|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#782 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a to ze mozna samemu tez dziecko obejrzec w ten sposob to zaden egoizm a powiedzmy skutek uboczny tego badania bo usg jest przede wszystkim sprzetem diagnostycznym dla lekarza, a nie konferencja matki z dzieckiem ...
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zadomowienie
|
Emigra, sprawdzeniem stanu dziecka nazywasz USG co dwa tygodnie?
Żeby wykryć wady (te które da się wykryć) wystarczy jedno porządne USG. Ile jest takich wad , które będziesz leczyć w zyciu płodowym? Szczególnie w Polsce? W Polsce wykonuje sie duuużo badań, które nawet jeśli wyjdą źle, to i tak nic się z tym nie robi. No i mi własnie o to chodzi, że nikt nie wie wszystkiego ![]() A ten cytat o USG... coż. Gdyby USG w oczywisty sprsó krzywdziło płód , nie byłoby używane. Ja tylko piszę, że nie wiemy, czy nei będzie jakiś długeterminowych skutków. Mój biofizyk na studiach (nota bene uważany wtedy przeze mnie za wariata) miał właśnie taką bardzo kontrowersyjną opinię o ultradźwiękach. Jak znajdę jakieś ciekawe badania naukowe, to Ci podeślę ![]() Ja się nie chcę kłócić, nie mówię też (nie robcie USG, bo jest beee). Ja tylko piszę o moich wątpliwościach. Jestem lekarzem, na studiach miałam biofizę , fizę , chemię medyczą , a i tak mam dużo wątpliwości. Medycyna nie tkwi w miejscu, standardy się zmieniają. Kto wie ile z tego, co teraz uważamy za zdrowe i oczywiste, będzie nadal takim za 30 lat ![]() Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-09-13 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem jedno porzadne nie wystarczy bo np miedzy 11-14 tc wykrywa sie zespoly downa, turnera itp a w ok 20 tc na genetycznym usg sprawdza sie narzady dziecka, mozna wykryc np wady serca, ktore moga byc zoperowane zaraz po porodzie. Kazdy ma swoje zdanie, masz racje. Ja jednak wole polegac na tym co jest tu i teraz niz wybiegac 30 lat w przyszlosc, zastanawiajac sie czy cos kiedys bedzie szkodzic, skoro teraz nie szkodzi ![]() a co do mojego szefostwa... do moja szefowa bardzo sie cieszyla, obie bylysmy w ciazy, niestety ona od wczoraj traci swoje dziecko w szpitalu w 26 tc, o czym pisalam wczoraj ......
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
troche sie zgadzam ![]() tzn. USG pomaga jednak wykryc rozne problemy np. rozwierajaca sie przedwczesnie szyjke. A jak robisz USG 2 razy w ciazy i lekarza na oczy nie widzisz tylko polozna to skad masz wiedziec co sie dzieje?? A jesli ciaza obumrze i nastapi poronienie zatrzymane. Kobieta sie nie dowie na czas i dojedzie do zakazenia. A potem jest za pozno... Co z tego ze wiekszosc kobiet ma zdrowe ciaze? Ciagle pozostaje jeszcze te kilka procent ktore maja problemy. Na raka piersi tez choruje mniejszosc a jednak zaleca sie profilaktyke i czeste badania. Dlaczego w ciazy jest inaczej? W UK ciagle rodzi sie duzo dzieci wiec im na ciazy tak nie zalezy jak w Polakom. Takie mam wrazenie ![]() Oczywiscie wiekszosc ciaz rozwija sie prawidlowo wiec faktycznie niby nie ma potrzeby robienia tak czestego USG ale... jak dla mnie ma sens USG na kazdej wizycie. ![]() Pomijajac to co napisalam wczesniej to chociazby dlatego ze daje mi to spokoj. Moze to faktycznie jest egoistyczne... moze... ale z drugiej strony ja sie strasznie stresuje i zyje od USG do USG... gdybym nie miala takiej mozliwosci co miesiac to bym chyba w paranoje popdla. A stres jednak dziecku szkodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Zadomowienie
|
Hehe Już koniec o tym USG
![]() Mogłabym jeszcze polemizować, ale w sumie żadnej z nas to niepotrzebne i nic nie zmieni ![]() ![]() Emigro, przepraszam Cię, wiem o Twojej szefowej (straszne kurcze. po prostu straszne), a pytanie miało iść do Zariah.. Nie wiem czemu mi się pomyliłyście.. Zariah, jak tam u Ciebie wygląda sytuacja w pracy> ? Jak długo zamierzasz pracować? Mi sie śmiać chce jak sobie pomyślę o sobie z brzuchem 5 tyg przed teminem (bo 2 tyg macierzyńskiego przed plus 3 tyg urlopu) przeciskającą się między stołem operacyjnym a maszyną anestezjologiczną.. hehe Będzie ciekawie ![]() Muszę powiedzieć, że w pracy mnie niańczą, na ile mogą. Wysyłają na przerwy na jedzenie, podsuwają krzesło jak sie blada robię i ogólnie jakoś milej jest.. a jeszcze teraz jak mdłości prawie zniknęły, to nieźle jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#787 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony nie wydaje mi sie ze osobiscie moglabym wytrzymac do 20 tygodnia z peirwszym skanem (a tu gdzie meiszkam czesto pierszy skan sie wlasnie na tym etapie odbywa). Nie mam potrzeby badac sie co 2 tygodnie, ale skoro badania prenatalne sa dostepne to czemu z nich nie korzystac (z rozsadkiem). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Zaraz Was ponadrabiam ale najpierw napisze co u mnie. A wiec od wczoraj jestem na antybiotyku.(Dumox) Niestety to co myslalam, ze jest przeziebieniem, przerodzilo sie w ostre zapalenie gardla. Kaszel i katar ktory mi dokuczal w niedziele to nic w porownaniu do dnia wczorajszego. Gardlo mnie tak bolalo, ze nie moglam spokojnie przelknac sliny, ani odkaslac zalegajacej wydzieliny, jak juz mi sie udawalo to wymiotowalam;/ Wczoraj zjadlam dwie kromki chleba przez caly dzien, wmusilam w siebie mimo bolacego gardla, dobrze ze wmusilam do wieczora, bo wieczorem mialam goraczke prawie 39 i nic juz na oczy nie widzialam. Myslalam ze to zwykle przeziebienie i leczylam sie domowymi sposobami (lipka, szlwia do plukania gardla, miodek), jednak potrzebny byl antybiotyk (wydaje mi sie ze to bakteryjne zapalenie). Ale od kiedy biore antybiotyk jest o niebo lepiej, dobrze ze mam moja mame ktora zajmie sie Filipem, bo inaczej to sobie nie wyobrazam. Moj maz za to tez dzielnie pomaga i opiekuje sie i mna i malym ale widze ze ma juz dosc, nie dziwie mu sie jest zmeczony, jednak ja wolalabym byc zdrowa i robic to co on. ![]()
#789 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja łykam Duomox przeciwbakteryjny jakiś ten antybiotyk i strasznie duży może to samo co Ty? ja dostałam ze względu na te moje nieszczęsne siuśki cos mi tam w nich wykryło badanie.
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny macie jakies przeczucia albo preferencje co do plci waszych bobasow?
Ja bardzo duzo o tym mysle choc jeszcze dobrych pare tygodni zanim cokolwiek bedzie widac. Przeczuc nie mam. Na razie wydaje mi sie ze "wolalabym" chlopca, choc nie wyobrazam sobie tez ze mogla bym nie cieszyc sie z dziewczynki ![]() ![]() Edytowane przez Zia_ Czas edycji: 2011-09-13 o 17:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Zadomowienie
|
UUU Aguśka 83 biedna jesteś.. Kuruj się... I trzymaj, ja gorączkę to ostatnio chyba z 5 lat temu miałam.. nie tęsknię...
Zia, a Ty gdzie mieszkasz? Duomox to takie duuże tablety są, niestety.. wiele osób ma problem z połykaniem. A ja potrzebuję kopa w ... mam kurs w czwartek i piątek i mam się uczyć, a totalnie mi się nie chce..grrrr.. czytam 3 strony i 10 min laptopa.. W takim tempie, to za miesiąc skończę.. Może mnie ktoś kopnąć, bo mąż mi zasnął ![]() Edytowane przez anagat Czas edycji: 2011-09-13 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dokladnie jak napisalas, przechodzi tam duza tetnica i nawet widac jak rusza sie brzuszek bardzo slabo ale widac ale to nie ruchy dzidzi ![]() Jesli chodzi o twardnienie macicy, to jesli zbyt czesto Ci sie stawia macica (twardnieje) powiedz o tym lekarzowi, ja na zbyt czeste twardnienia brzuszka w pierwsej ciazy bralam leki p/skurczowe bo skracala mi sie bardzo szybko szyjka czego objawem bylo wlasnie zbyt czeste twardnienie brzuszka. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() no i super ze wszystko dobrze juz u Ciebie i plamienia sie skonczyly. piekny maluszek ![]() Cytat:
![]() Odnosnie antybiotykow: wszystkie sa p/bakteryjne. ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-09-13 o 17:39 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#794 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() najlepszy sposób dla mnie zasadzic mu z łokcia i obraca sie na drugi bok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
tyle dobrze że nie jest gorzki ten duomox ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moj synek na szczescie bardzo malo antybiotykow wzial w swoim zyciu krotkim ![]() ![]() A odnosnie Usg zgodze sie z Toba. Wszystko ma na nasze zycie wplyw tylko ze w chwili obecnej tego nie odczuwamy, mozemy skutki czegos odczuc dopiero za jakis czas, jednak nawet mozemy tego nie wiazac z czyms tam co bylo 30 lat temu. I tez zgodze sie ze przy usg zbada sie dlugosc i stan szyjki, nie trzeba badania ginekologicznego. Jednak tak jak mi w pierwszej ciazy leciala szyjka szybko (tzn sie skracala) juz od 20 tc bo mialam przedwczesne skurcze i do tego szyjka byla otwarta z jednej strony (lekarz mowil ze tworzyla litere V) to wtedy niestety usg trzeba wiecej robic...ale tu byla koniecznosc. Jednak jesli nie ma koniecznosci uwazam ze usg co m-c to przesada. Ciezarnych sie nie kopie ale szybciutko do nauki bo nikt tego za Ciebie nie zrobi;Phihi ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Zariah zgodze sie z Toba, ze chodzenie na paluszkach jak dziecko spi to krzywdzenie samego siebie bo jak normalnie funkcjonowac w tym czasie kiedy maluszek spi hihi a z doswiadczenia moge powiedziec, ze akurat jak maluch spi wtedy najwiecej sie robi bo ogarnia sie chalupe, gotuje obiad itd... ![]() Ja moge powiedziec ze najlepiej jest robic najglosniejsze rzeczy (w dzien kiedy dzidzia spi) w pierwszych 30-minutach, wtedy sen jest najtwardszy i ja np wtedy odkurzam nawet ![]() ![]() ![]() Jednak musze przyznac ze jak juz ma czujny sen np w dzien (powiedzmy ze spal 2 godz a spi 3 i juz te dwie godziny minely) i zalezy mi zeby jeszcze pospal z pol godziny bo cos robie waznego a jak mi sie obudzi to czesto jest marudzenie przez pierwsze pol godziny, wiec z mojego waznego robienia czegos nici, to wtedy chodze na paluszkach zeby go nie rozbudzic ![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- emigra ja ruchy pierwsze poczulam przy romantycznej piosence, jak siedzialam przed kompem ale w 20tc dopiero ![]() ![]()
FILIPEK ![]() ![]() SZYMONEK ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-09-13 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Wracamy wlasnie z drugiego podejscia do USG genetycznego, tym razem prywatnie i na lepszym sprzęcie. Potwierdzone, ze wszystko ok ![]() ![]() Widziałam też jak ładuje kciuka do buzi ![]() ![]() ![]() O rety, nawet jak to pisze to nadal sama nie moge uwierzyć, ze wlasnie sobie tam pływa ![]()
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Zadomowienie
|
Mravka ależ Ci zazdroszczę
![]()
#798 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
A o USG myślę to samo, co anagat. Za kilka lat badania mogą dowieść ich potencjalnych ubocznych skutków, ale póki nie są wyrażnie szkodliwe a wręcz pomocne, powinny być wykonywane, choć w rozsądnej ilości. Może 2 badania usg na całą ciążę wydaje mi się że to ciut za mało, ale 3 góra 4 to chyba nie przesada, a można się uspokoić, że z dzidzią ok. Inna sprawa z ciążą zagrożoną, ale najlepiej zdać się na doświadczonego lekarza ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2011-09-13 o 18:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
no to cudowne wiesci
![]() ![]()
#800 |
Wtajemniczenie
|
Mravka no to ekstra
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#801 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
cziqua a u mnie strasznie chrapie jedna psica, której czasem nie możemy z małzem dobudzić, żeby sobie poszła chrapac gdzie indziej
Cytat:
to super, juz bedziesz spokojna |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
ja mam tak samo, chodzę po domu i sprzątam, a raczej szukam niepotrzebnych rzeczy i je wywalam ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
Grrr ale mi net dziś zamula..
Ewelajna..hmm dobre spostrzeżenie apropo tego bezobjawowego zapalenia. Ja mam zawsze objawowe blee upławowe i swędzące. Ale moja przyjaciółka miała tak jak Ty- nic nie czuła. Ja tylko się sprzeciwiam postępowaniu- przychodzi pacjentka po 2-4 tyg od ostatniego normalnego badania, wszystko OK, a tu znowu badanie.. Moja koleżanka 7 lat temu rodziła i zakażono ją gronkowcem złocistym , właśnie przez badanie dopochwowe.,, MRAVKA- gratulacje... będziesz miała słynnego dzidziusia hehe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeny mnei chyba jednak trzeba kopnąć.. Dopadły mnie moje poranne-wieczorne mdłości.. To jest zadziwiające. Od soboty.. cały dzień nic- godz 18 zaczynają się mdłości.. Ja chcę pierogi z mięsem ![]() ![]() ![]() (z paczki gotowych nie kupuję, bo kiedyś jedząc natknęłam się na kawałek świńskiej skóry z WŁOSIEM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |||
Raczkowanie
|
Witaj, ja mam tp 10 dni wcześniej
![]() ![]() Cytat:
A tym drugim temacie to by wyjaśniała "zjawisko", które wczoraj zauważyłam tzn. przy leżeniu na plecach, nawet jak na chwilę wstrzymam oddech to on się delikatnie porusza i właśnie nie wiedziałam o co chodzi ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
PRZYPOMINAM!
Wszystkie prośby o
Proszę kierować przez wiadomość prywatną! Dziękuję karolca
#808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zariah, ciekawe że u Was ma inną kategorię.. Mój sposób na zaparcia - dużo pije (woda, herbatki owocowe, soki) i spaceruję (1-2 h dziennie z mężem - uwielbiamy to!). Czasem jednak o to nie pomaga ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Rozeznanie
|
Witajcie kobietki po przerwie
![]() U mnie wszystko ok. Przez miesiąc byłam poza zasięgiem netu, stąd moja nieobecność. W piatek mam kolejną wizytę, a usg połowkowe dopiero w październiku- po powrocie z uk- odwiedzamy moją siostrę- już się doczekać nie mogę ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.