|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część IV :)
Cytat:
![]() Ładna, sympatyczna babeczka. Nawet fajnie się odnalazła i na pewno będzie 10000% lepsza od Jolanty.
![]() |
#3692 | |||||
Zakorzenienie
|
dzień dobry! nadrabiam weekend konkretnie, bo tak to tylko z telefonu podczytywałam
![]() mąż mi wyjechał na audyt do Niemiec, młoda w przedszkolu, ja w łóżku z kotem i kawą... ale mam dziś plan zrobić mega porządki w Malwiśkowym pokoju. AAAAA! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() nic szkodliwego z tego co wiem w nim nie ma ![]() co do cukru jeszcze - z tym cukrem to jest tak że do końca pierwszej godziny po smożyćiu cukier rośnie i osiąga maksimum, do końca drugiej godziny powinien osiągnąć optimum (80-120 mg%), a później już tylko spada. dlatego robimy się głodni. u cukrzyków faza "zanim spadnie" czyli między początkiem drugiej godziny a "nie wiadomo kiedy", potrafi trwać i 3 i 4h. ale z drugiej strony jak ktoś poszaleje z dawką insuliny lub jest na zbyt restrykcyjnej diecie - to po 2-3h cukier może już osiągnąć zbyt niski poziom, czyli mniej niż 60. hipoglikemia jest równie niebezpieczna w ciąży, co hiperglikemia... a teraz na naszum przykłądzie - mamy cholernie ostre i rygorystyczne zalecenia i w punkcie maksimum (kiedy u zdrowych nieciężarnych nawet ludzi cukier spokojnie może osiągać poziom 170-200; ważne jest to że po 2h mają mniej niż 120 czyli są w normie) - my w punkcie maksimum musimy nie przekraczać normy. czyli po 2h nasz cukier jest już zapewne sporo niższy, a po 3h może być bardzo niski. jak dieta jest restrykcyjna i np. czytam że po godzinie, czyli w punkcie maksimum macie wyniki po 80-90 mg% to na chłopski rozum po 2h możecie mieć już 60, a po 2,5h jeszcze niżej. pytanie, co ile się je - bo dawniej zalecenia dla cukrzyków to posiłki spożywane co 2,5-3h ale przy takich rygorach jak teraz są dla cieżarnych to rozsądek nakazuje jeść co 1,5h... to tak w skrócie. bardzo trudne nam te nowe zalecenia zadali. Cytat:
![]() Cytat:
jak wspominam własny poród, to mi się wydaje, że każda z nas dostaje dokładnie taki ból, jaki jest w stanie znieść. często on przekracza nasze wyobrażenia, ale jesteśmy w stanie. Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2014-09-08 o 10:05 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3693 |
Zadomowienie
|
To w takim razie nie kupię pajacyków a dokupię półśpiochy i śpiochy bo bodziaków mam już sporo. I ze dwa kaftaniki r. 56 zanim pępuszek nie odpadnie.
Fajna, miła sympatyczna i na pewno lepsza od Joli. Wczoraj oglądałam o niej program - jest mamą 3 dzieci i kiedyś prowadziła francuski odpowiednik DDTvn. Tak w ogóle to przypomina mi pewną aktorkę - gra Oliwię w "Przyjaciółkach". Ooo tą - http://pl.wikipedia.org/wiki/Katarzyna_Galica Begie ja bym powiedziała bratowej. Zapytaj może czy ma jeszcze te ubranka, które kiedyś jej dawałaś bo teraz Tobie by się przydały a chciałabyś poprać póki jest jeszcze ciepło i Ci wszytko szybko poschnie ![]()
#3694 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3695 |
Rozeznanie
|
ja mam głupie pytanie, czytam na necie info, ale chcę się upewnić.. jak są zestawy 3 w 1 to te foteliki samochodowe można montować do stelaża z kółkami = i jest wózek ..czy ten fotelik samochodowy to tylko do samochodu ??
drugie pytanie fotelik z "bazą" czy bez kupujecie ? Koleżanka TŻ chce odsprzedać sam fotelik samochodowy Maxi Cosi Pebble model confetti model 2014 za 420 zł... i mam zagwozdkę ![]() Edytowane przez AnetkaIzabell Czas edycji: 2014-09-08 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#3696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja mam za to pytanie czy wy bedziecie wozic maluch w samochodzie w tym nosidelku bo on ponoc moze robic za fotelik dla niemowlaka... ? czy kupujecie jakies specjalne foteliki
![]() |
#3698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3699 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ponoc istnieje cos takiego jak "skierowanie na porod z zzo" nie wiem na jakiej zasadzie to dziala ;p daja takie jak ktos ma niski prog bolu czy co ;p
![]() |
#3700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
![]() |
#3702 |
Zakorzenienie
|
AnetkaIzabell taki fotelik wpinasz w wozek za pomoca adapterow - musisz zorientowac sie czy bedzie wspolgral z Twoim wozkiem.
My nie kupujemy bazy. Fajna rzecz, ale za drogo nas by to wyszlo. Szybkawolna taki fotelik z zestawu robi za samochodowy. Moim zdaniem jest ok na poczatek, bo dziecko lezy, potem wymieniasz na wiekszy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3703 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() AnetkaIsabell, my mamy bez bazy fotelik, ale te z bazą wydają mi się jakieś bezpieczniejsze..hmmm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3704 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pamiętaj,żeby sprawdzić czy w Twoim samochodzie jest system isofix do monitowania tej bazy, bo znam przypadek ze kupili a nie mieli do czego zamontować ![]() Co do fotelika to dla mnie cena średnia bo sama kupiłam nowy pebble za 399zl teraz widzę ze sa po 450zl wiec wolałbym nowy o 30 zł droższy. Cytat:
![]() |
#3705 | ||||
Zadomowienie
|
Ja popatrzę na allegro a jak nie to na bazarek trzeba będzie się wybrać.
Cytat:
Wow! 50 dni....robi się coraz poważniej ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Silesianna dziś wypróbowałam Twój sposób przyjmowania Colonu C i muszę stwierdzić, że jest o wiele lepszy niż połykanie tych "grzybowych glutów" ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to lepiej stowke dolozyc i miec nowy ![]() jak kupilam dokladnie ten model ktory wstawilas , bez bazy bo to jest chyba tak ze jak porod jezt zagrozony i decyzja o cc to anestezjolog zaraz przylatuje a jak slysza o zzo to zwlekaja albo sciemniaja ze lekarz zajety
![]() |
#3707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha i ja bazy nie kupuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3708 |
Zakorzenienie
|
Sloneczko my tez mielismy stare 12-letnie lozeczko po siostrzenicy i sie zastanawialismy czy przemalowac na bialo czy kupic nowe
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3709 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3710 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() skierowanie na zzo ? ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
no 399 zł, ale i tak się opłacało ![]() Edytowane przez Zanet84 Czas edycji: 2014-09-08 o 10:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3711 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dodatkowo chyba na maxa już gromadze, bo wypijam min. 3litry dziennie, a wysikuję maleńko, myślę że litr, może półtora... mama kazała mi pić pokrzywę, bo działa moczopędnie, wspomaga usuwanie toksyn, przeciwdziała obrzękom... piję od wczoraj, już widzę efekty w sikaniu ![]() Cytat:
a nie odwrócił Ci się przypadkiem ostatnio? u mnie było podobnie dokładnie w momencie, kiedy synu się ustatkował i osiadł głową w dół, zamiast robić fikołki całe dnie. przez tydzień miałam odczucie, że wcale się nie rusza ![]() ![]() Cytat:
![]() ze słodyczami jeszcze ostrożnie, bo też obciążają wątrobę i okolice ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() zwykle jest naprawdę bardzo ciepło, coby noworodkom szoku nie przysparzać. raz, że termoregulacja jeszze u nich nie działa, dwa, że wylazły właśnie z otoczenia o stałej temperaturze 37st i mocno tę różnicę temperatur odczuwają. dlatego noworoda każą pakować w body / pajaca / kocyk-rożek / czapkę i trzymać w sali w której pot po tyłku kapie ![]() ![]() Cytat:
bo to swędzenie raczej nie jest konsekwencją suchej skóry? Cytat:
![]() a swoją drogą to patrzcie jak te aparaty do usg są różnie ustawione - też miałam usg w 30t0d - i u mnie wyszło że młody waży 1700g ale wiek ustaliło na 31t1d ![]() no i istotna sprawa - te pomiary na tym etapie ciąży są średnio +/-21dni ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() nie wiem czy glukometry da się jakoś kalibrować, wiem że aparaty do mierzenia ciśnienia tata oddawał gdzieś do kalibracji, ale tylko takie "true" z pompką i manometrem. elektroniczny to już tata tylko dał do sprawdzenia i mu facet powiedział że do górnego wyniku trezba dodać 10 a do dolnego 5 i wtedy wynik jest dobry ![]() ![]() niestety, termometr, glukometr, ciśnieniomierz - to są tylko urządzenia elektroniczne i mylą się :/ współczuję złego dnia ![]() Cytat:
cukier we krwi rośnie do końca 1 godziny po jedzeniu, osiąga maksimum i spada - jak już mówiłam. tak w każdym razie być powinno bo bywa różnie :P u niektórych cukrzyków nadal rośnie aż do 2 czy 3h. ale fizjologia jest inna. zrobiłaś 4 pomiary w czasie na oko 15 minut od osiągnięcia maksimum (137) i zarejestrowałaś po prostu fizjologiczny spadek cukru. ten spadek jest logarytmiczny, czyli na początku spada szybciej a później coraz wolniej, tak jak parabola. jeśłi chodzi o przebieg krzywej to moim zdaniem wszystko jest ok, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę możliwy błąd pomiaru - +/-5 punktów. pirwszy pomiar był lekko ponad naszą normę, za to ten drugi już pokazuje że świetnie się dalej ten cukier rozkłąda ![]() Cytat:
![]() powiedzmy, że uważam że półśpiochy + body są nieco bardziej eleganckie ![]() ![]() śpiochów mam najmniej, jakoś mi wizualnie nie leżą. jak dziecię nowonarodzone to trzeba go dogrzewać i u mnie w szpitalu zalecali zakładać body pod pajaca, tak przez pierwsze 3 miesiące, póki termoregulacja nie zacznie dobrze działać. body dodatkowo utrzymuje też pieluchę na miejscu ![]() ja na noc planuję zakładać na początku body z krótkim rękawem + pajac a na dzień body + półśpiochy + na czas aktywności kaftanik na wierzch - jako "sweterek". kaftaników zamiast body nie uznaję, zwija się, przewiewa i w ogóle. nie lubię ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3713 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() podczytuje was ale nie piszę...jakiś humor mam do dooopy.. dziś łeb mnie boli i ogólnie jakoś tak wszystko mnie denerwuje ![]() Chyba już dopada mnie podświadomy stres przez prenatalnymi... w środe.. Idę robić knedle ze śliwkami.. jeszcze z psem musze wyjść eh.... Poźniej nadrobię ![]()
#3714 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak dziewczyny piszą, żaden interes, koleżanka chyba sobie w marzeniach za tyle uzywany fotelik chce sprzedać. Jeśli znasz ją dobrze i wiesz, że fotelik nie brał udziału w żadnym wypadku ani stłuczce, to można ponegocjować cenę, ale za tyle to nowy bym kupiła. Cytat:
U mnie jest tak, że anestezjolog jest na dyżurze jeden, zwłąszcza w święta, weekendy,w nocy, jak przyjdę wtedy rodzić, a trafi się nagły przypadek, typu wypadek drogowy, nagłe cc, to anetsezjolog do mnie nie przyjdzie tylko pójdzie do tych operacji. Nawet jak będę miała wcześniej konsultacje, że mogę mieć zzo i będę sobie tego życzyła. Nie będzie miał fizycznie kto mnie znieczulić i tyle. Co innego, jak szpital deklaruje, że ma do tego celu anestezjologa, na przykład przypisanego do porodówki, albo ma ich dużo i gwarantuje, że zawsze jakiś jest dostępny. U mnie w małym powiatowym szpitalu to niemożliwe. Mama mi mówiła, że kobiety "prywatnie" umawiają się z anestezjologami, dzwonią jak zaczynają rodzić i za opłatą, która jest nieoficjalna lekarz przyjeżdża.
![]() |
#3715 |
Zakorzenienie
|
Cybex ma 2 rodzaje baz - na isofix albo pasy. My na razie się wstrzymujemy z bazą. Zawsze można później dokupić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3716 |
Zakorzenienie
|
Silesianna to tak jak ja - kaftanik mam zamiar uzywac jako "sweterek"
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3717 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze tak myślę czy np. od słodyczy to nie może być ![]() ![]() krostki są malutkie i jak dłuższy czas nie swędzą i nie drapię, to są ledwie widoczne, w kolorze skóry.....no jak zacznę drapać to są większe i się uwypuklają i po niektórych małe strupki, jak bym rozdrapała choć nie kojarzę.... w piątek mam wizytę u gin...pokażę mu wyniki i zobaczę co powie. Jutro mam też usg to trzecie u innego lekarza, jego też podpytam o to. Bo wyniki z prób wątrobowych miałam takie: - bilirubina całkowita 0,3 (norma 0,3-1,4) - aminotransferaza asparaginianowa (AST) 18.0 (norma 14.0 - 36.0) - aminotransferaza alaninowa (ALT) 15.0 (norma 9.0 - 52.0) - fosfataza alkaliczna (ALP) 73.00 (norma 38.00 - 126.00) Normy są z wyniku, a w internecie widziałam nieco inne zwł. jeśli chodzi o fosfatazę... ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja tak na prawdę nie jestem jeszcze pewna czy chcę zzo na 100%, ale wolę coś działać w tym kierunku, bo nie wiem co będzie w trakcie i jak sobie z tym poradzę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3719 | ||||||||
Zakorzenienie
|
dziewczyny jeśli jesteście po operacjach oczu to dla swiętego spokoju warto się umówić do okulisty żeby sprawdził ciśnienie, obejrzał dno i jak wyglądają rogówka i siatkówka - bo to tu leży problem, tzn jak ciśnienie ejst za wysokie to podczas wysiłku istnieje ryzyko odklejenia siatkówki (albo jakoś tak - pewna nie jestem) - sama wada wzroku nie jest problemem, ale jeśli wada idzie w parze z tym ciśnieniem to już jest. a po zabiegach, szwach na oku itd - to już w ogóle. lepiej sprawdzić
![]() Cytat:
ale jeśli w szpitalu jest taki anestezjolog jeden - to szpital może sobie zastrzec, że np. nie robi zzo na żądanie. bo fizycznie ma jednego anestezjologa który ma inne obowiązki; oni czetso nie wychodzą z sali operacyjnej przez cały dzień. nie ma czasu na latanie po pacjentkach i dawanie im zzo. taka prawda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() oczywiście - czasami życie trezba sobie ułatwiać ![]() ![]() w drugą stronę, foteliki z zestawów 3w1 najczęściej nie mają testów zderzeniowych (ADAC, OEMTEC), czyli nie nadają się do przewożenia dziecka w aucie, bo nikt nie sprawdził, czy podczas zderzenia ten fotelik się zwyczajnie nie rozleci podczas zderzenia. oczywiście nie wszystkie foteliki nie mają testów - regularnie robi je chyba emmaljunga, peg perego, zapewne coś jeszcze. wyniki testów można bez problemu znaleźć w necie. 3 gwiazdki to jest opcja, powiedzmy, zadowalająca. fotelików z mniejszą liczbą gwiazdek się nie zaleca. w związku z tym "fotelik z zestawu 3w1" jest moim zdaniem rzeczą kompletnie zbędną. lepiej kupić 2w1 plus testowany fotelik, kompatybilny ze stelażem wózka (ale da się bez tego przeżyć!) i adaptery. nie ma potrezby posiadania dwóch fotelików. cały bajer polega na tym, że on jest jeden. oczywiście to jest moje zdanie i każdy może sobie robić jak chce - jego życie, jego dziecko ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() dla mnei to jest jedyna forma, w której można to przyjąć ![]() Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3720 |
Wtajemniczenie
|
mówiłyście o stanikach Alles, jakie macie
to takie? http://allegro.pl/show_item.php?item...6d91f2d6ed1ca0
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.