![]() |
#61 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: kieszonkowe dla już-nie-nastolatki
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wcale nie dostawałam kieszonkowego, bo uważałam, że nie mam prawa prosić o to rodziców i jakoś dałam radę. Z tym, że ja jestem sknerą i od komunii zbierałam pieniążki ![]() A nie mogłaś jakoś pogodzić tych korepetycji z nauką? Pomyśl.....np. pójdziesz na studia i znajdziesz prace, też musiałabyś pogodzić obowiązki albo praca zawodowa + prowadzenie domu itd... Może dla Twoich rodziców jest naprawdę ciężko? Oprócz jedzenia i podstawowych wydatków dochodzą wciąż rosnące rachunki ![]() Owszem rodzice powinni dać pieniążki na jakąś bluzkę czy kosmetyk, ale może umów się na 50zł miesięcznie i np. jeśli będziesz chciała buty to Ci kupią, już nie z kieszonkowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz rację, tylko że każdy ma prawo wyrazić własną opinię na forum, ukształtowaną - jak sądzę - sytuacją, w jakiej się znajdujemy. Trudno więc, żeby osoba, która przykładowo dostaje od rodziców 50 zł kieszonkowego, wypowiadała się z perspektywy osoby, która do dyspozycji ma 10 x większą kwotę.
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym jednak obstawiała za próba porozumienia z rodzicami.
Jasno przedstawić swoje potrzeby i prośby. Porozmawiać dlaczego tak reagują na prośby o pieniądze.
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
A ja pamiętam, ze też dostawałam jakieś psie grosze kieszonkowego i wiem jakie to wkurzające jak na nic nie starcza. Dlatego szkoda mi ludzi, którzy podzielają mój niegdysiejszy los ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nie ma uniwersalnego środka i nie uważam, że zdrową sytuacją jest, kiedy rodzice, których stać na dawanie dziecku, które nie przewala kasy na prawo i lewo, sporego kieszonkowego, nie dają mu, bo to rozpuści. dajcie spokój, nie potrafiłabym oszczędzić z 50zł miesięcznie na wyjazd na ferie, powiedzmy 2 bluzki i jakieś tam kosmetyki czy wyjścia. moją mamę stać, budżet domowy nie cierpi, a ja uczę się gospodarować pieniędzmi ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2010-01-20 o 20:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
a może zaproponowałabyś, że np. za odkurzenie dostaniesz 10 zł, za zmycie naczyń 5, żeby nie uważali, że pieniążki dostajesz za nic?
może to głupi pomysł, jednak u mnie przez jakiś czas funkcjonował |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co innego jak dzieciak pomaga w rodzinnej firmie czy coś w tym stylu...albo "zarabia"we włanym zakresie czyli właśnie korepetycje, czy tam inne dorywcze prace. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
100zl na miesiac to bardzo duzo
![]() Rodzice Cie wychowali, dali Ci wszystko co masz - ciuchy, jedzenie itd. A Ty tylko te pieniadze ciagniesz i ciagniesz. Jak tak bardzo ich potrzebujesz to sobie dorabiaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
"Nie dość, że jej dajemy pieniądze w ramach kieszonkowego, to jeszcze chce, żeby jej płacić za obowiązki, które i tak powinna wykonywać!" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Sugarcane - jak twoich rodziców stać, to ich stać, przecież nie zrobisz im awantury bo dają ci za dużo
![]() Ale jak rodziców nie stać to trudno wymagać żeby dawali. Dają tyle ile mogą.
![]() |
![]() |
#75 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
No właśnie wychodzi na to, że na nie ma "wszystkiego", tylko jedzenie, a resztę, w tym ubrania, ma sobie kupować sama.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czy Autorka pisała coś o tym, że rodziców nie stać na taką sumę? Bo nie zauważyłam, przepraszam jeśli o tym już wspominała. A czy 100zł miesięcznie to dużo czy mało - toż to tak subiektywne odczucie jak czy pop to kicz czy sztuka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Ale ubran sie nie kupuje co miesiac tylko co kilka miesiecy, wiec spokojnie moze sobie cos za to kupic. Spodnie to koszt 40-80zl (i oczywiscie nie mowie o firmowych). I jedne kieszonkowe co jakis tam czas przeznaczyc na ciuchy to wcale nie jest tak duzo. Pomine fakt, ze czasami wkurzona na rodzicow nastolatka moze troche wyolbrzymiac, w koncu nie wiemy jak to wyglada naprawde, to tylko internet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I rodzice robią jej te awantury, ludzie. A jak wyda całe kieszonkowe (100 zł na ciuchy, a zwłaszcza buty, nie tak trudno wydać) na ciuchy, to w domu siedzi i nie wyjdzie ze znajomymi, bo kasy brak, a rodzice od pijawek ją wyzywają. Brzmi niefajnie. edit: Aaaa, dopiero teraz doczytałam jak mi koleżanka Composure pojechała :O nieładnie tak na podstawie kieszonkowego mnie oceniać, nie wiedząc na co wydaję nawet i co robię, żeby te 500zł raz do roku zarobić ![]() ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2010-01-20 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Na same swoje pierdołki 100zł to jest dużo.
Natomiast jak dziewczyny (bo było ich w tym wątku 2) piszą: spodnie mi się totalnie zniszczyły bo sól taka pogoda itd (wnioskuję, że wygląda na to, że ma jedne) i nie mam za co kupić, rodzice mi nie dadzą bo nie (a mają), albo autorka: buty na zimę trzeba kupić... ma to zrobić za swoje... Wynika z tego, że czegokolwiek nie dostają powinny odkładać i odkładać żeby na NIEZBĘDNE rzeczy mieć pieniądze bo rodzice nie dadzą. Jest cholerna różnica między kasą na kino imprezkę i kosmetyki a kasą na rzeczy codziennego użytku... A druga para spodni (w szczególności jak ta pierwsza i chyba jedyna jest w kiepskim stanie) czy kozaki na zimę (jak się butów nie ma) to są wg. mnie rzeczy niezbędne. Zdecydowali się na dziecko więc niech je utrzymują i zapewnią PODSTAWOWE rzeczy. Autorka ubiera się w lumpeksach ma 18 LAT a dorabiała już dłuższy czas na korepetycjach, pracowała tu i tam, więc pewnie zapiernicza od 16 roku życia (czyli odkąd może pracować), a tutaj jeszcze głosy, że ciągnie od rodziców i jaka to ona nie jest niewdzięczna... No.. brak mi słów po prostu.
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlatego żali mi Autorki, dokładając te wyzwiska. Ale ja jestem rozpuszczona 18-nastka, więc się nie znam. A, i też w lumpeksach się ubieram. I też pracuję, czasami, ale pracuję. I jestem rozpuszczona (jakoś nie mogę tego przeżyć, przez 400 postów na Wizażu nikt mnie tak trafnie nie ocenił na podstawie jednej informacji. ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2010-01-20 o 21:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ale jednak Biedronka nie delikatesy, tylko z przeznaczenia dyskont dla mniej zamożnej części społeczeństwa i zachwytów nią nigdy nie podzielałam, bo ten obskurny "wystrój" i mały wybór mnie nieco odstręcza zawsze. Całe życie bym się tam odżywiać nie chciała - chyba wolno, nie ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A może to jakaś naleciałość z dawnych czasów socjalistycznych, że wszyscy mają mieć po równo (czyli jak najmniej). Cytat:
Nigdy nie rozumiałam płacenia dzieciom za oceny czy spełnianie obowiązków domowych, a to dość powszechny model "wychowawczy". |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Jak nie masz kasy to rzeczywiscie sa to zbedne szalenstwa. Jak mnie przycisnie to np. zapraszam znajomych do siebie na film sciagniety z neta, kupi sie spod do pizzy, jeden przyniesie piwko inny jakies chipsy i za calkiem male pieniadze masz fajna zabawe, film, pizze etc ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To samo jesli chodzi o buty. Mam 5 par butow zimowych z czego 2 maja juz 5 czy 6 lat. Po prostu zmienilam u szewca obcas, troche je stuningowalam i mam buciki jak ta lala ![]() ![]() ![]()
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Autorko a próbowałaś rozmawiać z rodzicami ale bez wzburzonych emocji?
Rozumiem, że ciężko dyskutuje się z kimś dla kogo jest się "pasożytem" i "pijawką", ale co na to Twoi rodzice? Muszą mieć jakieś wytłumaczenie swojego zachowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie oszukujmy się, że normalny cywilizowany człowiek ma jednak potrzebę raz na jakiś czas gdzieś wyjść. Bo tak to by wszyscy w domu siedzieli i oglądali jakieś szmiry w stylu "M jak mięso" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
szampon - 12zł raz w miesiącu (chociaż mi się potrafi nawet szybciej skończyć, ale ja mam bardzo długie włosy, więc powiedzmy że jeden na miesiąc wystarczy) żel pod prysznic - też 12zł raz w miesiącu dezodorant - 10zł (nie wiem w sumie na ile mi starcza dezodorant, bo zawsze kupuję ten sam więc nie widzę różnicy jak się pojawia nowy) tonik do twarzy - 7zł (14zł raz na 2 miesiące) To już jest 41zł. Jeśli ona sobie kupi te spodnie nawet za 40zł, to zostanie jej 20. I ja się grzecznie pytam, jak ona ma chociażby wodę sobie codziennie w szkole kupić, że o jedzeniu jakimś nie wspomnę? A bilet miesięczny? A na buty ma zbierać przez pół roku? Ludzie, ja rozumiem, że nie wszystkim się przelewa, przykro mi, ale jak czytam, że buty na zimę albo inne tego typu rzeczy to bzdurki i w ogóle to dziewczyno pływasz w szmalu, to mnie szlag jasny trafia. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zapomniałaś o podpaskach. No nie mówcie że laska sobie kupuje sama pastę do zębów :P Ja mówię TO zależy co ona za te 100 zł ma kupić, jeśli to mają być kosmetyki i dyskoteki to dużo, jeśli to mają być ubrania i artykuły pierwszej potrzeby to owszem mało, ale nie wydaje mi się żeby "za swoje" kupowała papier toaletowy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież dziewczyna napisała, że ma sobie generalnie sama radzić z tą stówką, kupić buty na zimę (a jeśli poprzednim coś się stało, to to naprawdę jest pilny wydatek, bo mrozy nie poczekają 2 miesiące, tylko się dziewczyna po prostu przeziębi). Nie wiem, ja dostawałam kieszonkowe do 16 roku życia i było to 30zł miesięcznie, ale dostawałam pieniądze na ubrania, jeżeli były potrzebne, i na jedzenie do szkoły. Edytowane przez lady karen Czas edycji: 2010-01-20 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- A jeśli chodzi już o kosmetyki, był wspomniany puder za 100zł (nie wiem czy chodziło o puder, czy podkład) w każdym razie ja kupuję puder sypki za 20zł, wystarcza mi na kilka miesięcy i bynajmniej cery mi nie niszczy. Tusz też za 20zł i to bardzo dobry i wcale nie trzeba kupować kosmetyków czy na co dzień czy na studniówkę po 100zł każde :|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.