie jest klucz do odpowiedzi dlaczego taka a nie inna decyzja.
ze niby za słabo walczymy?no moze....ale decyzje juz i tak podjęto mimo ze więcej głosow było za forum.

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja też byłam i jestem za, ale jakoś bez tego podforum przeżyjemy
no troche szkoda, ale przezyjemyChyba ze redakcja jeszcze raz to przemysli?

To ja Mercy!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-18, 20:13   #290
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Muszę stanąć w obronie uczniów. Udzielam czasem korepetycji i szkoła się zmieniła. Teraz masz wykuć na pamięć co poeta miał na myśli i nawet dobremu nauczycielowi trudno nadążyć z materiałem. Cały czas uczysz się "kluczy" do matury a program jest przeładowany bzdurami, trudno komuś kto chce naprawdę coś zrozumieć, zwłaszcza jeśli nie ma szcześćia do nauczycieli.

Cytat:
Oczywiście, nic innego nie miałam na myśli. Chodzi mi tylko o pomoc w ramach regulaminu, np o podanie dobrego podęcznika, wytłumaczenie idei itd. W moich (może naiwnych) wizjach to miał być dział dla tych, którzy naprawdę chcą wiedzieć więcej.

Cytat:
to jest nieco odmienna kwestia- edycja ma umożliwić dopiski, eliminować zjawisko post pod postem, poprawiać literówki czy orty. Nie służy zaś do niszczenia zawartości wątków- a jednak jest często do tego celu wykorzystywana [mimo informacji i karania punktami].
Chodziło mi tylko o przykład tego, że niektórzy są naprawdę odporni na przyswajanie regulaminu. Podobnie na Dietetyce ciągle zdażają się posty <1000kcal, ale większość wątków jest tam bardzo przydatna.

Podsumawując nie skoczę z mostu, jeśli tego podforum nie będzie, ale szkoda mi trochę . Bo na plotkowym brak mi sił żeby sie przedzierać przez stosy tematów poświęconych Magdzie M. by znaleść coś co mnie interesuje. Trudno.
Stary 2008-09-18, 23:01   #291
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
ze niby za słabo walczymy?no moze....ale decyzje juz i tak podjęto mimo ze więcej głosow było za forum.
Bardziej chodzilo o slynne "nie tedy droga"
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-19, 10:27   #292
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę stanąć w obronie uczniów. Udzielam czasem korepetycji i szkoła się zmieniła. Teraz masz wykuć na pamięć co poeta miał na myśli i nawet dobremu nauczycielowi trudno nadążyć z materiałem. Cały czas uczysz się "kluczy" do matury a program jest przeładowany bzdurami, trudno komuś kto chce naprawdę coś zrozumieć, zwłaszcza jeśli nie ma szcześćia do nauczycieli.
nie jestem aż takim "wołem" [w sensie wieku] żeby nie orientować się w sytuacji jaka ma miejsce w szkolnictwie. Sama nie tak dawno udzielałam korków, do tego mam młodszego brata i mamę nauczycielkę- więc wiem jak się to kręci. I nadal uważam, że praca na własną rękę jest konieczna przy przyswajaniu przedmiotów ścisłych [podręczniki+szkoła+ ew. korki- bo tłumaczenie komuś zadania w sieci raczej mija się z celem- trzeba wyćwiczyć w sobie tą umiejętność logicznego myślenia i analizowania]

Cytat:
Chodziło mi tylko o przykład tego, że niektórzy są naprawdę odporni na przyswajanie regulaminu. Podobnie na Dietetyce ciągle zdażają się posty <1000kcal, ale większość wątków jest tam bardzo przydatna.
beznadziejne przypadki były, są i będą
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-09-19, 13:21   #293
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, kazde pokolenie ma to do siebie, ze uwaza, ze program ktory ma w szkole jest najtrudniejszy, duzo trudniejszy od pokolenia po nim i przed nim...

Ja bylem za powstaniem takiego forum w ramach businesswoman czy plotkowego, ale administracja zadecydowala i wydaje mi sie, ze rozumiem motywacje ich decyzji... tupanie nozkami nic nie da w tym momencie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-19, 13:32   #294
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
I nadal uważam, że praca na własną rękę jest konieczna przy przyswajaniu przedmiotów ścisłych [podręczniki+szkoła+ ew. korki- bo tłumaczenie komuś zadania w sieci raczej mija się z celem- trzeba wyćwiczyć w sobie tą umiejętność logicznego myślenia i analizowania]
Ew korki... na moje gusta to właśnie z przedmiotów ścisłych jest na nie największe zapotrzebowanie. Czy to wynika z braku logicznego myślenia i analizowania? Raczej z braku dobrego wytłumczenia. Każdy przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie rozwiązać układ równań, jeśli wie jak się za to zabrać. Ale zgadzam się, że wizaż ma trochę inne zadanie niż nieść kaganek oświaty, chociaż może przy okazji nie zaszkodziłoby

Edit:
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Hm, kazde pokolenie ma to do siebie, ze uwaza, ze program ktory ma w szkole jest najtrudniejszy, duzo trudniejszy od pokolenia po nim i przed nim...
Właśnie piszę, że "za naszych czasów" było dużo lepiej.

Cytat:
Ja bylem za powstaniem takiego forum w ramach businesswoman czy plotkowego, ale administracja zadecydowala i wydaje mi sie, ze rozumiem motywacje ich decyzji... tupanie nozkami nic nie da w tym momencie
Forum nie będzie, ale pogadać sobie możemy, zwłaszcza że z jednej i drugiej strony są chętni do dyskusji.
Stary 2008-09-19, 14:49   #295
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Ew korki... na moje gusta to właśnie z przedmiotów ścisłych jest na nie największe zapotrzebowanie. Czy to wynika z braku logicznego myślenia i analizowania? Raczej z braku dobrego wytłumczenia. Każdy przeciętnie inteligentny człowiek jest w stanie rozwiązać układ równań, jeśli wie jak się za to zabrać. Ale zgadzam się, że wizaż ma trochę inne zadanie niż nieść kaganek oświaty, chociaż może przy okazji nie zaszkodziłoby
zgadzam się, że z przedmiotów ścisłych częściej niż humanistycznych- wszystko kwestia nauczyciela. Ja na swoich od ścisłych nie narzekałam - w liceum miałam fakultet z tych przedmiotów- tzn wszyscy psioczyli jak dostawaliśmy po kilkadziesiąt- czasami ponad sto zadań na weekend- ale takie "dziobanie" zadan dużo daje. Za to gdyby nie korki z ang. to nie wiem co by z maturą było:P

Wracając do tematu- jak sama zauważyłaś wizaż ma inny charakter- a wątki o studiach czy szkole mają się gdzie podziać

Cytat:
Właśnie piszę, że "za naszych czasów" było dużo lepiej.
oj nie zgodzę się- teraz znaczenie ma umiejętność czytania ze zrozumieniem, umiejętność wyszukiwania ważnych informacji- na maturze z pol. masz prezentację, którą prygotowuje się w domu a nie wypracowanie na 10stron pisane na sali pełnej ludzi. Zamiast egzaminów masz test wyboru. To jest duże uyłatwienie dla kogoś komu zależy. Reszta i tak zawali- żeby nawet było jak w milionerach [koła ratunkowe czy tel do przyjaciela]
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-09-19, 15:12   #296
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
oj nie zgodzę się- teraz znaczenie ma umiejętność czytania ze zrozumieniem, umiejętność wyszukiwania ważnych informacji- na maturze z pol. masz prezentację, którą prygotowuje się w domu a nie wypracowanie na 10stron pisane na sali pełnej ludzi. Zamiast egzaminów masz test wyboru. To jest duże uyłatwienie dla kogoś komu zależy. Reszta i tak zawali- żeby nawet było jak w milionerach [koła ratunkowe czy tel do przyjaciela]
Też tak myślałam, gdy nowa matura wchodziła. Jedyne co mi się podoba to ta prezentacja (wypracowania nigdy nie były moją mocną stroną). Cała reszta, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to uczenie się jednych, konkretnych, najlepiej ocenianych rozwiązań. Matura to nie teleturniej! Zresztą gdzieś kiedyś robiono eksperyment, że podesłano do oceny prace dwóch profesorów... zgadnij z jakim rezultatem . Podaję to jako ciekawostkę, bo nie zgłębiałam tematu.
Oj i chyba rozgadałyśmy się na temat, który właśnie w tym dziale powinien się znajdować . Ale myślę, że nam wybaczą OT.
Stary 2008-09-19, 16:17   #297
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak myślałam, gdy nowa matura wchodziła. Jedyne co mi się podoba to ta prezentacja (wypracowania nigdy nie były moją mocną stroną). Cała reszta, zwłaszcza jeśli chodzi o przedmioty ścisłe to uczenie się jednych, konkretnych, najlepiej ocenianych rozwiązań. Matura to nie teleturniej! Zresztą gdzieś kiedyś robiono eksperyment, że podesłano do oceny prace dwóch profesorów... zgadnij z jakim rezultatem . Podaję to jako ciekawostkę, bo nie zgłębiałam tematu.
Oj i chyba rozgadałyśmy się na temat, który właśnie w tym dziale powinien się znajdować . Ale myślę, że nam wybaczą OT.
nową maturę mam na bieżaco [polski, angielski, matma i fizyka] bo mój brat jest świeżo po maturze- i nie uważam żeby była taka zła. Zwłaszcza, że brat zdal ją bardzo dobrze [ponad 80-90% ze ścisłych] a leń z niego okrutny [za to jest bardzo zdolny].

Za off-top przepraszamy - jak coś to dostaniemy po nosie

Z mojej strony EOT- dzięki za miłą konwersację
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-19, 16:37   #298
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak myślałam, gdy nowa matura wchodziła.
Hm, ale jak mozesz sie wypowiedziec o nowej w porownaniu do starej, jesli starej nie zdawalas?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-09-19, 21:25   #299
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
dzięki za miłą konwersację
Ja też dziękuję

Cytat:
Hm, ale jak mozesz sie wypowiedziec o nowej w porownaniu do starej, jesli starej nie zdawalas?
Kto powiedział, że nie zdawałam ?
Stary 2008-09-20, 17:13   #300
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Kto powiedział, że nie zdawałam ?
Takie odnioslem wrazenie, najwyrazniej mylne.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości