|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2161 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cymemoncik się odezwała - żyje, trochę miała kłopotów, dlatego jej się zniknęło. Ale wróci. ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-01-02 o 14:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | |
Zakorzenienie
|
a dziękuję, Was również miło widzieć ponownie
![]() dziękuję ![]() ![]() Cytat:
![]() właśnie sobie wyobraziłam tak wielką radochę aż do zakwasów i efekt na mojej paszczy jest taki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak tam w nowym roku czas Wam płynie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem tak...miałam mieć motywację do zmian, a mam wielkie niechciejstwo ![]() Chyba jeszcze bardziej zaawansowane niż przed tymi świętami i tym wszystkim ![]() I generalnie przyszłam tu napisać kilka istotnych wniosków z moich przemyśleń: 1. Nie wiem czego chcę. 2. Wolę jak inni za mnie decydują, bo...patrz punkt 1. 3. Nie mam ani odrobiny motywacji do czegokolwiek co robię... 4. W moim życiu nic złego się nie dzieje...ale czuję, że będzie gorzej jeśli nic nie zrobię, ale...patrz punkt 1 i 3. No dobra. To takie podsumowanie. Ale pomyślałam też o czymś innym. Przeczytałam sobie kilka różnych wpisów na blogach wszelakich na temat motywacji, postanowień itd. I z nich wnioskuję, że powinnam być zmotywowana ot tak, jeśli robię coś co lubię i co sprawi, że spełnię swoje marzenia....więc coś jest ze mną grubo nie tak! Nie potrafię określić co jest właściwie moim marzeniem czy marzeniami. Jak mam układać cele, skoro nie wiem co da mi odpowiednią satysfakcję? Wszystko wydaje się nie takie i nieodpowiednie... Jedyne co wiem, to to, co napawa mnie realnym wstrętem...a to niestety jest praca. Nic dziwnego, że nie mam chęci ani jej szukać ani się starać. Nie chcę całego życia spędzić w pracy, żeby ciułać pieniądze na życie i nie mieć z tego żadnej radości, bo nie mogę sobie wyobrazić żadnej pracy, która by mnie bawiła ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2165 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Inna sprawa, że chyba mam ostatnio podobne myśli do Ciebie - związane z poszukiwaniem motywacji, inspiracji itd. Dzisiaj w bibliotece (tak, tak - poszłam do niej! ![]() Wypożyczyłam, a teraz zastanawiam się, czy ich czytanie też nie jest formą prokrastynacji ![]() Cytat:
Mój problem polega na tym, że jedyne, co wiem, że na 100% chciałabym robić, to praca naukowa lub okołonaukowa (czyli nie tylko uczelnia, ale też instytuty i agencje badawcze, fundacje o pewnym profilu itp.). Choć coś tam robię w tym kierunku, to wiem, że szanse na realizację tego marzenia - i to od razu po studiach - mam minimalne. Szukam więc planu B, ale go nie mam! I ta świadomość, że prawdopodobnie nie będę robić tego, o czym marzę, a jednocześnie nie znajduję nic, co mogłabym robić, aby zwyczajnie przeżyć - mnie dobija ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Wtajemniczenie
|
Lilith890502 & Patri
Dziękuję za powitanie i przyjecie do Waszego grona ![]() Bura Kocurko Chciałabym Ci dodać otuchy,ale na razie jestem na podobnym etapie życia i jakoś nawet nie wiem co napisać. Może to przejściowy kryzys? ![]()
![]() |
#2167 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Słyszałam już kiedyś o tej liście sto! Bo byłam na bieżąco z tym blogiem, ale porzuciłam czytanie go. Tylko tam nie napisano - czy to ma być lista na rok czy na całe życie? W jaki sposób spisana? Tak jak mi to najbardziej odpowiada? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-01-02 o 20:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2168 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oby to było jednak przejściowe...może to jeszcze te resztki alkoholu w wątrobie mnie tak dręczą ![]() Cytat:
![]() ![]() Dlaczego miałoby się nie udać? Jak nie na jednej uczelni, to na drugiej, trzeciej, za granicą...gdziekolwiek. Ja jedyne co widzę dla siebie jako alternatywę pozwalającą w domyśle poświęcać mniej czasu "siedzeniu" w pracy i nie poddawaniu się opinii wszechwładnego szefa, którego byłabym pewnie niewolnicą (a biorąc pod uwagę realia Polski, to byłabym niewolnicą i urządzeniem wielofunkcyjnym jednocześnie ![]() - nie mam pomysłu - żadna ze mnie bizneswoman - totalnie się na tym nie znam ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- No i to jest konkretna porada ![]() ![]()
![]() |
#2169 | |||
Zakorzenienie
|
Blog Edyty jest przysteplowany jej zyciem. To nie jest bla bla bla kogos, komu rozwala sie zwiazek, nie moze sie ogarnac, a sie madruje. To jest jeden z niewielu blogow, ktoremu jestem w stabie zaufac, bo widze, jak zastosowanie rad w zyciu zmienia je i widze zycie czlowieka, ktory pisze i radzi. Na razie realizuje swoje plany ze swoich list, chyle czola. A ze jest w tym slodycz, perfekcja, doskonalosc az do przesady - taki styl, taka emfaza, taka moc. Na mnie dziala i zaczynam wierzyc, ze takie poukladane zycie jest mozliwe i ze ja tez moge je poukladac. Czyz nie o to chodzi w blogach motywacyjnych?
Ja rozumien, ze moze ktos myslec, ze nie doknely jej nieszczescia to jest optymistka i sadzi, ze w zyciu wszystko zaplanuje i jej sie uda, ale powiedzcie, czy to zle? Listy, cele - niby planowalam, ale rozbic to na male konkretne kroki - nie umialam, nie mialam odwagi, lepiej bylo zostawic to w sferze marzen. Juz tak nie chce. W moim domu jest porzadek! W moim pokoju, szok! Moi znajomi z dawnych lat nie uwierzyliby. Jestem dumna. Z pomoca terapii zyskuje odwage. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cos razem w temacie zaradzimy? Moze,na razie towar w sklepie rozkladac i sie wtedy zastanawiac?
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-01-03 o 07:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2171 | ||
Raczkowanie
|
Cześć!
Cytat:
![]() ![]() Co do stylu pisania, pełnego entuzjazmu - biorę poprawkę, że w tym fachu tak trzeba. To chyba normalne, iż sytuacja narzuca pewne ramy. Jeżeli po odjęciu stylu, zostaje treść - to blog się w moim odczuciu broni. W przypadku Edyty tak jest, ale w sieci jest mnóstwo blogów, kiedy ktoś pisze nie-wiadomo-jakie-frazesy, a poza jego imieniem i nazwiskiem, jakichkolwiek informacji brak. Przepraszam, ale to w tym momencie żaden blog. Sama na zajęcia z zachowań organizacyjnych pisałam piękne prace o motywacji, zapale itp. - co z tego?! Ważne, aby za słowami szły czyny... Cytat:
![]() ![]() LaFleurBlanche, prokrastynacja to nie jest lenistwo. Ani ja, ani chyba żadna dziewczyna z tych, które poznałam w wątku, nie jest leniwa w tym sensie, że nic nie robi. Problemem jest to, że nie robimy tego, co trzeba, wtedy, kiedy trzeba. Mogę sobie studiować i dziesięć kierunków, ale dopóki prace pisze na ostatnią chwilę, dopóki nie znajduję czasu dla rodziny, bo sprzątam, a jak widzę się z rodziną, to odpycham na bok dbanie o siebie itd. - to prokrastynacja cały czas rządzi moim życiem. Ponadto prokrastynacja ma to do siebie, że czasami pewnych działań unikamy nie dlatego, że nam się nie chce - bardzo chcemy, tylko co poradzić na suchość w gardle, na trzęsące się ręce, na chęć wymiotowania? Poza tym jest coś, co kiedyś szalenie trafnie określiła Lasub: prokrastynator, by działać sprawnie, często działa jak alkoholik na odwyku - realizuje 200% normy, jest hiperzorganizowany itp. Tylko to nie jest u niego naturalne, nie wypływa z jego wnętrza... to sposób zagłuszenia wewnętrznych wątpliwości. Dziewczyny, a ja dzisiaj CHCĘ choć trochę przybliżyć się do realizacji zadań na studia - już czuję lekki stres, ale jeszcze nie jest to panika. Oby się udało. Plus robię pranie. Miłego dnia! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2172 | ||
Zakorzenienie
|
Cześć!
Cytat:
To nie jest tak, że powinnaś czuć się zmotywowana. Albo jesteś zmotywowana, albo chcesz być zmotywowana, albo możesz być zmotywowana ![]() I to nie jest czepianie się słówek ![]() Poczucie powinności właśnie prowokuje do myślenia i czucia, że coś jest ze mną nie tak... Szczególnie w kwestiach rozwoju osobistego... Możesz nie wiedzieć, co przyniesie Ci satysfakcję, co jest marzeniem. Jeśli nie przychodzi Ci to naturalnie, to może trzeba porzucić ten trop, zagrzebywanie się w myślach i po prostu próbować różnych rzeczy, postawić na spontaniczność chceń, na ryzyko, eksperymenty. Oczywiście, że wszystko to może być obudowane lękami i niepewnościami, ale czasem trzeba sobie powiedzieć "no i co z tego?". Trochę nierealne jest zaplanowanie, że dana aktywność na pewno da Ci odpowiednią satysfakcję ![]() ![]() Cytat:
Oczywiście, że to jest najlepsza rada ![]() Tylko interesująca wydaje się czasem "metodyka" brania się za działanie... Jakiej techniki użyć, by podnieść się z "zalegania"...? O to chyba chodzi w wertowaniu blogów i korzystaniu z niektórych sposobów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2173 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-01-03 o 11:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2174 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lilith - fajnie Cię znowu widzieć ![]() Queen Blair - witaj ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
Witaj QueenBlair
![]() Tygrys jesteś niesamowita. Świetny pomysł, sama mam podobnie. Chcę mi się płakać jak widzę już rżyska na polach albo jak już nie ma chabrów... Czasem lubię sobie usiąść wieczorem na tarasie w sierpniu i chłonąć ostatnie ciepłe wieczory ![]() Wczoraj poszłam na zajęcia i od razu doznałam szoku. Już cały styczeń mamy wypchany terminami zaliczeń i egzaminów. Dodatkowo mam zrobić mnóstwo rzeczy za te moje nieszczęsne nieobecności. Na przyszłą środę mam do napisania 4 prace... W tym 3 po 600-800 słów po francusku... No ale cóż, coś kosztem czegoś. Chociaż dzięki temu zaoszczędzę 600 zł, bo dziś oddałam pracę do dziekanatu ![]() Obrona po 15 stycznia, czyli wtedy jak będę miała sesję już na dobre... Eh, jak zwykle wszystko na raz. |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak a propos stylu, to wczoraj widziałam się chwilę z Nebulką ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2178 | |
Zadomowienie
|
![]() Na Twoim blogu widziałam jeszcze pomysł o obserwowaniu gwiazd ![]() ![]() ![]() Co do przyjemności styczniowych, to zaliczyłam już jedną - pozjeżdżałam sobie na sankach na śledzia z dodatkową atrakcją polegającą na tym, że tuż pod górką był odmarzający stawik ![]() ![]() ![]() A co się dzieje z Czerwiec i Change??? Hop hop? ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jak wyszła stylizacja na Coco ![]() Trzymam kciuki za sesję ![]()
Mój blog o analizie kolorystycznej - nowy wpis ![]() Edytowane przez tigrinha Czas edycji: 2013-01-03 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Zakorzenienie
|
Widziałam takie makowe pola w Serbii i Macedonii.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2180 |
Zadomowienie
|
Jakie piękne
![]() ![]() ![]() ![]() Szkoda że to nie w Polsce. Ale gdzieś u nas też takie muszą być! EDIT: Wujek google jak zwykle pomógł - chyba już wiem jaka wycieczka wskoczy na 76 pozycję mojej listy 100 na ten rok ![]() http://www.flickr.com/photos/danielzasina/5366842970/
Mój blog o analizie kolorystycznej - nowy wpis ![]() Edytowane przez tigrinha Czas edycji: 2013-01-03 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2181 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaczytuję się w tym blogu - wciągnął mnie baaaardzo. http://nie-kupuje-tego.blogspot.com/...1_archive.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-01-03 o 14:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Boże podziwiam takich ludzi ![]() Aleee dzisiaj przygnębiająca pogoda, nie mam nawet z kim porozmawiać...
![]() |
#2184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tygrys - super piszesz! ![]() i wmiętalać je ziarenko po ziarenku siedząc w gorącej kąpieli Chcę!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2185 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-01-03 o 14:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2186 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ekstra!!!!! I to zdanie - mega ważne: Nasze materialne zapasy prezentowe jednak powoli topnieją; lada moment trzeba się skonfrontować z tym co najtrudniejsze w sytuacji ścisłego konsumpcyjnego zarachowania. Obdarowywaniem bez dziadostwa. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ---------- Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#2187 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny uświadomcie mnie, o co chodzi z tym blogiem Edyty?
bura kocurka Myślę,że to co jest ważne to to,że wiesz czego robić nie chcesz. Mianowicie być niewolnicą "jakiegoś "szefa. Masz jakieś hobby? Itp? Może z tym mogłaby się wiązać Twoja działalność? tigrinha ![]() ![]() Odnośnie GG to wielką fanką fabuły nigdy nie byłam,ale modą w serialu się zachwycałam ![]() emi_lka Reset to zawsze dobry pomysł!
![]() |
#2189 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, zapomniałam się przywitać - ale uczciwie przyznam, że to przypadek, bo królową Blair zauważyłam od razu
![]() ![]() http://lifeskillsacademy.blogspot.com/ - blog o samorozwoju, motywacji itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() witam Tygrysku również dobrze Cię widzieć ![]() ja na razie działam zgodnie ze swoim planem, tj. ćwiczę codziennie (może nie są to jakies ekstra ćwiczenia, ale dla mnie to osiagnięcie) ![]() ![]() no i co najważniejsze wróciłam do miłości układania puzzli ![]() i łudze sie po cichutku, że mi nie przejdzie ta energia... Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lilith890502 Czas edycji: 2013-01-03 o 15:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.