Planujemy zajść w ciążę w 2008/2009 roku część IV - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-17, 14:50   #481
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK
Dot.: Planujemy zajść w ciążę w 2008/2009 roku część IV

Zalalo dzis.Prawie pol godz temu.Dzien po spodziewanej@.No i 4 cykl do **py.Juz mnie to zaczyna irytowac.Moze czas pojsc po nowym roku do ginka po jakies wspomagacze i cos na regulacje @

52->53->54->55->56->57->58->59->60

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
dominikaaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 14:56   #482
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikaaK Pokaż wiadomość
Zalalo dzis.Prawie pol godz temu.Dzien po spodziewanej@.No i 4 cykl do **py.Juz mnie to zaczyna irytowac.Moze czas pojsc po nowym roku do ginka po jakies wspomagacze i cos na regulacje @
A co chcesz kochana regulować. Dzień później to nie jest nieregularny cykl.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 15:39   #483
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Proszę też uważać na surowe jajka, nie obżerać się tiramisu ani innymi deserami na trzepanych surowych żółtkach i obchodzić z daleka pleśniowe serki.
dużo tego ehhh ale bejbik ważniejszy

sweetpinky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 15:45   #484
anciaahk
kosmitka

Adaikaka gratuluję , zrobisz rodzicom cudowny prezent.

Trochę posmutniałam, jak poczytałam Wasze zwierzenia. Zawsze myślałam, że ja jestem inna, nikt naokoło nie miał takich kłopotów. Wszystkie przeżycia, to też moje przeżycia, jakby ktoś spisał moje życie.
Opisujecie swój ślub, rzeczywiście, duży stres. U mnie musiałam wszystko sama zorganizować, włącznie z ubiorem rodziców. Wyjście było z mojego mieszkania, nie z "domu" rodzinnego, matka ma nowego gacha, więc od niej odpadało, a ojciec mój jest bezdomny niestety. I ten strach, które pierwsze da popis na ślubie. Na szczęście się od tego odcinam, każdemu polecam terapię DDA, dodaje wiary. Ojciec teraz w zasadzie jest na moim utrzymaniu, gdy nie jest w cugu, mamie też dużo finansowo pomagam. I jestem czarną owcą w rodzinie. Pracuję, nie piję, ewenement. I też mam żal, że nikt nic z tym nie zrobił, taka udawana bezradność i wysługiwanie się małym dzieckiem. Nigdy swemu dziecku tego nie zrobię, nigdy nie będzie się bało wracać do domu ani musiało z niego uciekać, nigdy.
Kropko, w tym wątku jest nas więcej, musisz co najmniej jedną osobę do listy DDA dopisać...

Ale dość użalania. Mam do Was pytanie czy w trakcie staranek można brać aspirynę i rutinoscorbin? Przeziębiłam się okropnie, a nie chciałabym antybiotyków.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 16:13   #485
Sylwiaaa88
Rozeznanie

wiecie co dziewczyny! Przeżyłam szok! Byłam w solariu, patrze a z kabiny wychodzi moja koleżanka która jest w ciąży (około 1,5 miesiąca, jeszcze nie widać) mówie do niej co ona tu robi, że przecież nie może, a ona cicho przecież to dopiero początek ciąży, że jeszcze może:O myślałam że ją zatuke, tłumaczyłam jej ale ona i tak mądrzejsza, zobaczymy;]
dziewczyny a solarium chyba nie ma nic do staranek? bo już warjuje i sama nie wiem co jest złe.
A i jeszcze mam pytanie do Niki ja też biore witamine B, poprosiłam w aptece o complex tak jak mówiła Kropka i dostałam(tak pisze na opakowaniu): vitaminum compostinum B, mam nadzieje że to to
pozdrawiam
Sylwiaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 16:24   #486
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK

Kropeczko to wcale nie wyglada tak fajnie.Ostatnia spozniła sie o 8 dni .Ta o jeden (co jest cudem) a i poprzednie byly mocno rozregulowane.Ja wiem ze 8 msc po tabletkach jeszcze wszystko mozliwe ale...nie daje mi to spokoju.

52->53->54->55->56->57->58->59->60

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
dominikaaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 18:22   #487
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Na prośbę adaikaka nie uwzględniłam jeszcze zmiany jej statusu

_________________________ _________________________ _____________

AKCJA MIKOŁAJOWA !!!

Mikołaju nasz kochany,
na fasolki dziś czekamy.
Więc gdy śnieżny pada puszek,
niech nam wpadnie też okruszek!

Uwaga! W związku z szybkim rozwojem naszego wątku, a co za tym idzie z dużą liczbą postów, proszę o pisanie do mnie na pirv wiadomości dotyczącej zmiany danych, rotacji na liście oraz chęci zapisania się na nasz wątek.
Pozdrawiam malin30

Niech zimowy dobry duszek zafasolkuje każdej brzuszek

Na liście mamy 33 staraczki:

KALWI23 - (Maqda, 25 lat, Cieszyn) staranka zawieszone

kees26 - (Karolina, 28 lat, Poznań) staranka zawieszone

PatkaM84 - (Patrycja, 24 lata, Szczecin) staranka zawieszone

Eleonorka947 - (Aneta, 26 lat, Warszawa) cykl 2, last @ 5.10

kitka888 - (Małgosia, 22 lata, Gdańsk) cykl 1, last @ 14.10

gusiec - (Agnieszka, 26 lat, Buenos Aires) cykl 15, last @ 19.10

amarylis29 - (Marta, 29 lat, Poznań) cykl 3, last @ 24.10

Novida - (Agnieszka, 30 lat, Dublin) cykl 2, last @ 25.10

Zuziunia - (Zuzia, 22 lata, Lubelskie) cykl 7, last @ 1.11

dana260 - (Marzena, 31 lat, Warszawa), cykl 1, last @ 8.11

Mischoko - (Izabela, 31 lat, UK) cykl 11, last@ 10.11

IwonkaAnna83 - (Iwona, 25 lat, Rzeszów) cykl 2, last @ 11.11

yolanda9 - (Jola, 27 lat, Pomorze) cykl 4, last @ 12.11

aliisanka - (Ala, 27 lat, Wrocław), cykl 4, last @ 14.11

precious_81
- (Justyna, lat 27) cykl 1, last. @ 17.11

"N@sty" - (Ania, 25 lat, Manchester) cykl 9, last @ 18.11

adaikaka - (Aneta, 22 lata, Kraków) cykl 2, last @ 20.11

Basiawlg - (Basia, 25 lat, Rzeszów) cykl 2, last @ 20.11

araczki - (Ula, 33 lata, Helsinki) cykl 6, last @ 29.11

Milibili - (Magda, 22 lata, Śląsk) cykl 1, last @ 1.12

dra - (Daria, 22 lata, Wlkp) cykl 7, last @ 2.12

sweetpinky - (Martyna, 24 lata, Radom) cykl 3, last @ 4.12

memka87 - (Magdalena, 21 lat, UK) cykl 1, last @ 4.12

DDosiek - (Dorota, 24 lata, Biała Podlaska) cykl 2, last @ 6.12

Sylwiaaa88 - (Sylwia, 20 lat, Włocławek) cykl 3, last @ 6.12

fleurdelacour - (Pola, 29 lat, UK) cykl 5, last @ 6.12

anciaahk
- (Ania, 28 lat, Mazury) cykl 2, last @ 8.12

kobra913 - (Agnieszka, 23 lata, Szczecin) cykl 1, last @ 8.12

Foka29 - (Ania, 29 lat, Warszawa) cykl 1, last @ 09.12

malin30- (Magda, 32 lata, Słupsk) cykl 1, last @ 10.12

Equita - (Maja, 29 lat, Austria) cykl 3, last @ 12.12

miss.hot - (Monia, 26 lat, Lublin) cykl 1, last @ 13.12

dominikaaK - (Dominika, 21 lat, Łódź) cykl 5, last @ 17.12

Więc teraz serca mam dwa (II kreseczki)
Mamy 14 zafasolkowanych:

czekoladka21gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

BASIA3333gratulujemy! dwie kreseczki po 4 cyklach

agagmm23gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Gizmiatko gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach (termin – 27 lipca 2009)

erysipelothrixgratulujemy! dwie kreseczki po 4 cyklach

Ania0104gratulujemy! dwie kreseczki po 3 cyklach

*kaalinaa*gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Ainka11111gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

Cassandra 23 gratulujemy! dwie kreseczki po 3 cyklach

aaassssiiiikkkkgratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

maugoszatka gratulujemy! dwie kreseczki po 6 cyklach

Karola_82gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

gosiaczekdmgratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

magdzia50gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Na liście występuje kolor biały:

PatkaM84- Aniołek[*]

Nika1980 - Aniołek[*]

Edytowane przez malin30
Czas edycji: 2008-12-17 o 18:34 Powód: korekta
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 18:26   #488
sweetpinky
Zakorzenienie

ehhh chyba dzisiaj będą nici ze staranek mężuś wściekły w pracy, małe spięcie między nami wyszło bo niestety odreagował złość na mnie niesłusznie

Stary 2008-12-17, 18:48   #489
precious_81
Wtajemniczenie

Adaikaka serdeczne gratulacje prezent na święta naprawdę wyjątkowy

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
To i tak strasznie dużo zapłaciłaś Przecież OB, żelazo, cukier i mocz to w ramach NFZ się robi, a więc za darmo.
Jeśli ma się skierowanie. Inaczej trzeba płacić.

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość
U mnie ten cykl pewnie nie przyniesie niespodzianki
Od czasu gdy odstawiam tabletki w marcu wszytsko było idealnie... Owulacja była odczuwalna aż za nadto, kilka dni pobolewania podbrzusza, potem bardzo silny, uniemożliwiający poruszanie się ból, duzo śluzu ... W tym miesiącu nic... zupełnie nic pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło. Zrobiłam nawet testy owulacyjne. Nic nie rozumiem Nie nastawialam się, że uda się w pierwszym cyklu ale taki rozwój wypadków mnie zaskoczył...
Identycznie jak u mnie. Wczoraj dostałam @, wiec pierwszy cykl za nami. Najgorsze, że dopóki się nie staraliśmy czyli przez 3 cykle po odstawieniu tabletek czułam wyraźnie owulację. Teraz kiedy był pierwszy cykl "starający" jak na złość wychodzi na to, ze owulacji wogóle nie miałam. Okres przyszedł regularnie, więc skoro lekarz na usg nie widział owulacji, to jej po prostu nie było. Trochę mnie to zmartwiło. Mam nadzieję, żę to tylko jednorazowo taka sytuacja.

W dodatku odebrałam badania i żelaza mam znacznie ponad normę, to samo z profilami wątrobowymi. Kurcze chyba muszę znowu iść do lekarza.

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Ale dość użalania. Mam do Was pytanie czy w trakcie staranek można brać aspirynę i rutinoscorbin? Przeziębiłam się okropnie, a nie chciałabym antybiotyków.
Nie wiem jak z aspiryną, ale rutinoscorbinu podobno nie można.

Cytat:
Napisane przez Sylwiaaa88 Pokaż wiadomość
wiecie co dziewczyny! Przeżyłam szok! Byłam w solariu, patrze a z kabiny wychodzi moja koleżanka która jest w ciąży (około 1,5 miesiąca, jeszcze nie widać) mówie do niej co ona tu robi, że przecież nie może, a ona cicho przecież to dopiero początek ciąży, że jeszcze może:O myślałam że ją zatuke, tłumaczyłam jej ale ona i tak mądrzejsza, zobaczymy;]
dziewczyny a solarium chyba nie ma nic do staranek? bo już warjuje i sama nie wiem co jest złe.
A i jeszcze mam pytanie do Niki ja też biore witamine B, poprosiłam w aptece o complex tak jak mówiła Kropka i dostałam(tak pisze na opakowaniu): vitaminum compostinum B, mam nadzieje że to to
pozdrawiam
Aż szkoda słów na takie bezmyślne "matki"
Jesli pytasz czy solarium wpływa na płodność to chyba nie. Dopóki jesteś pewna że w ciaży nie jesteś można śmiało korzystać. W połowie cyklu lepiej zrezygnować bo może akurat pojawia się fasolka. Przynajmniej ja mam zamiar tak robić
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 19:50   #490
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Adaikaka gratuluję , zrobisz rodzicom cudowny prezent.

Trochę posmutniałam, jak poczytałam Wasze zwierzenia. Zawsze myślałam, że ja jestem inna, nikt naokoło nie miał takich kłopotów. Wszystkie przeżycia, to też moje przeżycia, jakby ktoś spisał moje życie.
Opisujecie swój ślub, rzeczywiście, duży stres. U mnie musiałam wszystko sama zorganizować, włącznie z ubiorem rodziców. Wyjście było z mojego mieszkania, nie z "domu" rodzinnego, matka ma nowego gacha, więc od niej odpadało, a ojciec mój jest bezdomny niestety. I ten strach, które pierwsze da popis na ślubie. Na szczęście się od tego odcinam, każdemu polecam terapię DDA, dodaje wiary. Ojciec teraz w zasadzie jest na moim utrzymaniu, gdy nie jest w cugu, mamie też dużo finansowo pomagam. I jestem czarną owcą w rodzinie. Pracuję, nie piję, ewenement. I też mam żal, że nikt nic z tym nie zrobił, taka udawana bezradność i wysługiwanie się małym dzieckiem. Nigdy swemu dziecku tego nie zrobię, nigdy nie będzie się bało wracać do domu ani musiało z niego uciekać, nigdy.
Kropko, w tym wątku jest nas więcej, musisz co najmniej jedną osobę do listy DDA dopisać...

Każda z nas kiedyś chyba myślała, że jest sama jedna na świecie. Ja całe dzieciństwo czułam się kosmitą, nie rozumiałam bezmyślności moich koleżanek, ich dziecinnego myślenia w wieku 16 lat i wielu innych rzeczy. Dopiero gdy usłyszałam od terapeuty o DDA otworzyły mi się oczy, a potem poczytałam, zajrzałam na różne fora i okazało się, że takich ufików jak ja jest więcej. I dotarło do mnie, że nigdy nie miałam dzieciństwa, dorosłam w wieku 7 lat, gdy pakując tornister do II klasy po wakacjach, znalazłam w nim butelkę.

Podobno można rutinoscorbin, aspiryny rzekomo nie. Radzę miód i czosnek, oba wolno i nawet warto. I calcium musujące do picia.

Cytat:
pozdrawiam
B complex i compositum to to samo, po prostu inny producent - inna nazwa.

A solarium to ja odradzam i bez ciąży, niszczy skórę, zabiera wodę, przyspiesza starzenie, szybciej będą rozstępy w ciąży i trudniej będzie je zminimalizować, bo skóra zniszczona.

Cytat:
Napisane przez dominikaaK Pokaż wiadomość
Kropeczko to wcale nie wyglada tak fajnie.Ostatnia spozniła sie o 8 dni .Ta o jeden (co jest cudem) a i poprzednie byly mocno rozregulowane.Ja wiem ze 8 msc po tabletkach jeszcze wszystko mozliwe ale...nie daje mi to spokoju.
To coś jak u mnie.
Tylko pytanie - czy Ty chcesz dalej próbować czy przestać?, bo regulację to się robi hormonami, najchętniej antykoncepcyjnymi.

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
ehhh chyba dzisiaj będą nici ze staranek mężuś wściekły w pracy, małe spięcie między nami wyszło bo niestety odreagował złość na mnie niesłusznie
Samo życie.

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
W dodatku odebrałam badania i żelaza mam znacznie ponad normę, to samo z profilami wątrobowymi. Kurcze chyba muszę znowu iść do lekarza.
Miałaś już wcześniej za wysokie żelazo??

Stary 2008-12-17, 20:17   #491
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
J
Mój ojciec był alkoholikiem, ale na szczęście ja żyłam w szczęśliwej rodzinie. Mama w porę potrafiła się wycofać i mimo że wtedy nie było to raczej "popularne" rozwiodła się. Wiem, że nie było to dla niej łatwe, ale jestem jej za to niezmiernie wdzięczna. Zresztą ona chyba też jest szczęśliwsza, ułożyła sobie życie - co prawda dopiero po kilku latach. Ja ojca pamiętam jako badzo dobrego, życzliwego człowieka. Zresztą on taki był nie tylko dla nas, ale też cała rodzina, znajomi, sąsiedzi zawsze go wychwalali itp. Potrafił nawet zaopiekować się dziećmi mojej mamy koleżanek gdy one chciały iść się pobawić, robił wszystko w domu itp. Niestety alkohol go zniszczył. Ja nie pamiętam wogóle ojca jako alkoholika i to głównie dzięki mamie, bo ona nigdy nic złego na niego nie mówiła, jak przychodził do nas czy my jechałyśmy do niego to był zawsze elegancki, trzeźwy itp. i dziękuję jej też za to że taki obraz jego pozostawiła we mnie. Na pogrzebie płakałam nie tylko dlatego, ze miałam do niego żal że zniszczył sobie życie, ale też dlatego że wtedy uświadomiłam sobie, że może mogłabym mu pomóc itp.

Pomimo, że nie wiem co to tak naprawdę nie wiem co to pijaństwo w rodzinie, to mam jakąś blokadę. Kiedyś nie przeszkadzało mi jak szliśmy z TŻ (jeszcze jako nastolatkowie - bo jesteśmy ze sobą już 10 lat) na imprezki i piliśmy. Teraz jest to dla mnie duży problem. Głównie chyba dlatego że planujemy powiększenie rodziny i jak ostatnio TŻ przyszedł troszkę podpity ze spotkania z kolegami to się wystraszyłam. Zdarzyło mu sie to raz i nie było to jakieś wielkie pijaństwo, ale jednak się przestraszyłam tego strasznie i mam jakiś uraz. Jak teraz gdzieś idziemy to patrzę ile wypije, chociaż wiem, że nie ma z tym problemu.

U mnie jest trochę odwrotnie niż u Was, bo Wy teraz zakładając rodzinę macie szanse zapomneić o tym co złe i się od wszystkiego odciąć, a ja dopiero teraz zaczynam o tym myśleć.

Wracam do czytania
Precious... masz cudowną mądrą mamę- masz z kogo brać przykład- a my nie... i nie zapominamy niestety- tego nie da się zapomnieć, to wrosło pod skórę...siedzi i kłuje..do tego nkłucia trzeba się przyzwyczaić, nauczyć z nim zyć, bo wszelka próba zwalczenia go to strata czasu.

Cytat:
Nie wyrzuci. Mamy tu bardzo miłego i sympatycznego moderatora. Była, poczytała i poszła bez bicia.

Nie mamy najmniejszej szansy zapomnieć.

A co gorsza nie mamy normalnych wzorców, będziemy się uczyć na naszych własnych dzieciach. Testować na nich bycie matkami, bez obrazu wyniesionego z domu jak to naprawdę się robi, jak to ma być, jak jest dobrze.
Bo my nie wiemy jak to poprawnie wygląda, ani jak to osiągnąć, wiemy tylko jak nie chcemy żeby u nas wyglądało.
Straszne.
właśnie. zgadzam się.

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Gratulacje dla adaikaki

Dziewczyny sama miałam pokręcone dzieciństwo, teraz w mojej rodzinie tez nie lepiej (np. ojciec jest w szpitalu psychiatrycznym)
a po poronieniu nie wpadłam w alkoholizm tylko w pracoholizm (praca po 20H na dobę)

nie mam czasu podczytywać wszystkiego, zazwyczaj przelatuje tylko po przekątnej ale jestem z Wami duchem i trzymam oraz sle fluidki
Rzabba

Cytat:
Napisane przez DDosiek Pokaż wiadomość

a ja się czasami boję, że w moim domu też będzie tak, jak u rodziców. , że ktoregoś dnia mąż zacznie pić, bo to dla mnie rzecz, do której przywykłam. Tylko taki model rodziny znam. No i że na mnie spadnie wszystko, co zwiąane z wychowaniem i dbaniem o dobro dzieci.
DDosiek , myslę, że każda z nas ma taki strach gdzieś zakodowany- ja sięboję też, tego, że sama będęalkoholiczką, tego, że mój mąż będzie...bardzo się boję. ale staram się nie myśleć o tym strachu, zaakceptować fakt, że on tam jest, ale nie myśleć o nim. wierzę, że będzie lepiej.

Cytat:
Napisane przez Milibili Pokaż wiadomość

Wiecie co... tak Was podczytywałam w ostatnich dniach i przyszła mi do głowy pewna myśl... Tyle z nas przeszło w dzieciństwie piekło, i z powodu tego wszystkiego tak bardzo pragniemy aby nasza rodzina była normalna, zdrowa, że chcemy od samego początku zachowywać się "idealnie" planować, robić badania - stąd tyle osób o podobnych wspomnieniach w tym wątku...
przemyślałam to, co napisałaś..myślę, że masz dużo racji. ja ponieważ byłam najstarsza w domu, grałam rolę tzw " bohatera rodzinnego"- kto się orientuje w terminologii DDa to wie o co biega. i ta nadgorliwość, to trzymanie fasady, perfekcyjność została mi do dziś. w Polsce zaharowywałam się w pracy, bo szef był ciągle niezadowolony a ja muszę w wszystkim dogodzić, o wszystko zadbać, wszystko za wszystkich zrobić...dorobiłam się problemów ze zdrowiem i ze sobą wszystko się pogłębiło. nie mogłam już znieść zmęczenia i zycia. dziś uczęsię, że nie będęzmywać garów kosztem dobrego humoru, że mogą poczekać a miła chwila na sofie z mężem czekać nie powinna. nie urabiam się po łokcie..staram się. nadal się uczęjak żyć. Kropka ma rację- my się musimy wszystkiego uczyć.

Cytat:

anciaah- nasze dzieci będą szczęśliwe...

Cytat:
pozdrawiam
to samo moim zdaniem. ja nie biorę kwasu foliowego bo w moim kompleksie jest nawet więcej niż do tej pory brałam.

Cytat:
Każda z nas kiedyś chyba myślała, że jest sama jedna na świecie. Ja całe dzieciństwo czułam się kosmitą, nie rozumiałam bezmyślności moich koleżanek, ich dziecinnego myślenia w wieku 16 lat i wielu innych rzeczy. Dopiero gdy usłyszałam od terapeuty o DDA otworzyły mi się oczy, a potem poczytałam, zajrzałam na różne fora i okazało się, że takich ufików jak ja jest więcej. I dotarło do mnie, że nigdy nie miałam dzieciństwa, dorosłam w wieku 7 lat, gdy pakując tornister do II klasy po wakacjach, znalazłam w nim butelkę.
eeeh..mi nawet matka mówiła, żeja jakaś inna jestem- całe dzieciństwo tego wysłuchiwałam- jaka to jestem inna od innych dzieci i się nie bawięz dziećmi. siedziałam głownie na łące z bezdomnymi psami.
dokładnie. trudno - kiedy się nie zaznało niewinnosci i radości dzieciństwa- nauczyć się potem w życiu być optymistą i cieszyć się tak naprawdę... mnie to w sobie zawsze irytowało, że nie umiałam się cieszyć, wszędzie towarzyszył mi niepokój... a to normalne u DDA- jak w domu alkoholików jest dobrze to jest to tylko spokój przed burzą...i dziecko t owie, i czeka w napięciu na tą burzę. a potem dorasta a niepokój zostaje...
Kropka ja dorosłam w wieku lat 5 kiedy ojciec pobił matkę , przyjechała policja, musiałyśmy uciekać zabierała nas policja, matka nadepnęła mi obcasem na rękę w ferworze ucieczki a mój ijciec posadził moją dwuletnia siostrę na parapecie i powiedział do nie : zrób papa tej kur..ie to pierwsze z kanonu moich koszmarnych wspomnień...

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 20:19   #492
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety nie wiem, bo nigdy wcześniej nie robiłam takich badań. Teraz robiłam kontrolne badania na profile wątrobowe i przy okazji zrobiłam żelazo i wapń pod kątem ciąży. No właśnie Kropka Ty pewnie będziesz wiedziała - czy to ma związek z tymi podwyższonymi (zresztą też znacznie) profilami wątrobowymi albo powiększoną śledzioną?
Stary 2008-12-17, 20:28   #493
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Tez kiedys mialam podwyzszone ale u mnie to wynikalo z totalnego przemeczenia - organizm byla tak slaby ze produkowal chyba 10x mniej nowych krwinek niz trzeba i zelazo nie bylo zuzywane do robienia hemoglobiny.
Lykalam na to megadawki witamin z grupy B i ruszylo
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 20:31   #494
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
nic o tym nie słyszałam... a akurat zakupiłam całe opakowanie rutinoscorbinu.

Cytat:
Aż szkoda słów na takie bezmyślne "matki"
Jesli pytasz czy solarium wpływa na płodność to chyba nie. Dopóki jesteś pewna że w ciaży nie jesteś można śmiało korzystać. W połowie cyklu lepiej zrezygnować bo może akurat pojawia się fasolka. Przynajmniej ja mam zamiar tak robić
No właśnie, jak już to nie chodzić na solarium od drugiej połowy cyklu żeby nie przysmażyć zarodka. Wtedy zresztą sa niewskazane wysokie temperatury.

Cytat:

Podobno można rutinoscorbin, aspiryny rzekomo nie. Radzę miód i czosnek, oba wolno i nawet warto. I calcium musujące do picia.
i o tym też nic nie słyszałam... aspiryna rozrzedza krew chyba? Czy coś mi się źle kojarzy?

Cytat:
A solarium to ja odradzam i bez ciąży, niszczy skórę, zabiera wodę, przyspiesza starzenie, szybciej będą rozstępy w ciąży i trudniej będzie je zminimalizować, bo skóra zniszczona.
No właśnie. Zgadzam się. Ja się smaruje samoopalaczem raz na jakiś czas i przynajmniej nie jestem bladziochem aczkolwiek przyznam, że przed sylwestrem chodzą mi po głowie z 2 wizyty żeby całe ciało ładniej wyglądało. Ale to narazie do przemyśleń. Kiedyś gdzieś czytałam, że bezpieczna dawka solarium to jest chyba 20 minut na rok.

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 20:36   #495
sweetpinky
Zakorzenienie

Cytat:

B complex i compositum to to samo, po prostu inny producent - inna nazwa.

To coś jak u mnie.
Tylko pytanie - czy Ty chcesz dalej próbować czy przestać?, bo regulację to się robi hormonami, najchętniej antykoncepcyjnymi.

Samo życie.

zadzwonił, chyba go sumienie ruszyło, przynajmniej był miły
Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość

No właśnie, jak już to nie chodzić na solarium od drugiej połowy cyklu żeby nie przysmażyć zarodka. Wtedy zresztą sa niewskazane wysokie temperatury.

i o tym też nic nie słyszałam... aspiryna rozrzedza krew chyba? Czy coś mi się źle kojarzy?

No właśnie. Zgadzam się. Ja się smaruje samoopalaczem raz na jakiś czas i przynajmniej nie jestem bladziochem aczkolwiek przyznam, że przed sylwestrem chodzą mi po głowie z 2 wizyty żeby całe ciało ładniej wyglądało. Ale to narazie do przemyśleń. Kiedyś gdzieś czytałam, że bezpieczna dawka solarium to jest chyba 20 minut na rok.
też o tym myslałam i chyba się przejdę, może trochę się rozluźnię przy ciepełku

a jutro idę do fryzjera zmienić kolor włosów na jakiś miodowy może

Stary 2008-12-17, 20:54   #496
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Cytat:
Cytat:

No właśnie, z racji różnych opinii wzięłam, jest dopiero 9 dc, chyba nie zaszkodzi, z nosa mi cieknie a jutro muszę niestety być w pracy, bez taryfy ulgowej.
Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
anciaah- nasze dzieci będą szczęśliwe...
Też bym tego chciała.
Cytat:
Ja byłam dzisiaj swoje siwulce zamalować, trochę kiepsko mnie uczesał, ale ogólnie fajna fryzurka , na pewno pomaga na zły nastrój .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 21:21   #497
kropka75
Zakorzenienie

Owszem, aspiryna rozrzedza krew. Ale np. w USA jest lekiem na wszystko.

Cytat:
Kropka ja dorosłam w wieku lat 5 kiedy ojciec pobił matkę , przyjechała policja, musiałyśmy uciekać zabierała nas policja, matka nadepnęła mi obcasem na rękę w ferworze ucieczki a mój ijciec posadził moją dwuletnia siostrę na parapecie i powiedział do nie : zrób papa tej kur..ie to pierwsze z kanonu moich koszmarnych wspomnień...
Ja dorastania w zasadzie nie przeliczam na takie wspomnienia, tylko na moment, gdy zrozumiałam, choć w zasadzie byłam na to za mała.
Tragiczne najwcześniejsze wspomnienie mam z przedszkola, miałam 5 lat, byłam chora i po przedszkolu matka mnie położyła do łóżka. Sama w tym czasie się zciaprała, wstawiła do gotowania ziemniaki i zapomniała o nich. Obudził mnie brak tchu, nie mogłam oddychać, było ciemno na dworze, w domu czarno i gęsto od dymu, a ja nie wiedziałam gdzie jestem, tylko to rozumiałam że się duszę. Pamiętam, że znalazłam ją śpiącą i nie mogłam jej dobudzić i to był mój największy koszmar, pewnie dlatego do dziś to pamiętam. Trzepałam nią, a ona się nie budziła. W końcu coś zajarzyła i też chyba brak powietrza ją ocknął i to, że własnej ręki nie było widać. Pamiętam jak leżałam na podłodze zawinięta w kocu, a ona biegała po domu, otwierała okna i wyganiała dym cały czas charcząc i kaszląc.
Ojciec wrócił z delegacji po dwóch tygodniach i od drzwi zaskoczył klimat, tak zaczadziła chatę.

Cytat:
Niestety nie wiem, bo nigdy wcześniej nie robiłam takich badań. Teraz robiłam kontrolne badania na profile wątrobowe i przy okazji zrobiłam żelazo i wapń pod kątem ciąży. No właśnie Kropka Ty pewnie będziesz wiedziała - czy to ma związek z tymi podwyższonymi (zresztą też znacznie) profilami wątrobowymi albo powiększoną śledzioną?
Nie jestem lekarzem, nie chcę wyrokować, ale wysokie żelazo jest niebezpieczne, odkłada się i uszkadza narządy, w których się gromadzi, głównie wątrobę (wysokie próby wątrobowe). Wpływa na pracę trzustki, serca, może spowodować cukrzycę. Idź do jakiegoś mądrego lekarza, bo jeśli ten poziom jest mocno wysoki to trzeba go szybko obniżyć. Może to chwilowe, ale trzeba sprawdzić, bo przewlekle wysokie Fe to już choroba i nawet ma swoją nazwę - hemochromatoza.

Na tę chwilę pomoże dieta, dużo mleka, kefirów, maślanki, ziemniaki, ryż biały, białe pieczywo, owoce, kwasy omega (oliwa z oliwek np.) - te produkty obniżają Fe.

Jakie badania jeszcze masz? Robiłaś też AspAT?

Stary 2008-12-17, 21:32   #498
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
też o tym myslałam i chyba się przejdę, może trochę się rozluźnię przy ciepełku
A no pewnie, coś się od życia należy tylko nie przesadzaj z minutami

Ku przestrodze o solarium: w liceum jedna dziewczyna tak zaszalała z solarium, że chodziła co drugi dzień na 30 minut nie dała sobie przetłumaczyć jakie to jest złe - to była koleżanka mojej koleżanki. I raz przyszła do szkoły strasznie czerwona, a powieki miała całe w bąbelkach i napuchniete... Nie muszę chyba mówić jak wyglądała... Długo nie wytrzymała i po jakimś czasie przyjechała karetka zabrać ją do szpitala ale co z tego wyszło to już nie pamiętam, bo to już dosyć dawno było

Cytat:
A ja właśnie z blondu przeszłam na ciemny wczoraj miałam drugie farbowanie na ciemno lepiej się czuję niż w blondzie

Cytat:
No właśnie, z racji różnych opinii wzięłam, jest dopiero 9 dc, chyba nie zaszkodzi, z nosa mi cieknie a jutro muszę niestety być w pracy, bez taryfy ulgowej.

.
Ja nie wiem czy podczas staranek są jakieś leki zakazane. Chyba ogólnie nie, co najwyżej można uważać w drugiej połowie cyklu. Bo praktycznie rzecz biorąc na ulotce informacyjnej jest napisane że np w ciąży nie można stosować, albo coś w tym stuly. A normalnie raczej można. Takie jest moje zdanie. Ale nie wiem jak to jest naprawdę.

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2008-12-17, 21:43   #499
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem czy podczas staranek są jakieś leki zakazane. Chyba ogólnie nie, co najwyżej można uważać w drugiej połowie cyklu. Bo praktycznie rzecz biorąc na ulotce informacyjnej jest napisane że np w ciąży nie można stosować, albo coś w tym stuly. A normalnie raczej można. Takie jest moje zdanie. Ale nie wiem jak to jest naprawdę.
Naprawdę to jest tak, że większość poważniejszych leków (nie mówię oczywiście o takich typu ibuprom) należy odstawić co najmniej na 6 tyg. przed zajściem w ciążę.

Stary 2008-12-17, 21:50   #500
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Naprawdę to jest tak, że większość poważniejszych leków (nie mówię oczywiście o takich typu ibuprom) należy odstawić co najmniej na 6 tyg. przed zajściem w ciążę.

Acha, no właśnie. Generalnie i tak wszystko trzeba z umiarem.

A jestem ciekawa, czy jak np przez kilka lat dużo się wrzerało tabletek przeciwbólowych, ja np podczas okresu w pierszy dzień tak zdychałam że potrafiłam wyjęść 12 tabletek ibupromu w 1 dzień (ale to było jeszcze przed czopkami bardzo dlugo) to czy ma to jakiś wpływ na organizm? Chodzi mi pod kątem właśnie ciąży?

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2008-12-17, 21:55   #501
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

A jestem ciekawa, czy jak np przez kilka lat dużo się wrzerało tabletek przeciwbólowych, ja np podczas okresu w pierszy dzień tak zdychałam że potrafiłam wyjęść 12 tabletek ibupromu w 1 dzień (ale to było jeszcze przed czopkami bardzo dlugo) to czy ma to jakiś wpływ na organizm? Chodzi mi pod kątem właśnie ciąży?
Na płodność raczej nie wpływa, chociaż z drugiej strony trudno coś konkretnego o tym powiedzieć. Wszystkie objawy uboczne takie jak np. zaburzenia rytmu serca, podniesienie ciśnienia, upośledzenie czynności nerek są wypisane w ulotce jako występujące, ale ani słowa na temat czasu ich trwania. Nie wiadomo które z tych defektów zostają, a które są chwilowe.

Dlatego lepiej jeść leki tylko w sytuacjach ostatecznych.

Stary 2008-12-17, 21:57   #502
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Precious... masz cudowną mądrą mamę- masz z kogo brać przykład- a my nie... i nie zapominamy niestety- tego nie da się zapomnieć, to wrosło pod skórę...siedzi i kłuje..do tego nkłucia trzeba się przyzwyczaić, nauczyć z nim zyć, bo wszelka próba zwalczenia go to strata czasu.
Domyślam się, że takie wspomnienia ciężko wymazać, ale macie kochających cudownych mężów, jesteście szczęśliwe, niedługo pojawią się dzieciaczki i ja wierzę, że sobie poradzicie, że "tamto" już nie będzie do Was wracać i będziecie tylko widziały szczęście całej Waszej rodzinki

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Tez kiedys mialam podwyzszone ale u mnie to wynikalo z totalnego przemeczenia - organizm byla tak slaby ze produkowal chyba 10x mniej nowych krwinek niz trzeba i zelazo nie bylo zuzywane do robienia hemoglobiny.
Lykalam na to megadawki witamin z grupy B i ruszylo
Ja nie czuję się jakoś zmęczona czy osłabiona. Chyba najlepiej jak przed wizytą u lekarza zrobię jeszcze raz te badania.

Cytat:
Ja słyszałam to od koleżanki, która jest właśnie w ciąży i podczas przeziębienia nie mogła brać właśnie rutinoscorbinu i tym podobnych. Leczyła się jedynie naturalnymi sposobami.

Cytat:
Nie jestem lekarzem, nie chcę wyrokować, ale wysokie żelazo jest niebezpieczne, odkłada się i uszkadza narządy, w których się gromadzi, głównie wątrobę (wysokie próby wątrobowe). Wpływa na pracę trzustki, serca, może spowodować cukrzycę. Idź do jakiegoś mądrego lekarza, bo jeśli ten poziom jest mocno wysoki to trzeba go szybko obniżyć. Może to chwilowe, ale trzeba sprawdzić, bo przewlekle wysokie Fe to już choroba i nawet ma swoją nazwę - hemochromatoza.

Na tę chwilę pomoże dieta, dużo mleka, kefirów, maślanki, ziemniaki, ryż biały, białe pieczywo, owoce, kwasy omega (oliwa z oliwek np.) - te produkty obniżają Fe.

Jakie badania jeszcze masz? Robiłaś też AspAT?
Kropeczko dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak muszę faktycznie poszukać jakiegoś mądrego lekarza bo ten którego mam zawsze wychodzi z założenia, że to nic takiego i taka moja uroda. Tylko że co chwilę coś mi wychodzi nie tak.

Tą dietkę akurat stosuję przy moim jelitku - piję właśnie dużo maślanki, nie jem żadnego ciemnego pieczywa, błonnika itp. Kurcze już mnie to wkurza. Mam nadzieję że to znowu nei przesunie naszych staranek. Na poczatku roku w styczniu tego roku też wyskoczyły mi "niespodzianki" zdrowotne i musieliśmy odłożyć starania. Tyle czekania a tu znowu coś. Jak tylko idę robić jakieś badania to się zastanawiam co tym razem mi wyjdzie.

Robiłam ASPAT i mam w normie a ALAT mam podwyższony. Oprócz tego mam za bardzo obciążony mocz ale to chyba nie ma związku. Inne badania typu glukoza, morfologia, cholesterol mam w normie. A w ostatnim usg wyszła mi powiększona śledziona.
Stary 2008-12-17, 21:59   #503
Sylwiaaa88
Rozeznanie

Cytat:

ojej 12 tabletek to ja chyba tyle w rok nie zjadłam hehe
az nie potrafie sobie wyobrazić jakie miałaś bóle, to musiało być straszne.
ja to w czasie@ staram się nie brać żadnych przeciwbólowych, jakoś wytrzymuje.

A mam jeszcze pytanie do Niki ile bierzesz dziennie tabletek wit.B? na ulotce pisze że dorośli powinni brać 3 dziennie ale wydaje mi się że to za dużo i biorę 2

Edytowane przez Sylwiaaa88
Czas edycji: 2008-12-17 o 22:08 Powód: błędy słowne
Sylwiaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 22:00   #504
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Wklejam jeszcze raz listę, bo kolejna dostała @

_________________________ _________________________ _______

AKCJA MIKOŁAJOWA !!!

Mikołaju nasz kochany,
na fasolki dziś czekamy.
Więc gdy śnieżny pada puszek,
niech nam wpadnie też okruszek!

Uwaga! W związku z szybkim rozwojem naszego wątku, a co za tym idzie z dużą liczbą postów, proszę o pisanie do mnie na pirv wiadomości dotyczącej zmiany danych, rotacji na liście oraz chęci zapisania się na nasz wątek.
Pozdrawiam malin30

Niech zimowy dobry duszek zafasolkuje każdej brzuszek

Na liście mamy 33 staraczki:

KALWI23 - (Maqda, 25 lat, Cieszyn) staranka zawieszone

kees26 - (Karolina, 28 lat, Poznań) staranka zawieszone

PatkaM84 - (Patrycja, 24 lata, Szczecin) staranka zawieszone

Eleonorka947 - (Aneta, 26 lat, Warszawa) cykl 2, last @ 5.10

kitka888 - (Małgosia, 22 lata, Gdańsk) cykl 1, last @ 14.10

gusiec - (Agnieszka, 26 lat, Buenos Aires) cykl 15, last @ 19.10

amarylis29 - (Marta, 29 lat, Poznań) cykl 3, last @ 24.10

Novida - (Agnieszka, 30 lat, Dublin) cykl 2, last @ 25.10

Zuziunia - (Zuzia, 22 lata, Lubelskie) cykl 7, last @ 1.11

dana260 - (Marzena, 31 lat, Warszawa), cykl 1, last @ 8.11

Mischoko - (Izabela, 31 lat, UK) cykl 11, last@ 10.11

IwonkaAnna83 - (Iwona, 25 lat, Rzeszów) cykl 2, last @ 11.11

yolanda9 - (Jola, 27 lat, Pomorze) cykl 4, last @ 12.11

aliisanka - (Ala, 27 lat, Wrocław), cykl 4, last @ 14.11

"N@sty" - (Ania, 25 lat, Manchester) cykl 9, last @ 18.11

adaikaka - (Aneta, 22 lata, Kraków) cykl 2, last @ 20.11

Basiawlg - (Basia, 25 lat, Rzeszów) cykl 2, last @ 20.11

araczki - (Ula, 33 lata, Helsinki) cykl 6, last @ 29.11

Milibili - (Magda, 22 lata, Śląsk) cykl 1, last @ 1.12

dra - (Daria, 22 lata, Wlkp) cykl 7, last @ 2.12

sweetpinky - (Martyna, 24 lata, Radom) cykl 3, last @ 4.12

memka87 - (Magdalena, 21 lat, UK) cykl 1, last @ 4.12

DDosiek - (Dorota, 24 lata, Biała Podlaska) cykl 2, last @ 6.12

Sylwiaaa88 - (Sylwia, 20 lat, Włocławek) cykl 3, last @ 6.12

fleurdelacour - (Pola, 29 lat, UK) cykl 5, last @ 6.12

anciaahk
- (Ania, 28 lat, Mazury) cykl 2, last @ 8.12

kobra913 - (Agnieszka, 23 lata, Szczecin) cykl 1, last @ 8.12

Foka29 - (Ania, 29 lat, Warszawa) cykl 1, last @ 09.12

malin30- (Magda, 32 lata, Słupsk) cykl 1, last @ 10.12

Equita - (Maja, 29 lat, Austria) cykl 3, last @ 12.12

miss.hot - (Monia, 26 lat, Lublin) cykl 1, last @ 13.12

precious_81 - (Justyna, lat 27) cykl 2, last. @ 16.12

dominikaaK - (Dominika, 21 lat, Łódź) cykl 5, last @ 17.12

Więc teraz serca mam dwa (II kreseczki)
Mamy 14 zafasolkowanych:

czekoladka21gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

BASIA3333gratulujemy! dwie kreseczki po 4 cyklach

agagmm23gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Gizmiatko gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach (termin – 27 lipca 2009)

erysipelothrixgratulujemy! dwie kreseczki po 4 cyklach

Ania0104gratulujemy! dwie kreseczki po 3 cyklach

*kaalinaa*gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Ainka11111gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

Cassandra 23 gratulujemy! dwie kreseczki po 3 cyklach

aaassssiiiikkkkgratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

maugoszatka gratulujemy! dwie kreseczki po 6 cyklach

Karola_82gratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

gosiaczekdmgratulujemy! dwie kreseczki po 2 cyklach

magdzia50gratulujemy! dwie kreseczki po 1 cyklu

Na liście występuje kolor biały:

PatkaM84- Aniołek[*]

Nika1980 - Aniołek[*]

Edytowane przez malin30
Czas edycji: 2008-12-17 o 22:02
Stary 2008-12-17, 22:11   #505
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Na płodność raczej nie wpływa, chociaż z drugiej strony trudno coś konkretnego o tym powiedzieć. Wszystkie objawy uboczne takie jak np. zaburzenia rytmu serca, podniesienie ciśnienia, upośledzenie czynności nerek są wypisane w ulotce jako występujące, ale ani słowa na temat czasu ich trwania. Nie wiadomo które z tych defektów zostają, a które są chwilowe.

Dlatego lepiej jeść leki tylko w sytuacjach ostatecznych.
No pewnie, wtedy byłam do tego zmuszona No właśnie, nie wiadomo które skutki uboczne są chwilowe a które sie do nas przyczepią na dłużej...

Cytat:
.

Ja słyszałam to od koleżanki, która jest właśnie w ciąży i podczas przeziębienia nie mogła brać właśnie rutinoscorbinu i tym podobnych. Leczyła się jedynie naturalnymi sposobami.
Ja mam informacje, że rutinoscorbin można w ciąży łykać bo ma dużą dawkę witaminy C. Ale generalnie pewnie co lekarz to inna opinia.

Cytat:
ojej 12 tabletek to ja chyba tyle w rok nie zjadłam hehe
az nie potrafie sobie wyobrazić jakie miałaś bóle, to musiało być straszne.
ja to w czasie@ staram się nie brać żadny przeciwbólowych, jakoś wytrzymuje.
Oj bóle miałam straszne... Zawsze w ten dzień nie było mnie w szkole. Chodziłam zgięta wpół, kurcze naprawdę strasznie było. Na szczęście już to przeszło i takich bóli nie mam.

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2008-12-17, 22:15   #506
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Kropeczko dziękuję za odpowiedź. Chyba jednak muszę faktycznie poszukać jakiegoś mądrego lekarza bo ten którego mam zawsze wychodzi z założenia, że to nic takiego i taka moja uroda. Tylko że co chwilę coś mi wychodzi nie tak.

Tą dietkę akurat stosuję przy moim jelitku - piję właśnie dużo maślanki, nie jem żadnego ciemnego pieczywa, błonnika itp. Kurcze już mnie to wkurza. Mam nadzieję że to znowu nei przesunie naszych staranek. Na poczatku roku w styczniu tego roku też wyskoczyły mi "niespodzianki" zdrowotne i musieliśmy odłożyć starania. Tyle czekania a tu znowu coś. Jak tylko idę robić jakieś badania to się zastanawiam co tym razem mi wyjdzie.

Robiłam ASPAT i mam w normie a ALAT mam podwyższony. Oprócz tego mam za bardzo obciążony mocz ale to chyba nie ma związku. Inne badania typu glukoza, morfologia, cholesterol mam w normie. A w ostatnim usg wyszła mi powiększona śledziona.
Jeśli AspAT jest ok, tzn. że serce pracuje dobrze, czyli nie jest tym żelazem obciążone. Niestety wysokie żelazo wpływa na pracę nerek, domyślam się że może mieć wpływ i na śledzionę. Dobrze, że gluzoka w normie, bo zdrowe serducho i trzustka mogą wykluczyć hemochromatozę. Ale to trzeba sprawdzić. Zdrówka.

Stary 2008-12-17, 22:19   #507
kulbit
Zakorzenienie

Apropos środków przeciwbólowych. Mnie ostatnio z lekka zastanowiło to co wyczytałam na ulotce IBUPROMU, który jako jedyna działa na moje bóle głowy..
Cytuje:
"Lek ten należy do grupy leków (niesteroidowe leki przeciwzapalne), które mogą niekorzystnie wpływać na płodnośc u kobiet. Jest to działanie przemijające i ustępuje po zakończeniu terapii. W przypadku trudności z zajściem w ciążę, należy skontaktować się z lekarzem przed przyjęciem iboprofemu."

Nie wiem co o tym myślec...

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-17, 22:27   #508
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Apropos środków przeciwbólowych. Mnie ostatnio z lekka zastanowiło to co wyczytałam na ulotce IBUPROMU, który jako jedyna działa na moje bóle głowy..
Cytuje:
"Lek ten należy do grupy leków (niesteroidowe leki przeciwzapalne), które mogą niekorzystnie wpływać na płodnośc u kobiet. Jest to działanie przemijające i ustępuje po zakończeniu terapii. W przypadku trudności z zajściem w ciążę, należy skontaktować się z lekarzem przed przyjęciem iboprofemu."

o kurcze... szczerze to ja żadko czytam ulotki takich leków... Czytam tylko albo antybiotyki albo no jakies poważniejsze niż takie przeciwbólowe...

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2008-12-17, 22:43   #509
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Cytuje:

Ibuprofen może zaburzać płodność u kobiet poprzez wpływ na owulację. Działanie to jest przemijające i ustępuje po odstawieniu preparatu - nie zaleca się podawania leku kobietom planującym ciążę.

Myślę, że chodzi tu tylko o płodność w cyklu przypadającym na czas brania ibupromu. Bądźmy jednak szczere - jeśli sięgamy po ibuprom, to ile łykamy tabletek? No chyba że się bierze ponad miarę (jak i paracetamol), to wtedy nie tylko na płodność wpłynie szkodliwie, ale i na inne sprawy zdrowotne.
Stary 2008-12-18, 07:47   #510
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ibuprofen może zaburzać płodność u kobiet poprzez wpływ na owulację. Działanie to jest przemijające i ustępuje po odstawieniu preparatu - nie zaleca się podawania leku kobietom planującym ciążę.

Myślę, że chodzi tu tylko o płodność w cyklu przypadającym na czas brania ibupromu. Bądźmy jednak szczere - jeśli sięgamy po ibuprom, to ile łykamy tabletek? No chyba że się bierze ponad miarę (jak i paracetamol), to wtedy nie tylko na płodność wpłynie szkodliwie, ale i na inne sprawy zdrowotne.
Dawno chyba nie czytałam ulotki ibuprofenu bo nic o takim zapisie nie wiem.

Jeśli faktycznie wpływa na płodność w taki sposób to najpewniej zaburza coś w danym cyklu, pytanie jednak ile tego bierzemy, jeśli po kilkanaście tabletek w miesiącu to ów stan może się pewnie utrwalić albo rozciągnąć w czasie na miesiące kolejne. Niestety nie wiem jak długo utrzymuje się on we krwi i na jaki czas kumuluje się w narządach, ale tak czy siak na tym forum to jest chyba cenna informacja.

Żeby było śmieszniej zawsze brałam ibuprom właśnie. Jakie miałam wykresy każdy widział. Od półtora miesiąca jem paracetamol (jeśli już i to bardzo rzadko) i pierwszy raz miałam piękną owu ze skokiem temp. i wysokim progesteronem w drugiej fazie cyklu. Może przypadek. Ale niedawno obiecałam sobie, że ibupromu już brać nie będę, a teraz tym bardziej zamierzam obietnicy dotrzymać.

Edit.
Właśnie doczytałam, że niesteroidowe leki przeciwzapalne należą jednak do "leków powodujących czasową niepłodność" jeśli "przyjmowane są w połowie cyklu", jako przykłady podano ibuprofen i aspirynę; Poza tym jeszcze:
- antybiotyki (np. tetracykliny)
- antydepresanty

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2008-12-18 o 07:54
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości