2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 17:34   #2281
Majka232
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cześć

Paula SHIN
- wysłałam Ci zaproszenie na fb. Dopiero założyłam profil, nie mam jeszcze fotki i na razie nie kumam o co kaman ale się dowiem
ja to MG
Stary 2011-01-04, 17:42   #2282
dra
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26 Pokaż wiadomość
kochan mam takie ogólne pytanie, nie wiem czy juz te temat poruszałyście, ale czy szczepicie soje maluchy na rotawirusy i pneumokoki?

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

ja jestem ze stolicy wielkopolski dokładnie- poznań a ty?
ja na dodatkowe nie szczepie

ja konin
Stary 2011-01-04, 18:08   #2283
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
kochan mam takie ogólne pytanie, nie wiem czy juz te temat poruszałyście, ale czy szczepicie soje maluchy na rotawirusy i pneumokoki?
Ja tylko na pneumokoki. Pascal już jedno szczepienie na pneumo miał, teraz idę na na powtórkę w czwartek i potem jeszcze jedno, bo muszą być 3.
A na rota nie szczepię.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 18:18   #2284
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Ja tylko na pneumokoki. Pascal już jedno szczepienie na pneumo miał, teraz idę na na powtórkę w czwartek i potem jeszcze jedno, bo muszą być 3.
A na rota nie szczepię.

mi lekarka powiedziała, ze moge zaszcepic małą gdy ja pośle do przedszkola, bo póki co w domku jest wiec nie ma jak sie zarazić! a rotawirusy sobie odpusciłam!

dziękuje kochane za odpowiedz
czekajaca na fasolke26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 18:25   #2285
martucha84
Zakorzenienie

Ilona martynka81 Paula waniliaania Weronisia dra dziękuję

Paula cieszę się że wizyta pielęgniarki udana mi piersi zmalały czyli wróciły do rozmiarów z przed ciąży na szczęście nie są obwisłe ale może dlatego że mam małe no i syn super robi minki

hagar1 tak to jest że nasze dzieci robią sobie z nas żarty niby płaczą a przy obcych są aniołkami

ninaad ehsss współczuje i wstawania ciągle w nocy i zapalenia, ja przechodziłam go 2 razy tragedia... przytulam...

ania13.03 niestety nie pomogę przy wyborze wózka, bo nie szukałam ale mi nie leżą 3 kołowe więc ten bym odrzuciła ;D

Weronisia cudnie wyglądasz z Pascalem przy tobie widać że to kruszynka ale jak sam leży! wielki chłop

aneczka super fotki śpiący Domiś wymiata

aaa i dziś pani doktor powiedziała żeby w 7 mce przestać dawać jedzenie zmiksowane na głądką papkę a już trochę zostawić do gryzienia, wprawdzie nie wielkie kawałki ale jednak bo niby kiedyś dopiero od 9 mówili o gryzieniu, a teraz już w 7 mce,

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:

my na rota szczepiliśmy, na pneumokoki bliżej przedszkola
Stary 2011-01-04, 18:48   #2286
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Ja przeszłam już tylko na papmki Używałam rosmanowych ale przy 2 zaczął się odparzać i to nie miedzy pośladkami tylko n pośladkach miał takie czerwone ciągle w jednym miejscu i zaprzestałam tego procederu
ja juz wczesniej pisałam, ze mój mały miał takie wielkie odparzenia przy 1. rossmanowych, za rada lekarki przeslismy na pampy, ale jak 3-ki okazały się za duze a w domu były jeszcze dwie paki babydreamów, przeprosiliśmy się i okazały się być całkiem niezłe, zero odparzeń

Cytat:
no widzisz kochana, ja myslałam, ze jak karmie piersia to małej nie zaraże a tu du...a! byłam u lekarza i nie ma poprawy małej cały czas zalega cos na oskrzelach, i nadal nubilizajia- inhalacje, teraz jeszcze dodatkowe no i niestety antybiotyk:mu r: mam nadzieje, ze jej to pomoze bo normalnie serce mi ściska jak widze jak sie meczy
wspólczucia,doskonale cie rozumiem- u nas wielotygodniowy katar przycichł jak się zaopatzryłam w nawilżacz powietrza, za to teraz od kilku dni kaszel,katar, ja to samo, jutro idziemy do lekarza

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
teraz najważniejsze to zainwestować w dobry stanik
o tak!! myślałam, ze taki mam, az do sywlestra, kiedy to po nocy w nim spedzonej dostałam zaje.sitego zastoju -cycka jak kamien, z bólu dotknać się nie dało, myslałam,ze wyladuję na izbie przyjeć.pomogły gorące okłady, przystawianie małego i kapustka ->ninaad, a próbowalaś kapusty właśnie? choć teraz to pewnie za późno

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Moje dziecko rozmawia! Ono nie guga (tzn tez) ale ono sie porozumiewa. Niesamowite to jest. Zabawki dalej niespecjalnie chwyta i potrafi sie walnac w glowe grzechotka i w ryk. Wiec chyba wszsytkie sily sa nastawione na rozwoj Gadulca
Rozmawia, usmiecha sie, slucha i odpowiada- oszalec mozna!
zuza, nasz kot aportował srebrny łańcuszke taki grubszy

mój syncio też takie rozmowy prowadzi, że ho ho!uwielbiam to!

martucha -gratsy!! toz to normalnie stary chłop z Pata

dziewczyny, czy wasze dzieci zaciskają/ły piąstki w figi i im sie z bliska bacznie przyglądaja? bo moje dziecko od 4 dni robi to z taką nabożną miną, ze normalnie sikam i chyba coś mu nie wychodzi, bo czasami się wkurza i nadal próbuje

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 19:30   #2287
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
aaneczka1984 wybacz ,że to powiem,ale z tego co opisujesz to twój maż to dla mnie NIEDOROZWINIĘTY PALANT..
Zdarza mi się, że myślę podobnie...

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
I na szybko foty z rana:
1-2-3- wczoraj rano, 2 pierwsze bez lampy, 3 lampowa- drogie ciocie jestem już duży
4. Tata padł, więc tarmoszę go za koszulkę
5. Sylwester i wciskają mi jakiś badziew na głowę...
6. No paparazzi (a mama czaiła sie kilka dobrych minut)
7. No dobra, jak śpię- to mogę mieć ten badziew na głowie
Fajne, ale on już jest duży.
W ogóle tak szybko rosną te nasze dzieciaki...
Niby dopiero co się urodziły a za chwilę będą siedzieć.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Klarissa faktycznie Natalka to klon TZ-ta. Co do tycia i slodyczy to u mnie to samo, muszę je w ogóle ostawić bo inaczej się nie da.
Ja też muszę, ale mam z tym problem...

Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Klarissa ja też ciągle coś podżeram, ciastka, czekoladki, chipsy... niedawno ważyłam 1 kg mniej jak przed ciążą a teraz jest już więcej Ja też od dzisiaj nie jem słodyczy!!!!!!!!!! ciekawe ile wytrzymam... a za Ciebie trzymam kciuki
Ja znowu dzisiaj ciasteczka zjadłam.
Ale tylko kilka sztuk. Ech

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
Klarissa - no tak jak dziewczyny jestem w szoku, ale Natalcia podobna do taty , a tak wogóle to śliczności wam rośnie, oj będzie dziewcze serca łamać, będzie....
No właśnie trochę jestem w stresie bo tż ma siostrę i ona wcale ładna nie jest, tzn. wygląda jak mój tż, tylko, że to nikły komplement dla kobiety jeśli wygląda jak facet Mam nadzieję, że Natalka jednak coś po mnie będzie miała (np. wygląd ).
Cytat:
muszę się przerzucić na inne pieluchy. co polecacie?
My cały czas używamy pampers premium care. Ale nie wiem czy je polecać, rozm. 3 jest jakiś nieudany, dzisiaj mi się Natalka dosłownie po pachy obsrała...

Cytat:
no to prawda, ja często narzekam na to że przez tego cycka jestem przywiązana do małej ale z drugiej strony to bardzo wygodne. cycek zawsze jest pod ręką i w 99% dziecko zawsze się przy nim uspokoi a w nocy zaśnie.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
aaaaa mój zuch kończy dziś 5 mce
Jak to zleciało!
Gratuluję. A mnie się wydaje, że te nasze porody były dopiero wczoraj.

Cytat:
Ja szczepię tylko na obowiązkowe.
Stary 2011-01-04, 20:05   #2288
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
ja muszę zabrać się za brzuch,wyglada już jak wygladał,ale chce miec płaściejszy
oj ja też za brzuszek muszę się zabrać, ale jakoś mi nie wychodzi. na wadze mam tylko 1 kg na plusie ale brzuch brzydki, zero mięśni więc jak tylko coś zjem to brzuch jakbym znów w ciąży była ja przed ciążą starałam się 2-3 w tyg być na siłowni lub na fitnesie, w czasie ciąży też 2 razy w tyg na zajęcia dla ciężarówek chodzilam, teraz chciałabym wrócić do ćwiczeń ale z małym dzieckiem to już nie takie łatwe. po pierwsze brak czasu, a jak jest czas to sił brakuje a po drugie - cycek, każde wyjście na dłużej z domu wiąże się z odciąganiem mleka a ja tego tak nie lubię, aby odciągnąć mleka na jeden posiłek dwa dni się męczę.

Cytat:
my szczepimy 5w1 ale bez dodatkowych szczepień.
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 20:20   #2289
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
ja juz wczesniej pisałam, ze mój mały miał takie wielkie odparzenia przy 1. rossmanowych, za rada lekarki przeslismy na pampy, ale jak 3-ki okazały się za duze a w domu były jeszcze dwie paki babydreamów, przeprosiliśmy się i okazały się być całkiem niezłe, zero odparzeń

wspólczucia,doskonale cie rozumiem- u nas wielotygodniowy katar przycichł jak się zaopatzryłam w nawilżacz powietrza, za to teraz od kilku dni kaszel,katar, ja to samo, jutro idziemy do lekarza

o tak!! myślałam, ze taki mam, az do sywlestra, kiedy to po nocy w nim spedzonej dostałam zaje.sitego zastoju -cycka jak kamien, z bólu dotknać się nie dało, myslałam,ze wyladuję na izbie przyjeć.pomogły gorące okłady, przystawianie małego i kapustka ->ninaad, a próbowalaś kapusty właśnie? choć teraz to pewnie za późno

zuza, nasz kot aportował srebrny łańcuszke taki grubszy

mój syncio też takie rozmowy prowadzi, że ho ho!uwielbiam to!

dziewczyny, czy wasze dzieci zaciskają/ły piąstki w figi i im sie z bliska bacznie przyglądaja? bo moje dziecko od 4 dni robi to z taką nabożną miną, ze normalnie sikam i chyba coś mu nie wychodzi, bo czasami się wkurza i nadal próbuje
idz dz do lekarza to nie ma zartów u tak malenkiego dziecka!
moja mała cały czas piastki w figi miała zacisniete super to wyglada!

ja mam kurcze problem bo moj mała odkad jest chora nie chce butli wogle tylko cyc! dalam jej juz antybiotyk, ale dostała tez takie saszetki odpormosciowe do rozpuszczenia w wodzie lub mleku w butli, ale ona nie chce tego pic a raczej wogóle butli nie- wypluwa od razu smoka i juz nie wiem jak jej te bakterie ochronne dac
Stary 2011-01-04, 20:21   #2290
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
My chyba nie pojedziemy na wakacje.. tzn. czeka nas przeprowadzka w wakacje, na drugi koniec Polski, Martynka będzie miała prawie roczek
A wy gdzie się wybieracie? Bo to czy w lipcu czy we wrześniu to zależy gdzie chyba

Myślałam o Mazurach

Ale czemu oduczać przetrzymywać głodne dziecko chyba samo rezygnuje z nocnych karmień jak już nie ma potrzeby jeść w nocy?
No nie mów, że nie słyszałaś o oduczaniu dziecka od jedzenia w nocy
Zobaczymy, czy będziesz tak samo mówić, jak Twoje dziecko będzie miało tą potrzebę do 4 roku życia Czego oczywiście nie życzę

Hahahahaha weszłam na wagę a ta pokazuje mi 57kg A miesiąc temu było 70kg Ostatni raz to ja w podstawówce tyle ważyłam Ale miło było przez chwilę pomyśleć, że jestem taka chuda

Znalazłam sposób na przerwanie ryku mojego dzieciątka Otóż okazało się, że Aśka uspokaja się jak tylko gram na mojej kochanej djembe, mało teo, dzisiaj z płaczu przeszła w śmiech Nie ma to jak oryginalne sposoby
Stary 2011-01-04, 20:36   #2291
ninaad
Wtajemniczenie

hagar1 dzięki Już mi lepiej

Cytat:
Ninaad- zapalenie piersi, no co ty? ja myslalam, ze pozniej sie juz nie ma
jak widać- różnie bywa
Cytat:
Przeciez jak się karmi piersią, to jedzonko wprowadza się po skończonych 6 m-cach, a nie 4
niekoniecznie. Można po 4
Cytat:
Teraz chyba gluten sie jak najpozniej wprowadza.
to chyba też nie zupełnie tak. Też chyba można już po 4 m-cu- coś chyba Martucha o tym pisała?
Aha, to mi przypomnialo, ze postanowilam dzisiaj zagescic Olkowi mleko na noc i to bedzie trudne, bo kleiku sobie do cycka nie dosypie.
ja ściągam swoje mleko i dosypuję kaszki ryżowej. Przynajmniej mała się trochę zapycha i nie budzi po dwóch godzinach
Cytat:
ja szczepiłam na jedno i drugie- tzn rota skończone, a pneumo- jeszcze zostały 2 dawki
martucha84 . Ja dopiero w zeszłym tygodniu uporałam się z zapaleniem prawej piersi a teraz lewa. Normalnie masakra jakaś

Cytat:
ja polewałam mocno ciepłą wodą, porządnie masowałam (ale nie mocno), starałam się często przystawiać małą (ale że ona ostatnio gardzi moimi cycami to raczej przystawiam laktator). Od kapuchy mnie jakoś odrzuca. No ale jest lepiej
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 20:50   #2292
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
No nie mów, że nie słyszałaś o oduczaniu dziecka od jedzenia w nocy
Zobaczymy, czy będziesz tak samo mówić, jak Twoje dziecko będzie miało tą potrzebę do 4 roku życia Czego oczywiście nie życzę

Hahahahaha weszłam na wagę a ta pokazuje mi 57kg A miesiąc temu było 70kg Ostatni raz to ja w podstawówce tyle ważyłam Ale miło było przez chwilę pomyśleć, że jestem taka chuda

Znalazłam sposób na przerwanie ryku mojego dzieciątka Otóż okazało się, że Aśka uspokaja się jak tylko gram na mojej kochanej djembe, mało teo, dzisiaj z płaczu przeszła w śmiech Nie ma to jak oryginalne sposoby
klask i: za kilogramki, które lecą w dół!!!! ja od czasu porodu nie wszłam jeszcze na wage! chyba sie boje co tam zobacze, choć z drugiej strony wchodze w rzecay sprzed ciąży!

każdy spoób jest dobrya zwłaszcza te oryginalne!
Stary 2011-01-04, 20:57   #2293
kotekk81
Zakorzenienie

Kurcze a u mnie waga poszla w dol ale niebardzo to chyba po mnie widac

my szczepimy tylko 5w1

Mala usnela a ja odkrylam karmi tak jakos sie zakamuflowalo hahaha i tak sie zastanawiam jak to zrobic zeby Maja nie wstawala w nocy na karmienie zjadla o 20 teraz zje o 23 i bankowo obudzi sie miedzy 2:30 a 4 juz nie mam pomyslu

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:00   #2294
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
o tak

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Jak to zleciało!
Gratuluję. A mnie się wydaje, że te nasze porody były dopiero wczoraj.
hahaha za niedługo na imprezy będą chodzić hahahahaha

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość

niekoniecznie. Można po 4

martucha84 . Ja dopiero w zeszłym tygodniu uporałam się z zapaleniem prawej piersi a teraz lewa. Normalnie masakra jakaś

ja polewałam mocno ciepłą wodą, porządnie masowałam (ale nie mocno), starałam się często przystawiać małą (ale że ona ostatnio gardzi moimi cycami to raczej przystawiam laktator). Od kapuchy mnie jakoś odrzuca. No ale jest lepiej
znam uroki zapaleń znam, w 3 mce mnie nawet złapało... a niby tylko na poczatku...
echs i leczyłam tak samo, a jak nie pomogło to kapucha mnie wybawiła ale śmierdziało przeokrutnie

a co do glutenu :

Jeśli karmisz piersią
... w 5. miesiącu możesz podać pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz zupkę jarzynową, w ilości 100 ml jeden raz dziennie. Dodawaj do niej 2-3 g produktu glutenowego – ale chodzi np o kaszę manną
i tu następuję reklama firmy
czyli np. ok. 1,5 łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej z jabłkami i gruszkami BoboVita (1,5 łyżki odpowiada 2-3g produktu glutegowego, gdyż kaszka zawiera także bezglutegowy ryż) albo 1 łyżkę stołową wieloowocowej bezmlecznej kaszki manny BoboVita.

Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym
... w 5. miesiącu możesz podać pierwsze posiłki uzupełniające: soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne, zgodnie z ilością podaną w schemacie i zgodnie z oznaczeniem wiekowym na opakowaniu.
W 6. miesiącu wprowadź do diety dziecka pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.

PAMIĘTAJ, ŻE
Należy podawać JEDEN posiłek z dodatkiem produktu glutenowego w ciągu dnia. Jeśli dodasz mannę do zupki, nie dodawaj jej już do mleka czy deserku.

żródło
http://www.*****************/4_6_miesiecy/zywienie/121 w kropkach jest bobovita com.pl

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-01-04 o 21:02
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:02   #2295
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
idz dz do lekarza to nie ma zartów u tak malenkiego dziecka!
moja mała cały czas piastki w figi miała zacisniete super to wyglada!
ale mi chodzi o celowość takich zachowań, bo juz od dawna nie zaciskał piąstek tak jak noworodek, teraz zaciska lewą łapkę i obczaja i chyba nawet do niej gada

co do lekarza, to jutro na bank, bo jest coraz gorzej z małym, własnie skonczyłam karmić,zasnął i coraz gorzej kaszle i oddycha

może spróbuj przetrzymać małą, jak zgłodnieje to się czepi butelki?

Cytat:
My cały czas używamy pampers premium care. Ale nie wiem czy je polecać, rozm. 3 jest jakiś nieudany, dzisiaj mi się Natalka dosłownie po pachy obsrała...

no nie mów - u nas czeka na swoją kolej cała nie tknięta paka premium care (prezent od Mikołaja ) i druga tych active zdaje sie (te to przeciekły, ale myślę, ze były po prostu za duze jeszcze)

bordowa - a co to jest to djembe??

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Ja dopiero w zeszłym tygodniu uporałam się z zapaleniem prawej piersi a teraz lewa. Normalnie masakra jakaś

a to ciebie gdzieś przewiewa czy zastoje sie takie robią i stąd zapalenie? a od kapusty to owszem odrzuciło, ale młodego, chyba skóra tym zapachem mocno przesiąkła, mimo że kilka razy myłam klatę

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 21:16   #2296
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cześć

W weekend mam zjazd.. 2 egzaminy, koło i projekt, a ja tutaj...

Malwina1204, ja brałam wcześniej te co w ciąży, Pregnavit, ale mam po nich takie mdłości że dałam sobie spokój. Jem już wszystko, nawet nabiał, więc nie powinno mi nic brakować

Mszu, no możliwe że moje dziecko wyczuwa „sympatię” do teściowej
Mam do Ciebie pytanie nt tej gąbki do kąpieli... czy Nadia może swobodnie się ruszać w wodzie, jak ta gąbka leży w ogóle, dziecko jest zamoczone w wodzie całkiem?? Chcę kupić taką gąbkę, ale Martyna lubi być calutka w wodzie i fikać nogami, zastanawiam się, czy będzie miała taką swobodę ruchów.

Ilona, ale świetne fotki!

Paula SHIN, soczek z jabłek surowy będziesz dawała? Ja kupiłam ostatnio Hippa jabłkowy, żeby dać Martynce na początek, ale nie będę go kupowała bo to zdzierstwo Nie wiem czy można dać po prostu zwykły sok z kartonu (taki bez cukru i dodatków)..?

waniliaania2009 i Zuziczka – Wszystkiego NAJ !!!!!!!!!!

waniliaania2009, czy 4 posiłki dla takiego niemowlaka to nie za mało?? wszędzie piszą że najlepiej 5

elenka, niepotrzebnie napisałaś o tych Michałkach, ja się objadam ostatnio białą czekoladą i teraz będzie mnie kusić

Klarissa, to dziwne z tym mierzeniem, moja Martyna w pierwsze dwa miesiące „urosła” o 8 cm (z 51 na 59 cm), nie wiem czy to możliwe. Teraz ma 4 miesiące i podobno 66 cm.

Ycnan, ale Borysek fajniusi jest!!!

NikaP, ale Twój synuś już duży!!

Hagar, my używamy tylko Dady i jesteśmy bardzo zadowoleni, jeszcze się nie zawiodłam na tych pieluszkach
A konta na fb też nie mam i też mnie nie ciągnie..

Czekajaca na fasolke i kasienka1701... niech maluszki wracają do zdrowia!

Weronisia, ale pięknie wyglądacie.
Ja też karmię tylko piersią, ale wprowadziłam już pierwsze warzywko i owoc.. może i w schemacie jest że po 6, ale mnie się wydaje że to przesada.. Jak dziecko chętnie zajada, to znaczy że jest gotowe do nowych posiłków. Tzn ja na razie nie wprowadzam warzyw jako osobny posiłek tylko daję małej max pół słoiczka, żeby poznawała nowe smaki. Poza tym dopiero wyszła z anemii, nie chcę jej dalej faszerować żelazem..

Zuziczka, gluten się właśnie teraz wcześniej wprowadza, bo już po 4 m-cu. Ale tu też się nie zgadzam za bardzo i nie daję małej kaszek.

Bordowa, nie słyszałam o oduczaniu od jedzenia w nocy DZIECKA KARMIONEGO PIERSIĄ, bo to głupota. Jak będzie już na mm, to jakoś można z tym jedzeniem kombinować, ale na pewno nie teraz.

Kurczę, tylko ze mnie taka sierota, że karmiłam dziecko samą marchewką... Wczoraj dałam jej tylko jabłuszko i herbatkę ziołową i była kupka. Dzisiaj dałam znowu tylko jabłuszko, ale Mała strasznie się męczyła, ciągle się prężyła, stękała i w końcu zaczęła piszczeć, brzuszek miała twardy. Poleciałam do apteki po czopki glicerynowe.. Dałam jej jeden i po godzinie były 4 kupki, ale JAKIE....... Ale się dziecko namęczyło przez moją głupotę...

A moje dziecko nie jest jednak dzikuskiem Byli kolejni znajomi i Mała się do nich uśmiechała i gruchała sobie. Wychodzi na to, że boi się TYLKO dziadków.....

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2011-01-04 o 21:17
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:20   #2297
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Bordowa where are you
Już jestem

Cytat:
Wymawia się to "dżemba" i jest to afrykanski bęben, jak dla mnie nacudowniejszy instrument świata Nie mylić z kongo czy innymi bongosami
Jeśli masz konto na nk to tu jest zdjęcie z moim "skarbem"
http://nk.pl/#profile/2907962/gallery/album/6/58
I dodaję przykładową fotkę z neta.
http://www.unb.pl/djembe.html
Ja mam z tej firmy właśnie

Która to Kasia P.? Pięknaś

Lenka Ale ja karmię mm. Z resztą dla mnie to żadna różnica czy pierś czy mm, wg mnie to mit, że na mm dziecko dłużej śpi. Przynajmniej u mnie tak było.

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2011-01-04 o 21:23
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:22   #2298
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

Cytat:
ale mi chodzi o celowość takich zachowań, bo juz od dawna nie zaciskał piąstek tak jak noworodek, teraz zaciska lewą łapkę i obczaja i chyba nawet do niej gada

co do lekarza, to jutro na bank, bo jest coraz gorzej z małym, własnie skonczyłam karmić,zasnął i coraz gorzej kaszle i oddycha

może spróbuj przetrzymać małą, jak zgłodnieje to się czepi butelki?

no nie mów - u nas czeka na swoją kolej cała nie tknięta paka premium care (prezent od Mikołaja ) i druga tych active zdaje sie (te to przeciekły, ale myślę, ze były po prostu za duze jeszcze)

a to ciebie gdzieś przewiewa czy zastoje sie takie robią i stąd zapalenie? a od kapusty to owszem odrzuciło, ale młodego, chyba skóra tym zapachem mocno przesiąkła, mimo że kilka razy myłam klatę
idz idz kochana, nie ma zartów!
oj juz przetrzymałam i po spaniu i tak nie chce butli tylko cycnormalnie wypluwa smoka juz nie wiem jak jej to podac juz próbowałam łyzeczka ale tez sie wykreca i taka syzyfowa praca
Stary 2011-01-04, 21:24   #2299
AAJJ
Przyczajenie

Jako że nie miałam wcześniej okazji WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU !!!
Podczytuję nadal dużo korzystam z waszego doświadczenia, ale nie ogarniam jeszcze i tak wszystkiego i wszystkich.

bordowa-co to djembe? Mi zostało jeszcze 10kg, co dziwne mieszczę się w większość ciuchów sprzed ciąży, tylko w brzuchu ze spodniami problem... w ogóle brzuch masakra...

Ktoś pytał o spacerówki piszcie czy już macie i jakie dobre są bo ja też na wiosnę planuję zakup.

Wy piszecie o fb a ja mam noworoczne postanowienie żeby usunąć konta na fb i nk, bo mnie osobiście za dużo zżera to czasu...i te 10 kg żeby zrzucić, i na spacery codziennie wychodzić z młodym nawet jak mi się nie chce. A wy jakieś postanowienia robiłyście?

Moje dziecko zmienia się z dnia na dzień nie ogarniam tego. Jednego dnia piszczy w głos jak jakaś diwa operowa, innego dnia "pruta" ustami cały dzień, następnego znowu coś innego. Przez trzy miesiące Jaśniepan spał od 20 do 7 z jedna przerwą koło 3,4 lub 5 na karmienie. Przez ostatnie dwa tyg. wstaje nawet po 3 razy... czemu taka zmiana? Już wiem co to znaczy się nie wyspać, i medale się należą wam wszystkim których dzieci tak budzą się w nocy od początku!Ja dziś zatankowałam go z obu piersi, położyłam spać troszkę później i zobaczymy czy to coś da... Czy wasze dzieciaki też się tak prężą i chcą być w pozycji siedzącej i odginają głowę do przodu jak leżą? Dziś Jaśkowi się znudziło siedzenie w nosidełku i prostując ciało, zapierając się za kark i nogi wyglądał jakby lewitował- zdjęcie.
A mi się udało z tym wychowawczym, idę na wychowawczy na 3 miesiące później mam wakacje. Jak wrócę do pracy Jaś będzie miał rok.

Mszu - czemu na zdjęciu nr 1 ostrość jest tylko na oczy gdzie mi reszta ostrości uciekła? Da się to jakoś ustawić jakieś punkty czy coś, coś robię nie tak...
2 zdjęcie- Dobry chiński gryzak nie jest zły, co mam zrobić jak tylko ten mu pasuje...: )

A chrzciny przeżyliśmy z ząbkowaniem, ślinieniem i ogólnie marnym humorkiem...
Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2148.jpg (38,3 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2444.jpg (71,4 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2563.jpg (92,2 KB, 37 załadowań)

Edytowane przez AAJJ
Czas edycji: 2011-01-04 o 22:33
AAJJ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 21:45   #2300
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej mamusie
Jakoś brak mi weny na pisanie przez cały dzień- ale czytałam wszystko.
I chyba pora już spać.

czekajaca na fasolke-witaj ponownie zdrówka dzieciątku życzę

Cytat:
muszę się przerzucić na inne pieluchy. co polecacie?

Ja polecam Babydream z Rossmana.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 21:47   #2301
cellaris
Rozeznanie

Hej dziweuszki ja się szybko witam i pędzę spać dzień intensywny,ale miły, odwiedziliśmy moją babcię i 5 miesięczną kuzynkę,ale sobie małe pogadały
Paula wysłałam ci zaproszenie na fb
Stary 2011-01-04, 21:54   #2302
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Lenka Ale ja karmię mm. Z resztą dla mnie to żadna różnica czy pierś czy mm, wg mnie to mit, że na mm dziecko dłużej śpi. Przynajmniej u mnie tak było.
Ale mi nie chodzi o to, że dłużej śpi.. możesz się ze mną nie zgadzać, ale ja uważam, że piersią powinno się karmić na żądanie i nie wyobrażam sobie przetrzymywać dziecka np. po wieczornym karmieniu, bo z tym karmieniem jest różnie. Nie wiem ile Mała zjada, czasem wisi na piersi długo i ssie mało aktywnie, czasem je krótko a chyba dużo, nie mam pojęcia... czasem śpi po tym karmieniu parę godzin, a czasem budzi się po dwóch godzinkach. Jak będę karmiła mm to będę dokładnie wiedziała ile i kiedy dziecko je i jak rozłożyć karmienie w czasie tak, żeby jak największa przerwa była w nocy.
Stary 2011-01-04, 22:01   #2303
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

wywala mnie z wizażu..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC09390 w.jpg (20,1 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09208 w.jpg (47,0 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09116 w.jpg (42,1 KB, 34 załadowań)
Stary 2011-01-04, 22:17   #2304
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
wywala mnie z wizażu..
Lenka* piekne zdjecia Jakie Martynka ma kreacje

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-04, 22:24   #2305
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale mi nie chodzi o to, że dłużej śpi.. możesz się ze mną nie zgadzać, ale ja uważam, że piersią powinno się karmić na żądanie i nie wyobrażam sobie przetrzymywać dziecka np. po wieczornym karmieniu, bo z tym karmieniem jest różnie. Nie wiem ile Mała zjada, czasem wisi na piersi długo i ssie mało aktywnie, czasem je krótko a chyba dużo, nie mam pojęcia... czasem śpi po tym karmieniu parę godzin, a czasem budzi się po dwóch godzinkach. Jak będę karmiła mm to będę dokładnie wiedziała ile i kiedy dziecko je i jak rozłożyć karmienie w czasie tak, żeby jak największa przerwa była w nocy.
No to my widzę zupełnie inna "szkoła", bo ja karmiłam na żądanie jakiś miesiąc i uważam, że więcej nie trzeba. Ale gdyby Asia domagała się jedzenia co pół godziny (gdybym jeszcze karmiła piersią) to oczywiście nie robiłabym jej przerw 3godzinnych).

Kurde, chyba dodałam Asi 3 zamiast 4 miarek mleka No nic, najwyżej szybciej mi się obudzi.
Stary 2011-01-04, 22:32   #2306
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Lenka* piekne zdjecia Jakie Martynka ma kreacje

nie zdążyłam załączyć reszty fotek, bo mnie wywala co chwilę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC08096 w.jpg (38,3 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08355 w.jpg (31,3 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08377 w.jpg (46,9 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08437 w.jpg (29,7 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08442 w.jpg (26,5 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08666 w.jpg (21,9 KB, 36 załadowań)
Stary 2011-01-04, 22:40   #2307
AAJJ
Przyczajenie

Cytat:
wywala mnie z wizażu..
jak ja wam wszystkim mamom córek zazdroszczę tych pięknych sukieneczek, wstążeczek czerwieni i różu: ) ja miałam przeczucie że będzie Alicja a tu Jaśniepan pokazał swoje klejnoty i różowe bodziaki poszły na dno szafy: )
PIĘKNA jest

AAJJ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 23:12   #2308
bordowa
Wtajemniczenie

Coś dla Was dziewczyny
http://demotywatory.pl/2487665/Nie-wiesz-co-to-duma
Stary 2011-01-05, 00:10   #2309
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
w mm jest ale malo. Powinnas podawac witaminke D nawet jak nie karmisz wogole piersia. Witaminka ta jest w kapsulkach wiec dajesz jedna (wlewa sie z niej do buzi)
Mi kazala brac pediatra w szpitalu i dwie do ktorych chodze.

Uwazam ze ty tez powinnas dawac, bo to jest wazne dla dziecka, aby nie mialo krzywicy i do rozwoju kosci, zebow itp

Albo ten Devikap w kropelkach
Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Poważny mężczyzna już z niego

Śliczny

aaneczka1984 wybacz ,że to powiem,ale z tego co opisujesz to twój maż to dla mnie NIEDOROZWINIĘTY PALANT...Zastanawiam się jaki był dla ciebie przed ślubem.W tej sytuacji wina ewidentnie jego,a on na ciebie zwala,więc albo jest taki głupi,że naprawdę myśli,że to twoja wina,albo jest takim chamem,że nie widzi własnych blędów i tylko zwala na innych.Przystojny to może i on jest,ale niestety źle mu oczu patrzy.Z jego wyrazu twarzy mogę wyczytać,że jest chamkiem co nie wylewa na kołnierz...Kretyn,kretyn i jeszcze raz kretyn!!!!!!!!!

Dziękujemy
Po częścią się podpisuję
[QUOTE=IlonaN2;24150214][QUOTE=mszu;24146286]

Klarissa, Szczęsliw
a... a u mnie nic... ani w dół ani w góre, czyli nadal moje felerne 9kilo do zrzucenia [
Ty masz 9 na + Nie widać nic a nic Wysoka, szczupła laka z Ciebie
[QUOTE]

Spoko, ja mam na +, ale ze strachu nie włażę na wagę. Zazdroszczę Wam podwójnie karmienia, ja jak skończyłam, to sie dopiero rozkręciłam non stop kanapeczki- bo gotować się nie chciało, a słodkiego w 3 miesiące zjadłam więcej, niż normalnie przez 2 lata
Od dwóch dni- nie jem słodyczy, unikam tłuszczy.
Za tydzień zaczynam ćwiczyć, choć boję się, bo boli mnie ostatnio brzuch...

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

Mszu dodalam Cie na facebooku. I wszystkie dziewczyny, ktore mnie zauwaza prosze o dodanie. Paula Kim W......a i takie zdjecie glowne:
Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Paula ja Cię znalazłam i wysłałam zaproszenie Agnieszka K..a

ale jaja, to wyszukiwanie- która jest która My z ycnan mamy chociaż te same foty, co tu dla ułatwienia

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Moj Daiwdek od wczoraj sie buntuje na jedzenie, chyba sie przestawia bo chce jesc co 4 godziny a nie jak to bylo wczesniej co 3. Jak go chce karmic to odpycha buzie a je dopiero za rowna godzine

Wczoraj dalam mu jabluszko- takie skrobane lyzeczka. Ale wcinal i machal raczkami. Mialam wrazenie ze cale by pozarl hehe

U mnie z waga lipa ;( wogole nie chudne. Zostalo mi jeszcze duzo kg jeszcze sprzed ciazy....a planowalam ze jeszcze schudne....buuu... a tu dup...
Nie dawaj wg zegarka, tylko jak będzie się dopominał. U nas często jest co 4h, ale czasem co 3 si jeszcze zdarza

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość

chciałam sie pochwalic, że Wiktor jadł już:
jablouszko, machewke, zupke marchewkową, bananka, i pije soczki jabłuszko i jablko + winogrono.
I skonczyly sie kupkowe problemy i bóle brzuszka!! a jak młody wcina, płacze jak jest koniec jedzenia, albo jak za wolno daje. Dotego te miny obłed.
Nie boisz się bananów i winogrona? Czytałam, że to późno się daje

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Szczęśliwa na twoim miejscu też bym tak zrobiła ale wy jesteście w innej sytuacji, bo macie własne mieszkanie, a my mieszkamy u rodziców,ja mam do wyboru:
1. Wziąć kredyt 200tyś. na 3 pokojowe mieszkanie
2. Wziąć kredyt 250tys. na dom no to wybór prosty chyba, liczę jeszcze na to że wyjdzie trochę mniej bo większość instalacji zrobimy sami: tż elektryka, płytki, łazienki teść: kanalizacja, woda, ogrzewanie no a mi pozostanie wybranie mebli, farb, paneli, płytek no oczywiście poniesliśmy też koszty takie jak kupno działki i projektu i cała papierologia no ale i tak ta opcja wydaje się być korzystniejsza

Nikuś przyślij męża do mnie to go ponaprawiam nio niestety tak jest, że ta końcówka jest w sumie najdłuższa i efekty najmniej widać poka tą łazienkę
Będę na dniach, to wezmę aparat
Jasne Kochana, żeby taką lasencję zobaczył i tyle Go widziałam no way!!!!
My mamy ok.300tyś (już nie pamiętam ile dokladnie, wolę nie pamiętać, frank drożeje) wiele sami robimy (tzn mąż), full elektryki (przełączki, złączki kable, przewody, wlączniki i wylączniki nawet nie wiedziałam, że tego tyle jest w domu) za jakieś 7klocków, styropian- mąż załatwił za darmo, a już mamy koniec kasy... Nie liczy sie w planach takich rzeczy, jak: drenaż ( u nas konieczny, podmokły teren), podwyższenie/wyrównanie terenu etc. Kamienie np. kosztują 1000zł taka mała wywrotka, a u nas 3 takie były potrzebne, tona piasku- też swoje- już nie pamiętam, ile- ale u nas trza było 7 ton nawieźć...etc.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-05, 01:22   #2310
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Paula_SHIN na fotkach widać przerażenie twojego synka, jak on nie chce tego jeść

Ja jeszcze nic nie daję oprócz mleka, bo Pascal jeszcze za mały.

A no właśnie... w niedzielę skończył 3 m-ce Z tej okazji wklejam fotki.

Martucha gratki z okazji 5 m-cy. Jejku, ale to się zleciało!
Slicznie razem wyglądacie
A jaki widok za oknem, piekne niebo

Cytat:
Facebook? wiedzialam ze to kiedys do nas dotrze.
uwazajcie, bo wciaga.

Mnie nie

Nika, Ycnan- slodkie te wasze Burczymuchy i jakie juz dorodne chlopaki! Ja mam nadzieje,ze Olo bedzie mial cos kolo 5,5kg teraz (3msc3tyg)

Dzięki Mamy 7900

NO i dzisiaj mialam klops z tym moim gadajacym synem, bo musialam go zabawiac grzechotka i jednoczesnie placic rachunki. Na to przyszedl kot z pileczka i jeszcze musialam jej rzucac (ona aportuje).
No i tak- jedna reka nad synem na wersalce, druga probuje pisac na kompie, a do tego latajacy kot z piłka w zebach z glosnym miau, jak za wolna podnosilam pileczke Szał ciał.
Potwierdzam uwielbienie kota do aportowanej piłeczki

Cytat:

Pisałyście tu o powrocie do pracy.
Współczuję wszystkim tym, które muszą się rozstać z dzieckiem na czas pójścia do pracy.
Ja osobiście sobie nie wyobrażam, żebym miała iść do pracy, a ktoś obcy miałby wychowywać mi dziecko, patrzeć na jego pierwsze kroczki, czy słyszeć pierwsze słowa. Strasznie to przykre, że matki muszą iść do pracy mając tak maleńkie dzieci.
Ja sobie nie wyobrażam rozłąki z Pascalkiem nawet na chwilę. Na pewno przez najbliższe 3 lata posiedzę z nim w domu.
Ja rozumiem, że niektóre z was nie mogą sobie pozwolić zostać w domu ze względu na finanse. Ale pamiętam, że u nas też nie było za różowo gdy urodziła się Oliwia, ale postanowiliśmy, że nie będę pracować i zajmę się dzieckiem. Było ciężko bez mojej pracy, ale jakoś daliśmy radę.
Właściwie od pierwszej ciąży siedziałam w domu 6 lat, bo jak Oliwia miała 1rok i 8 m-cy zaszłam znowu w ciążę z Thomaskiem i siedziałam w domu aż on poszedł do przedszkola w wieku 3 latek.

W pełni się z Tobą zgadzam
Choćbym miała na rzęsach stawać, nie zostawię Małego z kimś obcym. Normalnie- wyżycie z mężowej pensji nie stanowiłoby dla nas trudności, ale kredyt na dom... to cała moja pensja.
Będę kombinować, mam kilka pomysłów, teraz odkladam ile się da na cięższe chwile.

Cytat:
no właśnie z tym powrotem do pracy to tak różne bywa. ja akurat mam komfortową sytuację, mąż zarabia wystarczając abyśmy mogli się utrzymać bez moje pensji. niestety nie wiem czy ja bez pracy wytrzymam. niestety mam w głowie coś co mi gada że praca zawodowa nadje mi wartość a to przecież nie do końca prawda. marze o tym aby być z małą w domu i pracować jednocześnie. w sumie w moim zawodzie to możliwe (jestem dziennikarzem) ale wymaga wysiłku, znajomości, szczęścia, musiałabym znaleźć tytuły które będą kupowały moje teksty. trzeba być też zdeterminowanym i pracowitym. niestety ja mam troche słomiany zapł i jestem trochę leniem.

To witam koleżankę po fachu
Ja się zaszyję w domowych pieleszach i zacznę w końcu książkę pisać

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
NIKaP-n Pawełek cudny
dziekujemy

Cytat:
-

ja jestem ze stolicy wielkopolski dokładnie- poznań a ty?

Jak miło a jaka dzielnica?
Cytat:

To prawda,czas leci
Cytat:

NikaP, ale Twój synuś już duży!!

Ogromniasty 74 nosi i niektóre za krótkie

Cytat:
wywala mnie z wizażu..
Cytat:

nie zdążyłam załączyć reszty fotek, bo mnie wywala co chwilę
Piękna ta Twoja Pyzulinka
a fota z rączkami w buzi to znam ten objaw, maly wciąż tak ma

Dziewczyny, oczywiście spora część cytatów poszła....

Byliśmy dzisiaj u lekarki, starej daty, za całe 50zl prywatnie. Zbadany, zmierzony, a jaka miła pani doktor, o wszystko pytala, jak ładnie mówila do mojego synka

Sama zapytała, a jak z siusiakiem, obejrzała, podusiła, małemu się ewidentnie podobało- będzie agent z Niego

Ponoć miała syt, że rodzice 8 miesięcznego chłopca nie zauważyli, że nie ma 1 jąderka

Zapisała jakieś witaminki, co od 5 m-ca powinno się brać, osłuchała, obejrzała dziąsełka, zważyła- 7900
mimo, iż starej daty to jest za sloiczkami, mówi, że nie wiadomo gdzie była hodowana i czym podlewana marchew ze straganu, a producenci słoiczków mają duże restrykcje i jedzonko w nich jest tak zbilansowane, że wszystkich skladników jest ok.

Ogólnie- jestem bardzo zadowolona

Była przemila
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości