![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem niech dziecko z zapominalstwa nie weźmie czegoś tam, sklei kilka jedynek czy co tam teraz mają, może następnym razem będzie pamiętać. Dziwi mnie, że nauczyciele ścigają rodzica.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolejny raz wychodzi, że ludziom nie dogodzi - jak rodzic w sklepie coś nie da (już było w tym wątku) i dziecko rozpoczyna strajk z tej okazji to źle, i jak temu rodzicowi nie wstyd, a jak da... to źle i jak temu rodzicowi nie wstyd. Z której strony nie spojrzysz, tam dupa, po raz kolejny. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Jak pokazuje ten wątek są ludzie, których będzie denerwować to nawet, że w ogóle masz to dziecko.
![]() |
![]() |
#1024 |
Ekspert od Dupy Strony
|
No moim zdaniem też.
![]() |
#1025 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale było mi głupio jak ta lala, jak Pani Nauczycielka mnie wzięła na rozmowę i dawała dobre rady, że powinnam codziennie wszystko sprawdzać. Ale lekcje to pikuś, Młody potrafi nie wziąć np. zrobionej przeze mnie kanapki -spakowanej itd. No i luz-teoretycznie : się nauczy, że jak nie będzie o niej pamiętał, to będzie głodny w szkole chodził. Ale wtedy : tadammm: pani mu zupę za darmo ze stołówki funduje, bo dziecko kanapki nawet nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ale dlaczego to, co sądzi nauczyciel ma być ważniejsze od nauczenia dziecka robienia samodzielnie tego, co potrzeba? Sprawdzanie lekcji rozumiem do pewnego wieku, przypominania o kanapce nie. Nie zakładajmy, że nauczyciel ma zawsze rację, jak pani nauczycielka ma pretensje to wytłumaczyć jej, że w ten sposób próbujemy wychować dziecko, nauczyć dbania o swoje interesy.
![]() |
#1028 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
przyzwyczai się tylko do dostawania jedynek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Pani tez przez pryzmat Ciebie ocenia dziecko. Dziecko nie ma kanapki-mama ma dziecko w d...gdzieś. Wytłumacz statystycznej nauczycielce, że nie ma racji ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
tyle, że jak dziecko po prostu przywyknie do etykietki "najgorszy uczeń" to już dupa. golgie - właśnie o tym mówię. czasem sie NIE DA. i tak nie lubię tego wątku, bo się żrą "mamuśki" z "niemamuśkami", a ja swojej niszy nie umiem znaleźć-POMIĘDZY Edytowane przez CATUS Czas edycji: 2013-11-05 o 16:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 |
Zakorzenienie
|
Generalnie sprawdzanie plecaków, pilnowanie odrobienia zadań domowych kojarzy mi się z nadopiekuńczością rodziców. Jak dziecko zapomni czegoś raz, drugi, trzeci wówczas prędzej zacznie sobie notować, będzie dzwoniło do bardziej ogarniętych kolegów z pytaniem co ma zabrać, albo jeszcze inaczej rozwiąże swój problem (sama pamiętam na to kilka sposobów: sprint do domu podczas przerwy obiadowej po zapominany zeszyt; pożyczenie książki od koleżanki z równoległej klasy mającej dany przedmiot z tym samym nauczycielem na innej godzinie lekcyjnej; plus przez cała podstawówkę miałam kolegę, który co wieczór przychodził do mnie zapytać co mieliśmy zadane na następny dzień
![]() Przypomniałaś mi korzystanie z usług krawieckich w wersji niemieckiej. Zaniosłam kilka nowych zasłon oraz firanek do skrócenia. Dostałam do wypełnienia druk, zaznaczyłam jaka długość których, podałam swój numer telefonu, żeby mogli przysłać sms gdy będą do odbioru. Moje pierwsze zdziwienie - pan pracujący w tym punkcie zgarnął przyniesione przeze mnie rzeczy oraz wypełniony druczek i nie dał mi żadnego potwierdzenia, nic. Po tygodniu odbierałam wszystko, chciałam zapłacić, ale nie mogłam ponieważ numer konta, na który mam wpłacić pieniądze przesyłają do klientów listownie wyznaczając dwutygodniowy termin na uregulowane rachunku. Także ja najpierw musiałam zaufać im zostawiając nowe zasłony i firanki, a później oni mi, że zapłacę na czas za usługę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez pamietam,że tak robiłam (oprócz dzwonienia, bo telefonu nie miałam). I czytałam w wieku 4 lat. I jezdem mistrzem ortografii. A moje moje dziecko mówi- "jestem najgorszym uczniem w klasie". Co zrobisz? Nie kumasz "nie kumania". "Pani"Ciebie ocenia, nie dziecko. Naprawdę różnie bywa. Ja na przykład czuję, że problem jest. A co mam zrobić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 |
jestę wieszczę
|
Drogie panie, ja nikogo nie nazywam złodziejem. Po prostu jestem zdania, że nie wygląda to elegancko i kulturalnie i tego nie robię. Podobnie jak nie robię innych rzeczy, które nie mieszczą się w moim pojęciu kultury. Uważam, że zachowanie człowieka jest jego etykietką, a ja robię to, co uznaję za słuszne i nikomu nie suszę głowy, żeby się do mojego pojęcia kultury dostosowywał
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pakowanie i sprawdzanie uskuteczniają przecież często rodzice, których dzieci nie mają problemów albo inaczej wielką tragedią rodzinną staje się 4 w dzienniczku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tu sie cięzko dyskutuje, bo albo jedna albo druga strona wyciąga ciężką artylerię, żeby pogrążyć drugą stronę. I ni uja tego nie czaję. A to nigdy nie ma jednej słusznej opcji przecież. Jak piszę o tym , że mam dziecko niemotę to nie znaczy ani , że go nie kocham/lubię, ani nie znaczy że siebie usprawiedliwiam. A wychowawczynie mają po x dzieciaków, nic dziwnego, że lecą schematem. Edytowane przez CATUS Czas edycji: 2013-11-05 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 | ||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Zanim takie coś trafi do sądu to długa droga. Gdyby było naprawdę tak jak piszesz to połowa rodziców dzieci z mojej klasy miałby odebrane prawa rodzicielskie, bo nie sprawdzali, czy dzieci mają odrobione zadania domowe. Cytat:
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
Jednemu niekulturalne wydaje się jedzenie nie zakupionych jeszcze rzeczy w sklepie, drugiemu jedzenie kanapek na uczelni ![]() ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1039 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
mam syna w 5 klasie i wiem, że nie działa we wrześniu wykorzystał wszystkie nieprzygotowania na semestr, dostał lufę i zbierał na następną |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 |
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43580139]nie działa,
mam syna w 5 klasie i wiem, że nie działa we wrześniu wykorzystał wszystkie nieprzygotowania na semestr, dostał lufę i zbierał na następną[/QUOTE] Mam to samo z córą w 5 klasie ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1041 |
Zakorzenienie
|
to chyba indywidualny charakter danego dziecka a nie kwestia wychowania.
ja z bratem byłam wychowywana w ten sam sposób, a mój brat był właśnie osobą, którą trzeba przypilnować, inaczej z nauką się nie ogarnie. Ja z kolei zawsze wszystko robiłam sama, od podstawówki do ukończenia studiów :P rodzice w podstawówce nie sprawdzali mi zeszytów, odrobionych zadań, plecaka (czy wszystko spakowane) itp.
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, jedynki na jednego zadziałają, na drugiego nie.
Mam siostrzeńca w pierwszej klasie. Nie zawsze zdąży zapisać co jest zadane. Był problem, bo przez jeden miesiąc zebrał kilka "jedynek". Siostra uważała, że to nie jej sprawa tylko jego, może po kilku takich ocenach nauczy się, że trzeba być bardziej uważnym. W domu tematu nie poruszała, bo to nie problem. W końcu poprosiła wychowawcę, aby sprawdził, czy młody zaznaczył wszystkie zadania. I skończyły się nieprzygotowania. Jest w pierwszej klasie, więc potrzebny jest nadzór nad odrobieniem lekcji, pomoc w tym, czego nie rozumie lub nie potrafi (ale pomoc a nie wyręczenie), sprawdzić, czy ma wszsytko do szkoły (niekoniecznie aby o tym wiedział). Wszystko w granicach rozsądku bo o ile siedmiolatek dopiero uczy się nowego porządku i dyscypliny, o tyle uczeń kończący podstawówkę czy gimnazjalista nie powinien miec z tym problemu.
![]() |
#1043 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A mi się trafiło dziecko w pyteczkę ogólnie-ale niemotowate z deka. Wychowaniem na bank można sporo zmienić, ale nie wszystko -i nie wszystko jest super mega łatwe, że działają super sprawdzone uniwersalne zasady. One pewno zwykle działają. Ale nie zawsze. Nie od razu. Podziwiam 99% osób na tym wątku, że mają określoną wizję wychowania, postępowania z dzieckiem, ogólnie wizję swiata. Ja nie mam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeważnie Mamy patrzą na małe dziecko myślą: wychowam Go na cudnego chłopca/dziewczynkę, będzie ułożone, miłe, uczynne i zaradne. Często rzeczywistość jest zupełnie inna. I to nie do końca wina tylko rodziców. Dziecko rodzi się ze swoim charakterem, które można kształtować ale wcześniej czy później pokaże się ten "prawdziwy". Znam rodzinę gdzie są trzy córki, wszystkie wychowywane w tych samych warunkach. Różnią się tak diametralnie ze nikt by nie pomyślał ze to siostry.
Edytowane przez SzatAnka71 Czas edycji: 2013-11-05 o 18:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;43577279]następnym razem też nie będzie pamiętać,
przyzwyczai się tylko do dostawania jedynek[/QUOTE] Bez przesady... Nie róbmy już z tych dzieci takich sierot życiowych. Swój rozum mają, za mnie rodzice myśleć nie musieli. Jak widziałam, że sama jestem sobie winna, to się poprawiałam na następny raz. A co do gapiostwa to zwyczajny wstyd przed rówieśnikami, że się będą śmiać, potrafi zmobilizować do poprawy. A niektórzy się wypowiadają jakby ich dzieci co najmniej myśleć nie potrafiły... A skoro jesteśmy przy temacie szkolnym. Nie rozumiem robienia dziecku przez rodziców prac plastycznych/ technicznych. Koleżanka z pracy 15-letniemu "staremu koniowi" wymyśla i rysuje plakaty na przedsiębiorczość, rysuje prace plastyczne itp... Litości.
![]() |
#1046 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
Ja was nie rozumiem. Wychodzi na to, że każda troska o dziecko jest przejawem OZM. Dziecko to najlepiej urodzić i chyba rzucić do kąta bez żadnej opieki, niech się od urodzenia uczy, że life is brutal
![]()
![]() |
#1048 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zapytać czy na pewno zrobiło ok. Ale troszczyć to nie wyręczać i niańczyć. Zwłaszcza starszego niż 10-latka. Bo czasem mam wrażenie jakby niektórzy rodzice sami nie wierzyli w mądrość i pojętność własnych dzieci.
![]() |
![]() |
#1049 |
Zakorzenienie
|
pomiędzy ''daj mi spokój dziecko, mam cię gdzieś, radź sobie sam'' a ''synuś (w 5/6 klasie podstawówki), to teraz mamusia przeczyta na głos ten rozdział z książeczki, który masz na jutro - słuchaj uważnie!/ pokaż, co jest zadane, ja synuś zrobię'' jest chyba szereg innych - normalnych zachowań?
![]() |
#1050 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.