![]() |
#991 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Cytat:
![]() Dla Ciebie to rozpuszczanie a ja może patrzę na to inaczej, wychowuje według moich zasad? Jeżeli komuś nie pasuje karmienie dziecka w sklepie, to niech tego nie robi, skoro uważa to za rozpuszczanie czy co tam jeszcze. Nie mogę natomiast pojąć, dlaczego to ma komuś robiącemu zakupy w sklepie przeszkadzać że moje dziecko je bułkę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#992 | |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4357337 9]
W erze sliskich kocykow, dzieci chowanych przez 1,5 roku w bagazniku samochodowym, w erze pjanych matek nie widzacych, ze roczne dziecko samo wychodzi z domu, w tej erze ja sie ciesze, ze sa matki,ktore zwracaja uwage na swoje dzieci. Co z tego, ze ktos zje bulke w supermarkecie? Mnie to ani ziebi ani grzeje, wole sto zjedzonych bulek niz strzal w twarz za to, ze dziecko smialo poprosic.[/QUOTE] Patologia istnieje od zawsze. Tylko teraz są media które o tym mówią. ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4357342 5]Wiekszej bzdury dawno nie czytalam. I kto ma OZM, o jakiej dzidzi piszesz? Masz na mysli dziecko, tak? dzidzia ![]() Dzidzia to ironia. Przepraszam że tego nie napisałam, następnym razem napiszę żebyś zrozumiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a co sądzicie o tych co kupują telewizor na raty ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#994 |
Zakorzenienie
|
Co wy takie zaraz agresywne jesteście, bo ktoś skrytykował pozwalanie dzieciom na jedzenie w sklepie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje
![]() |
![]() |
#996 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja uważam inaczej - jeżeli nie widzę konkretnego powodu, argumentu dlaczego miałoby nie zjeść, napić się w sklepie to mu pozwalam. A jeżeli np. jedziemy po obiedzie - obiad młodemu słabo wszedł, nie chciał, mało zjadł - a w sklepie domaga się batona - to jest to dla mnie oczywiste, że mu go nie kupię. Jest zasada - najpierw obiad - później ewentualny baton. Jeśli chodzi o picie to wiadomo ta zasada tego nie dotyczy ![]() I mało mnie wtedy obchodzi czy on płacze czy nie - zakupy robię dalej. Także ja swojemu dziecku nie mówię słowa "nie" tylko po to, żeby się nauczyło, tylko robię to wtedy gdy łamie nasze zasady.
![]() |
![]() |
#997 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Ja generalnie jestem przeciwniczką uczenia dzieci ciągłego przeżuwania, nie dziwi mnie, że coraz więcej grubych dzieci, skoro uczy je się ciągłego jedzenia: nierzadko i na placu zabaw (dziecko się bawi, a w tym samym czasie babcia popycha w nie banana, częsty widok), w sklepie też zapychacz musi być, a i jeszcze na spacerze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#998 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie Vixen rozumiem o czym piszesz i fakt, może drażnic, że dzieci mają ciągle coś w buzi albo w ręce coś nadgryzionego, ale są sytuacje, że to dziecko jest naprawdę głodne a przecież jak jesteśmy w sklepie i widzimy dziecko wcinające zwykłą bułę to nie wiemy czy je bo jest głodne, czy je bo sobie wzięło i ugryzło zanim rodzic zdążył zareagowac czy po prostu ta matka wcisnęła tego batona żeby jej dziecko na chwilę przestało płakac że mu nudno - w każdym razie ja tego nie wiem jako osoba postronna i dlatego w sumie mam w nosie czy tą bułkę tego batona je czy ogląda - mi tym żadnej krzywdy nie wyrządza, sobie w zasadzie też nie więc nie widzę problemu
![]() |
#1000 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kolejny wątek wizażowy, który delikatnie zboczył z tematu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1001 |
Zakorzenienie
|
Dodam jeszcze ,że mogę odmówić dziecku, kedy się domaga, drogiej zabawki,batona, ale nie widze powodu by odmówić mu podania bułki, albo picia, kiedy jest głodne:/
Są potrzeby i POTRZEBY-no ludzie... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1002 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ze dziecko zje cos w sklepie nie znaczy ze ciagel cos zuje. Zreszta epidemia otylosci nie jest z powodu bulek czy babci ktore ciagle pchaja cos w dziecko...... ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 |
Konto usunięte
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4357397 8]Moje pytanie bylo retoryczne. Przepraszam, ze nie napisalam, nastepnym razem napisze, zebys zrozumiala.[/QUOTE]
Super. To przynajmniej w jednej sprawie się dogadałyśmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Przypominam - to jest wątek o mamusiach z ozm i o przejawach ozm. Założony przez bezdzietną! Zresztą o argumencie mam przytoczonym wyżej pisałam już we wcześniejszych postach. "Kocham" to po prostu. ![]() Właśnie...
Na zaufanie się pracuje - na jego brak też. Edytowane przez Lillkaa Czas edycji: 2013-11-05 o 13:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
zawsze mam racje
|
Niekoniecznie, bo w sklepach często wiszą kartki z zakazem spożywania produktów niezapłaconych, więc nie jest to kwestia czy według kogoś można czy nie można.
---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43573600]bo nie zapłaciłaś przecież a co sądzicie o tych co kupują telewizor na raty ?[/QUOTE] argument miesiąca ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1006 |
Zakorzenienie
|
ollencja często nadaje na innych falach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1008 |
Zakorzeniona
|
Co do jedzenia w sklepach i tekstach, że to legalne i można - w wielu sklepach wisi zakaz spożywania produktów na terenie sklepu przed zapłaceniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jeszcze w takim sklepie nie byłam.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1010 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
Przypomniał mi się przykład OZM, dość zaawansowana choroba.
Jest rodzina 2+1. Dzieciak zdolny choć trochę leniwy i "tępy". Matka (z którą miałam przyjemnośc pracować), co 5 minut telefon do dziecka. - Wstałeś? - Ubierz się. - Ubrałeś się? - Zjedz śniadanie, masz tam i tam - Zjadłeś? Umyj zęby. - Jak to nie umyłeś?! W tej chwili masz to zrobić. - Umyłeś? Dobrze, możesz właczyć komputer... ale chwila! Kto pozwolił ci włączyć wcześniej?! - Ubieraj się do szkoły (podstawówka i gimnazjum, dzień w dzień to samo). - Nie zapomnij zakluczyć drzwi. Pamiętaj, że trzeba wyjąć klucze z zamka. Nie zapomnij plecaka i stroju na wf. - zakluczyłeś drzwi? masz plecak? strój? Jak to zapomniałeś stroju?! Masz jeszcze kilka minut to w tej chwili wracaj!!! I tak od 7 do 15. Wydzwaniała na przerwach zapytać czy był pytany, czy sprawdzian oddany, co było na lekcji, jaką dostał ocenę... Jak poszedł do liceum, gdzie jest elektroniczny dziennik, logowała się na stronie co 10 minut i sprawdzała czy ma obecność na danej lekcji, jaką ocenę za zadanie domowe dostał. Często było tak, że razem z ojcem dziecka odrabiali jakieś dodatkowe lekcje, po nocach szukali gdzie można dostać brystol lub inne "braki" na dzień następny. Dzień w dzień te same opowieści, że znou musiała pilnować czy ma książki do szkoły spakowane, czy lekcje odrobione. Jak dostał 4 to awantura, że tak słabo, bo tam 5 lub 6 powinno być. Nie wiem czy to niespełnione ambicje, kontrola rodzicielska. W każdym razie wychowali dziecko, które nie ma poczucia obowiązku, wygląda jakby żył w innym świecie. Idzie do sklepu obok bloku i po chwili zapomina po co. Chory raczej nie jest, znam go od urodzenia i dopóki nie poszedł do szkoły był całkiem normalny. Dopiero gdy rodzice zaczęli myśleć za niego zrobił się jak maszyna "nauczyć się i zaliczyć". Owszem, potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę, więc logiczne myślenie jest.
![]() |
#1012 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ja nie mam (chyba )OZM, tylko moje inteligentne dziecko zapomina wszędzie i wszystkiego. Albo np. w trakcie jedzenia się wkręca w zabawę i zapomina o talerzu. Albo jak powiem umyj uszy i nogi - to już buzi nie umyje, bo nie mówiłam. Przeraziłaś mnie, że to może do liceum potrwać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1014 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1015 |
Zakorzenienie
|
Nigdy nie wyglądał na zestresowanego. Bardziej na takiego, co ma olewkę na wszystko.
![]() |
#1016 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się łudziłam, że on z tego wyrośnie(i to już niedługo-bo to upierdliwe musieć wszystko kontrolować za kogoś). Choć w sumie i tak se nie wyobrażam gimnazjaliście plecaka sprawdzać - po prostu będzie trzeba radykalniej egzekwować jego "ogarniętość". To nie musi być stres, Ciri - to taka fajtłapowatość, zamotanie, myślenie o niebieskich migdałach itd. U nas to tak wygląda przynajmniej. Edytowane przez CATUS Czas edycji: 2013-11-05 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co pamiętam, jak zaczynałam przygodę ze szkołą, to rodzice też sprawdzali czy mam wszystko do szkoły, sprawdzali zeszyty czy coś jest zadane, czy lekcje odrobione. Ale to przez 2-3 klasy nauczania początkowego, później raz na jakiś czas pytali, dla zasady.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja mam w rodzinie osobę, u której to była najpierw fajtłapowatość, brak myślenia, rodzice jej przypominali, oczywiście po jakimś czasie denerwując się na to, widać było, ze to ją stresuje, a teraz jako dorosła osoba wszystko uzasadnia swoją fajtłapowatością, tym, że taka po prostu jest, została przyzwyczajona do takiego myślenia o sobie. To bardzo irytujące.
![]() |
#1020 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja w ogóle myślę, że matki dość często zapominają, że dziecko dorasta, a one je traktują jak maluszki. I to jest OZM dla mnie. Tak jak z tym żarciem w sklepie. My nie jemy w markecie przed zapłaceniem, ale w sumie ani mnie ziębi ani grzeje, jak matka da dziecku MAŁEMU picie-o ile potem za nie zapłaci. Ale wczesniej w tym wątku pisałam o matce jakiegoś 8-10 letniego chłopaka, co zablokowała kolejkę w dziale mięsnym, bo młody umierał z głodu, ale 5 minut wybierał, jaką parówkę mu pani ekspedientka ma dac do rąsi, by mógł natychmiast sie pożywić. W dodatku pani ekspedientka musiała mu tę parówkę z osłonki obrać, poszukać papierka, żeby higienicznie mógł ją spożyć...I to był zwykły osiedlowy market, a nie jakiś Auchan w okresie przedświątecznych kolejek, gdzie do kasy czasem sie stoi godzinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.