Odpieluszkowe zapalenie mózgu - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-05, 15:03   #1021
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu

Cytat:
Napisane przez CATUS Pokaż wiadomość
Muszę sobie tę rozmowę zapamiętać, żeby nie przegapić momentu, kiedy to sie zacznie zmieniac w "po co mam o tym myślec, skoro inni mogą to zrobić ".

Ja w ogóle myślę, że matki dość często zapominają, że dziecko dorasta, a one je traktują jak maluszki. I to jest OZM dla mnie.

Tak jak z tym żarciem w sklepie. My nie jemy w markecie przed zapłaceniem, ale w sumie ani mnie ziębi ani grzeje, jak matka da dziecku MAŁEMU picie-o ile potem za nie zapłaci.
Ale wczesniej w tym wątku pisałam o matce jakiegoś 8-10 letniego chłopaka, co zablokowała kolejkę w dziale mięsnym, bo młody umierał z głodu, ale 5 minut wybierał, jaką parówkę mu pani ekspedientka ma dac do rąsi, by mógł natychmiast sie pożywić. W dodatku pani ekspedientka musiała mu tę parówkę z osłonki obrać, poszukać papierka, żeby higienicznie mógł ją spożyć...I to był zwykły osiedlowy market, a nie jakiś Auchan w okresie przedświątecznych kolejek, gdzie do kasy czasem sie stoi godzinę.
Ta sytuacja to jakiś absurd i zachowanie matki jest dla mnie całkowicie porąbane

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:07   #1022
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
8 ma. I to jest problem, bo jak mu nie sprawdzę tego plecaka, to potem mnie nauczyciele ścigają, że Młody nie ma tego, czy tamtego. I wychodze na matkę, co zaniedbuje swoje dziecko.
A moim zdaniem niech dziecko z zapominalstwa nie weźmie czegoś tam, sklei kilka jedynek czy co tam teraz mają, może następnym razem będzie pamiętać. Dziwi mnie, że nauczyciele ścigają rodzica.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:12   #1023
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A moim zdaniem zapychanie dzieci w sklepie jakimiś bułami czy innym jedzeniem "bo chcą" często wynika z tego powodu, że wielu rodziców zwyczajnie nie potrafi powiedzieć dziecku: nie. Bo przecież będzie się darło, a tak przeżuwa tego batona i jest spokój. A dla mnie to jest dobra okazja do nauki małego dziecka, co znaczy słowo "nie" i że czasem trzeba na coś poczekać, a nie zaraz przystępować do konsumpcji, że ładne batonik czy soczek ma opakowanie.

Nie sądzę, żebym się kogoś bezpośrednio czepiała, przedstawiam tylko swój punkt widzenia.
Dla mnie sklep to nie jest dobre miejsce do wychowywania dzieci, wolę to jednak robić w domu. I nie uważam za złe, że raz czy tam nawet i pięć razy dziecku dałam w sklepie bułkę, przynajmniej mogłam spokojnie zrobić zakupy.

Kolejny raz wychodzi, że ludziom nie dogodzi - jak rodzic w sklepie coś nie da (już było w tym wątku) i dziecko rozpoczyna strajk z tej okazji to źle, i jak temu rodzicowi nie wstyd, a jak da... to źle i jak temu rodzicowi nie wstyd. Z której strony nie spojrzysz, tam dupa, po raz kolejny.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Cytat:
Napisane przez boska latynoska Pokaż wiadomość
Dopóki nie powstał ten wątek nie sądziłam, że kogoś może denerwować że moje dziecko je w sklepie
Jak pokazuje ten wątek są ludzie, których będzie denerwować to nawet, że w ogóle masz to dziecko.
Stary 2013-11-05, 15:26   #1024
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A moim zdaniem niech dziecko z zapominalstwa nie weźmie czegoś tam, sklei kilka jedynek czy co tam teraz mają, może następnym razem będzie pamiętać. Dziwi mnie, że nauczyciele ścigają rodzica.
No moim zdaniem też.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:41   #1025
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Mnie też dziwi.
Ale było mi głupio jak ta lala, jak Pani Nauczycielka mnie wzięła na rozmowę i dawała dobre rady, że powinnam codziennie wszystko sprawdzać. Ale lekcje to pikuś, Młody potrafi nie wziąć np. zrobionej przeze mnie kanapki -spakowanej itd. No i luz-teoretycznie : się nauczy, że jak nie będzie o niej pamiętał, to będzie głodny w szkole chodził. Ale wtedy : tadammm: pani mu zupę za darmo ze stołówki funduje, bo dziecko kanapki nawet nie ma.
CATUS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:48   #1026
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Mnie też dziwi.
Ale było mi głupio jak ta lala, jak Pani Nauczycielka mnie wzięła na rozmowę i dawała dobre rady, że powinnam codziennie wszystko sprawdzać. Ale lekcje to pikuś, Młody potrafi nie wziąć np. zrobionej przeze mnie kanapki -spakowanej itd. No i luz-teoretycznie : się nauczy, że jak nie będzie o niej pamiętał, to będzie głodny w szkole chodził. Ale wtedy : tadammm: pani mu zupę za darmo ze stołówki funduje, bo dziecko kanapki nawet nie ma.
No właśnie i to jest trudna i głupia sytuacja.Rodzic chce nauczyć, a nauczyciel może pomyśleć, że rodzic zaniedbuje dziecko

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 15:54   #1027
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Ale dlaczego to, co sądzi nauczyciel ma być ważniejsze od nauczenia dziecka robienia samodzielnie tego, co potrzeba? Sprawdzanie lekcji rozumiem do pewnego wieku, przypominania o kanapce nie. Nie zakładajmy, że nauczyciel ma zawsze rację, jak pani nauczycielka ma pretensje to wytłumaczyć jej, że w ten sposób próbujemy wychować dziecko, nauczyć dbania o swoje interesy.

Stary 2013-11-05, 16:01   #1028
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
następnym razem też nie będzie pamiętać,
przyzwyczai się tylko do dostawania jedynek
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:10   #1029
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ale dlaczego to, co sądzi nauczyciel ma być ważniejsze od nauczenia dziecka robienia samodzielnie tego, co potrzeba? Sprawdzanie lekcji rozumiem do pewnego wieku, przypominania o kanapce nie. Nie zakładajmy, że nauczyciel ma zawsze rację, jak pani nauczycielka ma pretensje to wytłumaczyć jej, że w ten sposób próbujemy wychować dziecko, nauczyć dbania o swoje interesy.
Ale ta Pani nauczycielka może Cie np. zapodać do sądu rodzinnego, że dziecko nie dojada. Ze kanapki nie ma, że zeszytu od angielskiego od tygodnia nie nosi.
Pani tez przez pryzmat Ciebie ocenia dziecko. Dziecko nie ma kanapki-mama ma dziecko w d...gdzieś.
Wytłumacz statystycznej nauczycielce, że nie ma racji Zwłaszcza jak ona na Ciebie patrzy jak na matkę co dziecku żałuje/nie ma drugiego śniadania.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Napisane przez ollencja Pokaż wiadomość
następnym razem też nie będzie pamiętać,
przyzwyczai się tylko do dostawania jedynek
vixen ma dużo racji. to zazwyczaj działa.
tyle, że jak dziecko po prostu przywyknie do etykietki "najgorszy uczeń" to już dupa.
golgie - właśnie o tym mówię. czasem sie NIE DA.
i tak nie lubię tego wątku, bo się żrą "mamuśki" z "niemamuśkami", a ja swojej niszy nie umiem znaleźć-POMIĘDZY

Edytowane przez CATUS
Czas edycji: 2013-11-05 o 16:12
Stary 2013-11-05, 16:20   #1030
amber2046
Zakorzenienie

Generalnie sprawdzanie plecaków, pilnowanie odrobienia zadań domowych kojarzy mi się z nadopiekuńczością rodziców. Jak dziecko zapomni czegoś raz, drugi, trzeci wówczas prędzej zacznie sobie notować, będzie dzwoniło do bardziej ogarniętych kolegów z pytaniem co ma zabrać, albo jeszcze inaczej rozwiąże swój problem (sama pamiętam na to kilka sposobów: sprint do domu podczas przerwy obiadowej po zapominany zeszyt; pożyczenie książki od koleżanki z równoległej klasy mającej dany przedmiot z tym samym nauczycielem na innej godzinie lekcyjnej; plus przez cała podstawówkę miałam kolegę, który co wieczór przychodził do mnie zapytać co mieliśmy zadane na następny dzień ). Grunt, żeby dziecko nauczyło się samodzielnie troszczyć o swoje sprawy, wychodzić obronna ręką z podbramkowych sytuacji oraz umiało przyznać, że po prostu czegoś nie dopilnowało, toż to nie katastrofa.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
U mnie w każdym sklepie internetowym. nikt z góry nie zakłada, że ktoś jest złodziejem i nie zapłaci. nikomu też nie przychodzi do głowy by nazywać kogoś złodziejem bez dowodów.
Przypomniałaś mi korzystanie z usług krawieckich w wersji niemieckiej. Zaniosłam kilka nowych zasłon oraz firanek do skrócenia. Dostałam do wypełnienia druk, zaznaczyłam jaka długość których, podałam swój numer telefonu, żeby mogli przysłać sms gdy będą do odbioru. Moje pierwsze zdziwienie - pan pracujący w tym punkcie zgarnął przyniesione przeze mnie rzeczy oraz wypełniony druczek i nie dał mi żadnego potwierdzenia, nic. Po tygodniu odbierałam wszystko, chciałam zapłacić, ale nie mogłam ponieważ numer konta, na który mam wpłacić pieniądze przesyłają do klientów listownie wyznaczając dwutygodniowy termin na uregulowane rachunku. Także ja najpierw musiałam zaufać im zostawiając nowe zasłony i firanki, a później oni mi, że zapłacę na czas za usługę.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:29   #1031
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Generalnie sprawdzanie plecaków, pilnowanie odrobienia zadań domowych kojarzy mi się z nadopiekuńczością rodziców. Jak dziecko zapomni czegoś raz, drugi, trzeci wówczas prędzej zacznie sobie notować, będzie dzwoniło do bardziej ogarniętych kolegów z pytaniem co ma zabrać, albo jeszcze inaczej rozwiąże swój problem (sama pamiętam na to kilka sposobów: sprint do domu podczas przerwy obiadowej po zapominany zeszyt; pożyczenie książki od koleżanki z równoległej klasy mającej dany przedmiot z tym samym nauczycielem na innej godzinie lekcyjnej; plus przez cała podstawówkę miałam kolegę, który co wieczór przychodził do mnie zapytać co mieliśmy zadane na następny dzień ). Grunt, żeby dziecko nauczyło się samodzielnie troszczyć o swoje sprawy, wychodzić obronna ręką z podbramkowych sytuacji oraz umiało przyznać, że po prostu czegoś nie dopilnowało, toż to nie katastrofa.
Na bank tak będzie jak mówisz. Jakby to tak działało, to byłabym najszczęśliwszą mamą na świecie.
Ja tez pamietam,że tak robiłam (oprócz dzwonienia, bo telefonu nie miałam). I czytałam w wieku 4 lat. I jezdem mistrzem ortografii. A moje moje dziecko mówi- "jestem najgorszym uczniem w klasie".
Co zrobisz? Nie kumasz "nie kumania".
"Pani"Ciebie ocenia, nie dziecko. Naprawdę różnie bywa. Ja na przykład czuję, że problem jest.
A co mam zrobić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-05, 16:29   #1032
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
No właśnie i to jest trudna i głupia sytuacja.Rodzic chce nauczyć, a nauczyciel może pomyśleć, że rodzic zaniedbuje dziecko
To nie można nauczycielowi na takiej pogadance wyjaśnić swojej strategii wychowawczej?

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:45   #1033
Bananalama
jestę wieszczę

Drogie panie, ja nikogo nie nazywam złodziejem. Po prostu jestem zdania, że nie wygląda to elegancko i kulturalnie i tego nie robię. Podobnie jak nie robię innych rzeczy, które nie mieszczą się w moim pojęciu kultury. Uważam, że zachowanie człowieka jest jego etykietką, a ja robię to, co uznaję za słuszne i nikomu nie suszę głowy, żeby się do mojego pojęcia kultury dostosowywał . No chyba, że chodzi o upomnienie jakiegoś kolesia, żeby łaskawie ściszył muzykę w autobusie, albo okrzyczeniu jakichś wyrostków, żeby nie tłukły dzieciaków przed szkołą.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:50   #1034
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Na bank tak będzie jak mówisz. Jakby to tak działało, to byłabym najszczęśliwszą mamą na świecie.
Ja tez pamietam,że tak robiłam (oprócz dzwonienia, bo telefonu nie miałam). I czytałam w wieku 4 lat. I jezdem mistrzem ortografii. A moje moje dziecko mówi- "jestem najgorszym uczniem w klasie".
Co zrobisz? Nie kumasz "nie kumania".
"Pani"Ciebie ocenia, nie dziecko. Naprawdę różnie bywa. Ja na przykład czuję, że problem jest.
A co mam zrobić?
Czym innym jest nie rozumienie tematów przerabianych na lekcjach i pomoc dziecku w nauce to co napisałam nie tyczyło się twojej sytuacji.

Pakowanie i sprawdzanie uskuteczniają przecież często rodzice, których dzieci nie mają problemów albo inaczej wielką tragedią rodzinną staje się 4 w dzienniczku.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 16:51   #1035
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
To nie można nauczycielowi na takiej pogadance wyjaśnić swojej strategii wychowawczej?
Teoretycznie mozna.
Nie każdy jest jednak oratorem pierwszej wody, a nauczycielka ocenia po pozorach.
Wszystko można. Jak sie wszystko potrafi
Stary 2013-11-05, 16:53   #1036
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Teoretycznie mozna.
Nie każdy jest jednak oratorem pierwszej wody, a nauczycielka ocenia po pozorach.
Wszystko można. Jak sie wszystko potrafi
Bo właśnie odniosłam wrażenie, że niektóre mamy się nie odezwą bo przecież z góry wiadomo, że nauczycielka nie zrozumie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 17:01   #1037
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Czym innym jest nie rozumienie tematów przerabianych na lekcjach i pomoc dziecku w nauce to co napisałam nie tyczyło się twojej sytuacji.

Pakowanie i sprawdzanie uskuteczniają przecież często rodzice, których dzieci nie mają problemów albo inaczej wielką tragedią rodzinną staje się 4 w dzienniczku.
Nie potraktowałam tego personalnie, spoko
Tu sie cięzko dyskutuje, bo albo jedna albo druga strona wyciąga ciężką artylerię, żeby pogrążyć drugą stronę. I ni uja tego nie czaję.
A to nigdy nie ma jednej słusznej opcji przecież. Jak piszę o tym , że mam dziecko niemotę to nie znaczy ani , że go nie kocham/lubię, ani nie znaczy że siebie usprawiedliwiam. A wychowawczynie mają po
x dzieciaków, nic dziwnego, że lecą schematem.

Edytowane przez CATUS
Czas edycji: 2013-11-05 o 17:14
Stary 2013-11-05, 17:13   #1038
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ale ta Pani nauczycielka może Cie np. zapodać do sądu rodzinnego, że dziecko nie dojada. Ze kanapki nie ma, że zeszytu od angielskiego od tygodnia nie nosi.
Pani tez przez pryzmat Ciebie ocenia dziecko. Dziecko nie ma kanapki-mama ma dziecko w d...gdzieś.
Wytłumacz statystycznej nauczycielce, że nie ma racji Zwłaszcza jak ona na Ciebie patrzy jak na matkę co dziecku żałuje/nie ma drugiego śniadania.

Zanim takie coś trafi do sądu to długa droga.
Gdyby było naprawdę tak jak piszesz to połowa rodziców dzieci z mojej klasy miałby odebrane prawa rodzicielskie, bo nie sprawdzali, czy dzieci mają odrobione zadania domowe.

Cytat:
i tak nie lubię tego wątku, bo się żrą "mamuśki" z "niemamuśkami", a ja swojej niszy nie umiem znaleźć-POMIĘDZY
Że tak powiem - ostatnie strony to było żarcie się mamusiek z mamuśkami.

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Drogie panie, ja nikogo nie nazywam złodziejem. Po prostu jestem zdania, że nie wygląda to elegancko i kulturalnie i tego nie robię. Podobnie jak nie robię innych rzeczy, które nie mieszczą się w moim pojęciu kultury. Uważam, że zachowanie człowieka jest jego etykietką, a ja robię to, co uznaję za słuszne i nikomu nie suszę głowy, żeby się do mojego pojęcia kultury dostosowywał . No chyba, że chodzi o upomnienie jakiegoś kolesia, żeby łaskawie ściszył muzykę w autobusie, albo okrzyczeniu jakichś wyrostków, żeby nie tłukły dzieciaków przed szkołą.
Jak dla mnie spoko. To nie Ty nazywałaś "złodziejem", ale jedna wizażanka to zrobiła.
Jednemu niekulturalne wydaje się jedzenie nie zakupionych jeszcze rzeczy w sklepie, drugiemu jedzenie kanapek na uczelni.

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:

Stary 2013-11-05, 18:21   #1039
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
vixen ma dużo racji. to zazwyczaj działa.
tyle, że jak dziecko po prostu przywyknie do etykietki "najgorszy uczeń" to już dupa.
nie działa,
mam syna w 5 klasie i wiem, że nie działa

we wrześniu wykorzystał wszystkie nieprzygotowania na semestr,
dostał lufę i zbierał na następną
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 18:27   #1040
Klementyna12
Zadomowienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43580139]nie działa,
mam syna w 5 klasie i wiem, że nie działa

we wrześniu wykorzystał wszystkie nieprzygotowania na semestr,
dostał lufę i zbierał na następną[/QUOTE]

Mam to samo z córą w 5 klasie ...
Klementyna12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 18:30   #1041
WhiteCherry
Zakorzenienie

to chyba indywidualny charakter danego dziecka a nie kwestia wychowania.
ja z bratem byłam wychowywana w ten sam sposób, a mój brat był właśnie osobą, którą trzeba przypilnować, inaczej z nauką się nie ogarnie. Ja z kolei zawsze wszystko robiłam sama, od podstawówki do ukończenia studiów :P rodzice w podstawówce nie sprawdzali mi zeszytów, odrobionych zadań, plecaka (czy wszystko spakowane) itp.
Stary 2013-11-05, 18:36   #1042
karolca
Zakorzenienie

Właśnie, jedynki na jednego zadziałają, na drugiego nie.
Mam siostrzeńca w pierwszej klasie. Nie zawsze zdąży zapisać co jest zadane. Był problem, bo przez jeden miesiąc zebrał kilka "jedynek". Siostra uważała, że to nie jej sprawa tylko jego, może po kilku takich ocenach nauczy się, że trzeba być bardziej uważnym. W domu tematu nie poruszała, bo to nie problem.
W końcu poprosiła wychowawcę, aby sprawdził, czy młody zaznaczył wszystkie zadania. I skończyły się nieprzygotowania.
Jest w pierwszej klasie, więc potrzebny jest nadzór nad odrobieniem lekcji, pomoc w tym, czego nie rozumie lub nie potrafi (ale pomoc a nie wyręczenie), sprawdzić, czy ma wszsytko do szkoły (niekoniecznie aby o tym wiedział). Wszystko w granicach rozsądku bo o ile siedmiolatek dopiero uczy się nowego porządku i dyscypliny, o tyle uczeń kończący podstawówkę czy gimnazjalista nie powinien miec z tym problemu.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 18:41   #1043
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
to chyba indywidualny charakter danego dziecka a nie kwestia wychowania.
ja z bratem byłam wychowywana w ten sam sposób, a mój brat był właśnie osobą, którą trzeba przypilnować, inaczej z nauką się nie ogarnie. Ja z kolei zawsze wszystko robiłam sama, od podstawówki do ukończenia studiów :P rodzice w podstawówce nie sprawdzali mi zeszytów, odrobionych zadań, plecaka (czy wszystko spakowane) itp.
No właśnie ja takim dzieckiem byłam-nawet jak miałam sklerozę, to czaiłam konsekwencje- pała była moja , a nie rodziców.
A mi się trafiło dziecko w pyteczkę ogólnie-ale niemotowate z deka.

Wychowaniem na bank można sporo zmienić, ale nie wszystko -i nie wszystko jest super mega łatwe, że działają super sprawdzone uniwersalne zasady. One pewno zwykle działają. Ale nie zawsze. Nie od razu.
Podziwiam 99% osób na tym wątku, że mają określoną wizję wychowania, postępowania z dzieckiem, ogólnie wizję swiata. Ja nie mam.
Stary 2013-11-05, 18:54   #1044
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Wychowaniem na bank można sporo zmienić, ale nie wszystko -i nie wszystko jest super mega łatwe, że działają super sprawdzone uniwersalne zasady. One pewno zwykle działają. Ale nie zawsze. Nie od razu.
Podziwiam 99% osób na tym wątku, że mają określoną wizję wychowania, postępowania z dzieckiem, ogólnie wizję swiata. Ja nie mam.
Można sobie wychowywać, troszczyć się i takie bla bla. Dziecko pójdzie do przedszkola, szkół i czasem się zmienia nie do poznania. Rodzice często nie wiedzą jak naprawdę zachowuje się Ich złote dziecko. Tak naprawdę Rodzice wiedzą tylko to co dziecko chce Im pokazać. Jakby pogrzebać głębiej to czasem cuda wychodzą. A potem słychać: jeju to na pewno nie mój Maciuś zrobił, ja Go przecież znam najlepiej.....no jak się okazuje to nie najlepiej......
Przeważnie Mamy patrzą na małe dziecko myślą: wychowam Go na cudnego chłopca/dziewczynkę, będzie ułożone, miłe, uczynne i zaradne. Często rzeczywistość jest zupełnie inna. I to nie do końca wina tylko rodziców.
Dziecko rodzi się ze swoim charakterem, które można kształtować ale wcześniej czy później pokaże się ten "prawdziwy".
Znam rodzinę gdzie są trzy córki, wszystkie wychowywane w tych samych warunkach. Różnią się tak diametralnie ze nikt by nie pomyślał ze to siostry.

Edytowane przez SzatAnka71
Czas edycji: 2013-11-05 o 18:57
SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 19:12   #1045
Lillkaa
Zadomowienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43577279]następnym razem też nie będzie pamiętać,
przyzwyczai się tylko do dostawania jedynek[/QUOTE]

Bez przesady... Nie róbmy już z tych dzieci takich sierot życiowych. Swój rozum mają, za mnie rodzice myśleć nie musieli. Jak widziałam, że sama jestem sobie winna, to się poprawiałam na następny raz. A co do gapiostwa to zwyczajny wstyd przed rówieśnikami, że się będą śmiać, potrafi zmobilizować do poprawy. A niektórzy się wypowiadają jakby ich dzieci co najmniej myśleć nie potrafiły...

A skoro jesteśmy przy temacie szkolnym. Nie rozumiem robienia dziecku przez rodziców prac plastycznych/ technicznych.
Koleżanka z pracy 15-letniemu "staremu koniowi" wymyśla i rysuje plakaty na przedsiębiorczość, rysuje prace plastyczne itp... Litości.

Lillkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 19:20   #1046
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lillkaa Pokaż wiadomość
Bez przesady... Nie róbmy już z tych dzieci takich sierot życiowych. Swój rozum mają, za mnie rodzice myśleć nie musieli. Jak widziałam, że sama jestem sobie winna, to się poprawiałam na następny raz. A co do gapiostwa to zwyczajny wstyd przed rówieśnikami, że się będą śmiać, potrafi zmobilizować do poprawy. A niektórzy się wypowiadają jakby ich dzieci co najmniej myśleć nie potrafiły...

A skoro jesteśmy przy temacie szkolnym. Nie rozumiem robienia dziecku przez rodziców prac plastycznych/ technicznych.
Koleżanka z pracy 15-letniemu "staremu koniowi" wymyśla i rysuje plakaty na przedsiębiorczość, rysuje prace plastyczne itp... Litości.
znałam takich rodziców, którzy swoim dzieciom czytali lektury ew. jakieś rozdziały z podręcznika na głos
Stary 2013-11-05, 19:26   #1047
Klarissa
Zakorzenienie

Ja was nie rozumiem. Wychodzi na to, że każda troska o dziecko jest przejawem OZM. Dziecko to najlepiej urodzić i chyba rzucić do kąta bez żadnej opieki, niech się od urodzenia uczy, że life is brutal
Stary 2013-11-05, 19:45   #1048
Lillkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja was nie rozumiem. Wychodzi na to, że każda troska o dziecko jest przejawem OZM. Dziecko to najlepiej urodzić i chyba rzucić do kąta bez żadnej opieki, niech się od urodzenia uczy, że life is brutal

Zapytać czy na pewno zrobiło ok. Ale troszczyć to nie wyręczać i niańczyć. Zwłaszcza starszego niż 10-latka. Bo czasem mam wrażenie jakby niektórzy rodzice sami nie wierzyli w mądrość i pojętność własnych dzieci.

Lillkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-05, 19:49   #1049
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
pomiędzy ''daj mi spokój dziecko, mam cię gdzieś, radź sobie sam'' a ''synuś (w 5/6 klasie podstawówki), to teraz mamusia przeczyta na głos ten rozdział z książeczki, który masz na jutro - słuchaj uważnie!/ pokaż, co jest zadane, ja synuś zrobię'' jest chyba szereg innych - normalnych zachowań?
Stary 2013-11-05, 19:51   #1050
CATUS
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
pomiędzy ''daj mi spokój dziecko, mam cię gdzieś, radź sobie sam'' a ''synuś (w 5/6 klasie podstawówki), to teraz mamusia przeczyta na głos ten rozdział z książeczki, który masz na jutro - słuchaj uważnie!/ pokaż, co jest zadane, ja synuś zrobię'' jest chyba szereg innych - normalnych zachowań?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości