|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
Czas na zupę i banana - tak przynajmniej mówi mama. Mamy VII-VIII 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 7,81% |
Piąstka w buzi, nawet dwie, daj banana włożę też. Mamy VII-VIII 2013 |
6 | 9,38% |
Marchew, jabłko i ziemniaki - poznajemy nowe smaki. Mamy VII-VIII 2013 |
20 | 31,25% |
Chociaż mleko nadal lubię, to marchewki nie odmówię. Mamy VII-VIII 2013 |
7 | 10,94% |
Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 |
19 | 29,69% |
Dziób rozgadany, bańki ze śliny, czas na ząbkowanie chłopcy i dziewczyny. Mamy VII-VIII 2013 |
5 | 7,81% |
Nasze dzieci to gagatki, są gotowe do odsiadki. Mamy VII-VIII 2013 |
1 | 1,56% |
Pierwszy ząbek, drugi leci, mamy nie śpią dzień juz trzeci. Mamy VII-VIII 2013 |
1 | 1,56% |
Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2221 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
Witam
wchodzę a tu same kciuki ![]() ![]() i idę nadrabiać teraz trzeba czytać kto pisze bo już po awatarach nie rozpoznać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2222 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
Dziewczyny. ..Jestem zalamana. .bylam z Hanią właśnie u neurologa. .
Wroce do domu to wam opisze wszystko. .oczywiście rycze ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9300
![]() |
#2223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i czemu byłas u neurologa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2224 |
Wtajemniczenie
|
Maly w koncu padl....matko ile mozna plakac...a naklepsze ze miedzy napadami placzu klusek gadal i sie smial wiec trocje zdezoejentowana jestem....a na ten placz to tez pomagalo tylko polozenie na ramieniu i spacer....
Ja juz nie wiem staram sie trzymac rutyne o tej samej godz spacer, kapiel i nocne wyciszenie jedynie spanie w dzien jest o roznych porach ....kurcze serce mnie boli po tym napadzie i glowa bo plakalam juz razem z Leo...napraawde ciezko jest jak tak wlasne dziecko placze.....i nie wiadomo jak pomoc Nawet teraz spi niespokojnie...poloze sie z nim zeby wypoczal troszke Wysyłane z mojego GT-S5369 za pomocą Tapatalk 2
#2225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2227 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() U nas pobudka o 6:30..To przestawienie czasu to masakra.. co z tego, że Małego przeciągnęliśmy i położył się wg starego czasu godz. później, jak ma zaprogramowane wstawanie. Cała noc znowu przemęczona.. nie wiem czy Małemu niewygodnie w naszym łóżku czy co.. tej nocy będzie spał już u siebie, bo i ja połamana cała jestem, a w nocy nie kumałam kiedy jadł czy obudził się na jedzonko czy jeszcze nie zasnął.. masakra.. Teraz nawija na drugiej macie do pingwina, a mnie udało się rozwiesić pranie i wysuszyć włosy.. suszarka chodzi mi na kolanach, żebym mogła do Was napisać ![]() Ok. 10 idziemy na spacer.. wszystko przyspieszone o co najmniej godz. ![]() Nie napisałam Wam wczoraj, że u teściów siostra męża wyciągnęła z albumu stare zdjęcie mojego męża, jak był niemowlakiem.. i normalnie Oluś kropla w kroplę jak tatuś ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2228 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
wczoraj bylo podobnie, on wyl doslownie, ja szeptalam mu do uszka spokojnie, ale cala bylam juz spocona ze stresu, serducho walilo, a on zaczal az sie dusic od tego placzu Cytat:
![]() juz chyba wole zeby to byl skok niz inne dziadostwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() spokojnie kochana ![]() tz wczoraj jakos kluske przelozyl, nie wiem jak, bo padlam tak, ze na karmienie musial mnie budzic ![]() teraz batalii ciag dalszy od rana maruda, ziewa co 5s oczy sie kleja ale nie moze zsnac i poplakuje ![]()
![]() |
#2229 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() tweed współczuję jazd z Alikiem.. mam nadzieję, że Skok szybko minie ![]() no i nie poczytam w spokoju, Olek wyje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aa no i u nas zmiana czasu zayebista, kapalismy alka po 17 ![]() a ze spacerem musze czekac na tzta, bo przez to noszenie wozka z tobolami przez ostatnie dni znow mnie rana napiernicza ![]() porazka znowu uziemiona jestem. chociaz moze to i dobrze, bo ciagle jestem w pizamie i na szybciocha wypilam na sniadanie kawe ![]()
![]() |
#2231 |
Konto usunięte
|
Karo wystraszyłam się
![]() U nas nocka taka sobie. Artuś spał większość ze mną, choć już ładnie przesypia noce w łóżeczku. Ale wczoraj nie było kąpieli+ta zmiana czasu+mam mega mocną żarówkę w lampce, bo mi się przepaliła słabsza i jakoś tak Artuś mi się budził w nocy, więc go brałam do siebie. Druga rzecz, że o 5 nie miałam zbytnio siły go usypiać, więc tak było mi łatwiej. Ale poza ciężkim zasypianiem było wszystko OK, dwa karmienia, pobudka o 7. Cynamonki, trzymamy kciuki i czekamy na info, co u Was (mam nadzieję - dobrego!!!!). |
![]() ![]() |
![]() |
#2232 |
Wtajemniczenie
|
Karolajn martwię się
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2233 |
Zakorzenienie
|
Powinnam być na spacerze o tej porze, ale Tż był rano i potem Malutki jakoś zasnął w łóżeczku i tak sobie śpi, że wybierzemy się dopiero po następnym karmieniu
![]() Madi ![]() ![]() Karo czekamy na wieści! Cynamonku Adaś jest niezwykle uroczy i z oczu bije wola walki ![]() ![]() Lemurki jak tam u Was? Tweed oby Alik był już dzisiaj spokojniejszy ![]() Ita, Sam żeby Maluchy przestały dawać Wam do wiwatu ![]() Dzoan żeby Tż był dziś pomocny i wszystkim Miłego dzionka ![]()
#2234 |
Raczkowanie
|
Hejkaaaaaaaaa mamuski
![]() ![]() humor od rana dopisuje, moje dziecię jest niesamowite, bite 3 tygodnie spi od 20 do 8 rano, wczoraj mu się trochę pozmieniało przez tą zmianę czasu, darł się w niebogłosy o 19, nie wiedziałam o co mu chodzi, dopiero przy karmieniu jak po minucie zasnął i nie ruszało go nic zakumałam że przecież powinna być już 20 a o tej godzinie Piotruś już odlatuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2235 |
Zadomowienie
|
Witam sie
![]() ![]() Cynamonku, jak Wam minela noc? Jak Adas sie czuje? Perse, wspolczuje ze Artus wypadl z rak TZta. Jestem pewna, ze nic sie groznego nie stalo, choc ja tez bylabym przerazona. A TZ chyba tez sie przerazil, ciekawe czy nie bedzie sie teraz bal podejmowac opieki nad Arturkiem. Ita, wspolczuje kolejnej nieprzespanej nocy. Super, ze nic sie nie stalo Leosiowi, sytuacja wygladala groznie. Iwona, dzieci w tym wieku zaczynaja odkrywac wlasny glos to je fascynuje, pewnie stad to glosne gadanie ![]() Margosia, super wyprawa na basen ![]() ![]() Domcia, widze ze kolejna noc z Sara na rekach ![]() ![]() Samantha, troche zgadzam sie z opiniami, ze Twoj stres tak moze wplywac na Aleksandra. Postaraj sie przy nim byc spokojna, choc wiem ze to nielatwe jak sie wszystko ogarnia samej ![]() Mela, zgadzam sie z tym, ze wiele wynika z atmosfery w jakiej dziecko sie chowa. Byc moze niektore kolki sa wynikiem bolu brzuszka, gazow, innego rodzaju bolu. Jednak nie wydaje mi sie aby az tyle maluszkow odczuwalo nieustanny bol. Czytalam gdzies, ze kolki to problem bardziej psychologiczny, niz fizyczny i moze jest w tym cos. Edziu jest raczej spokojnym dzieckiem, bardzo rzadko zanosi sie placzem, zdarza mu sie marudzic i najczesciej jest to spowodowane tym, ze albo zle odczytuje jego 'prosby' albo jest zmeczony. Tak ze bez nerwow, dziewczyny ![]() Oliath, super bodziak no i oczywiscie super Lilo ![]() Surka, pieknie Lila cwiczy, Edziu zaczyna podobnie sie poruszac ![]() Elaine, przegapilam chyba o problemach z brzuszkiem. Oby szybko przeszlo ![]() Tweed, oby Alkowi przeszlo. Podejrzewam, ze cos go bolalo, skoro tak nagle zaczal plakac, bidulek ![]() Misiaczka, my niezbyt odczulismy zmiane czasu. Pewnie pomogly w tym moje urodziny, bo w ten dzien nie kapalismy Edzia i polozylismy go spac duzo pozniej. Oby Majeczka w koncu sie przestawila. Pytalas sie o objawy poszczepienne, ja zauwazylam ze Edziu niestety jest mniej pogodny i o wiele czesciej smuci sie i marudzi, wlasciwie o byle powod :/ Mam nadzieje, ze to chwilowe, bo brakuje mi mojego pogodnego Edziunka ![]() Ewusia, oby Twoje zdrowko sie poprawilo i uwazaj na siebie, nie obciazaj sie za bardzo ![]() Madi, ![]() Neni, jak kocurek? Przykro mi z powodu jego choroby ![]() ![]() En, jak chrzciny i czy byli tesciowie ![]() Wybaczcie, ze nie o kazdej cos wspominam, lece z pamieci i zwyczajnie nie wszystko pamietam. Trzymam ![]() ![]() ![]() A co u nas. W sobote wyprawialam urodziny i powiem, ze TZ bardzo mi pomagal. Gdy ja cos przyzadzalam on opiekowal sie Edziem. Sam rowniez zrobil glowne danie cieple i dwie salatki, do tego w trakcie imprezy obslugiwal gosci, robil cieple napoje, zmywal gdy potrzebowalismy wiecej talerzy. Po wszystkim pomogl mi ogarnac calosc i pozmywal wiekszosc naczyn. Bardzo mile mnie zaskoczyl ![]() ![]() ![]() A tak poza tym, chce sie pochwalic, ze Edziu odkryl ze nogami moze sam uruchomic karuzelke. Codziennie nas ranem zawieszam mu karuzelke i ten zaczyna podnosic swiadomie nogi aby poruszyc maskotki, czeka az sie zatrzymaja i powtarza proces. A jak sie cieszy gdy go przy tym chwale ![]() ![]() Cos sie rozpisalam ![]() ![]() Milego dnia wszystkim ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2236 |
Konto usunięte
|
A co do podchodzenia do dziecka - ja też staram się być spokojna i cierpliwa, choć przyznam szczerze, że w środku się gotuję, jak Artek mi się wygina na wszystkie strony po zjedzeniu 20 ml.
Ale... to nie jego wina, nie robi mi na złość. Ma jakiś problem, czy to fizyczny czy psychiczny i nie mogę się na niego złościć. On ma tylko mnie, nikt inny mu nie pomoże, nie przytuli. Musi się czuć u mnie bezpieczny i kochany, więc choć czasami mam (naprawdę) ochotę butelką rzucić w okno tak, żeby rozbiła szybę, to Artek nie może tego odczuć w żadnym stopniu. No i bardzo bardzo wsłuchuję się w niego. Nie ma nic gorszego niż usypianie na siłę, bawienie się na siłę. Staram się wyłapywać najmniejsze sygnały. Oczywiście nie jestem w tym wszystkim idealna, Artek przed chwilą po jedzeniu i czyszczeniu noska urządził mi taki koncert, że mi uszy zwiędły, ale 5 minut później już spokojnie spał - a wcześniej matka mu śpiącemu grzebała w nosie:/ Ale staram się i według mnie - choć żadnej Ameryki nie odkrywam - to jest recepta na spokojne i mało płaczące dziecko. Powyższe dotyczy oczywiście nas, każde dziecko jest inne i zdaję sobie z tego sprawę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2237 |
Wtajemniczenie
|
Dobra, umowilam sie na wizyte, bo niepokoilo mnie pare rzeczy. I tak miałyśmy skierowanie ale na grudzien wiec poszlam prywatnie. Tz nic nie mowilam bo dla niego te rzeczy normalne byly.
- Hania czesto ma raczki przy sobie, ramiona i piesci scisniete jak do modlitwy na klacie. Nie raz sila musze ja ubierac - w pozycji polsiedzacej ciagnie glowe do siadu - na rekach na lezaco sie spina - jest czesto pobudzona - macha silnie tymi lapkami przez sen - nie potrafi zasnac w domu No i okazalo sie, ze jest to efekt przedluzajacej sie zoltaczki, ktora miała. Powinna byla po szpitalu trafic na patologie noworodka i mieli to wyplukac. To wprowadzilo zmiany w układzie nerwowym. Raczej nieodwracalne. Takie dzieci sa nadpobudliwe, spia tylko na spacerze i w aucie gdzie jest wiecej bodzcow, bo tylko wtedy potrafia sie uspokoic, jak sie skupia na czyms nowym. Oprocz tego sa wrazliwe na dotyk. Cdn. Ide cos zjesc i nakarmic Wysłane z mojego GT-I9300
![]() |
#2238 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() dopiero dziś mogłam zmienić avek ![]() dopiero wieczorem nadrobie bo my znów sami ![]() Antek po zmianie czasu gotowy do życia o ... 6 rano. Jestem rannym ptaszkiem ale bez przesady ![]() Teraz zalicza glebe, czyli ślini się do zabawek leżąc na brzuchu na dywanie. Dobrego dnia dla Dużych i Małych! ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- WIECIE CO... Fajne z nas Babki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2239 |
Wtajemniczenie
|
Perse dokładnie. Michaś też czasem daje mi w kość. Ale nie robi mi na złość. Jak się denerwuje to na chwilę go odkładam i biorę zaraz już na spokojnie i od razu lepiej
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2240 |
Zadomowienie
|
Witam się,
podczytywałam tylko na chwilkę bo lecimy zaraz z młodym na rehabilitacje. ![]() Dziś wstałam ok 6 bo Tymek się już wyspał ![]() Poprasowaliśmy, ugotowaliśmy pierwszą marchewkę, Tymuś spróbował, wciągnął i będzie na obiadek jadł ![]()
![]() |
#2241 |
Zadomowienie
|
Karo spokojnie wiesz co nie wiem o co dokładnie chodzi ale Antoś też ciągnie głowę do siadu i nam powiedzieli na rehabilitacji ze próbuje siadać raczek nie ma przy sobie ale też był wrażliwy na dotyk Ale to przez wzmożone napięcie z zasypianiem jest różnie ale też lubi spać w aucie i przy innych jednostajnych dźwiękach
![]() Mamusia Antosia |
![]() ![]() |
![]() |
#2242 |
Wtajemniczenie
|
Ewusia no to Tymek będzie miał poważny obiad
![]() Moja pani neurolog mówi, że teraz wszyscy przesadzaja z tym napieciem. Żeby się nie stresować. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Antek mial przedluzajaca sie zoltaczke. wypuscili nas po 9 dniach od ur. moglam zostac jeszcze wtedy dwa dni dluzej (przez weekend) ale bilirubina spadla do poziomu 11,2 czyli takiego do wypuszczenia. nasz dobry, prywatny pediatra monitorowal nas, nic takiego nie mowil, ze jakies zmiany w ukladzie, ze powinni zoltaczke wyplukac na patologii. kurcze jeszcze raz pogadam na najblizszej wizycie. Antek raczej spokojny, z zasypianiem chyba ok, czyli pomarudzi troche a czasem ot tak ... i juz spi. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2244 |
Wtajemniczenie
|
Karolajn kurcze. Wydaje mi się, że takie zmiany można leczyć i są odwracalne... przynajmniej w to wierzę.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2245 |
Zakorzenienie
|
hejka
jestem. fotka z wesela w K. tu sie nie bede pokazywac publicznie Wesele zaj.... mialam wrocic o 1-2 a bylam kolo 5. I jak na wiejskie wesele, skonczylo sie bojka ![]() Cynamonku nadal trzymam za was kciuki. Trzymajcie sie
#2246 |
Zakorzenienie
|
Cynamonowa przyłączamy się do kciuków dla Adasia z całym wątkiem mam styczniowo lutowych 2013
mooocno zaciśnięte kciuki i modlitwa na sercu ![]() dziewczyny, jesteście niesamowite, szacun wielki za te wszystkie kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
#2247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cynamonka Adaś jest dzielny, widać to po zdjęciu, cieszę sie, ze walczysz ![]() melduje się tylko po chrzcinach, wszystko się udało, mały był grzeczny i w kościele i w barze, nawet nie zapłakał, chrzcił bardzo fajny ksiądz, chrzest na 2 dzieci fajny kameralny po mszy. Karmiłam piersią normalnie w barze, zasłoniłam się i dałam radę. Wczorajsza zmiana czasu na mnie źle podziała, w nocy jak wstałam na karmienie o 1,30 to nie mogłam zasnąć co najmniej do 4 ![]() nie nadrobię was bo tz w domu przez tydzień i chcemy generalnie posprzątać mieszkanie, pozałatwiać kilka spraw więc mało mnie będzie, ale podczytuje przy karmieniu
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2248 |
Wtajemniczenie
|
U Hani wszystkie te objawy dzieci zoltaczkowych sie sprawdzaja. Te rece szczególnie widac na filmikach z basenu, jak ma do bokow scisniete.
Co do zalecen: - mamy jej w niczym nie pomagac, nie sadzac. Takie dzieci podobno pozniej raczkuja i chodzą mdzy 18 a 24 mz ![]() - duzo czasu spedzac na lezaco - dawac jak najmniej zabawek ktore sie chwyta, smyrac po zewnętrznej stronie dloni - pokazywac zabawke z boku, zeby reke w bok wyciagala - nosic tak jak pokazywal zawitkowski - na spanie niestety tylko otulanie i tak juz raczej zostaje - w dzien nie spi i raczej nie bedzie spala - na brzuchu tez raczej duzo ma nie lezec, bo ma za slabe mięśnie. Ona jak na razie ma mocne mięśnie grzbietu a potrzebuje tez barki Wysłane z mojego GT-I9300
![]() |
#2249 |
Zakorzenienie
|
Mamusiu Antosia - nie nie nazwalam syna gownem
![]() Reszty nie komentuje bo szkoda mi czasu. Karolajn - przykro mi ![]() Trzymaj sie dzielnie ![]() Mela- moj maly ma poukladany dzien. Moje nocne siedzenie nic do tego nie ma. Karmie go kapie i jestem dla niego 24/7 . On byl zawsze zloty dzieciak dopoki wlasnie nie zaczelam bardziej jakby nie wiem jak to opisac, jakby bardziej chciec zeby byl ze mna, a mniej spal bo on naprawde potrafil przesypiac cale dnie co mnie martwilo. Doslownie kocha siedziec w tej swojej hustawce i w niej spac. Postanowilam tez ze w nocy po kazdym karmieniu bede go odkladac do lozeczka. Dzis nie odkladam i spi lepiej. Spal 4,5h. Wiem, ze reaguje czasem troche nerwowo, ale czuje sie bezradna kiedy on tak placze, ze sie krztusi. Tule go nosze, a on potrafi mnie uderzyc i jest mi wtedy przykro,ze sie ode mnie odpycha. I jak Tz go nosi to tez placze i to nie jest kwestia nerwow bo moj Tz to mega opanowany gosc. Wkladamy go do bouncerka, bujaczka i juz sie uspokaja. Czasem ma fazy na lozeczko i chetnie w nim lezy, a czasem poprostu robi takie histerie, ze nie mam pojecia co robic. Nic to trzeba to przetrwac jak to mowi Tz. Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
#2250 |
Wtajemniczenie
|
No maly sie juz wyspal lezy smieje sie i guga w najlepsze...osiwieje przez tego szkraba....lub wylysieje jedno z dwojga
Wysyłane z mojego GT-S5369 za pomocą Tapatalk 2
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.