![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna
No widzisz właśnie tu jest problem, Ty tak myślisz, ja tak myślę, ale inni tak nie myślą - pomijając to czy w ogóle myślą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do samego nastolatka to IMHO zabił. Prowadził po pijaku i zabił. Kierowca to ten co odpowiada za pasażerów, zarówno przez to jak prowadzi jak i za ich zapinanie pasów!! oraz ilość pasażerów. Co oczywiście nie zmienia faktu że każdy w tym aucie to idiota. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mimo to czas jakoś potrafiliśmy spożytkować, mimo że w szkole było boisko do kosza, do nogi to my zrobiliśmy u jednego z chłopaków boisko na łące. ba nawet mieliśmy tor do speedrowera także na łące, a wszystko to mieliśmy mając po mniej niż 15 lat więc jak ktoś chce się zająć czymś to i na wsi ma do tego możliwości, ale trzeba chcieć a często małolatom po prostu się nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie uważam, że powinien być sądzony jak dorosły - aż samą mnie to dziwi, ale kurcze, wydaje mi się, że największą nauczkę z tej tragedii wyniesie jeśli będzie w środku tych zdarzeń, a nie w więzieniu, gdzie jak wyjdzie po x latach to już właściwie zapomni co się stało, bo w około się wszystko mniej więcej ułoży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Podobno wszyscy srogo popili a kierowce wybrali bo jedyny stal na nogach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Nawet gdyby jechał sam to i tak stanowił realne zagrożenie dla zdrowia i życia innych kierowców. Poza tym 16-latek już chyba wie co jest złe, a co dobre, tym bardziej wie, że w tym wieku nie powinien prowadzić samochodu.
Ja uważam, że powinien iść do poprawczaka, a po skończeniu 18 lat powinien iść do więzienia. Jeżeli on już w wieku 16 lat takie cyrki wyprawia to nie sądzę, żeby aż tak zmądrzał.
![]() |
#129 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla mnie to jest demoralizacja.. muszę się zgodzić, bo sama ze wsi pochodzę i wiem, jak to wygląda, niestety
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to nie był jednorazowy wyskok żeby tłumaczyć że on nie chciał, że może żałuje itd co do kolegi który w mediach się wypowiada, to szkoda że nie zadzwonił na policję z informacją że jakiś pijany kierowca jedzie ulicą. może uratowałby tych ludzi. chociaż może się bał, że jak zadzwoni to oni się domyślą że ich wsypał i później nie dadzą mu żyć bo przecież HWDP i je..ć konfidentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też jestem zdania, że powinien być osądzony. Co to za różnica czy ktoś zabił więcej osób, czy mniej, ten który zabił mniej też (zazwyczaj) ma traumę i już do końca życia nosi to na sumieniu a jednak jest sądzony. I nikt mi nie wmówi że jak ma 16 lat to nie widział co robi, bez przesady ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
karę to by poniósł jakby policję zawiadomił - rówieśnicy nie daliby mu żyć. i tak, jasne, policja by go chroniła może wtedy...? to nie jest kwestia, że ludzie takich spraw nie zgłaszają, tylko na wsiach to jest normalka, jeździć po pijaku. zwłaszcza, że druga dziewczyna, która przeżyła była kompletnie trzeźwa, nic nie piła, a mimo to widocznie nie miała oporów, żeby wsiąść do samochodu z pijanym kierowcą. poza tym wszyscy zgodnie, przynajmniej w mediach, sądzą, że to były dobre dzieciaki, żadnych problemów w szkole czy z prawem.
![]() |
![]() |
#134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Moim zdaniem wszyscy są winni tragedii. Wsiadasz do samochodu z nietrzeźwym kierowcą to musisz się liczyć z tym że następny samochód do którego wsiądziesz będzie karawanem. Gdyby wszyscy solidarnie powiedzieli by "nie jedziemy" to też tej tragedii by nie było. Kierowca nie zabił ich, oni sami sie zabili. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zabił znajomych i niespecjalnie wierzę że nagle go to otrzeźwi i już nigdy nie wsiądzie po pijaku do auta, czy że będzie walczył z pijanymi kierowcami, on bardziej się pewnie dzisiaj obawia kary i tego jak zareagują znajomi niż jest załamany z powodu tylu ofiar. chciałbym się mylić, że on nagle przestałby zupełnie pić, interweniowałby zawsze gdy widziałby że znajomy po kielichu chce usiąść za kierownicą, że zmieniłby się. ale mam obawy że on jako jedynak który zdaniem świadków był rozpieszczany przez rodziców, miał wszystko to teraz dalej będzie jeszcze mocniej rozpieszczany bo przecież on taki biedny, a to zamiast pomóc tylko pogorszy sprawę i zamiast się zmienić, on dalej będzie robił co chciał bo ciche przyzwolenie pozostanie, bo przecież to nie jego wina, tylko wina drzewa czy alkoholu, lub młodzieńczej głupoty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
a ja myślę, z przykrością, że dla niego samego lepiej by było, żeby zginął w tym wypadku, bo wyrzuty sumienia go zeżrą - każdego normalnego człowieka by zeżarły. ludzie go zniszczą, słusznie czy niesłusznie. zwłaszcza, że wszyscy mieszkali w jednej miejscowości - jak spojrzeć w oczy matce, której zabiło się dziecko?
i bez przesady - to byli jego znajomi. jechał sobie z nimi samochodem, nagle bum i wszyscy leżą martwi na drodze, a kilka sekund wcześniej razem rozmawiali, śmiali, bawili się. zresztą już gdzieś czytałam, że trafił na obserwację do szpitala pscyhiatrycznego, bo chce popełnić samobójstwo. nie ma takich ludzi na świecie, których by coś takiego nie ruszyło, więc nie przesadzajcie. może jeszcze napiszecie, że to seryjny morderca i w ogóle wszystko to sobie zaplanował? wsiadanie po pijaku do samochodu jest złe i bezmyślne, ale to nie znaczy, że taka osoba jest zdegenerowana do granic możliwości i nie ma żadnych uczuć.
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Zatem śmierć 7 osób jest tylko skutkiem ubocznym jazdy po pijaku i bez prawka? Tylko za te dwie rzeczy powinno się go ukarać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46079272]Zatem śmierć 7 osób jest tylko skutkiem ubocznym jazdy po pijaku i bez prawka? Tylko za te dwie rzeczy powinno się go ukarać?[/QUOTE]
Dla mnie osoba która siada do samochodu z 8 innymi osobami (przy dopuszczalnych 5), z osobą która nie ma prawa jazdy i spożywała alkohol jest potencjalnym samobójcą. Gdyby on wjechał np w pieszego i pieszy by zmarł to tak wtedy bylby zabójcą, bo pieszy nie miał wyboru. Dla mnie jest to zwalanie całej odpowiedzialności na jedną osobę, a winni byli wszyscy którzy siedzieli w samochodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Byli tak nieprzewidywalni, że jechali ściśnięci jak sardynki w puszce z pijanym kierowcą samochodem podkradzionym rodzicom. Z pewnością nie bałabyś wejść z nimi w konfrontację i próbowałabyś walczyć o kluczyki z kilkoma chłopami. A ten chłopak nie próbował, więc jest winny. Sprawcy wypadku do więzienia nawet nie chcieli wsadzić a wy tu wmawiacie winę biednemu niewinnemu chłopakowi, litości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie wiem czemu wmuszacie winę w tego chłopaka który nie wsiadł do samochodu. Po pierwsze on pił razem z nimi więc nawet on nie musiał myśleć aż tak przyszłościowo. Poza tym to była jedna osoba kontra grupa pijanych nastolatków. Tak jak monicka_ pisze nie wiadomo jak zareagowałaby ta grupa osób na jego sprzeciw. Moja koleżanka była kiedyś w podobnej sytuacji i mimo, że ona sprzeciwiła się -skończyło się tak, że została siłą wepchnięta do samochodu przez swoich znajomych. Dzięki Bogu, że nie skończyło się to wypadkiem. Ale ona się sprzeciwiła i jej sprzeciw został delikatnie mówiąc zlany. Wypuszczono ją z tego samochodu dopiero po przejechaniu kilku kilometrów bo za głośno płakała aby ją wypuścili.
Poza tym jestem ciekawa czy rodzice zauważyli, że nie ma samochodu. Bo skoro już wcześniej pożyczali samochód synowi to może tym razem też wiedzieli, że pojechał. Jeżeli tak było to moim zdaniem oni też ponoszą odpowiedzialność za ten wypadek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
dozór kuratora i nakaz powstrzymania się od spożywania alkoholu dostał ten dzieciak wyrokiem sądu
![]() ![]() sędziemu należą się wielkie brawa, jak zresztą całemu wymiarowi sprawiedliwości w kraju ![]() ![]() co za idioci stają się sędziami, prokuratorami to aż brak słów. a najlepsze że oni nie widzą niczego złego w swoich idiotycznych wyrokach, jak ostatnio słuchałem rozmowy na temat karania pijanych kierowców i tych bez prawka to za nic w świecie nie dają sobie wytłumaczyć aby karać ludzi porządnie i dawać wyroki jakie umożliwia prawo tylko wiecznie daja najniższy wymiar kary albo odstępują od jej wymierzenia. i tylko ciągle nawijają że "każdą sprawę, należy rozpatrywać osobno", tak więc jeden rozjedzie kilku ludzi i pójdzie siedzieć, a inny za to samo wróci do domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
A jaką karę powinien twoim zdaniem dostać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
taką na jaką zasługuje czyli powinien zostać potraktowany jak dorosły, ewentualnie powinien iść do poprawczaka a nie wyjść z dozorem jedynie.
wcale się nie dziwię rodzinom że są oburzone tym wyrokiem. bo serio ja tu nie widzę żadnego wytłumaczenia dla tego wyroku. równie dobrze tego z Kamienia Pomorskiego czy z Monciaka można odesłać do domu z dozorem kuratora, no bo przecież też będą musieli z tym żyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Ok, moim zdaniem to on powinien dostać kare w zawiasach i pracę społeczne.
Jakkolwiek brutalnie to zabrzmi, ale niech się rodziny nie oburzają. Niech się zastanowią gdzie oni wtedy byli. Nie ma co zwalać winy, na jednego jak winni są wszyscy. Zwłaszcza tego który wcześniej prowadził. Równie dobrze teraz przed sądem mógłby stać ich syn. Nie porównywałabym tej sytuacji z Kamienia czy Monciaka. Tym bardziej że ten z Monciaka ma podobno z głową nie tak (ale w takim razie powinnien tym bardziej być odizolowany). W Kamieniu i na Monciaku poszkodowane zostały osoby których jedyną "winą" było to że mieli pecha i znaleźli się w nieodpowiednim miejscu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.