![]() |
#91 | |
Zadomowienie
|
Dot.: praca a płaca
Cytat:
ale zawsze na I mscu był lekarski. Natomiast jeśli płaca byłaby podobna na innych kierunkach być może wybrałabym inny, co nie znaczy, że jestem na medycynie bez powołania, bo na prawdę podoba mi się to ![]() Jeśli chodzi o lekarzy bez powołania... może i jest takich troche, natomiast czym to się wg Ciebie wyraża? Po czym poznajesz, że lekarz jest bez powołania? bo wiele rzeczy już widziałam, w większości lekarze po prostu są tacy jacy są ze względu na pacjenta... Pacjenci często nie wiedzą jak dziwnie się zachowują, że wymagają nie wiadomo czego nie wiedząc, że w ich przypadku jest to nie potrzebne i mogłabym wymieniać wiele przykładów. Dlatego ciekawi mnie skąd wiesz, że lekarz nie ma powołania - wtedy mogłabym się odnieść do konkretnego "zarzutu". Kierunki po których wg mnie (z rozmowy z innymi i przykładów innych) jest praca to: prawo (fakt, trochę znajomości albo upór) farmacja (jeszcze, ale ja wybrałam lek m.in. dlatego, że jednak pewniejsza praca bo teraz dużo techników jest, mimo to znajomi po farmacji znajdują pracę i nieźle zarabiają) fizjoterapia w niektórych rejonach Polski, informatyka, kierunki menagerskie (ale ! tylko po prestiżowych uczelniach np takich, które dają nam 2 dyplomy czyli polski i innego kraju, na bank jest praca od razu na stanowisku kierownoczym) zarządzanie z prestiżowej uczelni też da pracę plus kursy, budownictwo jak ktoś jest dobry (w mojej rodzinie osoba po studiach od razu dostała pracę za 4,5tys na rekę, bez doświadczenia a potem zrobiła kurs na hmm.. nie pamiętam jak się to nazywa, takie coś, że się podpisuje zgodę na wszystkie budowy, zatwierdza się czy mogą dojść do skutku- i jest super) automatyka i robotyka, anglistyka(kolega na anglistyce zarabiał dając korki 70zł/h i miał mnóstwo "klientów" a po - miał na prawde wiele ofert w szkołach językowych za sporą kasę) energetyka ... hhmmm... ogólnie nie znam się na kierunkach ścisłych inżynierskich, w mojej "kategorii" interesowałam się tym natomiast tutaj w innych ciężko mi powiedzieć które NA 101% gwarantują pracę. Ale na pewno jest mnóstwo kierunków, które nie dadzą idealnej pracy na 101% po studiach, ale po szukaniu i kursach na pewno będzie dobrze. Chodzi mi o to, żeby nie wybierać kierunków, które z góry są skazane na niepowodzenie totalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak mam wytłumaczyć kim jest lekarz bez powołania
![]() ![]() Owszem, znam też lekarzy z prawdziwego zdarzenia , ale to są Ci do których kolejki się ustawiają. Dla mnie eot o lekarzach bo nie o tym wątek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Kwiatku, skoro od zawzze chciałaś być lekarzem, to pewnie jest to dobry wybór.
No, ale to naturalne, że nie każdy może być lekarzem. Po pierwsze można wcale nie mieć ku temu umiejętności i wtedy to będzie taki "lekarz", choć jak nie ma wcale, to pewnie odpadnie na 1 roku (choć kto wie, różne są uczelnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
BAN stały
|
Automatyka robotyka dobry kierunek ,brat skończył w tym roku jeszczena studiach złapał pół etatu w pewnej giełdowej spółce zarabiał całkiem sporo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
BAN stały
|
może łatwiej było by się odnieść jakbyś powiedziała co to za praca. Bo przepraszam ale praca pracy nierówna. Można tyle zarabiać w Warszawie nawet za mniejszy nakład pracy ale w powiedzmy sobie nielicznych zawodach...a dla studenta...raczej nierealne jak na mój gust.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
ona nic nie powie bo jest kolejnym zastraszonym korpem
![]() ![]() sorry ale jak 2600 choćby bruttoo to jest mało to sorry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Więc coś za coś - mamy ubezpieczenie zdrowotne na takim poziomie, bo ludzie nie płacą na to ubezpieczenie - np jak ktoś pracuje na umowę zlecenie i ma wpisane 1200zł to ma 90 zł na ubezpieczenie zdrowotne, ale niech ktoś pracuje za ale niech ktoś ma 700zł to na ubezpieczenie idzie 40. Skoro pierwsze lepsze JEDNO badanie krwi kosztuje 30-40, (nie mówię o morfologii za 14zł, która niewiele daje, hormony kosztują każdy po 25zł, układ krzepnięcia przed operacją 50zł, to takie podstawowe...więc jak lekarz ma dawać skierowania na te badania "ot tak" skoro Twoje 40,90 czy 150 zł jest na miesiąc? Jeśli przyjdziesz do lekarza np z zaburzeniami miesiączkowania to lekarz powinien zrobić Ci: morfologie 14zł, FSH 25zł, LH 25zł, TSH 30zł, Prolaktyna 30zł, Prolaktyna po obciążeniu 25zł, DHEA 32zł, adrogeny 30zł, testosteron 35zł...usg 100zł ... to tak podstawowo i co wychodzi? 341zł za wizytę, jak to się ma do Twoijego miesięcznego wkładu? a na jednej wizycie się nie kończy... więc nikt nie zrobi Ci takich badań, tylko będzie leczył "po omacku" - dodatkowo są osoby, które mają poważne problemy i ich comiesięczne leczenie przewyższa bardzo mocno kwoty włożone w ubezpieczenie, a ubezpieczenie nie jest to taki system, że Ty płacisz i zbiera się na Twoim koncie jakaś suma, ale idzie na ludzi, którzy akurat potrzebują...) Także płace na ubezpieczenie To nie są kwoty, za które może utrzymać się służba zdrowia, skoro badania są bardzo drogie, nie mówiąc o operacjach, no i w szpitalach zdarzają się osoby nieubezpieczone, które przyjeżdzają na wycięcie wyrostka - lekarz zrobić to musi, jako ratowanie życia, potem ktoś dostaje rachunek na 3,5 tysiąca za pobyt w szpitalu i wycięcie wyrostka a nie ma z czego zapłacić i co ? NFZ się zadłuża niejako, bo jak ściągnąc od kogoś kasę ? A takich osób jest coraz więcej, niestety... Natomiast jeśli NFZ by nie było każdy musiałby mieć ubezpieczenie prywatne (firma podpisuje kontrakty ze szpitalami, przychodniami itd) no ale to są kwoty dużo wyższe, rzędu np 300zł, z resztą każdy wybiera pakiet, który mu odpowiada - ale to nie jest tak, że ubezpieczysz się za 300zł czy 200 i masz w tym wszystko. Nie, po prostu masz określone usługi medyczne, czyli możesz mieć ograniczoną liczbę wizyt u danego lekarza, albo brak jakichś operacji w pakiecie itp. To by było dobre, bo ludzie nie czekaliby dlugo w kolejkach i lekarze też mieliby lepiej. Ale dopóki jest NFZ nic się nie zmieni i nie ma co winy na lekarzy zrzucać, po prostu nie ma pieniędzy na leczenie. Są szpitale zamożne, mające więcej pieniędzy i do takich trzeba chodzić jak coś się dzieje a nie masz pieniędzy na leczenie prywatne. Naszego społeczeństwa nie stać po prostu na inną służbę zdrowia niż tą opłacaną przez NFZ, bo po prostu nie mają pieniędzy żeby płacić tak wysokie sumy miesięczne prywatnym firmom jak jest w innych krajach świata. Była by już całkiem masakra bo większość osób byłoby nie ubezpieczonych i nie poszłoby w ogole nawet do rodzinnego po antybiotyk. Lekarze mają codziennie pełno roboty natomiast to ludziom wydaje się, że nic nie robią, bo są kolejki - a to nie wina lekarzy, ale systemu. To, że nie ma badań to nie wina lekarzy, bo mają limity miesięczne na dane badanie, jeśli się wyczerpał to nie zrobią komuś innemu tego badania bo po prostu dostaną karę/ zostaną zwolnieni itd! Na zachodzie może jest mniej kolejek, ale nie ma tak, że idziesz do lekarza z przypadłością jako młoda osoba i masz wszystko od razu załatwione. Na wejście nie dostajesz badań, tylko aspirynę i good bay. Dopiero jak na prawdę masz problemy to się tobą interesują - tam to lekarze mają Cię w dupie dopiero (nie patrz na filmy, to bujda) poczytaj sobie i dopiero opowiadaj o naszej "służbie zdrowia". Każdy by chciał żeby było inaczej ale jeszcze raz powtarzam, że nie da się przez NFZ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ci najlepsi (Ci najlepsi pod względem predyspozycji do zawodu i ogarnięcia życiowego - nie ocen na uczelni) poradzą sobie i po kierunkach, po których większość nie spodziewa się niczego rewelacyjnego.
![]() |
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rynek pracy i płace w Polsce pozostawiają wiele do życzenia w stosunku do kosztu życia, jednak jeśli ktoś się nie poddaje, szuka wytrwale, jest elastyczny, nie przeraża go wizja przekwalifikowania i zmiany pracy co pewien czas na lepiej płatną, to nawet w tym kraju ma szanse na dostatnie życie. Wiadomo, że aby zdobyć doświadczenie zawodowe i mieć co wpisać do CV, najczęściej trzeba zgodzić się na niezbyt popłatną pierwszą pracę, ale potem to już z górki, jeśli się w tej pracy bez perspektyw nie zapuści korzeni i szuka się czegoś lepszego a potem znowu lepszego, awansuje, itp. Ja zaczynałam od stażu (płacili tyle co kot napłakał, ale nazwa instytucji dobrze wyglądała w CV ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po anglistyce też różnie bywa - owszem można się wybić, ale jednak w czasach gdy większosć (?) ten język zna oczekuje się czegoś więcej. Najczęściej zatrudniane są osoby po innym kierunku z poziomem proficiency |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogrubione - nie dziwie się ![]() ![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-11-18 o 07:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do bycia lekarzem... no to coz, panstwowo na pewno bedziesz bardzo zadowolona, prawie jak pielegniarki. Poza tym, wole nie chodzic do lekarzy, ktorzy sie szkolili tylko dlatego, ze to moze przyniesc im pieniadze. tylko takich, ktorzy tam poszli z powolania/zainteresowania itd. Zgodze sie z Toba tylko w jednej kwestii, jak ktos nie wie gdzie isc na studia, do pracy czy cos, laduje zazwyczaj na studiach humanistycznych i to zamyka mu potencjalnie droge na wyzsze stanowiska. Ale bardzmy szczerzy, to kielkuje w nas od malego, gdzie w podstawowkach ludzie maja problemy z matematyka i ciagnie sie to az to matury. Na szczescie, teraz jest obowiazkowa, wiec MOZE odblokuje to troche mlodziez. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
tacyta ja nic nie mylę i dobrze wiem czym się rózni pensja netto od pensji brutto. Twoj post też jest bezczelny.
a jak autorka chce miec prawo do prywatności to niech nie kłapie na forum o swojej tajnej pracy. Pisze czy tto dużo czy mało nie podając branży. W różnych branżach można tyle zarabiać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdej branży ludzie przechodzą na emeryturę KAŻDEGO roku więc miejsca się robią także nie dramatyzujmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bzdury pleciesz, jakbyś się dziś wczoraj rano urodziła. ![]()
![]() |
![]() |
#114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a z tego co pamiętam to NFZ nie oddaje za 2, ale nawet dopiero za 3 doby ! czyli jeszcze gorzej. No ale to już od ludzi "rządzących" zależy jak zwykle... Może kiedyś będzie lepiej ale... ja do tej pory już wyjadę z kraju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracowałam w branzy kosmetycznej- przez 7 lat miałam własny salon i wiem jedno, za 20-30 tyś to nie wiem co sobie urządzisz, ale nie salon. no chyba, że masz wujka z hutrownią materiałów budowlanych, oraz meblową i rodzinke, która będzie pracowała przy przeróbkach salonu. Po pierwsze salon, to nie kilka stolików, luster i umywalka. Salon musi byc dostosowany do zasad Sanepidu! A uwierz mi- te bywają abstrakcyjne- jak np zlew na wysokości max 0,5metra dla... mopa. ![]() Poza tym- w salonie fryzjerskim konieczne są: -farby do włosów -rozjaśniacze -wszystkie miseczki itp do mieszania -rózne rodzaje grzebieni -rózne rodzaje szczotek -suszarki -odżywki -płyny do trwałej -plyny do układania loków -do prostowania włosów -szampony -lakiery Jejku... całą masa produktów, teraz nie chce mi sie myslec co jeszcze. Jezeli sadzisz, że rozdają je za darmo- to sie mylisz ![]() Do tego... branża fryzjerska upada.... Coz. Kryzys dał po portfelach klienteli i teraz ta sama klientka, która jeszcze dwa lata temu przychodziła na farbę+odżywke+podcięcie koncówek+ułożenie fryzury raz na 2-3 tygodnie, a do tego kupowała produkty do domu, teraz zjawia sie raz w miesiącu, czasem rzadzej, ufarbowana w domu li i jedynie na same koncówki i nic nie kupi.... Brutalna prawda. I zgadzam sie- kilka lat temu to był złoty interes- teraz nie jest. Znajoma miała serwis motocyklowy. Złoty biznes! Jeszcze w zeszłym roku! W tym- serwisu już nie ma. Najpierw trzeba było pozbyć się części mechaników, a potem.. coż, zamknąc biznes, bo nie przynosił zysków, a straty. Piszesz o psychologach, że zawsze ktoś przyjdzie... tu też sie mylisz- poczytaj sobie chocby wizaz ile osób, którym psycholog by sie przydał pisze wprost "Nie stac mnie". Moja koleżanka ma swój gabinet. dorabia jako nauczycielka niemieckiego, bo inaczej nie wyrobiłaby finasowo... Masz dobre wiadomości, ale... sprzed jakiś 2-3 lat lekko licząc. ![]()
Pozdrowionka! ![]() Albertyna Edytowane przez Albertyna Czas edycji: 2011-11-18 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dokładnie tak. kwiatek01, Ty myślisz,że wszystko jest takie proste,że tak łatwo przychodzi..że po prostu trzeba tylko myśleć, a przyszłość będzie usłana różami. Może wynika to z tego,że żyjesz na dogodnym poziomie, nie pracowałaś, pomagają Ci rodzice itp. Nie wiem... Ale kiedys nadejdzie dzień ,ktróry zweryfikuje to Twoje podejście i się ockniesz. Bo mi (będąc w sytuacji jakiej obecnie jestem) przykro czyta się te Twoje posty, kipiące mądrościami życiowymi, które nijak mają się do rzeczywistości. ![]() I proszę Cię, przyjedz i otwórz mi salon fryzjerski za 30 tyś. A będę Ci po stopach całowała. Mówię poważnie. Jeśli jesteś w stranie to zrobić to dam Ci te pieniądze i pomóż mi! Edytowane przez Einode Czas edycji: 2011-11-18 o 09:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
to gdzie ja się "uchowałam"? skoro po prostu żyję w mieście, gdzie na prawdę do fryzjera trzeba się umawiać tydzień wcześniej, kolejki ogromne, wiele znajomych ma pracę bo właśnie pomyslało, co zrobić a nie płakało, że nie ma tej pracy. Żaden salon fryzjerski nie upadł, powstają nowe w podkreślam 33 tys miasto...Wydaje mi się, że ludzie po prostu mówią, że tego się nie da, tamtego się nie da, to bez sensu, to mi się nie uda i dlatego jest jak jest. Jakoś te zakłady fryzjerskie np powstały, a nie byli to sami bogaci ludzie. Skoro tak wszystko upada, to dla czego ja na każdym kroku widzę pełno usług? nie wiem gdzie Wy żyjecie, ale wyjedźcie z tamtąd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A po drugie, to lepiej zdradź jak się zwie to Twoje idealnie miasto, gdzie bezrobocie jest prkatycznie zerowe, to się tam chętnie przeniosę.. Choć w sumie muszę pomyśleć, czy mi się bedzie chciało tydzien na fryzjera czekac ![]() No chyba,że pomożesz za 30tyś mi otworzyć swój salon... Edytowane przez Einode Czas edycji: 2011-11-18 o 09:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
jak to wyjedziesz z kraju? to po co szkolisz sie na zawod, ktory w szarej Polsce zapewni CI dostatek? jak z taka sama konsekwencja bedziesz leczyc ludzi, to wspolczuje pacjentom.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.