Wypadek w Klamrach koło Chełmna - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-17, 10:32   #121
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Wypadek w Klamrach koło Chełmna

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No kto, sorry vixen i w pierś się biję że ja durna pomyślałam ze najzwyczajniej w świecie jak się nie ma transportu to się nie jedzie, a jak się ma auto to nie pije
Tyle co na wsi byłam to u rodziny i może jestem dziwna ale przy mnie takich akcji nikt nie odwalał.
No widzisz właśnie tu jest problem, Ty tak myślisz, ja tak myślę, ale inni tak nie myślą - pomijając to czy w ogóle myślą.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 10:34   #122
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No widzisz właśnie tu jest problem, Ty tak myślisz, ja tak myślę, ale inni tak nie myślą - pomijając to czy w ogóle myślą.
Wątpię. Człowiek myślący tak nie postępuje
Stary 2014-04-17, 12:57   #123
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
A pomysl chociażby, jak młodzież ze wsi ma wrócić 10 km z wiejskiej dyskoteki do domu? Kto ma rozwieźć ekipę po ognisku?
Ten co ma prawko a nie pił. Proste.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No kto, sorry vixen i w pierś się biję że ja durna pomyślałam ze najzwyczajniej w świecie jak się nie ma transportu to się nie jedzie, a jak się ma auto to nie pije
Tyle co na wsi byłam to u rodziny i może jestem dziwna ale przy mnie takich akcji nikt nie odwalał.
Gdyby każdy tak myślał to nie łapano by co chwilę pijanych kierowców wtedy kiedy kontrole są zapowiadane!! np znicz.

Cytat:
Napisane przez Aaniol_apokalipsy Pokaż wiadomość
Też byłam trochę zaskoczona już jak dziewczyny wczoraj o tym pisały. Zawsze mi się wydawało, że na wsiach jest spokojniej niż w mieście, a powszechna jest co najwyżej jazda po alkoholu na rowerze...
Co do rowerów to czasem mam wrażenie że tu bardziej się łapiej i karze pijanych rowerzystów niź kierowców.

A co do samego nastolatka to IMHO zabił. Prowadził po pijaku i zabił.
Kierowca to ten co odpowiada za pasażerów, zarówno przez to jak prowadzi jak i za ich zapinanie pasów!! oraz ilość pasażerów.

Co oczywiście nie zmienia faktu że każdy w tym aucie to idiota.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 13:00   #124
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ja się wychowywałam pół na pół miasto(duże) i wieś - sorry, muszę to przyznać, nie będę wychowywać moich dzieci na wsi. Po prostu nie.

Nuda, jedyna rozrywka to ogniska z piwem, zero zajęć dodatkowych, odcięcie nastolatków od szkoły (bo często się gdzieś tam dojeżdża), jak dzieciaka pilnujesz to dla niego to śmierć towarzyska (moja mama mnie dość pilnowała, powiedzieli że ona nadopiekuńcza kwoka a ja się wynoszę...) i wiele innych podobnych kwiatków.
mieszkałem całą młodość może to nie była taka typowa wieś, bo człowiek wsiadał w autobus i niecałe 30 minut i był w centrum miasta.
ale mimo to czas jakoś potrafiliśmy spożytkować, mimo że w szkole było boisko do kosza, do nogi to my zrobiliśmy u jednego z chłopaków boisko na łące. ba nawet mieliśmy tor do speedrowera także na łące, a wszystko to mieliśmy mając po mniej niż 15 lat więc jak ktoś chce się zająć czymś to i na wsi ma do tego możliwości, ale trzeba chcieć a często małolatom po prostu się nie chce.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 13:14   #125
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ten co ma prawko a nie pił. Proste.
Warto zrozumieć, że to inny świat i inne zasady nim rządzą. To, co dla nas jest "proste", tam jest oczywiste, że gówniarze biorą samochód i się wożą po okolicznych wioskach. Starym głowy przynajmniej nie zawracają.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 13:18   #126
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Teraz mi się uleje... ale

W ogóle nie wiem, dlaczego takie zdziwienie Rozrywka w postaci pijemy a potem robimy szalone przejażdżki wiejskimi drogami to stały element. Na mojej wiejskiej i sielskiej wsi tak strzelam - co trzy/cztery lata jest tragiczny wypadek spowodowany przez pijanego kierowcę, raz sąsiad po pijaku wjechał w rowerzystów, zabił dwóch (20 lat i o zgrozo 11 lat) a trzeciego tylko ranił. Razem z znaną śmietanką towarzyską szaleli w weekendowy wieczór po drogach. Jeszcze wcześniej jakiś samochód napakowany do granic możliwości jechał z dyskoteki i wjechał prosto w w kombajn zbożowy (tak, w kosy, a ludzie ze wsi mieli Piłę na żywo :/ ) i co? i wielkie G. Ludzie to traktują jako szokującą wiadomość i uznają że taki lajf. Dalej jeżdżą po pijaku, dzieci na to patrzą, rosną i robią to samo.

Pamiętam narzekania mojej matki, jak gdzieś wracaliśmy w święta od jednej rodziny do drugiej, jesu, Boże Narodzenie, lód na drodze a tutaj ktoś jedzie zygzakiem ledwie trzymając się kierownicy. Minęło kilkanaście lat, wracam z facetem w świąteczny wieczór od jednej rodziny do drugiej przedzierając się przez wioski - kurna, deja vu.

Aha, jak miałam 13 lat to zdarzyło mi się pójść na ognisko i siedzieć do nocy. Bo na wiosce większość ludzi jest znana, albo rodzina, a siedzi się często przed domem własnych rodziców czy rodziny. Tylko że jakby moi starsi kuzyni wpadli na taki pomysł podpierniczyć samochód po piwach i wsadzić nas tam... to już nawet nie wyobraźnia, tylko zwykły strach przed rodzicami, którzy ZDECYDOWANIE nie odpuściliby nam.
Nie zdarzyło mi się jechać w samochodzie z kimś pijanym. Nigdy. Żelazna zasada. Właśnie przez mieszkanie na wiosce.
No właśnie, ci starsi znajomi... Dziwią mnie opinie, że 13 latka jest tak samo winna jak kierowca. Nawet jeśli myślała, jeśli przeszło jej to przez głowę 'nie jedziemy, za dużo osób, kierowca pijany' to myślicie, ,że starsi koledzy (świadomie lub nie) nie wpłynęli na nią? "Mała nie bądź pipka, wsiadaj", "Jak nie jedziesz to cie zostawiamy, ciekawe co powiesz starym" albo coś w ten deseń i dziewczyna wsiadła, szczególnie, że pewnie to nie był pierwszy raz kiedy widziała, że tyle osób jedzie w samochodzie. Każdy w okresie dorastania miał bardziej lub mniej "szalone akcje" (= nieodpowiedzialne zdarzenia) a to, że dzieciaki zostały wychowane w atmosferze cichego przyzwolenia na takie przejażdżki (i to może nie przez rodziców, a starszych kumpli, którzy tak zawsze robili i nic się nie stało) to nie ich wina. Ich winą jest to, że nie użyli mózgu gdy ten pomysł już padł i na hej, hurra wsiedli do tego samochodu. W tym momencie chęć przykozaczenia i popisania się przysłania zdrowy rozsądek...
I nie uważam, że powinien być sądzony jak dorosły - aż samą mnie to dziwi, ale kurcze, wydaje mi się, że największą nauczkę z tej tragedii wyniesie jeśli będzie w środku tych zdarzeń, a nie w więzieniu, gdzie jak wyjdzie po x latach to już właściwie zapomni co się stało, bo w około się wszystko mniej więcej ułoży.
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 14:22   #127
201604181004
Konto usunięte

Podobno wszyscy srogo popili a kierowce wybrali bo jedyny stal na nogach
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 15:07   #128
melleczka
Zakorzenienie

Nawet gdyby jechał sam to i tak stanowił realne zagrożenie dla zdrowia i życia innych kierowców. Poza tym 16-latek już chyba wie co jest złe, a co dobre, tym bardziej wie, że w tym wieku nie powinien prowadzić samochodu.
Ja uważam, że powinien iść do poprawczaka, a po skończeniu 18 lat powinien iść do więzienia.
Jeżeli on już w wieku 16 lat takie cyrki wyprawia to nie sądzę, żeby aż tak zmądrzał.
Stary 2014-04-17, 16:14   #129
Bothi
Rozeznanie

Cytat:
Ten chłopak ma szczęście, że niezawiadomienie jest niekaralne bo przy wypowiedziach jakich udzielił prokurator miałby niezbity dowód...
Czyli niezawiadomienie nie jest karalne? To by wyjaśniało, czemu ten chłopak bez oporów przed kamerami opowiadał o spotkaniu. Niezawiadomienie powinno być karalne i ten chłopak powinien ponieść kare.

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Ja tam się nie wypowiadam w wątku, ale przeczytałam, i na przyszłość proszę - nie pisz tak, bo to jest poważna, śmiertelna wada wrodzona i aż mnie skręca jak widzę że ktoś kogoś obraża w ten sposób
Znasz pojęcie metafora?

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Pewnie nie będzie kary bo chłopak jest jeszcze dzieciakiem i każdy sądzi, że "poniósł już wystarczającą karę". Trudno mi powiedzieć, zginęło kilka mało odpowiedzialnych osób, może współwinnych tej tragedii (prawdopodobnie tak), ale mogło zginąć jeszcze więcej osób zupełnie niezaangażowanych, czyli innych użytkowników drogi jadących zgodnie z przepisami i nie spodziewających się jadącej z naprzeciwka takiej żywej bomby. Bogu dzięki większej jeszcze tragedii z osobami postronnymi nie było. Ciekawa jestem jak sąd rozwiąże ten dylemat.
Ale on także jest dzieckiem więc prawdopodobnie wina spadnie na jego prawomocnych opiekunów. Choć z tego, co wiem, to od 16 roku życia można być pociągniętym do odpowiedzialności jak dorosły w wyjątkowych okolicznościach. Ale chyba niemożliwe jest ukaranie takiego kogoś więzieniem, i tak poszedłby do poprawczaka.
Kierowca powinien ponieść karę, najpierw poprawczak a potem wiele lat w więzieniu. Niestety nie będzie sądzony jak dorosły, bo nie działał z bezpośrednim zamiarem pozbawienia życia. Dla przykładu podam sprawę dwóch 16latków, którzy zrzucili wielki głaz z wiaduktu wprost w przednią szybę jadącego TIRa. Kierowca zginął na miejscu a oni są sądzeni jak dorośli właśnie ze względu na fakt działania z zamiarem pozbawienia życia.
Bothi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 16:25   #130
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba tylko gdyby wykazywał wyjątkową demoralizację, tutaj takiej sytuacji nie ma. Cała sprawa to wypadek. Tragiczny, śmiertelny wypadek spowodowany brakiem zdrowego rozsądku. Jednak nie można tu mówić o demoralizacji.
podobno jeżdżenie po alkoholu nie zdarzyło mu się po raz pierwszy, już nie raz siadał za kółkiem z promilami..
dla mnie to jest demoralizacja..

Cytat:
Warto zrozumieć, że to inny świat i inne zasady nim rządzą. To, co dla nas jest "proste", tam jest oczywiste, że gówniarze biorą samochód i się wożą po okolicznych wioskach. Starym głowy przynajmniej nie zawracają.
muszę się zgodzić, bo sama ze wsi pochodzę i wiem, jak to wygląda, niestety
Stary 2014-04-17, 16:41   #131
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
podobno jeżdżenie po alkoholu nie zdarzyło mu się po raz pierwszy, już nie raz siadał za kółkiem z promilami..
dla mnie to jest demoralizacja..
dlatego ja w żadną skruchę w jego przypadku nie wierzę, jeśli coś jest to tylko strach przed konsekwencjami, jakby wyszedł bez kary to jestem pewien że szybko znowu wsiadłby do auta po pijaku bo czułby się nietykalny skoro za siedem osób go nie zamknęli to dlaczego później mieliby go zamknąć? tak by myślał i gdzieś miałby to że zabił siedem osób.
bo to nie był jednorazowy wyskok żeby tłumaczyć że on nie chciał, że może żałuje itd

