|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Co do wit. K, to może zacytuję z opakowania VitaK:
"Najlepszą formą żywienia dziecka w pierwszych miesiącach życia jest karmienie piersią. Jednakże ilości witaminy K zawarte w pokarmie kobiecym mogą się okazać niewystarczające. Niedobór witaminy K może prowadzić do choroby krwotocznej noworodków, która ma bardzo ciężki przebieg. By obiżyć ryzyko jej wystąpienia, każde dziecko powinno otrzymywać w szpitalu tuż po urodzeniu dużą, jednorazową dawkę witaminy K. Oprócz jednorazowej dawki zalecane jest również codzienne doustne podawanie preparatu witaminy K w mikrodawkach, do 3-4 miesiąca życia dziecka. Podawanie preparatu Vita K nie zastępuje podanie witaminy K w jednorazowej dawce po urodzeniu." A to, że mała dostała zastrzyk w szpitalu wiem z książeczki zdrowia więc scorpionec sprawdź u siebie, bo podejrzewam, że Twoja Iga też dostała
|
|
|
|
#1382 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cytat:
"wit K - tak" w szoku jestem bo bylam pewna ze nie bylo zastrzyku - powinni udzielac informacji o takich rzeczach od razu w szpitalu
|
|
#1383 |
|
Raczkowanie
|
Mój mały też dostał w szpitalu witaminę K i mnie powiedziano o tym. Znaczy się przyszła położna i powiedziała, że zabiera małego na witaminę K. Potem zaczęliśmy mu dawać vita K w domu, bo taki był przykaz. Vita D też. Na szczęście mu smakują
|
|
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
kurde, faktycznie w książeczce jest ze mala dostala wit k.. jak pisze niobe ; wit k ; tak
![]() nie mialam pojęcia chyba dali to jej odrazu po porodzie.. ale i tak mamy prykaz dawac i witK i wit D więc nic to nie zmienia... |
|
|
|
#1385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1386 |
|
Rozeznanie
|
mala tez dostala wit K w szpitalu ale w domu juz dostalam nakaz podawania tylko wit D,
Dziewczyny musze wam napisac o "zlotym srodku" na kolki no wiec polecila mi kolezanka kupic taka mala poduszeczke wypelniona pestami z czeresni, ja podgrzewa sie w mikroweli albo piekarniku i kladzie na brzuszek (czy ktoras slyszala juz o tym?), te nagrzane pestki oddaja cieplo dosc dlugo i pomaga to w likwidowaniu kolek a tak wogole to mialam wczoraj super dzien bo moj kochany tz kazal mi sie polozyc i drzemnac a on zajmnie sie mala, ja mu na to ze napewno nie bede spac a zasnelam jak tylko glowe do poduszki polozylam no i spalam 1,5 godziny bo obudzil mnie telefon, a potem pojechalam z kolezanka do sklepu po nowe spodnie, wrocilysmy po 2 godzinach (bo ja mierzylam milion trzysta spodni a kupilam tylko sweterek ) jestem dumna z mojego tz , normalnie w to uwierzyc niemoge jak sama tego niezobacze, wiec oglonie zaczyna byc coraz lepiej ale ostatnio to tylko powtarzam "niechwal dnia przed zachodem slonca" wiec zobaczymy co przyniosa kolejne dni![]() a to wlasnie spiace moje malenstwo
|
#1387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny- piekne te wasze Malenstwa
Cytat:
Codziennie rano wypijam duzy kubek kawy inki na mleku do tego kanapki z serami, serkami, twarozkami, jajkami i wedlina (repertuar zalezy od dnia ).W przerwach pomiedzy posilkami Danio. Na kolcje kanapki tez z nabialem i wedlina, ale do popicia juz herbatka ![]() U mnie tak samo jak pisaly dziewczyny- Maly dostal domiesniowo w szpitalu i zalecono stosowanie VitaK codziennie od 8 dnia do konca 3 miesiaca. Podobno sa to calkiem nowe zalecenia. Wczesniej sie tego nie stosowalo. |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My wczoraj mielismy druga dawke szczepionek. Olimpia dobrze je zniosla, wcale prawie nie plakala przy kluciu. A potem troszke marudzila, ale obylo sie bez goraczki i spala w nocy jak zabita. Ale mamy inny problem, zaczyna mniej jesc. Kiedys jadla 150ml co piec godzin i przerwa w nocy. Pozniej policzylam, ze to za malo i zaczelam jej dawac co 4 godziny i nawet wybudzac ja w nocy. Ale zaczela zostawiac czasami polowe butelki podczas karmienia. Przestalam ja wiec budzic w nocy (swoja droga idiotyczny pomysl, takie mamy tu pielegniarki, swietnych rad udzielaja...) i podaje 150ml co 4 godziny. No i tu jest problem bo srednio co drugie karmienie zostawia mi 30, 40 czasem 50ml. I nie wiem co robic. W przeliczeniu na wage powinna dostawac 150ml na kazdy kilogram ale ona tyle nie chce... Poza tym juz wczesniej jadla 150ml i konczyla niemal kazda butelke. Poradzcie co robic? Zaczynam sie martwic...
|
|
|
|
|
#1389 |
|
Zadomowienie
|
aliyah ja sie powtorze, twoja Olimpia je tyle ile potrzebuje,jak bedzie glodna da ci znac,jak bedzie za duzo to tyz wypluje butle,ja tez sie martwilam ze Gabrys je malo,ale on z kolei teraz je okolo120 ale co 2i pol godzinki a w nocy tylko raz i to roznie,bo nie zawsze 120.Nie martw sie i nie sluchaj tych wariatek,one znaja sie tylko na danych a kazde dziecko jest inne,jezeli Olimpia czuje sie dobrze,przybiera na wadze to nie ma czym sie martwic.Kochana,wroc do twojego systemu bo widocznie mala sie juz przyzwyczaila do tego,i glowa do gory.Gabrys jadl kiedys 30 ml gdzie powinien 60,i polozna kazala smoka 2 kupic,ale jak wczesniej pisalam dziecko to nie kurczak z fermy i przeciez lejkiem wlewac mleka nie bedziesz
![]() bedzie dobrze a te babska ![]()
|
|
#1390 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1392 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
snieg, mala juz jest po pierwszych sankach ![]() ah, dobrze u mamy jest Cytat:
Cytat:
a co do tesciowych... ja swojej nawet nie znam, jutro mam ja poznac, ale to podobno stracona sprawa, ja sie akurat nie rwe do poznania jej Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale ona jeszcze dosysa piersi, bo ja tak usypiam w nocy i czasem uspokajam bo moje dziecko chyba jako jednyne na tym watku smoka do tej pory nie akceptuje w polsce jestem do 13 lutego, dobrze mi u mamy, jak pisala, pierwsze sanki mamy juz za soba, bylo super, moje dziecko spalo caly spacer zamotane w spiworek. heh, juz dawno nie ciagnelam sanek za soba ![]() teraz odwiedzic wszystkich pociotkow i pierwsza impreza czeka nas w piatek, mama obiecala zostac z pola, my jedziemy na noc do gliwic. ehhhh, stare wspomnienia czasow studenckich bedziemy odswiezac lot pola zniosla bardzo dzielnie, smiala sie, podbila serca calej zalogi, na lotnisku to malo oczka nie wyszly jej z orbit ze zdziwienia
|
|||||||
|
|
|
#1393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe co piszesz o tesciowej. Jak to sie stalo, ze jeszcze jej nie poznalas? ![]() Fajnie, ze Pola dobrze zniosla lot! Najgorzej to jakby sie miala drzec rzez caly czas. To musi byc przezycie leciec z takim wyjcem... Ciekawe jak moja sie bedzie zachowywala. Sklepow nie lubi, moze samoloty jej podpasuja.
|
|
|
|
|
#1394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
katakumba oj zazdroszcze, se bym posmigala na saneczkach z syniem ,ewentualnie sniezkami w meza porzucalabym,oj porzucalabymjak na razie spi od godziny i smieje sie przez sen
|
|
|
#1395 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
teraz już nawet nie próbujemy jej dawać bo jak się pokapuje ze nic z niego nie leci dostaje ataku wściekłości i drze się głośniej niż przed podaniem smoka aaliyah mi sie wydaje ze jak Olimpia przybiera na wadze to nie masz sie co martwić.. tak jak dziewczyny pisza nie ma co na sile dzieciaka karmić co do lotów to ja mialam szczescie w samolotach spotykać rozdarte dzieciaki.. więc gratuluj katukmbie tak wyjątkowej corci |
|
|
|
|
#1396 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I ja sie nawet nie martwie iloscia jedzenia bo z niej jest duza dziewczynka, ale chodzi mi o to zeby sie nie odwodnila bo to sezon grzewczy. Bede ja obserwowala, jesli zacznie jesc jeszcze mniej to wtedy sie zaczne martwic.
|
||
|
|
|
#1397 |
|
Zadomowienie
|
aliyah a grzejesz tak jak w polsce? bo ja np,podgrzewam tylko delikatnie zeby w dzien bylo ok20 stopni a w nocy mam ok 18-19, i grzejemy tylko na maxsa przed kapiela,tak do 27 czasem.Dzisiaj i wczoraj nawet nie dotknelam grzejnika bo cieplo,i wydaje mi sie ze sie ociepli juz na stale,moge sie mylic
|
|
#1398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A miala byc cieply ten klimat... |
|
|
|
|
#1399 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w nocy ma tylko 2 kocyki i to jak zasnie mcno go przykrywam drugim bo jak poczuje wczesniej to marudzenie,wiercenie itp.Mis polarny kurcze, no ja tyz myslalam ze tu cieplej bedzie a tu niespodzianka, snieg nawet, no u mnie wczoraj bylo 8 a dzisiaj to nie wiem ale chyba tyle samo i do tego sloneczko
|
|
|
#1400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak tam Wasz czynsz? Mam nadzieje, ze nie wzrosl?
|
|
|
|
|
#1401 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czynsz,wlasnie czekamy na maila od agentki,ale postanowilismy zostac jeszcze na pol roku w tym flacie a potem sie okarze, czy miasto obok,bo ladne,czy wracamy do PL,czy wracam do pracy,no jak mi sie nie bedzie kalkulowalo to zostane w domku,bo za opieke tez trzeba zaplacic,a wole opiekunke niz te ich nursery,heheh,nadopiekunc za mama.A ty jak? wracasz do pracy?
|
|
|
#1402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ze mamy wlasna firme to jak ja ide do biura to maz zostaje z mala. Do mojej poprzedniej pracy z pewnoscia nie wracam i oznajmilam to mojemu szefowi jeszcze zanim poszlam na macierzynski. Trzymam kciuki zeby czynsz nie wzrosl. My tez na razie wynajmujemy ale mamy nadzieje niedlugo dom kupic. Tez czasem mysle jakby to bylo gdybysmy wrocili do Polski, ale co bysmy tam robili. Tu zycie mamy powiedzmy ulozone. A tam znowu zaczynanie od zera... Poza tym mnie juz polska mentalnosc drazni i jesli kiedykolwiek mysle o powrocie to tylko i wylacznie ze wzgledu na rodzine... No i teraz wlasnie "pracuje"
|
|
|
|
|
#1403 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kazdy jest cudowny ![]() wogole fajnie, ze jest juz lepiej, mala dorasta ![]() Cytat:
![]() trzymam kciuki zeby tak samo przebieglo poznanie tesciowej ![]() Karola nastepna ktora nie lubi smoka no i stwierdzilam, ze jej zmuszac nie bedejak go pomocze w wodzie to przez chwile go w buzi potrzyma, a potem wypluwa chyba badziej jej ta woda odpowiada niz sam smok ![]() teraz czekam na kolede i mam nadzieje ,ze bedzie proboszcz chodzil bo chce pogadac o chrzcinach a ze chcemy w sobote zrobic to musze rozmawiac z proboszczem, wczoraj bylam i odeszlam z kwitkiem ,bo bedzie jutro w kancelarii ale rozmawialam z siostra, troche upiekszylam sytuacje i stwietrdzila, ze w takim wypadku powienien sie zgodzic mam nadzieje, ze sie zgodzi trzymajcie kciuki
|
|
#1404 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niobe pytaj o wszytsko,i milego koledowania
|
|
|
#1405 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak nie smok to kciuk laduje w buzce albo cala piesc. ![]() Cytat:
![]() A wizaz to pozeracz czasu... ![]() Z tego co slysze od znajomych to w Polsce nie ma sie na lepsze. A bylo zalozenie takie, ze po kilku latach wrocimy do kraju. A teraz juz z roznych powodow nie chcemy wracac - ciezko z praca, ludzie inni tacy no i szkoda zostawiac zycia tutaj... |
||
|
|
|
#1406 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamuśki!!!
Kurcze tak czytam o tych waszych zmartwieniach jedzeniowych, a u mnie wręcz odwrotnie. Ja się martwię, że Moja Zuzia je za dużo, tzn. Ona najchętniej by jadła co godzinę, a jak nie to jest wrzask. Przez pierwsze trzy tygodnie przybrała kilogrma, więc sporo. Do wczoraj jadła tak 100 ml co 3 godziny z jedną dłuższą drzemką w dzień (generalnie wychodzi około 6-7 karmień na dobę) Od dziś daję jej 120, bo może nie będzie tego wrzasku po dwóch godzinach jak dostanie na raz więcej i mam nadzieję zmniejszyć liczbę karmień do 6 lub 5. Generalnie to ja mam schizę, żeby Mała nie była grubaskiem, bo ani ja ani Tż do drobnych nie należymy No i zdecydowałam się na zakup chusty http://www.allegro.pl/item527509792_...najtaniej.html bo moje Dziecko od wczorja stanowczo domaga sie mojej obecności non stop i za nic nie da się jej przekonać że w łóżeczku tez jest fajnie (mabewry w stylu "podejdź, pogłaszcz itd. na nią nie działają). Zobaczymy jak sobie będziemy radzić... |
|
|
|
#1407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Smok: najlepszy przyjaciel Mikołaja, jeszcze w szpitalu (mimo zakazu) musieliśmy go uruchomić, bo chyba bym oszalała. Potrafił wisieć mi na cycku od 17 do 1 w nocy. I to nie dlatego, że chcial jeść. ma po prostu tak silną potrzebę ssania. Mleko i nabiał: jem wszystko od początku. Dżemy: o dziwo ja jem tylko truskawkowy.
|
|
#1408 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki!!
Ja tym razem do was z OGROMNĄ prośbą. http://www.apel-majaimichal.pl/index.html to jest link do strony opowiadającej historię dzieci mojej kuzynki. Maluszki - bliźniaki niestety są chore na nieuleczalną chorobę - mukowiscydozę. Tak naprawdę w tej chwili możemy tylko leczyć jej objawy Dlatego zbieramy pieniądze na leczenie Maluchów, bo jak wiadomo nasze kochane państwo udaje że choroby takie jak mukowiscydoza nie istnieją, i nie można liczyć na pomoc instytucji państwowych. Tak więc jeżeli możecie przekażcie 1% podatku na rzecz Maji i Michasia, dokładną instrukcję jak to zrobić znajdziecie na podanej przeze mnie stronie.Dziękuję w imieniu Maluchów i ich Rodziców!!!! |
|
|
|
#1409 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczynki
nie mam kiedy pisać bo ciągle jest coś do zrobienia albo marcinek nie śpi i jest wtedy na rączkach ale moje dziecko tez chyba dorasta i coraz częsciej sobie lezy i gada wiec jest nadzieja dla moich rąk co do jedzenia to nabiału jem mało dżemy porzeczkowe i jagodowe ale zamierzam poszerzyć menu magdalena mala śliczna mój też ma tradzik ale nie az tak nasilony ja mysle ze nasze dzieci jedza tyleile potrzebuja smok zalezy kiedy nieraz mam wrazenie ze go wciagnie innym razem nawet nie podchodz jutro planuje szczepienia ps przepraszam za pisownie ale pisze jedna reka bo w drugij mam lulusia tak nazwal go tatus a oto on |
|
|
|
#1410 |
|
Raczkowanie
|
[quote=tola3804;10470250
Kolki (jeśeli to są one) ujawniają się koo 16-17 i do jego pory spania (22-23) przechodzą, tak więc jeśli chodzi o noce, to kolek wtedy nie ma, ale ze spaniem też różnie. Od tej 22-23 przesypia do 3-4, ale później nie chce już zasnąć... ![]() [/quote] U nas dokladnie to samo. Dzisiaj jestem na nogach od 4 Kolki zginely na 3 dni a teraz wrocily ze zdwojona sila
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.

więc scorpionec sprawdź u siebie, bo podejrzewam, że Twoja Iga też dostała 

no i spalam 1,5 godziny bo obudzil mnie telefon, a potem pojechalam z kolezanka do sklepu po nowe spodnie, wrocilysmy po 2 godzinach (bo ja mierzylam milion trzysta spodni a kupilam tylko sweterek

Zaczynam sie martwic...

A jak nie smok to kciuk laduje w buzce albo cala piesc.