Nasze codzienne jadłospisy, część X. - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-22, 18:49   #1201
oktawijaa
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.

..powracam ze swoim(mam nadzieję o wiele lepszym,ale i dziś chorobowym,co oznacza zmniejszony apetyt) P:

śn. owsianka(3łychy płatków,2otrąb żytnich,pestki słonecznika-ost.łyzka,orzechy włoskie-kilka sztuk) na szkl. zagotowanego mleka2%.kiwi,mandaryna
międzyczas kawa ricore z mlekim 2%
2śn.pół bułki kukurydzianej z pestkami dyni i słonecznika-duuużo!(ok.100g całość) z masłem,duża kroma razowego z twarogiem półtłustym i dżemem malinowym,pomarańcza,jabł ko
międzyczas kilka orzechów z mieszanki,jabłko pieczone
ob. makaron z durum(pełna szkl. suchego-ile to może być g??) z twarogiem(ok 100g) polane jogo truskawkowym ponad 200g z mega dużymi kawałkami truskawek
podw.jabłko,pomarańcza-bo na zakupach
kol.(niedawno) puszka makreli wsw, pól czerwonej papryki,2 kromki wieloziarnistego(barzdiej pszennegowięks zy sukces,ale wyrzuty) 1 z masłem,2 z polędwicą wieprzową chudą
zaraz po wafel ryżowy KASZA MIX-uwielbiam
teraz : 2 duże garście mieszanki studenckiej bez rodzynekmały sukces...

co do obiadu-mały i dziwny jak na mnie,ale w domu w ogóle obiadu nie było,musiałam coś wykombinować sama,a że miałam ochotę na jakąś nową ,dziwną kombinację to wyszło to,co wyszło

jak to wygląda?ile kcal mogłam mniej więcej spożyć? proszę o obiektywne oceny!

Edytowane przez oktawijaa
Czas edycji: 2009-12-22 o 18:51
oktawijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 19:01   #1202
Chibiusa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m-m-m Pokaż wiadomość
U
I(9.00): owsianka (3łyżki za wodzie, łyżka otrębów, jabłko, 2orzechy), herbata mało..marne 3 łyżki na dodatek na wodzie..to ja na R więcej jem
II(10.30): pół persymony (taki owoc) ....
III(12.00-14.00 z koleżankami): 4 małe ciasteczka, kawa z mlekiemja byłabym głodna ,zwłaszcza,że śniadanie marne
IV(15.30): pomidorowa z makaronem, kotlet z polędwicy, 1/3woreczka kaszy gryczanej, ogórek tu dopiero jakiś porządniejszy posiłek,ok ładnie
V(17.00): jogurt naturalny mogłaś dorzucić pestki,orzechy
VI(19.00): 3 kromki wasy z twarogiem 0%, kiełkami słonecznika i pomidorem, herbata daj chleb zamiast wasy, twaróg 0% nie ma wartości, lepszy półtłusty

czy to jest przynajmniej bliskie przyzwoitego U?
bardzo proszę o oceny

w każdym razie czuję się lepiej, bo stopniowo pozwalam sobie na coraz więcej a pomimo to U jak na razie pozostaje U (trzymam wagę), dzięki czemu coraz mniej mnie stresuje jedzenie. To już chyba pewien sukces?
To w żadnym wypadku nie jest U..Przejrzyj prawidłowe jadłospisy i wzoruj się,bo na tym długo nie pociągniesz,ja tu widzę tylko jeden PEŁNOWARTOŚCIOWY posiłek.
Chibiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 19:45   #1203
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
U
I(9.00): owsianka (3łyżki za wodzie, łyżka otrębów, jabłko, 2orzechy), herbata mało, dużo za mało, daj jeszcze ze 2 łyżki, jak nie lubisz mleka to może jakiś jogurt ? serek wiejski ? serek homo? Nie ma białka.
II(10.30): pół persymony (taki owoc) ? nie znam tego owoca, ale mało !
III(12.00-14.00 z koleżankami): 4 małe ciasteczka, kawa z mlekiem żarty sobie robisz? 3 dotychczasowe "posiłki" powinny być jako jedno śniedanie i to też nie pełne.
IV(15.30): pomidorowa z makaronem, kotlet z polędwicy, 1/3woreczka kaszy gryczanej, ogórek no tu ładnie, zgaduje, ze dlatego, że sama nie gotujesz...
V(17.00): jogurt naturalny mało.
VI(19.00): 3 kromki wasy z twarogiem 0%, kiełkami słonecznika i pomidorem, herbata wasa jest do bani, twaróg 0% też, mało wartościowa kolacja.

bardzo proszę o oceny

w każdym razie czuję się lepiej, bo stopniowo pozwalam sobie na coraz więcej a pomimo to U jak na razie pozostaje U (trzymam wagę), dzięki czemu coraz mniej mnie stresuje jedzenie. To już chyba pewien sukces?
jak dla mnie kiepsko i to bardzo.

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 19:54   #1204
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez oktawijaa Pokaż wiadomość
..powracam ze swoim(mam nadzieję o wiele lepszym,ale i dziś chorobowym,co oznacza zmniejszony apetyt) P:

śn. owsianka(3łychy płatków,2otrąb żytnich,pestki słonecznika-ost.łyzka,orzechy włoskie-kilka sztuk) na szkl. zagotowanego mleka2%.kiwi,mandaryna ok tylko ja jednego nie potrafię zrozumiec? możecie najeśc się owsianką z 3 łyżek? jak dla mnie to mega mało...
2śn.pół bułki kukurydzianej z pestkami dyni i słonecznika-duuużo!(ok.100g całość) z masłem,duża kroma razowego z twarogiem półtłustym i dżemem malinowym,pomarańcza,jabł ko
międzyczas kilka orzechów z mieszanki,jabłko pieczone mhm, tutaj ładnie
ob. makaron z durum(pełna szkl. suchego-ile to może być g??) z twarogiem(ok 100g) polane jogo truskawkowym ponad 200g z mega dużymi kawałkami truskawek no tutaj tak troszkę marnie, mało twarogu w/g mnie,
podw.jabłko,pomarańcza-bo na zakupach ale mogła wpaśc równie dobrze jakaś bulka, nawet słodka
kol.(niedawno) puszka makreli wsw, pól czerwonej papryki,2 kromki wieloziarnistego(barzdiej pszennegowięks zy sukces,ale wyrzuty) 1 z masłem,2 z polędwicą wieprzową chudą ok
zaraz po wafel ryżowy KASZA MIX-uwielbiam badziew tzn ogólnie wafle
teraz : 2 duże garście mieszanki studenckiej bez rodzynekmały sukces... nice

co do obiadu-mały i dziwny jak na mnie,ale w domu w ogóle obiadu nie było,musiałam coś wykombinować sama,a że miałam ochotę na jakąś nową ,dziwną kombinację to wyszło to,co wyszło aha, a ja się wyżej przyczepiłam, ale w takim razie ten jeden raz wybaczam

poza tym dziś tak jak U bardziej, a nie P, mały podw, obiad...do 2śn możesz dodac jakieś kakao np
i nie pytaj o kalorie, po co Ci to? jedz, ciesz się z P

Cytat:
U
I(9.00): owsianka (3łyżki za wodzie, łyżka otrębów, jabłko, 2orzechy), herbata
II(10.30): pół persymony (taki owoc)
III(12.00-14.00 z koleżankami): 4 małe ciasteczka, kawa z mlekiem
IV(15.30): pomidorowa z makaronem, kotlet z polędwicy, 1/3woreczka kaszy gryczanej, ogórek
V(17.00): jogurt naturalny
VI(19.00): 3 kromki wasy z twarogiem 0%, kiełkami słonecznika i pomidorem, herbata

czy to jest przynajmniej bliskie przyzwoitego U? bardzo proszę o oceny

Echhh...do U to z tym daleko(?)

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Uuuu
  • spora bułka pszenna z pestkami słonecznika z masłem,szynką,plasterkiem sera żółtego,sałatą,szczypiork iem,pomidorkiem,kubek kako z mlekiem 3,2% bardzo ładne śn
  • jabłko, jogurt bananowy aaa uwielbiam takie jogo
  • baton LION, kilka garści orzechów laskowych całośc łącze jako 2 śn, ale przydałoby się coś "konkretnego"
  • talerz żurku, do tego 2 naleśniki- jeden z soczewicą,czosnkiem,piecz arkami, 2 z serem,śmietaną i dżemem truskawkowym ooo ciekawie, ok
a podw?
  • będzie : serek wiejski 150 g z łyżką powideł śliwkowych,kabanos,kromka razowca twarogiem ,papryką i kiełkami jako kolacja może byc,ale ja dodałabym jakąś 2 kromeczkę...
ocenicie????
jw

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 19:54   #1205
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oktawijaa Pokaż wiadomość

śn. owsianka(3łychy płatków,2otrąb żytnich,pestki słonecznika-ost.łyzka,orzechy włoskie-kilka sztuk) na szkl. zagotowanego mleka2%.kiwi,mandaryna
międzyczas kawa ricore z mlekim 2% ładne śniadanko
2śn.pół bułki kukurydzianej z pestkami dyni i słonecznika-duuużo!(ok.100g całość) z masłem,duża kroma razowego z twarogiem półtłustym i dżemem malinowym,pomarańcza,jabł ko a czemu pół bułeczki z samym masłem ? wędlinkę, serek, warzywa dawaj ! kromka ładnie
międzyczas kilka orzechów z mieszanki,jabłko pieczone okk.
ob. makaron z durum(pełna szkl. suchego-ile to może być g??) z twarogiem(ok 100g) polane jogo truskawkowym ponad 200g z mega dużymi kawałkami truskawek smacznie,a le jakos tak... "nieobiadowo" ;p
podw.jabłko,pomarańcza-bo na zakupach yhyym, witaminki
kol.(niedawno) puszka makreli wsw, pól czerwonej papryki,2 kromki wieloziarnistego(barzdiej pszennegowięks zy sukces,ale wyrzuty) 1 z masłem,2 z polędwicą wieprzową chudą o jak zdrowo - bardzo fajnie, daj spokój z tymi wyrzutami, chleb biały nie gryzie trza było jakiegoś ogórka, pomidorka na kanapkę jeszcze
zaraz po wafel ryżowy KASZA MIX-uwielbiam jak lubisz... ;p
teraz : 2 duże garście mieszanki studenckiej bez rodzynekmały sukces... i sa nnkt

co do obiadu-mały i dziwny jak na mnie,ale w domu w ogóle obiadu nie było,musiałam coś wykombinować sama,a że miałam ochotę na jakąś nową ,dziwną kombinację to wyszło to,co wyszło a, rozgrzeszam Cie

kurcze, daj spokój kaloriom, co za różnicą ile ?
fajnie, że nadgoniłaś nnkt po kolacji, bo brakowało mi ich, poza tym ładnie, choć warzyw bym dorzuciła
ale moim skromnym zdaniem - nie przytyjesz na tym.
dodaj coś słodkiego, kakałko moze ?

no to teraz ja.
Pe :

Sn. buła żytnio-razowa z masłem, sałatą, szynką wiejską, serkiem wiejskim i rzodkiewką; pomidor z cebulką z kilkoma łyżkami jogo nat.; banan, herbata zielona z imbirem
II Śn. podwójna kanapka razowego z masłem, sałatą, zółtym serem i żurawiną , serek wiejski ze słonecznikiem i orzechami włoskimi;
Ob: [na mieście, ale pyszny był ;d] wołowina duszona w sosie orzechowym, puree ziemniaczane z koperkiem i szczypiorem, bukiet surówek - marchew & śmietana, seler i & coś jeszcze, kapusta czerwona
D: kawa latte z cynamonem i cukrem brązowym, 2x ciasteczko cynamonowe
Pod: serek homo naturalny zmiksowany z mrożonymi wiśniami, miodem i rodzynkami w czekoladzie, piętka chleba razowego z masłem czekoladowym i małym jabłuszkiem pokrojonym w plastry
Kol: jajecznica z 2 jaj z pomidorami i szynką wiejską, kasza kus-kus (pól szklanki na sucho) z kukurydzą i szczypiorkiem, papryka; herbata zielona
po: wpadła mandarynka, teraz skubię słonecznik w łupinkach i piję cappuccino czekoladowe

i

ot tak.

Edytowane przez pyskatka89
Czas edycji: 2009-12-22 o 20:20
Stary 2009-12-22, 20:14   #1206
Cristin@
Raczkowanie

Dzisiejsze jadło:

ŚNIADANIE(10.00)
Bułka z masłem, sałatą, ogórkiem i jajakiem. Herbata.

OBIAD(15.30)
Talerz zupy kalafiorowej. 3 kiszone ogorki.

KOLACJA(20.30)
Jogurt jaogobella, 2 kromki razowca z masłem i białym serem. Pół pączka, kostka czekolady z orzecgami. Jabłko. Kakao.

yhym... nawalilam? cos mi sie wydaje ze jest zle :/
Cristin@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 20:15   #1207
oktawijaa
Raczkowanie

[QUOTE=[B]kika171[/B];16006256]poza tym dziś tak jak U bardziej, a nie P, mały podw, obiad...do 2śn możesz dodac jakieś kakao np
i nie pytaj o kalorie, po co Ci to? jedz, ciesz się z P

dzięki za ocenę. postaram się jeść więcej,ale jest mi ciężko...poza tym boję się,że jak zacznę więcej jeść to normalnie nie pzrestanę tyć..a chcę dobrnąć tylko do 55(a może aż)kg. czyli k 4-5.
co do owsianki-tak dziś się najadłam,może przez chorobę?nie wiem. ale mi to jakoś wystarcza w zupełności
a kalorie...chciałam wiedzięc orientacyjnie?
a podw. to i tak sukces,gdyż zazwyczaj go nie jem..nie umiem jeszcze;/ tak więc jak na początek chyba okej..

pyskatka89
fajnie, że nadgoniłaś nnkt po kolacji, bo brakowało mi ich, poza tym ładnie, choć warzyw bym dorzuciła
ale moim skromnym zdaniem - nie przytyjesz na tym.
dodaj coś słodkiego, kakałko moze ?

słodyczy w adwencie nie jadam,a poza tym boję się ich...
nnkt i po kolacji i wcześniej w owsiance i bułeczce więc chyba nie najgorzej
dzięki za ocenkę;*
Stary 2009-12-22, 21:00   #1208
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pyskatka89 Pokaż wiadomość
fajnie, że nadgoniłaś nnkt po kolacji, bo brakowało mi ich,

sorry, babe, ale musze naprostowac, wg mnie oktawija bardzo sie czai na okres.patrz

OKTAWIJA:

międzyczas kilka orzechów z mieszanki,jabłko pieczone
ob. makaron z durum(pełna szkl. suchego-ile to może być g??) z twarogiem(ok 100g) polane jogo truskawkowym ponad 200g z mega dużymi kawałkami truskawek
podw.jabłko,pomarańcza-bo na zakupach
kol.(niedawno) puszka makreli wsw, pól czerwonej papryki,2 kromki wieloziarnistego(barzdiej pszennegowięks zy sukces,ale wyrzuty) 1 z masłem,2 z polędwicą wieprzową chudą
zaraz po wafel ryżowy KASZA MIX-uwielbiam
teraz : 2 duże garście mieszanki studenckiej bez rodzynekmały sukces...

co do obiadu-mały i dziwny jak na mnie,ale w domu w ogóle obiadu nie było,musiałam coś wykombinować sama,a że miałam ochotę na jakąś nową ,dziwną kombinację to wyszło to,co wyszło

NNKT ZE HO HO
Stary 2009-12-22, 21:12   #1209
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
sorry, babe, ale musze naprostowac, wg mnie oktawija bardzo sie czai na okres.patrz
fakt, zwracam honor
nie wiem czemu, pomyślałam o obiedzie bez oliwy, co u mnie jest niewykonalne ;p i tak mi się zwarło ^^

ot tak.
Stary 2009-12-22, 21:19   #1210
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
fakt, zwracam honor
nie wiem czemu, pomyślałam o obiedzie bez oliwy, co u mnie jest niewykonalne ;p i tak mi się zwarło ^^

a po co oliwa w makaronie na slodko?
Stary 2009-12-22, 21:21   #1211
oktawijaa
Raczkowanie

kiciakasia heh akurat okres mam,ale staram się dbać o to,by nnkt nie zabrakło w jadłospisie to chyba dobrze? czy może za dużo ich skoro okres jest normalnie?
proszę o wskazówki
a błąd w ocenie wybaczam karoli;p

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

poza tym bardzo lubię orzechy i te mieszanki i staram się nimi nadrabiać kalorie..
Stary 2009-12-22, 21:34   #1212
kiciakasia
Zakorzenienie

i slusznie, bo tam jest bialko, i inne wazne rzeczy , nie tylko tluszcz

sorry, zasugerowalam sie wwiekszoscia P

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2009-12-22 o 21:39
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 21:52   #1213
oktawijaa
Raczkowanie

Cytat:
i slusznie, bo tam jest bialko, i inne wazne rzeczy , nie tylko tluszcz

sorry, zasugerowalam sie wwiekszoscia P

ulżyło mi. dzięki za rady
a te orzeszki to też z racji tego,że boję się jeść po prostu więcej. i one odbijają kcal..taka smutna prawda..ale jaka smaczna
Stary 2009-12-22, 22:00   #1214
Chibiusa
Raczkowanie

R ?dzisiejsze, proszę o ocenę.

I.Owsianka(5 łyżek płatków,łyżka miodu,łycha mieszanki orzechów,4 śliwki suszone,garstka rodzynek,serek wiejski-nie wiem ile ale napewno ponad 100g,troche mleka)
II.(szkoła) Grahamka(ok100g) z masłem,szynką,papryką
III. Duże jabłko; Omlet z 3 białek i 2 żółtek,odrobiny mleka,cebuli,papryki na łyżeczce oliwy,polany ketchupem+przyprawy; marchewka; trochę kiszonej kapusty

25 min trening siłowy w domu+10 min rowerek
IV. banan ; puszka tuńczyka z papryką,odrobiną kukurydzy i kapką ketchupu,malutka kromka orkiszowego
V. (przed 20) Wieśniak wymieszany z twarogiem+5 orzechów włoskich,troche słonecznika
niedawno wpadł jeszcze kawałek twarogu półtłustego

nie za dużo?
Czy sól bardzo przeszkadza w r? bo dosyć sporo jej używam...nie wiem czym zastąpić.

Edytowane przez Chibiusa
Czas edycji: 2009-12-22 o 22:01
Stary 2009-12-22, 22:08   #1215
pyskatka89
Rozeznanie

Cytat:
a po co oliwa w makaronie na slodko?
no właśnie chodziło mi o to, ze skoro obiad był na słodko, to nie było w nim tłuszczy
Okeej, zamotałam. Wybaczcie, kiepsko ostatnio śpię ;p

podbijam moje z poprzedniej strony.
Pe :

Sn. buła żytnio-razowa z masłem, sałatą, szynką wiejską, serkiem wiejskim i rzodkiewką; pomidor z cebulką z kilkoma łyżkami jogo nat.; banan, herbata zielona z imbirem
II Śn. podwójna kanapka razowego z masłem, sałatą, zółtym serem i żurawiną , serek wiejski ze słonecznikiem i orzechami włoskimi;
Ob: [na mieście, ale pyszny był ;d] wołowina duszona w sosie orzechowym, puree ziemniaczane z koperkiem i szczypiorem, bukiet surówek - marchew & śmietana, seler i & coś jeszcze, kapusta czerwona
Pod: serek homo naturalny zmiksowany z mrożonymi wiśniami, miodem i rodzynkami w czekoladzie, piętka chleba razowego z masłem czekoladowym i małym jabłuszkiem pokrojonym w plastry
Kol: jajecznica z 2 jaj z pomidorami i szynką wiejską, kasza kus-kus (pól szklanki na sucho) z kukurydzą i szczypiorkiem, papryka; herbata zielona
po: wpadła mandarynka, teraz skubię słonecznik w łupinkach i piję cappuccino czekoladowe

;>

ot tak.
Stary 2009-12-22, 22:13   #1216
Liletka
Raczkowanie

U:

I.
Owsianka: pięć łyżek z twarogiem, jabłkiem, cynamonem, suszonymi morelami/śliwkami i miodem.
II. Wigilia klasowa: kubek barszczu czerwonego, kilka pasztecików z kapustą i grzybami, kawałek ciasta rafaello, muffinka z orzechami i kawałkami czekolady.
III. Pierś z kurczaka smażona na oliwie, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.
IV. Paluch ziarnisty z tuńczykiem, pomidorem, papryką i oliwkami;
kawa z mlekiem, dwa paski czekolady gorzkiej Lindta, mniam.
V. Kromka razowca z masłem, serem pleśniowym, jajem na twardo, pomidorem i majonezem, serek wiejski z garścią mieszanki orzechów i bananem.

Poproszę o ocenkę
Liletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-22, 22:39   #1217
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Ej, czytaj co piszesz "nie jem bialka na sniadanie". Wiec co mi wyskakujesz z "ja bym dodal", weim, ze bys dodal, ty bys nawet do lodow na deser dodal .
Lodow sie nie je, lody to zlo (no dobra, pewnie ze jem ). Co jest zlego w dobrze przyprawionym fileciku z fladry z lodami karmelowymi, mniam

Cytat:
Nie moge jesc bialka na sniadanie, zle na to reaguje. Wiec ja bym NIE dodala, bo mi to pier*oli cale menu i trawienie na dzien caly. Z reszta nie bardzo mam pomysl JAKIE to bialko niby ma byc, bo ewentualnie moglabym zjesc jajka (na te nie reaguje zle) ale znowu jem je przy (przed) treningu, bo tu znowu ciezko z bialkiem innego pochodzenia. I tak sie bujam z tym moim zoladkiem
Dlatego mowie, ze ja bym dodal, a nie zebys Ty sobie dodala Claro chica ?

Cytat:
Wiem, ze do dopracowania, staram sie, ale nie wyrabiam czasowo :/
Te placki byly dosc wysoko bialkowe, nie uscislilam (dalam duuzo jajek).
Nie ma mowy o kolacji, bo obiad jem ok 21.30 wiec nie wiem, o ktorej niby mialaby byc koacja
Co do soczewicy (a propos watku o menu okolotreningowym) to byla w ramach wegli a nie bialka.
Ile jaj powinnam jesc przed treningiem ,bo z latwo wchlanialnego bialka to mi najlepiej robi (jak latwo sie domyslic moj zoladek nie lubi podskakiwac gdy pracuje...)?

Przed 0.2g na kg masy ciala, po 0.4g na kg masy ciala. Mniej wiecej oczywiscie.

Do posilkow okolotreningowych warto uzywac samych bialek, bo zoltko troche tego tluszczu ma. Np. 4jajka, w tym 2 cale 2tylko bialka (przykladowo oczywiscie).

Z innych zrodel bialka, to sa chude ryby i kuraki itp, nie daloby sie ich jesc?

Jesli masz problemy z zoladkiem, to moze jesz zbyt blisko treningu?

Cytat:
Masz ode mnie ksywe "proteinowy ludzik"(nasuwa mi sie skojazenie z gingerbred man ). Ty masz chyba jakies skrzywienie na tym tle
No ba, zeby tylko na tym

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 01:01   #1218
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
U
I(9.00): owsianka (3łyżki za wodzie, łyżka otrębów, jabłko, 2orzechy), herbata
II(10.30): pół persymony (taki owoc)
III(12.00-14.00 z koleżankami): 4 małe ciasteczka, kawa z mlekiem
IV(15.30): pomidorowa z makaronem, kotlet z polędwicy, 1/3woreczka kaszy gryczanej, ogórek
V(17.00): jogurt naturalny
VI(19.00): 3 kromki wasy z twarogiem 0%, kiełkami słonecznika i pomidorem, herbata

bardzo proszę o oceny

to jest u jak UNIKANIE PRAWDY ZE POTRZEBUJESZ POMOCY FACHOWCA!!

shit...cristina sie polepszyla to nastepna mądra sie pojawila:/

---------- Dopisano o 01:43 ---------- Poprzedni post napisano o 01:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Cristin@ Pokaż wiadomość
Dzisiejsze jadło:

ŚNIADANIE(10.00)
Bułka z masłem, sałatą, ogórkiem i jajakiem. Herbata.

OBIAD(15.30)
Talerz zupy kalafiorowej. 3 kiszone ogorki.

KOLACJA(20.30)
Jogurt jaogobella, 2 kromki razowca z masłem i białym serem. Pół pączka, kostka czekolady z orzecgami. Jabłko. Kakao.

yhym... nawalilam? cos mi sie wydaje ze jest zle :/
chyba za wczas pochwalilam:/
bo nie dotarlam jeszcze do tej strony...

eh....

---------- Dopisano o 01:56 ---------- Poprzedni post napisano o 01:43 ----------

Cytat:
no właśnie chodziło mi o to, ze skoro obiad był na słodko, to nie było w nim tłuszczy
Okeej, zamotałam. Wybaczcie, kiepsko ostatnio śpię ;p

podbijam moje z poprzedniej strony.
Pe :

nic dodac nic ując

zolty ser z zurawina??o...nie wiedzialam ze tak mozna...
trzeba bedzie kiedys tam pokombinowac...
za to serek wiejski to tez moja love

o matko..sos orzechowy..to dopiero musial byc rarytas;p

heheh..pietka by piersi wieksze byly;p;p;p??

nie pamietam kiedys jajecznice jadlam...a taka pycha jest...

mnie sie all bardzo podoba

;>
jw

---------- Dopisano o 02:01 ---------- Poprzedni post napisano o 01:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Liletka Pokaż wiadomość
U:

I.
Owsianka: pięć łyżek z twarogiem, jabłkiem, cynamonem, suszonymi morelami/śliwkami i miodem.
na mleku owsianka??ja bym tam dorzucila jeszcze jakies platki albo cus;p
II. Wigilia klasowa: kubek barszczu czerwonego, kilka pasztecików z kapustą i grzybami, kawałek ciasta rafaello, muffinka z orzechami i kawałkami czekolady.
no..tu to wiadomo, że trzeba było all sprobowac;p
III. Pierś z kurczaka smażona na oliwie, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej.
nie wiem ile tego bylo...ale mam nadzieje ze jakas ladna porcja??
dodalabym jeszcze jakies warzywka inne...

IV. Paluch ziarnisty z tuńczykiem, pomidorem, papryką i oliwkami;
kawa z mlekiem, dwa paski czekolady gorzkiej Lindta, mniam.
ślicznie że nnkt
V. Kromka razowca z masłem, serem pleśniowym, jajem na twardo, pomidorem i majonezem, serek wiejski z garścią mieszanki orzechów i bananem.
kolacja mi sie najbardziej podoba
Poproszę o ocenkę
jw
Stary 2009-12-23, 01:21   #1219
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Przed 0.2g na kg masy ciala, po 0.4g na kg masy ciala. Mniej wiecej oczywiscie.
Do posilkow okolotreningowych warto uzywac samych bialek, bo zoltko troche tego tluszczu ma. Np. 4jajka, w tym 2 cale 2tylko bialka (przykladowo oczywiscie).
Z innych zrodel bialka, to sa chude ryby i kuraki itp, nie daloby sie ich jesc?
Jesli masz problemy z zoladkiem, to moze jesz zbyt blisko treningu?
Jej, jeszcze mam wyliczac jakies gramy. Jak zjem 3 jajka przed i niecaly cyc po powinno styknac
Kurczak to jeszcze ok, choc wolalabym go zbyt czesto nie jesc, ale nie przemoglam sie jeszcze do kupowania ryb tu...
Nie jem zaraz przed. Jaki moze byc max odstep czasu pomiedzy zarciem przed a treningiem?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 01:27   #1220
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Jej, jeszcze mam wyliczac jakies gramy. Jak zjem 3 jajka przed i niecaly cyc po powinno styknac
Kurczak to jeszcze ok, choc wolalabym go zbyt czesto nie jesc, ale nie przemoglam sie jeszcze do kupowania ryb tu...
Nie jem zaraz przed. Jaki moze byc max odstep czasu pomiedzy zarciem przed a treningiem?

3 jajka/3bialka 1zoltko/ +- 20g bialka
niecaly cyc to jakies 25 g bialka

ja musze liczyc to badziewie
Stary 2009-12-23, 07:07   #1221
tibbidabo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tibbidabo Pokaż wiadomość
R (nie jem wedlin, kasz, ryb z puszek, jem owoce popoludniu)
nie bylo dzisiaj pdwr, bo obiad skladal sie z 2 dan, a poza tym byl pozno

s-2 kanapki jakies ciemnego chleba 1 z salata i pomidorem, druga z dzemem niskoslodzonym, banan, wloskie
2s-bulka ciemna z ziarnami (do odrywania), jablko
o-miska zupy ogorkowej, 4 paluszki rybne(smażone niestety), 2 duże ziemniaki, 2 ogorki kiszone (na obiad nie mam wplywu)
przekąska-wloskie, manadrynka
k-serek nat bieluch 150g, pomidor, jajko na twardo

i jak???
upup plis
tibbidabo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 07:49   #1222
Chibiusa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chibiusa Pokaż wiadomość

I.Owsianka(5 łyżek płatków,łyżka miodu,łycha mieszanki orzechów,4 śliwki suszone,garstka rodzynek,serek wiejski-nie wiem ile ale napewno ponad 100g,troche mleka)
II.(szkoła) Grahamka(ok100g) z masłem,szynką,papryką
III. Duże jabłko; Omlet z 3 białek i 2 żółtek,odrobiny mleka,cebuli,papryki na łyżeczce oliwy,polany ketchupem+przyprawy; marchewka; trochę kiszonej kapusty

25 min trening siłowy w domu+10 min rowerek
IV. banan ; puszka tuńczyka z papryką,odrobiną kukurydzy i kapką ketchupu,malutka kromka orkiszowego
V. (przed 20) Wieśniak wymieszany z twarogiem+5 orzechów włoskich,troche słonecznika
niedawno wpadł jeszcze kawałek twarogu półtłustego

nie za dużo?
Czy sól bardzo przeszkadza w r? bo dosyć sporo jej używam...nie wiem czym zastąpić.
up
Stary 2009-12-23, 08:35   #1223
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chibiusa Pokaż wiadomość

I.Owsianka(5 łyżek płatków,łyżka miodu,łycha mieszanki orzechów,4 śliwki suszone,garstka rodzynek,serek wiejski-nie wiem ile ale napewno ponad 100g,troche mleka) ładnie
II.(szkoła) Grahamka(ok100g) z masłem,szynką,papryką też ładnie
III. Duże jabłko; Omlet z 3 białek i 2 żółtek,odrobiny mleka,cebuli,papryki na łyżeczce oliwy,polany ketchupem+przyprawy; marchewka; trochę kiszonej kapusty bardzo ładnie

25 min trening siłowy w domu+10 min rowerek trening za to słabiutki. Ja rowerek to minimum 20 min, a siłowe z 40 min.
IV. banan ; puszka tuńczyka z papryką,odrobiną kukurydzy i kapką ketchupu,malutka kromka orkiszowego ja bym wyrzuciła tego banana, lepiej na R nie jeść bananów, a tym bardziej w 2 połowie dnia.
niedawno wpadł jeszcze kawałek twarogu półtłustego ładnie

nie za dużo?
Nie za dużo..bardzo ładnie. Zdrowo i trwale schudniesz..tylko ćwiczeń więcej i będzie gites

Sól przeszkadza tak ogolnie - nie tylko na R.

Po prostu mniej używaj...z czasem przyzwyczaisz się do mniej słonych smaków.
No i używaj dużo ziół ...mi to zastępuje sól w zupełności.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 09:01   #1224
Irish lady 28
Zadomowienie

UTRZYMANIE
  1. serek wiejski 150 g ze szczypiorkiem,grahamka z pomidorem,sałatą,szynka,m ajonezem
  2. kanapka z jasnego pieczywa,skład jak wyżej,kabanos
  3. 1/3 makreli wędzonej
  4. warzywa zapiekane z sosem serowo-smietankowym,1/2 bagietki czosnkowej
  5. kubek zupy pieczarkowej
bardzo proszę o ocenkę
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 09:32   #1225
twinsy21
Raczkowanie

NASZE U;

przed sniadaniem;
starte jablko z cynamonem uprazone na patelni.
śniadanie [dopiero jedzone wiec II śn. nie wcisniemy;p];
- pierożek drożdżowy;
1/2 z kremem nugatowym
1/2 z masłem orzechowym
- owsianka; 4 łyżki owsianych, po garśći; BF, crunchy bananowych, nesquik i fitnessów, po łyżce; orzechow, ananasow, migdałów, suszonych ananasów, rodzynek. + pół szklanki maślanki jagodowej + 1/3 szklanki jog. naturalnego.
obiad;
2,5 gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami + sos pomidorowy
po; 6 cukierkow przy ubieraniu choinki [galaxy, bounty, milkyway, 2x trufla, itp]
podwieczorek; 7 mandarynek + jogurt naturalny z 50 g orzechow wloskich, garscia migdałow, po garsci; suszonych śliwek, rodzynek i pestek slonecznika + kakao na mleku 3/2%
kolacja; 2 kromki chleba pszennego z masłem i zoltym bezpodp. serem + 1/2 twarogu z rzodkiewkami + 1/2 opak. warzyw na patelnię.

Leczenie euthyroxem.

" I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz!"

Edytowane przez twinsy21
Czas edycji: 2009-12-23 o 17:08
twinsy21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 12:23   #1226
lovelykate
Rozeznanie

P (?) - wychodze z ed...
I śniadanie - owsianka ( 3 łyzki, połowa jogurtu nat., połowa banana, garść musli lubelli jesiennych, garść mieszanki studenckiej, suszona morela, śliwka, figa i daktyl pokrojone w kostkę )
II śniadanie - dwie kanapki chleba fitness ze śliwką ( jedna z sałatą, szynką i pomidorem, druga z sałatą turkiem i pomidorem )
obiad - gulasz z kurczaka, z marchewką i pieczarkami, kluski jakieś
podwieczorek - danio bananowy
kolacja - ciemna bułka, z szynką, turkiem i pomidorem, przytostowana.

do picia woda i 2 razy herbata z kopru włoskiego (bo strasznie mi brzuch wywala...)

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...

Edytowane przez lovelykate
Czas edycji: 2009-12-23 o 12:58
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 12:40   #1227
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Rrrrr
Śniadanie: owsianka z 4 łych płatków owsianych, startego jabłka i gruszki na mleku 3,2 %
2 śniadanie: jajecznica z dwóch białek i jednego żółtka z 4 plasterkami szynki z indyka
25-30 min ćwiczeń na brzuch i talię, 20 min ćwiczeń na biust, 10 min skakanki
Obiad: 50 g makaronu pełnoziarnistego z piersią kurczaka pomidorami i cebulka
Podwieczorek: twarożek domowy z sezamem, orzechami i cynamonem
Kolacja: połowa kostki chudego twarogu z ogórkiem
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 13:14   #1228
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
3 jajka/3bialka 1zoltko/ +- 20g bialka
niecaly cyc to jakies 25 g bialka

ja musze liczyc to badziewie

Zgadza sie, jak kiciakasia napisala Santos, wyliczac nie musisz jesli nie chcesz, mowie, mniej wiecej.

Co do maks odstepu czasu, to ja jem jakies 30min-45min przed silownia, ale wazne, zeby zoladek nie zubrzyl z tego powodu, u mnie nie zubrzy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 14:27   #1229
Black Cat
BAN stały

nadal U.

sn. owsianka ( 5łych płatków górskich; 2 otrąb śliwkowych; 1 zarodków pszennych) na 2 szklankach mleka 2% ; z: laskowymi, nerkowcami + kilka fig wkrojonych + mały banan.

espresso, szk wody.

II sn. wieśniak 200g z wkrojonymi po kawałku: melonem, winogronami ciemnymi, jabłkiem, marchewką + polane łyżka miodu wielokwiatowego. + łycha pestek słonecznika i resztka włoskich

kajzerka z makiem posmarowana Osełką.
mandarynka

kubek zielonej herbaty, 3x Łakotki maślane.

Obiad: wątróbka drobiowa smażona z: jabłkiem, papryką, cebulką, pietruchą ( + zioła: oregano, majeranek, liść laurowy) ; pół woreczka kaszy gryczanej
+ sałata: cykoria, fasola czerwona, ogórek, kukurydza. (+ oliwa z oliwek, koper, jogurt naturalny).

D: herbata z cytryną, 3x rafaello.

Podwieczorek: 2x kroma chałki z
-masłem, powidłami śliwkowymi ;
-masłem orzechowym powidłami wiśniowymi.
+ na wierzch pokruszone migdały (garść)--> calość lekko podpieczona

kubek mleka 3,2% z łyżką kawy mikołajek z Goplany .

Kolacja: 3x kroma chleba żytniego wiejskiego z:
2x: maslem, almette ziolowym, jajkiem mna twardo, majonezem, rzodkiewką, pietruchą.
1x: masłem, kawiorem , ogórkiem zielonym, bazylią ^^

po. 4x Pierniczki toruńskie "katarzynki", herbata pomarańczowo-goździkowa.

Edytowane przez Black Cat
Czas edycji: 2009-12-23 o 14:32
Black Cat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-23, 15:17   #1230
diablica piekielnica
Rozeznanie

Lekkie R:

śniadanie: kajzerka
- połowa z serkiem topionym z salami
- połowa z serkiem twarogowym i szczypiorkiem

II śniadanie: fantazja truskawkowa, małe ciasteczko korzenne, 3 mandarynki.

obiad: ziemniak, 3 paluszki rybne, duża porcja kiszonej kapusty z odrobiną oliwy z ryżu.

podwieczorek: 3 spore pierogi ruskie.

kolacja: jajecznica z 2 jajek z cebulką, kromka chleba z serkiem camembert 3pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem zielonym.

Proszę o ocene

Edytowane przez diablica piekielnica
Czas edycji: 2009-12-23 o 17:19
diablica piekielnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości