|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy najlepsze wózki ![]() |
|||
x-lander |
![]() ![]() ![]() ![]() |
14 | 25,93% |
Tako |
16 | 29,63% |
Graco |
5 | 9,26% |
Baby Design |
5 | 9,26% |
Roan |
1 | 1,85% |
Baby Merc |
2 | 3,70% |
Peg Perego |
2 | 3,70% |
Coneco |
4 | 7,41% |
ABC Design |
1 | 1,85% |
Maxi Cosi |
8 | 14,81% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Wrześniowo- Październikowe część III
To ja znam rodzine,gdzie mają 3 córki co dwa lata,najstarsza ma teraz 17 lat jakoś i trzy lata temu urodził im się syn
![]() Ale mam dzisiaj lenia do gotowania ![]() Dlatego zrobie szybkie kopytka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 |
Wtajemniczenie
|
a u mnie pewnie znowu pyzy gotowe z mięsem bo NIC mi sie niechce albo ziemniaki z jajem sadzonym i maślanką... sie zastanowie jeszcze najchętniej NIC bym nie robiła
|
![]() ![]() |
![]() |
#1594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1595 |
Wtajemniczenie
|
Mi też dziewczynki bez przerwy leje się krew z nosa i z dziąseł. Masakra jakaś.
Kiedyś też ciągle miałam infekcje. Leczyłam się porządnie przez 3 miesiące i od tego czasu (odpukać) mam spokój. Jem sałatkę owocową ![]() Kalpana a jak przyłożysz rękę do brzuszka? Kopniaczki dziecka są wtedy bardziej wyczuwalne i raczej z jelitami ich nie pomylisz. Przynajmniej mi jelita nigdy tak nie wybrzuszały skóry. Moja teściowa nie posadzi warzyw w tym roku bo sie nie opłaca, bo w sklepie jest tanio ![]() ![]() ![]()
#1596 |
Zadomowienie
|
A dlaczego nic nie kupujesz,jesli mogę spytać?
![]() Ja mam 15 tydz i jeszcze nic nie przytyłam,ale na pewno to nadrobie ![]() [/QUOTE] bo moje dwie znajome nakupily wszystkiego i straciły dzieci jedna w 7 druga w 8 miesiącu ![]()
#1597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja teściowa ma niedługo sadzić ogród. A ponadto czekam na czereśnie i malinki ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Zrobiłam wstępnie listę, opierając się na listach z pierwszej strony wątku, ale dalej nie wiem jak z tymi ubrankami, ile i w jakim rozmiarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1598 |
Zadomowienie
|
co do ogrodu to ja sama sieję sobie warzywka bo ja na wsi mieszkam:0)
wlaśnie plewiłam truskawki i deszczyk mnie wypędzil a teraz grzmi i łyska się
#1599 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak warzywko posadzone samemu, które wyrośnie nie dzięki sztucznym zabiegom ale samo naturalnie smak ma taki, że aż miło ![]() Druga rzecz, mama zagonik truskawek, rosną sobie same niczym nie pryskam, nie przyspieszam wzrostu stosując odpowiednie chemikalia. Efekt, moja sąsiadka, która jest uczulona na truskawki moje wcina i żadna plamka alergiczna na skórze jej nie wychodzi. ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1600 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
hmmm, musze czytnąć o tym bo nie wiem co to ![]() Cytat:
![]() Gdyby każdy myślał takimi kategoriami to by było szaleństwo. A ja sie wkur... bo wczoraj zamówiłam na all kombinezonik misiowaty z uszkami, ogonkiem itp. No i kutwa miał być w kolorze zielono-białym tylko że używany i pisało że może sie NIEZNACZNIE różnić od zdjęcia. No to se pomyślałam że nieznacznie kolor wyblakły. Dzisiaj do mnie paczka przyszła i sie okazuje że jest cały biały ![]() No to chyba w drodze wyblakł całkiem z tego koloru ![]() No ale fajny zadbany welurowy misio więc może być ![]() Oczami wyobraźni widze w tym mojego bobaska ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1601 |
Zakorzenienie
|
Dałam lynka możesz poszerzyć wiedzę swą
![]() ![]() ![]()
#1602 |
Wtajemniczenie
|
ja nie wierze w żadne przesądy a tego co sie stanie nigdy nie wiadomo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1603 |
Zakorzenienie
|
Lukrecjo a co u naszej Konczi - wiesz coś, jak ona się czuje?
#1604 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() I kopytka zjedzone ![]()
Kiedyś będziesz miał dorosłą duszę, ale dzisiaj jesteś mały jak okruszek ![]() Gracjanek ![]() Fabianek ![]() Edytowane przez Anusia479 Czas edycji: 2012-04-20 o 13:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1605 |
Wtajemniczenie
|
nie wiem ... czekam czy mi odpisze na sms
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1606 |
Zadomowienie
|
U mnie będzie makaron ze szpinakiem. Szybko i smacznie
![]() Smutne, stracić dziecko w 9 miesiącu... Też jestem zdania, że nie ma sensu mimo wszystko czekać z zakupami. Nawet jeżeli by się coś stało (tfu tfu) to przecież można próbować jeszcze raz i te ubranka na pewno się nie zmarnują. Chyba że ktoś wierzy, że te zakupy przynoszą pecha, ale to już głupota. |
![]() ![]() |
![]() |
#1607 |
Wtajemniczenie
|
Konczi napisała ze leżą w szpitalu nadal póki co o wyjściu nic nie mówią... no ale LEŻĄ to znaczy ze dzidzius ma się pewnie przyzwoicie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1609 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale bym zalewajki zjadła ![]() kupiłam dziś sobie śliczny szlafroczek do szpitala ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1610 |
Zakorzenienie
|
My zmykamy na dwór
![]() ![]() Konczi trzymam kciuki za powrót do domku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1611 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Gratuluję też innym dziewczynom rozpoczętych tygodni ![]() ![]() Powiem Wam, że mam dość. W moim domu rzadko kiedy jest inny temat niż ciąża, masakra. ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1612 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1613 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1614 |
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;33673886]bo po prawej stronie jest żyła główna i możesz ją ucisnąc i poddusic maleństwo jak leżysz długo na prawej albo na plecach[/QUOTE]
Właśnie wszędzie gdzie czytałam to odradzali plecy, ze względu na żyłę, i prawą stronę, ale o niej nic nie pisali ![]() W takim razie idę sobie walnąć drzemkę na lewym boku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1615 |
Zakorzenienie
|
Obiad zjedzony, chyba czas się dotlenic i co nieco spalic, bo dzisiaj to na prawdę zjadłam za dwoje.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1616 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wszystkie te rzeczy z pierwszej wymienionej listy właściwie miałam kupione przed porodem, oprócz mleka i osłonek na sutki, to dokupiliśmy po porodzie jak się okazało, że trzeba dokarmiać, praktycznie wszystko może się przydać i lista jest dobrze zrobiona, mam tylko kilka uwag. Z tych rzeczy wymienionych zamiast komody z przewijakiem można użyć małego stolika, jak ktoś kasy nie ma w zupełności wystarczy. Kocyki miałam 2, wystarczyło, rożek miałam jeden, ale mało używałam, złożyłam sobie cienki polarowy koc w prostokąt taki 30*50 cm, ubrałam go w poszewkę z poduszki i na nim nosiłam dziecko na początku, było mi wygodniej, a dziecko miało swobodne nóżki i rączki, nie opatulone w rożek. Później rożek służył mi jako kołderka do wózka i łóżeczka. Ręcznik polarkowy z kapturkiem miałam 1, kilka ręczników (praktycznie nie użuwałam), ale do dzisiaj po kąpieli kładę małego na pieluchę flanelową ( w sumie mam ich 5, w zupełności wystarczy) a do wycierania pielucha tetrowa (kupiłam 40, ale ok. 20 nowych mam zapakowane, bo to za dużo było). Są bardzo chłonne i miękkie, szybko schną. W ten ręcznik z kapturkiem zawijałam jak już synuś był wytarty. Co do pieluch tetrowych poza wycieraniem po kąpieli mi bardzo się przydały do wycierania buzi, synek ulewał przez pierwsze miesiące po karmieniach, pocięłam więc duże pieluchy na 4 części, obszyłam i miałam takie małe szmatki do wycierania, szybko schły i były praktyczniejsze niż duża pielucha. W czasie ząbkowania też nam służyły do wycierania buzi bo synuś strasznie się ślinił. Te flanelowe służyły nam także w wózeczku i łózeczku, podkładałam pod główkę, bo nieraz coś się ulało i nie musiałam prać poduszki. Gruszka się nie sprawdziła, nic nie wyciąga, tak samo termometr do wody, są wanienki, które maja taką wlepkę ze wskaźnikiem temp. wody, to jest fajne. Wacików nie kupowałam, stosowałam watę Bella, z niej robiłam sama waciki, jest mięciutka i taniej wychodzi. Nożyczki do paznokci kupiłam, ale do dzisiaj nie używam, bo sa tak grube, że mojego paznokcia złapac nie mogę, a co dopiero taki malusieńki. Obcinałam więc moimi do manikiuru lub obcinaczką. Do prania ubranek miałam Lovelę, płatki mydlane i proszek Dzidziuś. Polecam Dzidziusia, bo pięknie pachnie noworodkiem, zanim Marcel się urodził wąchałam go i czułam dzidziusia już ![]() Z opcji wypasionej miałam tylko karuzelkę, ale zakupiłam dopiero jak malec miał 2 m-ce. Przydała się. Z rzeczy dla mamy dwie koszule to minimum, w szpitalu nieraz się poplami krwią czy zdarzą się inne wypadki, ja miałam 3 na zmianę i przydały się. Mam jedną taką z wycięciami na cyc, dwie rozpinane na guziczki z przodu, te fajniejsze według mnie. Maść do brodawek miałam Bepanthen i Maltan, obie o.k. Wkłady popopodowe i duże podpaski miałam, ale ich nie używałam, w szpitalu była lignina, znacznie wygodniejsza niż te podpaski giganty, bardzo chłonna, w domu też kupiłam ligninę na pierwsze dni, później już podpasek używałam ze skrzydełkami normalnych, a najdłużej wkładek higienicznych. Stanik do karmienia miałam jeden, ale że sciągałam mleko używałam normalnych, bawełnianych, bo cały cyc potrzebowałam mieć na wierzchu, nie tylko brodawkę. Majtki jednorazowe-beznadzieja, nie polecam, za to świetne są takie siatkowe wielorazowe, w każdej aptece do kupienia, pakowane po 2 szt. Przewiewne i wygodne, szybko schną. Tantum rosa bardzo się przydało, najlepiej wyparzyć sobie butelkę z jakiegoś leku ze sprayem, rozrobić tantum, wlać i psikać krocze po każdym myciu. Ja też moczyłam wacik i przykładałam na ranę, naprawdę wielka ulga. I koniecznie jakiś delikatny płyn do podmywania, szare mydło polecane przez położną mnie szczypało, miałam Plivafem, delikatny i kojący, polecam. Wkładki laktacyjne się przydają, dodają pewności, że w nieodpowiednim momencie mleko nie poplami bluzki. Herbatka laktacyjna średnio zdała egzamin. Nie wiem czy była dyskusja na temat zawartości torby do szpitala, warto też zrobić sobie taką listę. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Uff, ale się spisałam, mam tylko nadzieję, że komuś się to przyda ![]() Dzisiaj nadrobiłam 14 stron, więc wybaczcie, że tak ogólnikowo odpowoadam tylko na niektóre posty. Ale czytam wszystko ![]() ![]() ![]() Co do ilości ubranek, to musiałabym się zastanowić, ja miałam dużo, część pożyczyła mi siostra bratowej, część swoich miałam, to zależy, jak dziecko będzie ulewać trzeba częściej przebierać, ale generalnie w tych najmniejszych jakieś 3-4 tygodnie "pochodzi", zależy też od wielkości dziecka, jak się urodzi duże to te ubranka na 56 od razu mogą być małe i odwrotnie, jak mały będzie to trzeba więcej małych, nie ma reguły. Warto w lumpkach kupowac takie małe rzeczy, bo są za grosze a często całkiem nowe. Ja sporo miałam właśnie z lumpków tych najmniejszych, prałam 2* w 60 stopniach i prasowałam i synek nie miał uczuleń nigdy. I rzeczywiście bodziaki się bardzo przydają, bo kaftaniki podjeżdzają do góry. Zamiast niedrapków można małe skarpetusie na rączki zakładać, nam te niedrapki spadały. Konczi, zdrówka, wychodźcie szybko. Edytowane przez katrin1 Czas edycji: 2012-04-20 o 14:15 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1617 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() Tylko bez przesadyzmu z tym spaniem na lewym boku... Spać tak, żeby było wygodnie. Jak nam brzuchy porosną to w żadnej pozycji nie będzie nam wygodnie więc korzystajcie póki jest spoko. Spaniem na pewno dziecku nie zaszkodzicie... Ja śpię jakkolwiek byle jak najmniej bolały plecy. Często na prawym boku, a dzidziuś jak fika tak fika. Ostatnio co raz częściej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1618 |
Wtajemniczenie
|
[U][na SR lekarz mówił ze to nie ma znaczenia na którym boku mozna na prawym na plecach tez ale jak czujemy ze niepokuj nas takiogarnia albo mamy duszności to obrócić sie na bok. I to dopiero od 3 trymestru w sumie bo tu juz chodi o duzy brzuszek.
Edytowane przez lukrecja_25 Czas edycji: 2012-04-20 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1619 |
Konto usunięte
|
no dokładnie bez przesadyzmu.słyszałam o jakiejs babce która tak ciągle na siłe spała na lewym boku i jakiejs dyspalazji kręgosłupa sie w ciazy nabawiła
|
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Zakorzenienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;33673760]mi tak pukał na początku z dwa,trzy razy.dopiero później się rozkręcił
ja swojego czasu używałam tego lacibiosu ale żadnych spektakularnych wrażen nie wywołał u mnie.nie wiem czemu.moja mama też łykała i nic nadzwyczajnego ![]() ale bym zalewajki zjadła ![]() kupiłam dziś sobie śliczny szlafroczek do szpitala ![]() Zobaczymy, może i moje maleństwo już daje o sobie znać ![]() Pokaż szlafroczek ![]() Ale się najadłam.... Zrobiłam sobie puree ziemniaczane ze szczypiorkiem i do tego jajko sadzone. Muszę chyba iść na spacer... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.