co do kolegi który w mediach się wypowiada, to szkoda że nie zadzwonił na policję z informacją że jakiś pijany kierowca jedzie ulicą.
może uratowałby tych ludzi.
chociaż może się bał, że jak zadzwoni to oni się domyślą że ich wsypał i później nie dadzą mu żyć bo przecież HWDP i je..ć konfidentów.
Stary 2014-04-17, 17:05   #132
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bothi Pokaż wiadomość
Czyli niezawiadomienie nie jest karalne? To by wyjaśniało, czemu ten chłopak bez oporów przed kamerami opowiadał o spotkaniu. Niezawiadomienie powinno być karalne i ten chłopak powinien ponieść kare.

Znasz pojęcie metafora?

Kierowca powinien ponieść karę, najpierw poprawczak a potem wiele lat w więzieniu. Niestety nie będzie sądzony jak dorosły, bo nie działał z bezpośrednim zamiarem pozbawienia życia. Dla przykładu podam sprawę dwóch 16latków, którzy zrzucili wielki głaz z wiaduktu wprost w przednią szybę jadącego TIRa. Kierowca zginął na miejscu a oni są sądzeni jak dorośli właśnie ze względu na fakt działania z zamiarem pozbawienia życia.
No wiesz, jak dla mnie to jest to samo co mówienie o kimś że "ma downa" a to poważna choroba. I sorry, taka jestem że denerwuje mnie jak ktoś o kimś zdrowym mówi w ten sposób.

I też jestem zdania, że powinien być osądzony. Co to za różnica czy ktoś zabił więcej osób, czy mniej, ten który zabił mniej też (zazwyczaj) ma traumę i już do końca życia nosi to na sumieniu a jednak jest sądzony. I nikt mi nie wmówi że jak ma 16 lat to nie widział co robi, bez przesady

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
dlatego ja w żadną skruchę w jego przypadku nie wierzę, jeśli coś jest to tylko strach przed konsekwencjami, jakby wyszedł bez kary to jestem pewien że szybko znowu wsiadłby do auta po pijaku bo czułby się nietykalny skoro za siedem osób go nie zamknęli to dlaczego później mieliby go zamknąć? tak by myślał i gdzieś miałby to że zabił siedem osób.
bo to nie był jednorazowy wyskok żeby tłumaczyć że on nie chciał, że może żałuje itd

co do kolegi który w mediach się wypowiada, to szkoda że nie zadzwonił na policję z informacją że jakiś pijany kierowca jedzie ulicą.
może uratowałby tych ludzi.
chociaż może się bał, że jak zadzwoni to oni się domyślą że ich wsypał i później nie dadzą mu żyć bo przecież HWDP i je..ć konfidentów.
Ej no może też nie przeginajmy w drugą stronę - uważasz że on ma gdzieś to że tyle osób zginęło ? I to w dodatku przyjaciół, znajomych? Faktu się naczytałeś ?

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:21   #133
karolaine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bothi Pokaż wiadomość
powtórzę się po raz kolejny - czy ktokolwiek z Was, kto tak łatwo ocenia tego chłopaka dzwonił na policję na swoich znajomych?
karę to by poniósł jakby policję zawiadomił - rówieśnicy nie daliby mu żyć. i tak, jasne, policja by go chroniła może wtedy...?

to nie jest kwestia, że ludzie takich spraw nie zgłaszają, tylko na wsiach to jest normalka, jeździć po pijaku. zwłaszcza, że druga dziewczyna, która przeżyła była kompletnie trzeźwa, nic nie piła, a mimo to widocznie nie miała oporów, żeby wsiąść do samochodu z pijanym kierowcą. poza tym wszyscy zgodnie, przynajmniej w mediach, sądzą, że to były dobre dzieciaki, żadnych problemów w szkole czy z prawem.
Stary 2014-04-17, 17:28   #134
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
A pomysl chociażby, jak młodzież ze wsi ma wrócić 10 km z wiejskiej dyskoteki do domu? Kto ma rozwieźć ekipę po ognisku?
Zdarzało się że nie było transportu. Wiesz co wtedy robiliśmy? Dzwoniliśmy po trzeźwych rodziców/znajomych/rodzeństwo albo szło się na piechotę (tak zdarzało się że szłam 10km do domu).

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Moim zdaniem wszyscy są winni tragedii. Wsiadasz do samochodu z nietrzeźwym kierowcą to musisz się liczyć z tym że następny samochód do którego wsiądziesz będzie karawanem. Gdyby wszyscy solidarnie powiedzieli by "nie jedziemy" to też tej tragedii by nie było. Kierowca nie zabił ich, oni sami sie zabili.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 17:47   #135
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Ej no może też nie przeginajmy w drugą stronę - uważasz że on ma gdzieś to że tyle osób zginęło ? I to w dodatku przyjaciół, znajomych? Faktu się naczytałeś ?
nie raz jeździł autem, miał przyzwolenie do tego, sprawiało mu to radochę, jakoś wtedy nie zastanawiał się nad tym że robi źle, to teraz nagle miałby wpaść w rozpacz bo zrobił coś złego?
zabił znajomych i niespecjalnie wierzę że nagle go to otrzeźwi i już nigdy nie wsiądzie po pijaku do auta, czy że będzie walczył z pijanymi kierowcami, on bardziej się pewnie dzisiaj obawia kary i tego jak zareagują znajomi niż jest załamany z powodu tylu ofiar.

chciałbym się mylić, że on nagle przestałby zupełnie pić, interweniowałby zawsze gdy widziałby że znajomy po kielichu chce usiąść za kierownicą, że zmieniłby się.
ale mam obawy że on jako jedynak który zdaniem świadków był rozpieszczany przez rodziców, miał wszystko to teraz dalej będzie jeszcze mocniej rozpieszczany bo przecież on taki biedny, a to zamiast pomóc tylko pogorszy sprawę i zamiast się zmienić, on dalej będzie robił co chciał bo ciche przyzwolenie pozostanie, bo przecież to nie jego wina, tylko wina drzewa czy alkoholu, lub młodzieńczej głupoty.
Stary 2014-04-17, 18:02   #136
karolaine
Raczkowanie

a ja myślę, z przykrością, że dla niego samego lepiej by było, żeby zginął w tym wypadku, bo wyrzuty sumienia go zeżrą - każdego normalnego człowieka by zeżarły. ludzie go zniszczą, słusznie czy niesłusznie. zwłaszcza, że wszyscy mieszkali w jednej miejscowości - jak spojrzeć w oczy matce, której zabiło się dziecko?
i bez przesady - to byli jego znajomi. jechał sobie z nimi samochodem, nagle bum i wszyscy leżą martwi na drodze, a kilka sekund wcześniej razem rozmawiali, śmiali, bawili się.
zresztą już gdzieś czytałam, że trafił na obserwację do szpitala pscyhiatrycznego, bo chce popełnić samobójstwo.
nie ma takich ludzi na świecie, których by coś takiego nie ruszyło, więc nie przesadzajcie.
może jeszcze napiszecie, że to seryjny morderca i w ogóle wszystko to sobie zaplanował?
wsiadanie po pijaku do samochodu jest złe i bezmyślne, ale to nie znaczy, że taka osoba jest zdegenerowana do granic możliwości i nie ma żadnych uczuć.
Stary 2014-04-17, 18:27   #137
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
a ja myślę, z przykrością, że dla niego samego lepiej by było, żeby zginął w tym wypadku, bo wyrzuty sumienia go zeżrą - każdego normalnego człowieka by zeżarły. ludzie go zniszczą, słusznie czy niesłusznie. zwłaszcza, że wszyscy mieszkali w jednej miejscowości - jak spojrzeć w oczy matce, której zabiło się dziecko?
On nikogo nie zabił. Ich zabiła własna głupota. On nie potrącił i nie zabił, oni wsiadając z nim powinni wiedzieć jak się to skończyc może.
Stary 2014-04-17, 18:39   #138
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
On nikogo nie zabił. Ich zabiła własna głupota. On nie potrącił i nie zabił, oni wsiadając z nim powinni wiedzieć jak się to skończyc może.
Zatem śmierć 7 osób jest tylko skutkiem ubocznym jazdy po pijaku i bez prawka? Tylko za te dwie rzeczy powinno się go ukarać?
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 18:47   #139
201607111040
Konto usunięte

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;46079272]Zatem śmierć 7 osób jest tylko skutkiem ubocznym jazdy po pijaku i bez prawka? Tylko za te dwie rzeczy powinno się go ukarać?[/QUOTE]
Dla mnie osoba która siada do samochodu z 8 innymi osobami (przy dopuszczalnych 5), z osobą która nie ma prawa jazdy i spożywała alkohol jest potencjalnym samobójcą. Gdyby on wjechał np w pieszego i pieszy by zmarł to tak wtedy bylby zabójcą, bo pieszy nie miał wyboru. Dla mnie jest to zwalanie całej odpowiedzialności na jedną osobę, a winni byli wszyscy którzy siedzieli w samochodzie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 19:19   #140
madziaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie osoba która siada do samochodu z 8 innymi osobami (przy dopuszczalnych 5), z osobą która nie ma prawa jazdy i spożywała alkohol jest potencjalnym samobójcą. Gdyby on wjechał np w pieszego i pieszy by zmarł to tak wtedy bylby zabójcą, bo pieszy nie miał wyboru. Dla mnie jest to zwalanie całej odpowiedzialności na jedną osobę, a winni byli wszyscy którzy siedzieli w samochodzie.
Zgadzam się w 100%. Wiem, że wydarzyła się tragedia, ale trzeba zrozumieć, że oni WSZYSCY bez wyjątków są winni tej sytuacji. Gdyby ten 16 latek jechał sam pijany i wjechał w grupę 8 osób, gdzie 7 by zginęło to rzeczywiście byłby zabójcą. Ale te osoby same z nim jechały, piły z nim, wsiadły do samochodu... W zasadzie każdy z nich mógł prowadzić ten samochód.
madziaraaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 19:23   #141
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madziaraaa Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100%. Wiem, że wydarzyła się tragedia, ale trzeba zrozumieć, że oni WSZYSCY bez wyjątków są winni tej sytuacji. Gdyby ten 16 latek jechał sam pijany i wjechał w grupę 8 osób, gdzie 7 by zginęło to rzeczywiście byłby zabójcą. Ale te osoby same z nim jechały, piły z nim, wsiadły do samochodu... W zasadzie każdy z nich mógł prowadzić ten samochód.
Dziewczyna, która przeżyła zeznała, że "prowadził ten kto najmniej wypił", wcześniej prowadził chłopak, który zginął, ale po przejechaniu Chełmna i jeszcze jakiejś miejscowości się zmienili. Coraz bardziej przekonuje mnie to, że oni sami wsiedli po swoją śmierć. Nie wracali do domu, wsiadło sobie 9 pijanych osób bez prawka do kradzionego samochodu "pozwiedzać" okolicę... Paranoja.
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 19:23   #142
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
nie, nikt nie zawiadomił policji z prostego powodu - nikt by nie docenił, że ktoś kto zadzwonił uratował tym ludziom życie, a ten, co zadzwonił byłby zniszczony przez rówieśników.
dzwoniłaś kiedyś na swoich znajomych na policje?

tak samo jak obwinianie tego chłopaka, który nie wsiadł, bo im powiedział, że są pijani i z nimi nie wsiądzie do samochodu. tak, oczywiście na pewno dałby radę 9 osobom zabrać kluczyki i tak, oczywiście, dzieciaki w szkole daliby mu żyć, jakby zadzwonił na policję.
nie lubię takiego umoralniania po fakcie. oczywiście wszyscy są winni dookoła.

dla mnie winę za tą sytuację niestety ponoszą rodzice.
i to, że młodzież z małych miejscowości często nie ma innej rozrywki niż picie alkoholu, o czym nikt w ogóle nie mówi. jak i o tym, że niestety takie jeżdżenie i podwożenie się na wsiach to często normalna sprawa - bo to tylko kilkaset metrów, no w końcu znam dobrze tą trasę, a tak w ogóle to jak mam wrócić do domu...
zgadzam sie z tym ze ten chlopak mogl zapobiec tragedii , gdyby zatzrzymali sie obok mnie pijani znajomi na pewno cos bym zrobila, moze nie dzwonila odrazu na policje ale np zabrala kluczyki... zdarzaly sie przypadki ze obcy ludzie wyrywali pijanym kierowcom kluczyki np w swieta na stacji i idzwonili na policje

Cytat:
Napisane przez madziaraaa Pokaż wiadomość
tez sie zgadzam, szkoda mi tez tego chlopaka, za glupote sie placi ale w jego przypadku to juz jest jakas masakra! az ciezko sobie wyobrazic jak bedzie musial z tym zyc... tym bardziej ze widocznie kazdy z pasazerow mogl byc na jego miejscu

new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-19, 01:56   #143
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
zgadzam sie z tym ze ten chlopak mogl zapobiec tragedii , gdyby zatzrzymali sie obok mnie pijani znajomi na pewno cos bym zrobila, moze nie dzwonila odrazu na policje ale np zabrala kluczyki... zdarzaly sie przypadki ze obcy ludzie wyrywali pijanym kierowcom kluczyki np w swieta na stacji i idzwonili na policje
Aha, już ja to widzę. Idziesz sobie drogą i zatrzymuje się obok samochód znajomych (w tym kilku chłopaków) po pijaku i chcą cię zabrać. Już ja to widzę jak wślizgujesz się przez otwarte okno, zeby wyrwać kluczyki ze stacyjki Tak, bo w ogóle się nie będziesz bała, że mogą cię przytrzasnąć w tym oknie albo wciągnąć do samochodu albo nawet kilku chłopa mogłoby cię pobić, bo po pijku ludzie są nieprzwidywalni.

Byli tak nieprzewidywalni, że jechali ściśnięci jak sardynki w puszce z pijanym kierowcą samochodem podkradzionym rodzicom. Z pewnością nie bałabyś wejść z nimi w konfrontację i próbowałabyś walczyć o kluczyki z kilkoma chłopami. A ten chłopak nie próbował, więc jest winny.

Sprawcy wypadku do więzienia nawet nie chcieli wsadzić a wy tu wmawiacie winę biednemu niewinnemu chłopakowi, litości.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-19, 11:08   #144
lysy_anek
Raczkowanie

Dziewczyny nie wiem czemu wmuszacie winę w tego chłopaka który nie wsiadł do samochodu. Po pierwsze on pił razem z nimi więc nawet on nie musiał myśleć aż tak przyszłościowo. Poza tym to była jedna osoba kontra grupa pijanych nastolatków. Tak jak monicka_ pisze nie wiadomo jak zareagowałaby ta grupa osób na jego sprzeciw. Moja koleżanka była kiedyś w podobnej sytuacji i mimo, że ona sprzeciwiła się -skończyło się tak, że została siłą wepchnięta do samochodu przez swoich znajomych. Dzięki Bogu, że nie skończyło się to wypadkiem. Ale ona się sprzeciwiła i jej sprzeciw został delikatnie mówiąc zlany. Wypuszczono ją z tego samochodu dopiero po przejechaniu kilku kilometrów bo za głośno płakała aby ją wypuścili.

Poza tym jestem ciekawa czy rodzice zauważyli, że nie ma samochodu. Bo skoro już wcześniej pożyczali samochód synowi to może tym razem też wiedzieli, że pojechał. Jeżeli tak było to moim zdaniem oni też ponoszą odpowiedzialność za ten wypadek.
lysy_anek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 15:59   #145
dominikmeller25
Zakorzenienie

dozór kuratora i nakaz powstrzymania się od spożywania alkoholu dostał ten dzieciak wyrokiem sądu
sędziemu należą się wielkie brawa, jak zresztą całemu wymiarowi sprawiedliwości w kraju
co za idioci stają się sędziami, prokuratorami to aż brak słów.

a najlepsze że oni nie widzą niczego złego w swoich idiotycznych wyrokach, jak ostatnio słuchałem rozmowy na temat karania pijanych kierowców i tych bez prawka to za nic w świecie nie dają sobie wytłumaczyć aby karać ludzi porządnie i dawać wyroki jakie umożliwia prawo tylko wiecznie daja najniższy wymiar kary albo odstępują od jej wymierzenia.
i tylko ciągle nawijają że "każdą sprawę, należy rozpatrywać osobno", tak więc jeden rozjedzie kilku ludzi i pójdzie siedzieć, a inny za to samo wróci do domu.
Stary 2014-11-27, 16:45   #146
201607111040
Konto usunięte

A jaką karę powinien twoim zdaniem dostać?
Stary 2014-11-27, 18:32   #147
dominikmeller25
Zakorzenienie

taką na jaką zasługuje czyli powinien zostać potraktowany jak dorosły, ewentualnie powinien iść do poprawczaka a nie wyjść z dozorem jedynie.
wcale się nie dziwię rodzinom że są oburzone tym wyrokiem.
bo serio ja tu nie widzę żadnego wytłumaczenia dla tego wyroku.

równie dobrze tego z Kamienia Pomorskiego czy z Monciaka można odesłać do domu z dozorem kuratora, no bo przecież też będą musieli z tym żyć.
Stary 2014-11-27, 18:46   #148
201607111040
Konto usunięte

Ok, moim zdaniem to on powinien dostać kare w zawiasach i pracę społeczne.

Jakkolwiek brutalnie to zabrzmi, ale niech się rodziny nie oburzają. Niech się zastanowią gdzie oni wtedy byli. Nie ma co zwalać winy, na jednego jak winni są wszyscy. Zwłaszcza tego który wcześniej prowadził. Równie dobrze teraz przed sądem mógłby stać ich syn.

Nie porównywałabym tej sytuacji z Kamienia czy Monciaka. Tym bardziej że ten z Monciaka ma podobno z głową nie tak (ale w takim razie powinnien tym bardziej być odizolowany). W Kamieniu i na Monciaku poszkodowane zostały osoby których jedyną "winą" było to że mieli pecha i znaleźli się w nieodpowiednim miejscu.
Stary 2014-11-27, 19:00   #149
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie porównywałabym tej sytuacji z Kamienia czy Monciaka. Tym bardziej że ten z Monciaka ma podobno z głową nie tak (ale w takim razie powinnien tym bardziej być odizolowany). W Kamieniu i na Monciaku poszkodowane zostały osoby których jedyną "winą" było to że mieli pecha i znaleźli się w nieodpowiednim miejscu.
Z pierwszą częścią się zgadzam, dalej nie - dzieciaki same wsiadły, miały 16 lat nie 6, wiedziały że się nie wsiada po pijaku w tyle osób, gdzie kierowca nawet nie umie jeździć. Także ja różnicę między "winą" poszkodowanych na Monciaku i ofiar wypadku w Kamieniu widzę ogromną
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 19:06   #150
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Z pierwszą częścią się zgadzam, dalej nie - dzieciaki same wsiadły, miały 16 lat nie 6, wiedziały że się nie wsiada po pijaku w tyle osób, gdzie kierowca nawet nie umie jeździć. Także ja różnicę między "winą" poszkodowanych na Monciaku i ofiar wypadku w Kamieniu widzę ogromną
Ja też. Mi chodziło o to że ofiary wypadku w Kamieniu i na Monciaku nie miały wpływu na swój los. Natomiast ci z pod Chełma wpływ mieli.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości