|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
![]() my kapiemy codziennie.. mala na początku darla sie strasznie.. i przez tydzień zrobiliśmy przerwę tzn myliśmy calą na przewijaku, wacikami bez moczenia całej ![]() i po tym tyg juz jej sie podobalo...aha i woli cieplejsza wode ik 38 stopni ![]() Cytat:
ale rozumiem jaki horror przezylaś..dzielna z ciebie mamuśka ze tak zareagowałaś ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
No witam!!
Cieszę się, że nie miałam dziś tyylee do czytania, żeby nadrobić! dzisiaj mieliśmy intensywny dzień, mała miała dziś szczepienie i jest bardzo senna i taka spokojniutka, że aż żal. na razie nie pojawiła się gorączka, ale wszystko przed nami. Mała ulała nam rota, ciekawe czy można uznać, że jest zaszczepiona?? wiecie coś na ten temat. No i kruszyna mi przytyła przez tydzień 300g, mamy już 3600g!!! Cieszę się, bo już mi się wydawała, że kiepsko z przybieraniem masy. no i ja w końcu byłam na wizycie kontrolnej u gin. jest wszystko ok, ale mam zrobić kontrolnie morfologię, bo po porodzie miałam niedokrwistość. No się zważyłam, zostało mi 5,7kg do zgubienia ![]() Pozdrawiamy!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A tu jeden z moich ulubionych artykulow na ten temat ku przestrodze: http://vojta.com.pl/index.php?option...id=18&Itemid=2 Dodam, ze nie wiem czy to dobrze, ze dziecko tak chetnie przyjmuje takie pozycje. Niestety, praktycznego doswiadczenia nie mam. Pamietam tylko, ze synek mojej znajomej podczas brania na rece i trzymania w pionie bardzo sie odchylal ku tylowi. Wszyscy sie cieszyli, ze taki silny, dwa miesiace pozniej musial zaczac rehabilitacje met. Bobath- zwiekszone napiecie miesniowe. Na szczescie po 3 miesiacach udalo sie wszystko skorygowac. Pozdrawiamy ![]()
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-01-15 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1444 |
Raczkowanie
|
moja mama stwierdziła,że to nic złego że tak robi ;] a moja siostra ponoć zaczęła sama siadać mając 4 miesiące...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wpadajmy w paranoje. Przeciez nie moze dziecko caly dzien i noc lezec na plasko... Czy rzeczywiscie lezenie w lekko pochylonym lezaczku czy karmienie dziecka w pollezeniu moze mu tak zaszkodzic? No a jak ma mu sie odbic to chyba nie zaszkodzi na chwile podniesc do pionu...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1446 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
my moze wykupimy mieszkanie babci w lublinie, a na razie to sobie dobrze zyjemy w uk Cytat:
![]() Cytat:
poszlam do polskiej pani dr ktora jeszcze mnie leczyla. zloto nie lekarz i ona mi wytlumaczyla jak bioderka maja wygladac, ze jak lezy dziecko na pleckach to kolankami jak zabka powinna dotykac podloza. a moja nie dotyka. wiec mam z nia cwiczyc kladac na brzuszku i jak zabka lezec ma pola. a na usg tez jedziemy i to ona, polska pani doktor specjalista od bioderek powiedziala ze sie od pieluchowania odchodzi bo one nic nie daja Cytat:
nosimy ja przodem do kierunku jazdy tak ze siedzi sobie wygodnie, tez pani dr pokazala, kolanka deko wyzej niz pupa i juz hehe, ja zjaladam tyle czekolady po porodzie ze szok. wiecej niz w calym swoim zyciu |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1447 |
BAN stały
|
Dawno nic nie pisałam wątek czytam ale jakoś nie mam weny pisać. Walcze w nocy z mała która nie chce mi spać. Przed wczoraj spałam tylko dwie godz. Martyna płakała i siedziała na cycku nie wiedziałam co z nia zrobic i co jej jest ( kolka to nie była) Potem o 3.00 postanowiłam zrobic jej butelke no i sie okazało ze dziecko poprostu głodne było. Wypiła w mgnieniu oka i poszła spac jak aniołek - jejku ale ze mnie wyrodna matka cała noc dziecko przy cycku, zaplakane a ja je głodze. teraz juz wiem ze z moim pokarmem chyba cos złego sie dzieje
![]() Co do kapieli to kapiemy ja codziennie od samego poczatku. Bardzo lubi sie wygrzac w wanience i woli troszke wieksza temperature. Nie lubi znowu zmiany pieluszki moze nie tyle co samej zmiany ale jak jest taka cieplutka i potem wycieram ja husteczkami zaczyna strasznie sie zanosic stwierdzilam ze poprostu to zbyt wielki szok ona cieplutka a husteczki zimne wiec dlatego ten placz ale nie wiem co z tym zrobic musialabym ja myc w wodzie po kazdym przebraniu aby nie palakal moze sie przyzwyczai do tego. No to dzis chyba nadrobilam zaległości w piasniu ![]() PS dziewczyny mozemy kisiel jesc?? wiem ze to dziwne pytanie ale szczerze nie wiem czy mozna. |
![]() ![]() |
![]() |
#1448 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Nika.83 kisielchyba nie ma nic podejrzanego w skladzie (oprócz chemi ale co tego nie ma) wydaje mi sie ze nie powinien zaszkodzić...spróbuj i obserwuj malą... katakumba moja ostanio śpi od21.30 do 5 rano a potem do 10.. ![]() ![]() tak jak to sie wlasnie dzieje ![]() ![]() aaliyah pewnie ze przeniesienie dziecka, czy podtrzymanie o beknięcia mu nie zaszkodzi... powinno sie klaść na boczku,brzuszku itp... ja mloda do cycka ostanio na boczku układam... a do beknięcia przekladam przez ramie (czyli w sumie nie jest pionowo).. czasem chwle z nia poczhodze w pozycji pionowej by se na swiat popatrzyla..ale nie trzymam pod pupą tylko za plecki ... ide budzić jaśnie panią.. bo zaraz bede musiala podlogę myć tak mi z cyców sie leje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1449 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
( Co do morfologii, to ja sama sobie ją zrobiłam, bo mam wizytę u gin w poniedziałek. Chciałam zobaczyć, jak tam moja hemoglobina, bo w szpitalu miałam 7 i już mi chcieli krew przetaczać. Na szczęście teraz mam 12. Cytat:
![]() Pozdrawiam!
![]() |
#1450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
co do podnoszenia do pionu to bardzo fajnie o tym pisze Zawitkowski- znany fizjoterapeuta met Bobath, autor tej oto broszurki: http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf a konkretnie jest to pozycja nr 5. Jest tu kilka innych propozycji trzymania dziecka w pionie. podnosic owszem, ale prawidlowo. Inna sprawa, ze nie kazde dziecko, ktore bylo nieprawidlowo noszone musi potem wymagac rehabilitacji. Moze tylko co dziesiate czy co dwudzieste. Mysle, ze jednak warto przyjac te pare uwag, by zminimalizowac to ryzyko.
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-01-16 o 09:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1451 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
ja czesto jadlam ten placek: 4 jabłka pokroić w większą kostkę 4 jajka 2 szklanki maki po jednej łyżeczce: proszek do pieczenia, cynamon, soda, mozna dodac lyzeczke kakao 3/4 szkl. oleju 3/4zkl cukru 1. jaja ubijam z cukrem 2. dodaję szkl. mąki z pr do piecz, cynamon i sodę, kakao 3. dolewam olej 4. dodaję resztę mąki 5. wsypuję pokrojone jabłka-to mieszam łyzką - można też dodać bakalie np.rodzynki Piekę w okrągłej foremce – średnica 21 cm – 45 min – sprawdzam patyczkiem,czy suchy-jeśli się „ lepi” to jeszcze z 15 min. prosty szybki i dobry ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
moze sie przydac Cytat:
jak zobaczylam ze malej nic nie dolega gdy wcinam placki itp to zaczelam szalec i nie przestalam jeszcze jak na razie wchodze w spodnie sprzed ciazy, ale zaczely sie mi boczki wylewac i brzuchol ![]() zamierzam zaczac cwiczyc, bo zrezygnowac ze slodkiego mi starsznie ciezko, ostatnio probowalam sie powstrzymavc i efekt byl taki, ze poszlam do lidla kupic mini marsiki i bounty i paczke biszkoptow i obzarlam sie tak, ze az mi bylo nie dobrze.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
Raczkowanie
|
Wczorajsze USG w porządku
![]() Co do wagi sprzed ciąży, to ja miałam przed świętami tylko 0,5kg więcej, ale zaczęłam jeść czekoladę i słodycze i już jest pewnie trochę więcej ![]() Mam pytanie do mam karmiących piersią: miałyście już pierwsze krwawienie po porodzie? Z tego co wiem, to to jeszcze nie jest okres, tylko właśnie krwawienie i po tym jest owulacja. Wiem, że jak się karmi, to to szybko może nie wystąpić, ale ciekawa jestem jak jest u Was. |
![]() ![]() |
![]() |
#1453 |
Raczkowanie
|
my po szczepieniu mały nie gorączkował ale był w nocy marudny i spał prawie cała noc z nami przybrał 1600 i wazy 5600 poza tym wszystko jest ok. na szczeście pieknie przelknol rota a przy ukłuciu strasznie płakał aż się zapowietrzyl wspólczuje rodzicom których niestać na szczepionki skojarzone i malenstwa sa kłota 3 razy chyba serce by mi pękło
niobe dzięki za przepis ![]() skorpioniec ja tez tak chcę zeby mały spał a on się budzi co 2 godz szamanka wspołczuję a my jutro jedziemy do moich rodziców 350 km ciekawe jak minie podróz ale się ciesze bo zostajemy dwa tygodnie |
![]() ![]() |
![]() |
#1454 |
Zadomowienie
|
ale naksrobałyście
![]() ![]() szamanka współczuję Ci bardzo nieźle musiałaś się wystraszyć ale najważniejsze zachowałaś zimną krew i szybko pomogłaś malutkiej ![]() aniak2888 dobrze że mały już doszedł do siebie i udanej podróży życzę niobe7 nie kuś tymi ciastami niedobra ![]() ![]() ![]() Nika.83 może powinnaś karmić właśnie maleństwo raz piersią raz butelką porozmawiaj najlepiej z lekarzem ![]() co do wagi to mi został jeszcze 1 kg żeby dojść do takiej wagi jaką miałam przed ciążą ale śmieje się że to cycki tyle ważą ![]() ![]() dzisiajsza noc była rewelacyjna mały poszedł spać o 21.30 obudził się dokładnie o 5 na jedzonko o 5.30 już spał i tak do 8.40 a teraz sobie leży w leżaczku i gada do siebie heeheh |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Rozeznanie
|
A mój mały ma katrek
![]() Petitka4 co do kupek to zauważyłam od początku tego tygodnia, że mały robi 1 kupkę dziennie między 15-16. Tak to cały czas tylko bączki ![]() szamanka82 wyobrażam sobie co musiałaś przeżyć. Ja tez zamieram jak mój się zachłyśnie. Ile my stresu zjemy to nasze ![]() ![]() an.ka.b co do rota to nam na pierwszym szczepieniu pielęgniarka powiedziała, żeby dziecko nie było od razu po jedzeniu bo jak uleje to nie ma pewności, że szczepionka zadziała. Scorpionec powiedzieli widzę co innego ![]() ![]() Nika.83 ja jadłam kisiel żurawinowy - wyczytałam gdzieś, że na początek dla karmiących taki najlepszy. Matiemu nic nie było więc wygląda na to, że moge jeść. Stopniowo będę wprowadzać inne smaki ![]() tola3804 ja mam do zrzucenia jeszcze jakieś 15 kg (drugie 15kg już za mną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1456 |
Zadomowienie
|
scorpionec wklej ulotke,prosimy
niobe hehe,skad ja to znam?u mnie tyz zrzuta a potem obzarstwo,ale jest plus,mam nowe ciuszki aniak888 no to dluga podroz,tzrymam kciukimno i fajnie,ze nie goraczkowal maluszek no i musze sie wypowiedziec na burzliwy temat,az mnie nerw wzial jak przeczytalam ten VCojtowy artykul.Masakra jaka,ciekawa jestem jak przewozic maluszka skoro,nosidelko be? i pewnie bez pasow bo tez hamuja rozwoj dziecka.Ten pan mnie doprowadzil do nerwa,ciekawe gdzie ja mam klasc malego Gabrysia w ciagu dnia skro lozeczko w sypialni a ja chce zyby dzin spedzal w salonie,i moze ma spac caly dzien albo lezec i gapis sie w sufit?,nie mowie ze mamy podtrzymywac,ciagnac za rece itp ale kwesti lezaczkow mnie zdenerwowala, wlasnie chyba po to je wynaleziono zeby zachecic dziecko do poznawania swiata!!!!albo kwestia uczuciowosci do rodzicow,co moze caly bozy dzien mam lezec obok malego albo go na rekach nosic? ZUPELNIE SIE NIE ZGADZAM,z tym panem i moj Gabrys tez,jakos nie moge sobie wyobrazic naszych pociech lezacych plasko,non stop,na macie albo w lozeczku,pomijam ze Gabrys zasypia w ciagu dnia tylko i wylacznie w lezaczku,bo na plasko sie burzy i drzemie 5 minut, ja wole miec zadowolone i szczesliwe dziecko,a gdyby lezaczki i inne tak destruktywnie dzialalyby na kregoslupki maluszkow to by ich tyle nie produkowano,sprzedawano i nie byloby ich.Ufff,ulzylo mi troszke,dodam ze to moje zdanie i mam prawo je wyrazic,jezeli ktoras mysli inaczej ok,bo znajac taki burzliwy temat zaraz bedziemy sie przekonywac nawzajem i niestety klocic.
#1457 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas wystepowaly podobne krostki, ale na twarzy i szyji. Bylo podejrzenie alergii cale szczescie po masci ktora dostalismy od pediatry zniknely. Teraz walczymy z nimi znowu, bo tz podraznil skore broda ![]() Cytat:
Kisiel juz jadlam kilkakrotnie i bylo OK. Wspolczuje takich nocek ![]() Szamanka wspolczuje Ci. Wojtusiowi zdarzylo sie ze zaniosl sie placzem tak ze zrobil sie caly bordowy i nie oddychal przez chwile, wiec rozumie co przezylas. aniak2888 tez sie zastanawiam nad wyjazdem do rodzicow- ok 200 km, ale troszke sie boje bo musialabym jechac sama. Niestety okazalo sie ze mam bardzo chora mame, wiec chyba jednak pojade ![]() niobe7 nie rob mi tego! Jeszcze nie schudlam po ciazy i nie mieszcze sie w swoje rzeczy ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1458 |
Rozeznanie
|
lisey mysle, ze krotkotrwale umieszczanie dziecka w foteliku samochodowym nie bedzie dzialalo szkodliwie. Ale w koncu nie odbywasz chyba codziennie wielogodzinnych podrozy samochodowych z malenstwem???
Poza tym nikt w tym artykule nie zabrania nosic dziecina rekach w pionie, wazne, by robic to odpowiednio. I wtedy dzieci nie patrza przeciez w sufit. Mozna polozyc tez dziecko na jakis czas na brzuszku. A lezaczki, oprocz tego, ze dziecko wiecej w nich widzi, sa najzwyczajniej wygodne, bo nie trzeba trzymac dziecka na rekach, mozna porobic cos innego- poprasowac , posprzatac, gotowac i miec na oku dziecko, a i rece nie bola od noszenia. Mysle, ze wielu ludzi decyduje sie na nie wlasnie dlatego. Jest to dla mnie calkowicie zrozumiale. Na ten temat nie ma zadnych badan, a opinie w tym temacie opieraja sie na wnioskowaniu z teorii rozwoju dziecka.Dlatego nikt Ci nie zagwarantuje, ze dziecko przebywajace w lezaczku bezpieczne ( chodzi o rozwoj ruchowy), nikt tez nie powie, ze na 100% bedzie cos nie tak. A sprzedawcy lezaczkow- coz mysle, ze chca po prostu zarobic. Oczywiscie zrobisz jak zechcesz i mozesz myslec o tym co chcesz.
Antoś 4.03.2009 ![]() Grześ 22.10.2010 ![]() Czekamy na Córeczkę TP 4.07.2014 ![]() Edytowane przez memi Czas edycji: 2009-01-16 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
Rozeznanie
|
Nika - co do karmienia, to jak Ciebie czytam, to zupełnie jakbym siebie czytała jakiś czas temu. My też jesteśmy na karmieniu mieszanym i uważam tak jak Ty - że lepiej tak niz dziecko ma być głodne. A nieraz jest tak, że nie chce butelki, tylko cyca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1460 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
cytuje "Wobec powyższego, każda nasza ingerencja w postaci przymuszania dziecka do przyjmowania pozycji siedzącej, stawianie dziecka z podparciem pod pachy, prowadzenie za rączki, umieszczanie w leżaczkach, nosidełkach, chodzikach jest zdecydowanym ograniczaniem spontanicznego wykorzystywania i rozwijania potencjału psychoruchowego dziecka." a z reszta, to jest moja opinia i tyle,kazdy ma prawo do swojego zdania nawet autor tego artykulu i tyle.koniec kropka nie bede gadac na ten temat. Ide ubrac dziecko bo mamy dzis wizyte u nowozencow i jedziemy do miasteczka obok,bedzie dluzsza podroz niz zazwyczaj,ciekawe jak zareaguje Gabrys,maly podroznik ![]() bo ja mam juz dosc,mam @,dostalam jakas opryszczke i do tego poparzylam 2 palce wrzatkiem, masakra
![]() |
#1461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam przepis na ciasto drożdzowe gdzie wrzuca sie wszystkie skladniki do miski (nie mieszająć) zostawia na noc w lodówce..rano odaje mąki i miesza i siup do ieca i gotowe ![]() o taki właśnie http://gotowanie.onet.pl/26710,0,1,n...a_przepis.html ![]() wage sprzed ciązy juz po miesiącu mialam (ale chcialam jeszcze schudnąć bo zawsze bylam klockiem) ale niestety mala duzo slodkości toleruje i zaczynam nadrabiać ![]() rozumiem ze chcecie abym wkleiła ulotkę o pierwszej pomocy?? teraz lece na spacerek ze spiącą królewną.. jak wróce to moze wieczorkiem mi sie uda ze skanować i wrzucić ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1462 |
Rozeznanie
|
Co do wagi - jestem waszym przeciwienstwem. Przez te wymioty w ciazy duzo schudlam i marze o tym zeby przytyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1464 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dla mnie bez lezaczka u rodzicow naprawde ciezko teraz nam, mloda tylko na rekach chce byc, starsznie meczace jakie macie maty edukacyjne? musze kupic jedna i sie zastanawiam ![]() Cytat:
ale po ciazy zjadalam tyle czekolady co w swoim calym zyciu, wiec pewnie szybko nadrobie pola jakas marudna dzis, nawet na spacerze plakala ciezko podajemy wode z glukoza zamiast jednego nocnego posilku (ten o 6 rano) i dzieki temu moje dziecko zrobilo taaaaka kupe dzis. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1465 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ptasie mleczko i Karoli nic nie jest ![]() Cytat:
a kg leca w gore zamiast w dol ![]() Cytat:
![]() moze dzis na noc wstawie do lodowki i bedzie na jutro ![]() tak chodzi o ulotke pierwszej pomocy ![]() ja dzis bylam z mala na szcepieniu, ale nie zaszczepiona Karola, bo mamy najpierw oczko wyleczyc i wpasc za tydzien. no ale wiem ile wazy i mierzy - 63 cm i 6110gram ![]() no i musze zadzwonic do okulisty bo gula nie zapytalam sie jak dlugo kropelki do oczka stosowac i czy na jakas kontrole przyjsc.
![]() |
#1466 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja apetyt na slodycze zalapalam juz w drugim trymestrze ciazy i tak mi zostalo ![]() Dzisiaj wciagam czekolade truskawkowa ![]() My na szczepienie idziemy juz za tydzien. Szczepimy 5 w 1 i rotawirusy. Na pneumococi pediatra zalecila zaszczepic nastepnym razem, bo teraz to to nie ma sensu. Wazymy juz 4450 ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1467 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja słodycze też pożeram. Jak się zorientowałam, że mała toleruje, to nie ma na mnie mocnych. Codziennie muszę coś słodkiego wszamać ![]() ![]() Aaa pochwalę się jeszcze, że dostaliśmy super książkę pod choinkę - Dziecko cud życia. Naprawdę bardzo fajna książka o rozwoju dziecka z pięknymi zdjęciami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1468 |
Raczkowanie
|
Wtam wszystkie mamusie. Nareszcie odwazyłam się odezwać czytam wasz wątek od początku i uważam że wiele się można od was nauczyć. Jestem mamusią listopadową. Mój synek Michałek urodził się 25.11.2008 ważyl 3700 i mial 56 cm. Urodzilam go w 3 godziny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Rozeznanie
|
Witaj maniche, fajnie, że się odezwałaś
![]() ![]() Widzę, że Twój synek urodził się dzień przed moim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja wlasnie zrobilam taki blad bo mala sie nie najadala i tez przystawialam ja co drugie jedzenie w nocy wcale dpiero nad ranem i tym oto sposobem nie mam pokarmu juz prawie wcale i mala wcina juz prawie tylko flszeczke, wieczorem dostaje troche cycka tak sobie pocumkac ![]() ja tez sie mieszcze w ciuchy sprzed ciazy ale faldka na brzuchu ze skory jest spora, chociaz i tak sie wszyscy niemoga na dziwic jak ja to zrobilam ze mam juz 1kg mniej niz przed ciaza i ze fajnie wygladam, mimo tego ze karmie bardzo malo to boje sie zaszalec ze slodyczami wcinam tylko pelnoziarniste herbatniki i boje sie ze jak w koncu wparze w czekolade to nie bede umiala sie powstrzymac ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.