| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2012-05-31, 10:58 | #391 | |
| Zakorzenienie | 

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012    ___

A nie powinno być to samo tu i tu  ?? ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat: 
 | |
|     | 
|  2012-05-31, 10:58 | #392 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2011-01 
				 | 

Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012    ___

Julliczka my tez za tydzień szczepienie   Damy radę i my i dzieciaczki   | 
|     | 
|  2012-05-31, 10:59 | #393 | |||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
    :roz  a: my pojutrze zaczynamy 3 miesiac  u nas nocka super, mlody zasnal o 21 obudzilam go na karmienie o 23.30 i spal do 4.30  jedzenie i spanie do 7.30  dla mnie bomba   pogoda cos chlodna 16stopni tylko  ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat: 
   | |||
|     | 
|  2012-05-31, 11:03 | #394 | |||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Cytat: 
 a co do imion to ja w urzedzie nie mam zamiaru zmieniac, predzej ksiedza przekonam do jednego....byłam u koscielnego i on mowi, ze dobrze by było jakby miała patronke jakas Mala,ze proboszcz by nie popuścił, , to mowie ze "doniose" i ok, widział akt urzedowy z jednym imieniem ten facio i nic nie mowl wiecej, a pewnie nie my pierwsi  to bedzie takie imie jak z bierzmowania , niby jest a go nie ma oficjalnie w cywilu ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Cytat: 
 ---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat: 
   | |||
|     | 
|  2012-05-31, 11:04 | #395 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-08 Lokalizacja: Wawa 
				 | 

Podstawowy macierzyński ma wymiar 20 tygodni, przed jego upłynięciem (maksymalnie bodajże tydzień lub dwa) możesz złożyc w pracy wniosek o dodatkowe max 4 tygodnie macierzyńskiego (i muszą wyrazic zgodę).  To jest ten "ukłon" rządu w stronę matek - przedłużają macierzyński..  Możesz z tego skorzystac Ty lub ojciec dziecka. | 
|     | 
|  2012-05-31, 11:11 | #396 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Doberek   My w tym tygodniu byliśmy na szczepieniu. Mała po nim dostała temperatury  Dalej mamy problem z kupami. Robi je co 10 dni  Lekarka przypisała nam syrop Debridat ale boję się go trochę podawać bo słyszałam że działa na receptory bólu w mózgu (nie wiem czy to prawda)  Niby lekarka mówiła że jest bezpieczny dla dziecka. | 
|     | 
|  2012-05-31, 11:16 | #397 | ||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat: 
  dzięki że o tym wspomniałaś. Dzwoniłam do kadrowej i mam w sierpniu pisać pismo ale mnie ucieszyłaś. To po macierzyńskim wezmę 10 dni urlopu żeby dostać wczasy po gruszą  a potem się zobaczy   | ||
|     | 
|  2012-05-31, 11:30 | #398 | |
				 | 

Cytat: 
  u nas tak jest ,że nie trzeba być na urlopie 14 dniowym ,żeby dostac gruszkę, poprzednio z Niną dostałam jak byłam na wychowawczym , z tym że konieczne jest potwierdzenie poniesienia kosztów | |
|     | 
|  2012-05-31, 11:33 | #399 | |
				 | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  2012-05-31, 11:43 | #400 | ||
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2010-08 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 A co do smoczków to moja córka jest również anty. Mamy już czwarty właśnie MAM ale też nie bardzo chce a czasem by się przydało bo jak chce na jeść to nie ma bata choćbym miała biegunke to trzeba karmić bo ryk taki że szok. 
				__________________ Nasz dzień - 25.06.2011 Nasz skarb - Juleńka - 05.04.2012 | ||
|     | 
|  2012-05-31, 11:49 | #401 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-06 
				 | 

witam   nadrobic nie bardzo dam radę byliśmy z młodym we wtorek u pediatry żeby zobaczył buźkę małego i pyta się ile on ma jak powiedziałam że w poniedziałek 6 tygodni skonczył to oznajmił że będzie szczepiony a ja w szoku dobrze ze moja mama z nami byla to Filipa trzymała do szczepienia bo ja ryczałam razem z moim synkiem :Cry: później w domu temperatura marudny a do tego przyplątał nam się ból brzuszka  to była masakra plakal az się zanosil biedactwo moje a ja razem z nim   całe szczescie wczoraj i dzisiaj już dużo lepiej no i moje dziecię waży 5300 i ma 62cm  i chyba robi  nam się ciemieniucha  co do kup to raz na 4,,5 dni robi mega kupsko którego pampers nie ogarnia a tak poza tym to smierdzące bzdurki idą . i lekarz kazał mu podawac raz dziennie lacidobaby czy jakos tak. a tak w ogóle to z tż zrobiliśmy prezent moim rodzicom i zamowiliśmy dla nich fotoplakat na szablonie  ze zdjęciami Filipa i jedno z moja mamą i filipkiem na rękach a jedno z moim tatą trzymającym filipa  no i stópki foto ze szpitala itd  wyszło zaj...  a dziadkowie szczęśliwi  co do wagi to ja juz mam przedciążową czyli zostalo do zrzucenia ok 10 kg żebym się dobrze czuła  teraz waga wskazuje 83   a okres to ja dostałam po 5,5 tygodnia od porodu mimo karmienia cycem i to dosyc obfity byl i trwał 7 dni : mur: a z mężem to jakoś się jeszcze nie przytulaliśmy ja tego pierwszego razu po porodzie boję się bardziej niż tego pierwszego pierwszego razu lata temu  no ale kiedyś trzeba będzie spróbowac   sorry za chaotycznego posta  ale jestem padnieta po pobudkach nocnych co 1,5 co 2h   
				__________________  Filip Jan  godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! | 
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-05-31, 11:50 | #402 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2011-03 Lokalizacja: Lublin 
				 | 

To daj znać, co Ci lekarz powiedział, bo u Hani też się właśnie zaczęły pojawiać na brzuszku i na pleckach... i nie mam pojęcia z czego...

| 
|     | 
|  2012-05-31, 12:10 | #403 | |
				 | 

Cytat: 
  do marca 2011, teraz wolałabym sobie zostawić na 2013 i wykorzystać później a no i wiesz , dzisiaj bierzesz wychowawczy , jednak może się zdarzyć ,że zrezygnujesz i co wtedy? urlopu zero Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-05-31 o 12:17 | |
|     | 
|  2012-05-31, 12:16 | #404 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-06 Lokalizacja: Nordrhein Westfalen 
				 | 

Cytat: 
  to mamy poki co tyle samo do zrzucenia kochana, zeby dobrze sie czuc hihi tylko ja dorzuce jeszcze z 5 kilo o ktorych marzylam n dlugo przed ciaza hihi biedny filipek   pochwal sie tym fotoplakatem   
				__________________  Julia Wiktoria  07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm | |
|     | 
|  2012-05-31, 12:21 | #405 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2011-07 
				 | 

Hej Dziewczyny!  Nie było mnie kilka dni bo zmarł mój dziadek i nie mogę Was nadrobić. Kiedyś jak karmiłam tylko piersią miałam czas na kompa, chociaż na 1 rękę. Niestety odkąd zaczéłam dokarmiać młodego odrzucił prawie całkowicie pierś, butla jest fajniejsza. Jedynie nocą pociągnie od razu z piersi a tak to mu ściągam mleko. Więc jest karmienie, a potem ściąganie na następną porcję inaczej raczej się nie da, bo strasznie krzyczy jak chce jeść. Mleka mam niestety co raz mniej... No ale daję to co mam, dobre i 300 ml, które udaje mi się odciągnąć w ciągu dnia. Ściskam Was mocno. Nadrobiłam poprzedni wątek, a teraz zabieram się za ten.   | 
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-05-31, 12:38 | #406 | |
				 | 

Cytat: 
  to tak jakby ich nie było , tych kg  zaczynam jutro gromadzić mleko na niedzielę, bo chyba jednak sobie piwko wypiję albo winko na roczku, jeszcze przemyślę ...czy warto ?Babcie będziemy mieć do dzieci , więc mogę "zaszaleć" ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cziqua fajny prezent dla Dziadków Biedy FIlipek,że tak płakał, ale musimy się oswajac, bo będą jeszcze guziołki , dziury w kolanach ......serce się kroi , ja zawsze na szczepieniu tak zaciskam dziwnie szczękę i staram się gadać z pielęgniarką o czymś ,żeby się zbytnio nie skupiać Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-05-31 o 12:36 | |
|     | 
|  2012-05-31, 12:45 | #407 | |
				 | 

Cytat: 
 Z tymi dniami urlopu wypoczynkowego to zależy ile potem chce się wziąc wychowawczego własnie. Ale nawet jeśli wrócisz w 2013 do pracy, załóżmy w połowie roku to przysługuje Ci jeszcze urlop wypoczynkowy za drugą połowę 2013.. (no bo rzeczywiście za czas wychowawczego urlop nie przysługuje). Także w razie rezygnacji masz jeszcze urlop..  Nie wiem czy ja dobrze rozumuję  Trza się w to zagłębic  ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Mag99 współczuję.. ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cziqua buziaki dla Filipka, mi też się serce kraje jak przy Kai coś kombinują.. O własnie, pochwal się plakatem   | |
|     | 
|  2012-05-31, 12:49 | #408 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2010-11 Lokalizacja: Anglia 
				 | 

Mag przykro z powodu Dziadka  Aguska mam nadzieje ze z piersia wszystko jak najszynciej wroci do normy. gkatarzynka moze warto zrobic usg piersi tak na wszelki wypadek. Konia najlepszego z okazji 4 rocznicy slubu, u nas ''grzesznikow'' bez slubu w listopadzie stuknie 6 lat  wlasnie musze zadzwonic do urzedu izapytac o terminy na slub, bo mi Tz gitare ciagle zawraca. Dziewczyny Dziewczyny musze sie pochwalic!!!!!!!!!!!! wlasnie udalo mi sie ze Hania samodzielnie zasnela w swoim lozeczku, na cycu przysypiala, wiec ja ja hop do lozeczka oczy jak 5zl po sekundzie ale wiedzialam ze jest zmeczona, na pleckach plakala, wiec ja ja na brzuszek i marudzila i plakala troche ja ja po pleckach delikatnie glaskalam, szuszlalam jej i zasnela  i spi juz 15minut. czy Wy tez pozwalacie aby dzieciaczki troche marudzily i poplakaly w lozeczku przed zasnieciem? czy wtedy bierzecie na rece? bo troche mi ciezko bylo jak ona tak plakala, ale wiedzialam ze chce spac tylko nie umie sama zasnac, ale bylam caly czas przy niej. dzisiaj jade popoludniu do lekarza w zwiazku z tym moim niezagojeniem tam na dole, ktore podkrwawia tak w ogole ostatnio. TZ pieniadze ze zwrotu podatku przeznaczyl na....nowy laptop....mega kosmiczny, a ja myslalam ze bedziemy miec te pieniadze na listopad i grudzien kiedy ja bede na bezplatnym macierzynskim, albo byloby na pierwszy miesiac Hani w zlobku...ale coz., bo ponoc laptop niesamowicie korzystnie zakupiony (przecena z 1000 funtow na 600). wiec Tz rozpakowywal swoj laptop i sie cieszyl a ja rozpakowywalam swoja lampe do slonecznego pokoju, ktora przywiozl kurier...lampa za az cale 6 funtow  mam pyszne truskawki bo Tz dzis sluzbowo jezdzil do londynu na hurtowy ogromny bazar warzywno - owocowy (jest tam klient ktory od nas kupuje szparagi i dal mu truskawki i czeresnie). | 
|     | 
|  2012-05-31, 12:52 | #409 | ||
				 | 

Cytat: 
 ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat: 
  , dobrze,że doczekał się prawnuka   | ||
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2012-05-31, 12:57 | #410 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-06 Lokalizacja: Nordrhein Westfalen 
				 | 

Cytat: 
 a Twoje bimbalki rzeczywiscie waza swoje napewno   Cytat: 
  wlasnie Julka robi kupe swojego zycia  od dwoch czy trzech dni byly bobki (nie podawalam jej jablka, ale popijala troche rumianku) wiec postanowilam jej rozrzedzic mleko (naszczescie nie ulewa wiecej, tak jak wczesniej) no i trzeci dzien jest na rzadszym mleku i prosze - kupa idzie po pachy chyba, bo jak zagladnelam do pieluszki to wydaje mi sie ze pierwszy raz mala moze sie obsrac ze az milo   
				__________________  Julia Wiktoria  07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm | ||
|     | 
|  2012-05-31, 12:57 | #411 | |
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2011-08 
				 | 

Cziqua, ja tez plakalam z Ania na szczepionce na gruzlice. A teraz za 2 tygodnie czekaja nas te skojarzone, to ponoc trzy wklucia w noge sa   Odnosnie wagi to ja po poczatkowym zachwycie (jak mi po porodzie od razu 8kg spadlo) juz sie tak nie ciesze, bo praktycznie 6 tyg po porodzie i waga stoi, wciaz 7kg na plusie od przedciazowej. Wiadomo dlaczego - apetyt to ja mam  Staram sie choc slodycze ograniczyc i nie podjadac miedzy posilkami ale roznie wychodzi. No i kurcze w robieniu brzuszkow tez nie jestem taka systematyczna jak bym chciala  Cytat: 
  My dzis smigamy do przychodni na bilans niemowlaka po 6 tygodniach. Nie wiem co sprawdza ale na pewno zwaza. Dzis na kuchennej w ciuszkach i pampku bylo juz ponad 4100 wiec moze w okolicach 3900 wazy? To by byl przyrost 300gr w 2 tygodnie - w sumie bez szalu   | |
|     | 
|  2012-05-31, 13:02 | #412 | ||
				 | 

Cytat: 
  Dzięki za życzenia, ponoć to jest rocznica owocowa , to też kazałam sobie przywlec do domu loda cassatte  ( bo tam przecież jest część owocowa  ,  zjadłam całego , samiusia, jeszcze sobie pójdziemy na kolacje a dupsko rośnie  , tylko moje , bo tż intensywnie biega  Mój tż też gada o lapsie nowym  Gratulacje dla Haniu za samodzielne zaśnięcie.Ja Kaję odkładam do łóżeczka , włączam karuzelę i wychodzę, jak sobie stęka itp. to nic nie robię, jak jakoś głośniej marudzi to głaskam po buzi , pewnie jakby płakała to bym jednak wyciągnęła , utuliła, pośpiewała i odłożyła , z Niną tak robiłam, przy Kai nie mam takich okazji, bo nie płacze  ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat: 
  http://sprzet-rehabilitacyjny.org/wp...mofor-maly.jpg | ||
|     | 
|  2012-05-31, 13:02 | #413 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 Lokalizacja: Gliwice 
				 | 

Cześć Dziewczyny! Miałam ciężką noc  . Andrea miała strasznie płytki sen i budziła się praktycznie co chwilę i rączki do buzi  . Przed 6.00 obudziła się na dobre. Na szczęście moja mama spała całą noc i wzięła o 6.00 Andreę do siebie do 9.00 to troszkę pospałam. Ale i tak jestem wyczerpana. Wczoraj było u mnie tak słabe ciśnienie powietrza, że cały dzień kręciło mi się w głowie, a Andrea praktycznie cały dzień przespała z pobudkami na 10min karmienia. Przez to nie spała w nocy. Na dworze upał. 30st. Nawet nie można wyjść z dzieckiem na spacer, a ona tak ładnie śpi na spacerze. Jakby moja córa wzięła smoczek do buzi to pewnie byłoby o wiele wiele łatwiej, bo ona przy cycku to spałaby chyba z 10h. | 
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-05-31, 13:05 | #414 | |
				 | 

Cytat: 
   Ania w sumie nie placze jak ja odkladam (nie spi) ale ona jest smoczkowym addictem i nie zasypia raczej bez niego, poza tym od poczatku spi w lozeczku.  Ja tak 'pi razy drzwi' stosuje metode 4S T. Hogg dla dzieci ponizej 3ms. Potem mozna stosowac podnies/poloz ale to pewnie tez wiesz. Ten placz ze zmeczania  to moze byc  'mantra cry', to tez termin z Hogg i podobno sie wtedy nie podnosi maluchow. Poczytaj moze o tym w 'zaklinaczce' albo na forum (kiedys wklejalam linka). | |
|     | 
|  2012-05-31, 13:05 | #415 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 Lokalizacja: Gliwice 
				 | 

Zia norma jest z tego co mi mówiła pielęgniarka 400g/2tyg. U nas kuchenna pokazywała już 4,6 w sobotę   . Kupiłam dziś Pampersy 3ki. Trochę za duże  . Chyba jednak lepiej było kupić 2ki po 1kach, które już uwierają   | 
|     | 
|  2012-05-31, 13:12 | #416 | |
				 | 

Cytat: 
  tyle zachodu dla chwili  szaleństwa ? pomysle Jeju jaka Anulka jest jeszcze maleńka  , taka jak Kaja przy urodzeniu   | |
|     | 
|  2012-05-31, 13:16 | #417 | 
				 | 

Monia, a tu napisane w skrocie o co chodzi z 'mantra cry': http://www.babywhispererforums.com/i...&topic=64160.0 Wiesz, to czysta teoria, bo Ania tak nie placze, pewnie dlatego ze ma smoka i nim sie uspokoja. Tikki, no roznie z tymi normami, ja slyszalam roznie, ze 100-300 albo 120-260 gram na tydzien. Wiadomo chcialabym 300 zamiast 150 no ale wiadomo... | 
|     | 
|  2012-05-31, 13:19 | #418 | |
				 | 

Cytat: 
  moze tez cos takiego pokombinuje, musze podpytac kadrowej! | |
|     | 
|  2012-05-31, 13:22 | #419 | |
				 | 

Cytat: 
  ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Dziewczyny mam plytanko o podgrzewanie/podgrzewacze mleka...Jak to robicie? Ja w sumie raz dziennie daje moje mleko z butli ale zaraz po sciagnieciu wiec nie podgrzewam. Ale jak podgrzac swoje mleko rozmrozone? Albo jak podgrzewacie mm? Mysle zeby kupic podgrzewacz elektryczny do butelek, i tak sie przyda jak odstawie Anie za pare miesiecy. Tylko jaki najlepszy? | |
|     | 
|  2012-05-31, 13:34 | #420 | |||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-06 Lokalizacja: Śląsk 
				 | 

Cytat: 
  My w sumie też  mąż to by już chciał działać nad drugim dzieckiem  Co do ubrania to założę mu biały bodziak na krótko + spodenki i sweterek biały +czapeczka....no i do białego rożka wpakuję  Cytat: 
  no i rośnie Ci panna.... to trafiłaś na super p. doktor  Cytat: 
    | |||
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:47.

byłam w szoku ale nie jest gruba bo jest długa i się wszystko ładnie rozkłada.
 byłam w szoku ale nie jest gruba bo jest długa i się wszystko ładnie rozkłada.