Los Karpi - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-30, 01:32   #571
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Los Karpi

Cytat:
Napisane przez druska Pokaż wiadomość
gratuluję
zawsze to jakiś mały życiowy sukces, nieprawdaż??
Nie, mała rozrywka raczej

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 01:47   #572
druska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
testowanie znajomości wizażowego slangu u nowych użytkowniczek w ramach rozrywki??
tym bardziej gratuluję
zarówno hobby jak i sukcesów
druska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 01:56   #573
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
testowanie znajomości wizażowego slangu u nowych użytkowniczek w ramach rozrywki??
tym bardziej gratuluję
Ależ jakich nowych, bez fałszywej skromności proszę
Dziękuję i liczę na więcej zabawnych przejęzyczeń

Stary 2008-12-30, 01:58   #574
druska
Raczkowanie

Cytat:
Ależ jakich nowych, bez fałszywej skromności proszę
Dziękuję i liczę na więcej zabawnych przejęzyczeń
fałszywość to nie mój atrybut, znalazłabym godniejszych tego miana

no i nie chcę tutaj starszej i doświadczonej koleżanki pouczać
ale jest takie przysłowie
umiesz liczyć?? licz na siebie
Stary 2008-12-30, 02:04   #575
carolinascotties
Zakorzenienie

trochę niekarpiowo - ale OT juz się zrobił, więc do rzeczy

Cytat:
ej wiecie co??

nawet nie czytam całego wątku bo mi się niedobrze robi

do Luby i Wyraka - i tak jesteście KWA, od dawien dawna, wazelinę może lać sobie Społecznościach

do lisy - Dziewczyno nie daj się, ja w Twoim wieku zaczynałam być wegetarianką, nadal jestem, nic mi nie jest

do Wyraka ponownie
co Ty możesz wiedzieć o miesiączkowaniu??? zdajesz sobie sprawę jak wiele czynników wpływa na cykl miesiączkowy kobiety?? i jak soja ma się do tego??
a teraz trochę faktów, które (PODOBNO) tak kochasz
- mam blisko 25 lat
- emocjonalnie/psychicznie/fizycznie jestem jak najbardziej poprawnie rozwinięta, w przeciwieństwie do niektórych
- miesiączkuję regularnie od 12 roku życia
- jem soję kilka razy w tygodniu
- nie jem mięsa od 15 roku życia
- robię badania krwi co najmniej raz w roku (zazwyczaj 2), wychodzą IDEALNIE, włącznie z żelazem
- jestem płodna
- skończyłam ekonomię i WIEM na czym polegają efekty skali, również w przeciwieństwie do niektórych

generalnie proponuję zakończyć dyskusję, ludzie którzy nigdy nie wysilili się na pomoc dla zwierząt choćby poprzez niejedzenie mięsa za wszelką cenę przekonują tu wegetarian, że są jeleniami...
powodzenia
ej, to trzeba skonczyć ekonomię, żeby wiedzieć czym jest efekt skali? uuu - to ja geniusz jestem

zadziwiające, jak można być tak przewrażliwionym - żeby wspólne poglądy uważać za wazeliniarstwo...

Cytat:
gratuluję
zawsze to jakiś mały życiowy sukces, nieprawdaż??

ps. wazelinę w takim stężeniu można chyba uznać za Kosmetyk Wszechczasów
złośliwa jesteś...

Cytat:

Cytat:
tym bardziej gratuluję
Ja tam żadnego testu nie widzę...

------------
Luba... Ty wiesz co ... oblewam się i Cię wazeliną - i Ciebie Wyrak też... mimo, że mam lekko odmienne poglądy to już jakieś zboczenie chyba... jak myślisz Druska?
----------------

edit - czym u licha jest "fałszywość"?

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2008-12-30 o 02:06
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 02:09   #576
druska
Raczkowanie

http://usjp.pwn.pl/lista.php?co=fa%B3szywo%B6%E6

ależ proszę
fałszywość wytłumaczona przez słownik języka polskiego, prościej się chyba nie da
(to nie to co ekonomia, na tym przecież znają się wszyscy )

miłego dalszego wzajemnego polewania się życzę

Edytowane przez druska
Czas edycji: 2008-12-30 o 02:11
Stary 2008-12-30, 02:12   #577
carolinascotties
Zakorzenienie

nie zrozumiałyśmy się... da się to jednak wytłumaczyć - wazelina zalała mnie całą...

a teraz na poważnie - gdzie Ty widzisz te hektolitry wazeliny?

Stary 2008-12-30, 02:13   #578
Luba
Zakorzenienie

Carolina, po prostu także jesteś KWC

Stary 2008-12-30, 02:14   #579
carolinascotties
Zakorzenienie

super - zaraz się tam dodam pomyślę tylko nad kategorią

Luba - wystawisz recenzję...?

Stary 2008-12-30, 02:16   #580
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość

Obowiązkowo Ale rano

Stary 2008-12-30, 02:17   #581
druska
Raczkowanie

wypraszam sobie

dyskusję prowadzę z koleżanką starszą Lubą a nie z jej panią adwokat

ps. "cześć Luba", "cześć Kochanie" "jak miło Cię widzieć i w tym wątku" (cytaty nie są dosłowne - to w stronę pani tropicielki wszelkich nieścisłości i przejęzyczeń) to nie jest objaw słodzenia sobie i wazeliny?
generalnie jak się lubią to mi nic do tego, napisałam - idźcie z tym na Społeczności

och
doczytałam posty nad moim
ten wizażowy humor
boki zrywać

Edytowane przez druska
Czas edycji: 2008-12-30 o 02:18
Stary 2008-12-30, 02:23   #582
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
wypraszam sobie

dyskusję prowadzę z koleżanką starszą Lubą a nie z jej panią adwokat

ps. "cześć Luba", "cześć Kochanie" "jak miło Cię widzieć i w tym wątku" (cytaty nie są dosłowne - to w stronę pani tropicielki wszelkich nieścisłości i przejęzyczeń) to nie jest objaw słodzenia sobie i wazeliny?
generalnie jak się lubią to mi nic do tego, napisałam - idźcie z tym na Społeczności
wypraszasz sobie? jesteś na forum - więc każdy może tu zajrzeć i skierować do Ciebie pytanie...

jeśli istnieje wola prowadzenia dyskusji poza wątkiem - tylko z osobą X - polecam PW.

Tropicielka - extra -

To nie są objawy słodzenia - i myślę, że nie trzeba Cię specjalnie przekonywać, że na Wizażu zawiera się znajomości - i o dziwo - można kogoś polubić.

Żeby się przywitać, czy skierowac miłe słowo - trzeba iść na społeczności?

edit -
co do wizażowego humoru - czy ktoś Ci nakazał tu przebywać?

Stary 2008-12-30, 02:29   #583
marinka:)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olila9 Pokaż wiadomość
Zauwaz, ze na calym swiecie jest obecnie kryzys, ogromna ilosc ludzi potracila prace, nikt nie chce ich zatrudnic, bo same koncerny upadaja. I to nie jest kwestia ich braku wyksztalcenia czy checi do pracy ( ludzi, ktorzy przepijaja zasilek w bramie tez nie znosze), ale ciec kosztow. I skoro te ciecia dokonuje sie obecnie kosztem ludzi, jak wyobrazasz sobie zwiekszenie wydatkow na radykalne zmiany chowu zwierzat? Czyli 80% ludzi ma nie byc stac na mieso?
sposoby zabijania były takie same przed kryzysem, jak są dziś- sytuacja ekonomiczna ma z tym niewiele wspólnego. nieraz jest odwrotnie: bogate firmy oszczędzają najbardziej (np. kfc). to zależy stricte od podejścia?, chęci?, systemu wartości?. każdy będzie oceniał to inaczej.

z jakiej racji fundować sklepom należącym do bogatych sieci większe baseny? nie lepiej petycja->ustawa->prawo ? (chociaż przyznaję, zaleciało Utopią...)

na dietę wegetariańską każdy organizm reaguje inaczej, chociaż to wydaje się dziwne, w końcu biologia podobna. Lisa znosi ją dobrze, mnie po miesiącu (soja codziennie) garściami wypadały włosy- nie wrócę do tego.

Edytowane przez marinka:)
Czas edycji: 2008-12-30 o 02:31
marinka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 02:30   #584
druska
Raczkowanie

Cytat:
wypraszasz sobie? jesteś na forum - więc każdy może tu zajrzeć i skierować do Ciebie pytanie...

jeśli istnieje wola prowadzenia dyskusji poza wątkiem - tylko z osobą X - polecam PW.

Tropicielka - extra -

To nie są objawy słodzenia - i myślę, że nie trzeba Cię specjalnie przekonywać, że na Wizażu zawiera się znajomości - i o dziwo - można kogoś polubić.

Żeby się przywitać, czy skierowac miłe słowo - trzeba iść na społeczności?

edit -
co do wizażowego humoru - czy ktoś Ci nakazał tu przebywać?

radość twa przedwczesna, tropicielka nie do Ciebie była skierowana

na PW z Lubą nie mam ochoty

na wyrażanie sympatii ma się swoje własne profile, Społeczności, PW - można łaskawie nie zaśmiecać tym forum, nie uważasz??

co do wizażowego humoru - kilkukrotne wytykanie komuś prostej literówki, i to w dodatku skrótu, którego ma się prawo nie znać (uwaga, uwaga, teraz pewnie przeżyjecie szok - ale NIE KAŻDY wie co to jest KWC albo KWA) jest w moim mniemaniu mało śmieszne, może po prostu mam inne poczucie humoru (takie lekko mniej przedszkolne )
Stary 2008-12-30, 02:38   #585
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:

na wyrażanie sympatii ma się swoje własne profile, Społeczności, PW - można łaskawie nie zaśmiecać tym forum, nie uważasz??

co do wizażowego humoru - kilkukrotne wytykanie komuś prostej literówki, i to w dodatku skrótu, którego ma się prawo nie znać (uwaga, uwaga, teraz pewnie przeżyjecie szok - ale NIE KAŻDY wie co to jest KWC albo KWA) jest w moim mniemaniu mało śmieszne, może po prostu mam inne poczucie humoru (takie lekko mniej przedszkolne )
czy napisałam, że roszczę sobie prawo do tego tytułu? nie.

oczywiście - napisane w poście "czesc x" to okropne zaśmiecanie forum - i wszyscy, którzy ośmieszają sie to robic powinni zabarwić się na pomarańczowo.

zaśmiecaniem forum - według tego, co piszesz - mogą być również niemiłe uwagi - i nic w temacie wątku... Ty pokazałaś, że tak można

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...5#post10266035

z tym też powinno iść się na społeczności?

nie każdy wie o KWC - trudno - zawsze można się dowiedzieć... nie sądzę, żeby był z tym problem.

Stary 2008-12-30, 09:49   #586
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Druska

Jeśli pociągniesz personalne ataki dalej to zapoznam Ciebie (ponownie?) z systemem banów na wizaz.pl.

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 09:54   #587
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
czy napisałam, że roszczę sobie prawo do tego tytułu? nie.

oczywiście - napisane w poście "czesc x" to okropne zaśmiecanie forum - i wszyscy, którzy ośmieszają sie to robic powinni zabarwić się na pomarańczowo.

zaśmiecaniem forum - według tego, co piszesz - mogą być również niemiłe uwagi - i nic w temacie wątku... Ty pokazałaś, że tak można

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...5#post10266035

z tym też powinno iść się na społeczności?

nie każdy wie o KWC - trudno - zawsze można się dowiedzieć... nie sądzę, żeby był z tym problem.
Wystarczyło wejść kilka kilka stron wcześniej pomarańczowej rozmowy Gold i Anvastry. No ale cóż. Widać tam rozmowę między sobą a praktycznie na inny temat, naśmiewając się z całego wątku.

Marinka: zgadzam się. Nie mam zamiaru zbierać pieniędzy na nowe baseny do sklepów.

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 13:59   #588
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:

Ale fajnie tak wjechać na koniku na wizaż i zbierać całe naręcza przyjaciół

Ale radzę ściągnąć wodze...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 15:58   #589
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Tak serio, to szkoda, że tak myslisz... Że nie widzisz, że "wywalczyła" tylko tyle, że ludzi ten wątek śmieszy... I to jest własnie strasznie przykra przegrana, bo mozna było coś fajnego tutaj przekazać.

Cytat:
Ale co zrobic, że taka "walka" o prawa zwierząt jaka tu prezentujecie jest dla ludzi ... no zabawna. Trudno. Takie są fakty, jakby powiedział Wyrak i chyba widzisz to, że ludzie tu zaglądają i nie biora Was powaznie... Co w ostatecznym rozrachunku jest strasznie smutne i przygnebiające. I z pewnością jest to pewnego rodzaju przegrana.
Pare ston wcześniej usiłowoała Wam to powiedzieć Hvid, ale bez skutku. I koniec jest, jaki jest. niestety. Śmieszny.
Marrellic, powyzsze jest bardzo ciekawe. Watek zaczal sie od duzej sympatii dla autorki, ale pozniej byl syndrom oblezonej twierdzy, podjazdy pod osoby myslace inaczej, teksty typu „mam w d...”, „niewiele mnie to obchodzi”; pozniej zaczelo sie rzucanie nieco absurdalnych pogladow i pojscie w zaparte. Efekt jest taki, ze pozostala smiesznosc i wyalienowanie osob ktore poparly autorke watku. Chyba nie o to chodzilo?

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
Tu się zgodze. Naturalnie odstrzał musi być.
Cytat:
U mnie w mieście musieli odstrzelić kilka stad dzików, bo u mnie na ogródku po 15 ich było i sobie nic z mojego taty i jego łopaty nie robiły") Zresztą cała mieścina była zaatakowana przez dziki.

Najważniejsze, że to jest szybka i bezbolesna śmierć.
No widzisz, natomiast Lisa pisze:

Cytat:
Napisane przez lisa009 Pokaż wiadomość
(...)
Cytat:
Napisane przez lisa009 Pokaż wiadomość
Wg. mnie człowiek odstrzelajacy zwierzeta jest złym człowiekiem i bym sie z takim nie zadawała :/(...)
To jest standardowy przyklad, ze ona pewnych rzeczy po prostu nie wie, nie rozumie. To oczywiscie nic zlego, natomiast pojscie w zaparte i ignorowanie faktow, jakby nie byly podane, jakby nie patrzec, delikatnie ja osmiesza. Stad taki a nie inny moj stosunek do niej w dyskusji – wykladam, liczac ze cos trafi

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
konkretnym dzialaniem byloby np zbieranie przez caly rok funduszy, za ktore
Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
- w grudniu zakupi sie duze zbiorniki dla karpi ktore przekaze sie sklepom
- zalatwienie w sklepach (zaplacenie za to), ze sprzedawcy beda sprzedawac zabite i wypatroszone ryby po tej samej cenie co zywe (bo zwykle dodatkowo sie za to placi dlatego ludzie z tej opcji nie korzystaja)
- zorganizoowanie akcji dostarczania ludziom karpi po zwyklych cenach, zabitych w humanitarnych warunkach, no i swiezych i najlepiej w dzien swiat zeby ludzie chcieli takie kupic

generalnie jakies konkretne, docelowe dzialanie
petycje, filmy, watki na forum nie zmieniaja nic (bo jak widac niewiele osob przekonuja)
Dokladnie. Mysle ze czesc osob odwiedzajacych watek byla do sprawy negatywnie nastawiona, bo widzi podobne watki co roku kolo wigilii, a pozniej, przez okragly rok cisza.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Niedawno onyx założył/a wątek o owczarku. Ciekawe czy ją też zaczną atakować za to że martwi się o jakieś zwierzęta, które są niżej w hierarchii od człowieka.
Ja bym ta osobe zaaktakowal za to ze probuje wyciagnac kase od ludzi. Smsy za 11zl? Przepraszam, ale dla mnie to pachnie przekretem i proba wyludzenia kasy od ludzi.

Cytat:
Nazywanie ich wypowiedzi - sczekaniną też nie jest miłe. To co Twoim zdaniem jak już ktoś jest miłośnikiem zwierząt to nie powinien pisać na forum, tylko dawać przykład w inny sposób (taki jak Tobie pasuje).

Nie, mysle ze jej zdaniem chodzilo o to, zeby te wypowiedzi byly jasne i na wysokim poziomie merytorycznym, a nie harce kto ile przed lustrem spedza i gdzie ma sie zdanie „bezdusznych” ludzi.

Cytat:
do Wyraka ponownie
Cytat:
co Ty możesz wiedzieć o miesiączkowaniu??? zdajesz sobie sprawę jak wiele czynników wpływa na cykl miesiączkowy kobiety?? i jak soja ma się do tego??
Primo to z materialow ktore przytoczyla EternalVoyager, jak i wlasnemu czytaniu artykulow na ten temat w internecie. Do tego wystarczy chocby wypowiedz SzpiegaZKrainyDeszczowcow o tym jak jej soja rozregulowywala cykle.

Zachecam do zapoznania sie z materialami przytoczonymi kilka stron wczesniej jak i wlasnemu zbadaniu tematu

Cytat:
- emocjonalnie/psychicznie/fizycznie jestem jak najbardziej poprawnie rozwinięta, w przeciwieństwie do niektórych

Zapomnialas dodac, ze tez szalenie mila

Cytat:
- - jem soję kilka razy w tygodniu

Super. A ja wiem jakie negatywne efekty niesie za soba jedzenie soi i soi niesfermentowanej nie tykam.

Cytat:
- skończyłam ekonomię i WIEM na czym polegają efekty skali, również w przeciwieństwie do niektórych

Dobra, smieszne sie to robi. Jedziemy: efekt skali, ang. economies of scale:

http://www.businessdictionary.co m/definition/economies-of-scale.html

Cytat:
economies of scale
Cytat:
Reduction in long-run average and marginal costs, due to increase in size of an operating unit (a factory or plant, for example). Economics of scale can be internal to a firm (cost reduction due to technological and management factors) or external (cost reduction due to the effect of technology in an industry). See also diseconomies of scale.
http://www.investorwords.com/1653/economy_of_scale.html

Cytat:
economy of scale
Cytat:
Reduction in cost per unit resulting from increased production, realized through operational efficiencies. Economies of scale can be accomplished because as production increases, the cost of producing each additional unit falls.
http://www.yourdictionary.com/economies-of-scale

Cytat:
economies of scale
economies of scale Finance Definition
An economic principle that says as production or sales increase, the cost of each unit decreases. For example, a company that increases the production capacity of a factory by adding a second shift can create economies of scale because many costs (such as the lease for the property) do not increase, or increase only slightly, while output doubles. Executives announcing merger agreements often tout economies of scale as one of the advantages of merging.
Efekt skali ma miejsce, gdy przy zwiekszonej produkcji nastepuje spadek kosztow, przez zwiekszajaca sie wydajnosc wynikajaca z rozwoje technologicznego, rozlozenia pewnych kosztow na wieksza produkcje, zachowanie znaczacej czesci kosztow stalych itd. Jak juz pisalem, o zwiekszeniu popytu, a co za tym idzie, o zwiekszeniu produkcji nie ma mowy. Po prostu rynek jest w punckie rownowagi, equilibrium Eq. Z drugiej strony, jesli stawy hodujace ryby mialyby je na miejscu zabijac, to nie ma mowy o zadnych cieciach kosztow, tylko dodatkowych kosztach wynikajacych z nakladow kapitalowych i dodatkowych kosztow zmiennych, wynikajacych z tego ze zabicie kazdej ryby to dodatkowa praca. Nie ma wiec mowy o efekcie skali.

Nie ma tez mowy o innym zjawisku, czyli returns to scale – zwiekszeniu produkcji przy takim samym poziomie kosztow, bo ani nie ma pola do zwiekszenia popytu, ani tym bardziej poziom kosztow nie pozostalby taki sam.

Cytat:
(...)
Cytat:

Czesc kochanie ?

Cytat:
Napisane przez marinka:) Pokaż wiadomość
(...)
Cytat:
Napisane przez marinka:) Pokaż wiadomość
z jakiej racji fundować sklepom należącym do bogatych sieci większe baseny? nie lepiej petycja->ustawa->prawo ? (chociaż przyznaję, zaleciało Utopią...)

(...)
100tys podpisow i jazda z obywatelskim projektem ustawy.

Cytat:
Marinka: zgadzam się. Nie mam zamiaru zbierać pieniędzy na nowe baseny do sklepów.
No wlasnie. A nie jak kilka stron wczesniej – niewiele to obchodzi...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2008-12-30 o 16:03
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 16:11   #590
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ja bym ta osobe zaaktakowal za to ze probuje wyciagnac kase od ludzi. Smsy za 11zl? Przepraszam, ale dla mnie to pachnie przekretem i proba wyludzenia kasy od ludzi.
Też o tym pomyślałam, bo te smsy są bardzo drogie...
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 16:57   #591
marrellic
Zakorzenienie

sms za 11 złotych też nie wysyłam

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 17:38   #592
druska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Ale fajnie tak wjechać na koniku na wizaż i zbierać całe naręcza przyjaciół

Ale radzę ściągnąć wodze...
zawsze robiłam idealne pierwsze wrażenie

Cytat:

[color=black][font=Verdana]

Marrellic, powyzsze jest bardzo ciekawe. Watek zaczal sie od duzej sympatii dla autorki, ale pozniej byl syndrom oblezonej twierdzy, podjazdy pod osoby myslace inaczej, teksty typu „mam w d...”, „niewiele mnie to obchodzi”; pozniej zaczelo sie rzucanie nieco absurdalnych pogladow i pojscie w zaparte. Efekt jest taki, ze pozostala smiesznosc i wyalienowanie osob ktore poparly autorke watku. Chyba nie o to chodzilo?

No widzisz, natomiast Lisa pisze:

To jest standardowy przyklad, ze ona pewnych rzeczy po prostu nie wie, nie rozumie. To oczywiscie nic zlego, natomiast pojscie w zaparte i ignorowanie faktow, jakby nie byly podane, jakby nie patrzec, delikatnie ja osmiesza. Stad taki a nie inny moj stosunek do niej w dyskusji – wykladam, liczac ze cos trafi

Dokladnie. Mysle ze czesc osob odwiedzajacych watek byla do sprawy negatywnie nastawiona, bo widzi podobne watki co roku kolo wigilii, a pozniej, przez okragly rok cisza.

Nie, mysle ze jej zdaniem chodzilo o to, zeby te wypowiedzi byly jasne i na wysokim poziomie merytorycznym, a nie harce kto ile przed lustrem spedza i gdzie ma sie zdanie „bezdusznych” ludzi.

Primo to z materialow ktore przytoczyla EternalVoyager, jak i wlasnemu czytaniu artykulow na ten temat w internecie. Do tego wystarczy chocby wypowiedz SzpiegaZKrainyDeszczowcow o tym jak jej soja rozregulowywala cykle.

Zachecam do zapoznania sie z materialami przytoczonymi kilka stron wczesniej jak i wlasnemu zbadaniu tematu

Zapomnialas dodac, ze tez szalenie mila

Super. A ja wiem jakie negatywne efekty niesie za soba jedzenie soi i soi niesfermentowanej nie tykam.

Dobra, smieszne sie to robi. Jedziemy: efekt skali, ang. economies of scale:

http://www.businessdictionary.co m/definition/economies-of-scale.html

http://www.investorwords.com/1653/economy_of_scale.html

http://www.yourdictionary.com/economies-of-scale

Efekt skali ma miejsce, gdy przy zwiekszonej produkcji nastepuje spadek kosztow, przez zwiekszajaca sie wydajnosc wynikajaca z rozwoje technologicznego, rozlozenia pewnych kosztow na wieksza produkcje, zachowanie znaczacej czesci kosztow stalych itd. Jak juz pisalem, o zwiekszeniu popytu, a co za tym idzie, o zwiekszeniu produkcji nie ma mowy. Po prostu rynek jest w punckie rownowagi, equilibrium Eq. Z drugiej strony, jesli stawy hodujace ryby mialyby je na miejscu zabijac, to nie ma mowy o zadnych cieciach kosztow, tylko dodatkowych kosztach wynikajacych z nakladow kapitalowych i dodatkowych kosztow zmiennych, wynikajacych z tego ze zabicie kazdej ryby to dodatkowa praca. Nie ma wiec mowy o efekcie skali.

Nie ma tez mowy o innym zjawisku, czyli returns to scale – zwiekszeniu produkcji przy takim samym poziomie kosztow, bo ani nie ma pola do zwiekszenia popytu, ani tym bardziej poziom kosztow nie pozostalby taki sam.

Czesc kochanie ?

100tys podpisow i jazda z obywatelskim projektem ustawy.

No wlasnie. A nie jak kilka stron wczesniej – niewiele to obchodzi...

łaaałłł
to super, że napisałeś to samo co ja stronę temu tylko po angielsku
zaiste to imponujące
nie twierdzę nigdzie, że w przypadku karpi występują efekty skali, tylko że wiem na czym polegają i jak skomplikowane to procesy
rynek nie wygląda jak wykresik z podręcznika dla początkujących ekonomistów, gdzie jest krzywa podaży, popytu i tadam - równowaga
istnieją jeszcze oligopole, monopole, wpływ na podaż i popyt mają reklama, standardy kulturowe itp. itd.
już o tym jak wiele rzeczy wpływa na wysokość kosztów (od położenia geograficznego po widzimisię urzędasów) nie będę się rozpisywać

co do soi
dla Ciebie opinia Szpiega w tej kwestii jest ważniejsza od mojej
dla mnie nie
wpływ soi na organizm kobiety testuję empirycznie od x lat, póki co cieszę się dobrym zdrowiem
Tobie natomiast zamiast artykułów o soi polecam badania na temat tego co się wpycha do mięsa, na czym pędzone są zwierzęta hodowlane, plus może na deser reportaże o odświeżaniu wędlin za pomocą brudnej szmaty i oleju

generalnie nadal nie rozumiem, dlaczego osobom, które jak same twierdzą, kochają zabijać karpie , depczą beztrosko mrówki, z lubością wybierają sobie homarka którego zaraz zjedzą, a w dodatku bardzo troszczą się o to żeby kilogram ryby przypadkiem nie podrożał o kilka groszy - tak bardzo przeszkadza, że są osoby, które mają INNE zdanie????????
Stary 2008-12-30, 18:03   #593
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
łaaałłł
to super, że napisałeś to samo co ja stronę temu tylko po angielsku
zaiste to imponujące
nie twierdzę nigdzie, że w przypadku karpi występują efekty skali, tylko że wiem na czym polegają i jak skomplikowane to procesy
rynek nie wygląda jak wykresik z podręcznika dla początkujących ekonomistów, gdzie jest krzywa podaży, popytu i tadam - równowaga
istnieją jeszcze oligopole, monopole, wpływ na podaż i popyt mają reklama, standardy kulturowe itp. itd.
już o tym jak wiele rzeczy wpływa na wysokość kosztów (od położenia geograficznego po widzimisię urzędasów) nie będę się rozpisywać
Chcialas sie po prostu pochwalic ze wiesz czym jest efekt skali ? No fajnie. Tak czy siak, w tym przypadku on nie wystepuje. Wykresik z podrecznika dla poczatkujacych ekonomistow? Rozumiem ze Ty sie uczylas z podrecznikow dla zaawansowanych ekonomistow

Nie wiem czego Cie na tej ekonomii uczyli, jesli wypisujesz teraz, ze rynek nie wyglada jak krzywe podazy i popytu. A kto mowi ze wyglada? Przeciez to oczywiste, ze jest model z zalozenia uproszczajacy rynek przy jego opisywaniu; a zmiany sa podejmowane przy zasadzie ceteris paribus.

Co wyskakujesz z tymi oligopolami? Przeciez to sa podstawowe stany rynku opisane w modelach ekonomicznych. Tyle tylko, ze rynek sprzedazy karpiow przypomina najszybciej konkurencje bez dominujacego podmiotu, z cena i produkcja wspolksztaltowana przez popyt. Oczywiscie ze wiele rzeczy wplywa na wysokosc kosztow, ale wiele z nich, jak np regulacje prawne, podatki, cla, subsydie sa uchwycone w modelach ekonomicznych.

Jesli chodzi o transport itd. to masz logistyke, mozesz sobie do wszystkiego ladnie dojsc.

Cytat:
co do soi
dla Ciebie opinia Szpiega w tej kwestii jest ważniejsza od mojej
dla mnie nie
wpływ soi na organizm kobiety testuję empirycznie od x lat, póki co cieszę się dobrym zdrowiem
Tak jest, bo Szpieg nie traktuje tego jako udowadniania czesci jakiejs ideologii.

Sa ludzie, ktorzy zyli dlugo i przez kilkadziesiat lat testowali wplyw palenia tytoniu na ich organizm i tez byli zdrowi. Czy to znaczy, ze papieosy sa zdrowe?

Cytat:
Tobie natomiast zamiast artykułów o soi polecam badania na temat tego co się wpycha do mięsa, na czym pędzone są zwierzęta hodowlane, plus może na deser reportaże o odświeżaniu wędlin za pomocą brudnej szmaty i oleju
Klasyczny, nudny juz i niezwykle slaby argument przeciwko miesu. Mieso jest samo w sobie zdrowe i potrzebne czlowiekowi. Jakim soja niesfermentowana jest za przeproszeniem syfem - o tym jest kilka stron wczesniej.

Niespojnosc i slabosc tego argumentu polega na tym, ze porownuje sie naturalnie wyhodowane produkty roslinne, do nienaturalnie otrzymanego miesa. Tymczasem, zarowno produkty roslinne, jak i odzwierzece jesli sa szczutnie pedzone sa niezdrowe. Szkoda ze przy trwierdzeniach typu "czym sa pedzone zwierzeta hodowlane" i "przemysl miesny" juz nie ma wspomnienia o "czym jest pedzone rosliny (pestycydy, nawozy szcztuczne, modyfikowanie genow)", badz tego, jak szkodliwa jest soja, a ma dobra opinie bo jest potezne lobby tego przemyslu.

Cytat:
generalnie nadal nie rozumiem, dlaczego osobom, które jak same twierdzą, kochają zabijać karpie , depczą beztrosko mrówki, z lubością wybierają sobie homarka którego zaraz zjedzą, a w dodatku bardzo troszczą się o to żeby kilogram ryby przypadkiem nie podrożał o kilka groszy - tak bardzo przeszkadza, że są osoby, które mają INNE zdanie????????
Przeszkadza to, ze pomimo ze nikt nie kocha zabijac karpi i nie depcze beztroska mrowek, osoby ktore stawiaja zwierzeta ponad ludzmi to z luboscia twierdza

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-12-30, 18:26   #594
Kota
Zakorzenienie

A tu widzę się działo
Cześć Luba, cześć Caro. Miło was widzieć w tym wątku.

Co do meritum.
Nie lubię zabijać ryb- choć robiłam i to swego czasu, jak było trzeba. Kupuję karpiowe filety.
Bezsensowne wydaje mi się kupowanie żywej ryby.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2008-12-30 o 18:29
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 19:00   #595
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:

Cytat:
Obowiązkowo Ale rano
Ja tylko czekam na wypełnienie pola: Używam tego produktu od...

Tak w ogóle to mój mąż pracuje w Instytucie Rybactwa, który zajmuje się hodowlą między innymi karpii. Co roku przed Wigilią szał związany ze sprzedażą karpia. Z tym, że on absolutnie nie popiera duszenia karpi w reklamówkach czy walenia na oślep młotkiem po głowie, tak, aby karp skonał po kilkunastu niecelnych uderzeniach

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 19:05   #596
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ja tylko czekam na wypełnienie pola: Używam tego produktu od...
Tamten dialog... to tak nieźle wygląda, no.

-----------------------

Karpia jem bardzo, bardzo rzadko... Właściwie tylko w Polsce

-----------------------

Cześć Koto!

Stary 2008-12-30, 20:13   #597
druska
Raczkowanie

Cytat:
Chcialas sie po prostu pochwalic ze wiesz czym jest efekt skali ? No fajnie. Tak czy siak, w tym przypadku on nie wystepuje. Wykresik z podrecznika dla poczatkujacych ekonomistow? Rozumiem ze Ty sie uczylas z podrecznikow dla zaawansowanych ekonomistow

Nie wiem czego Cie na tej ekonomii uczyli, jesli wypisujesz teraz, ze rynek nie wyglada jak krzywe podazy i popytu. A kto mowi ze wyglada? Przeciez to oczywiste, ze jest model z zalozenia uproszczajacy rynek przy jego opisywaniu; a zmiany sa podejmowane przy zasadzie ceteris paribus.

Co wyskakujesz z tymi oligopolami? Przeciez to sa podstawowe stany rynku opisane w modelach ekonomicznych. Tyle tylko, ze rynek sprzedazy karpiow przypomina najszybciej konkurencje bez dominujacego podmiotu, z cena i produkcja wspolksztaltowana przez popyt. Oczywiscie ze wiele rzeczy wplywa na wysokosc kosztow, ale wiele z nich, jak np regulacje prawne, podatki, cla, subsydie sa uchwycone w modelach ekonomicznych.

Jesli chodzi o transport itd. to masz logistyke, mozesz sobie do wszystkiego ladnie dojsc.

Tak jest, bo Szpieg nie traktuje tego jako udowadniania czesci jakiejs ideologii.

Sa ludzie, ktorzy zyli dlugo i przez kilkadziesiat lat testowali wplyw palenia tytoniu na ich organizm i tez byli zdrowi. Czy to znaczy, ze papieosy sa zdrowe?

Klasyczny, nudny juz i niezwykle slaby argument przeciwko miesu. Mieso jest samo w sobie zdrowe i potrzebne czlowiekowi. Jakim soja niesfermentowana jest za przeproszeniem syfem - o tym jest kilka stron wczesniej.

Niespojnosc i slabosc tego argumentu polega na tym, ze porownuje sie naturalnie wyhodowane produkty roslinne, do nienaturalnie otrzymanego miesa. Tymczasem, zarowno produkty roslinne, jak i odzwierzece jesli sa szczutnie pedzone sa niezdrowe. Szkoda ze przy trwierdzeniach typu "czym sa pedzone zwierzeta hodowlane" i "przemysl miesny" juz nie ma wspomnienia o "czym jest pedzone rosliny (pestycydy, nawozy szcztuczne, modyfikowanie genow)", badz tego, jak szkodliwa jest soja, a ma dobra opinie bo jest potezne lobby tego przemyslu.

Przeszkadza to, ze pomimo ze nikt nie kocha zabijac karpi i nie depcze beztroska mrowek, osoby ktore stawiaja zwierzeta ponad ludzmi to z luboscia twierdza
to jest mój absolutnie ostatni post w tym wątku, bo czuję, że się zaczynam powtarzać, a marnowanie czasu nie jest moim hobby...

po kolei
1) to Ty zacząłeś opisywać rynek karpia za pomocą krzywych podaży, popytu i punktu równowagi
ja Ci tylko wytknęłam delikatnie () iż przydałaby się szersza perspektywa
tyle

2) piszesz, że mięso jest zdrowe
warzywa strączkowe (a do nich zalicza się soja) też są zdrowe dla organizmu człowieka
dostrzegasz, że mięso może być "niezdrowe" i pewnie starasz się takiego unikać...
ja jako świadomy konsument też staram się nie jeść soi genetycznie modyfikowanej, warzyw spryskanych pestycydami, truskawek sprzedawanych przy drodze itp.
poza tym - nie tylko soja może zastępować mięso, poczytaj cokolwiek o zbilansowanej diecie wegetariańskiej, a nie się uczepiłeś tej biednej soi i perorujesz na jej temat
to tak jak ja bym Ci udowadniała szkodliwość mięsa na parówkach (które są jeszcze większym syfem niż jakiekolwiek produkty sojowe)

porównanie z papierosami - niezbyt trafne

3) nikt tu nie twierdzi, że zwierzęta są ważniejsze od ludzi
ale są dla nas ważne
ja osobiście już dawno pogodziłam się z faktem, że ludzie jedli mięso, jedzą i pewnie będą jedli
ale co innego kupować i jeść mięso, bo się potrzebuje tego do zdrowia, albo po prostu lubi
a co innego zabawianie się w małego rzeźnika za pomocą plastikowej siatki, tłuczka do mięsa, stołowych noży i innych równie odpowiednich akcesoriów do zabijania ŻYWEGO stworzenia
dla mnie to okropne i chciałabym żeby takie "zabawy" były ograniczane
dla Ciebie jest spoko
no cóż, chyba mamy po prostu inny próg wrażliwości
również na cudze cierpienie

z mojej strony EOT
Stary 2008-12-30, 20:57   #598
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
po kolei
1) to Ty zacząłeś opisywać rynek karpia za pomocą krzywych podaży, popytu i punktu równowagi
ja Ci tylko wytknęłam delikatnie () iż przydałaby się szersza perspektywa
tyle
W tym momencie zaczynam miec watpliwosci ze skonczylas ekonomie Do tego sluza modele ekonomiczne, zeby opisywac rynek. Karpia, czy czegokolwiek innego.

Jaka szersza perspektywa? Przeciez podstawowy model, ktorego sie uczy na mikroekonomii, czyli krzywe podazy i popytu bez problemu moga uwzgledniac podatki, koszty wynikajace z regulacji, zmiany kosztow, popytu, podazy, szok popytowy, szok podazowy. Oczywiscie ze jest to tylko model, bedacy uproszczeniem rzeczywistosci, ale do tego wlasnie sluzy zeby rzeczywistosc opisywac. Co kazdy ekonomista powinien wiedziec.

To tak jakby powiedziec, ze sondaz, czy badanie na jakiekolwiek probce, oraz jakiekolwiek badanie przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych nie maja sensu, bo istniej szersza perspektywa

Cytat:
2) piszesz, że mięso jest zdrowe
Oczywiscie ze jest.

Cytat:
warzywa strączkowe (a do nich zalicza się soja) też są zdrowe dla organizmu człowieka
Warzywa straczkowe - fasola, groch, bob, owszem, natomiast problem z soja, ze pozwole sobie ponownie:

Cytat:
Napisane przez eternal voyager
Phytoestrogeny w soji sa podobne do estrogenu, i naruszaja balans hormonalny w ciele. Zwlascza szkodliwe dla dzieci.
Utrudniaje wchlanianie mineralow i vitamin.
Powoduje problemy z tarczyca.
Utrudnia trawienie bialka

Cytat:
numerous studies have found that soy products may:
Increase the risk of breast cancer in women, brain damage in both men and women, and abnormalities in infants
Contribute to thyroid disorders, especially in women
Promote kidney stones
Weaken the immune system
Cause severe, potentially fatal food allergies
Soy products also contain:
Phytoestrogens (isoflavones) genistein and daidzein, which mimic and sometimes block the hormone estrogen
Phytates, which block the body's uptake of minerals
Enzyme Inhibitors, which hinder protein digestion
Haemaglutin, which causes red blood cells to clump together and inhibits oxygen take-up and growth
Dlatego nalezy uwazac czy i ile sie tego spozywa, nie mowiac o tym, ze powinno sie spozywac soje sfermentowana.

Cytat:
dostrzegasz, że mięso może być "niezdrowe" i pewnie starasz się takiego unikać...
ja jako świadomy konsument też staram się nie jeść soi genetycznie modyfikowanej, warzyw spryskanych pestycydami, truskawek sprzedawanych przy drodze itp.
poza tym - nie tylko soja może zastępować mięso, poczytaj cokolwiek o zbilansowanej diecie wegetariańskiej, a nie się uczepiłeś tej biednej soi i perorujesz na jej temat
to tak jak ja bym Ci udowadniała szkodliwość mięsa na parówkach (które są jeszcze większym syfem niż jakiekolwiek produkty sojowe)
Oczywiscie ze moze, ale bzdura jest porownanie miesa, ktore "wyprodukowane" naturalnie jest zdrowe i jest niezbednym skladnikiem pozywienia czlowieka do soi, ktora zawiera fitoestrogeny i juz. Dla pan wchodzacych w menopauze sie nadaje nie dojrzewajacych nastolatek (a propos, czepialas sie sie do mojej uwagi nt. menstruacji, a zapoznaj sie z dzialaniem fitoestrogenow na cykl menstruacyjny). A peroruje o tym, bo jak widac opornie trafia

Szkodliwosc parowek polega na braku/malej ilosci miesa w parowkach, a nie na odwrot.

Co to w ogole za rozumowanie - jem soje, ktora jest niezdrowa, ale Ty zapewne jesz parowki, wiec nie mozesz krytykowac soi !

Cytat:
3) nikt tu nie twierdzi, że zwierzęta są ważniejsze od ludzi
ale są dla nas ważne
Oczywiscie ze twierdzi. Lisa stawia zwierzeta wyzej od "zlych ludzi", a zeby byc zlym czlowiekiem, wystarczy byc lesnikiem ktory prowadzi odstrzal, ktory jest dla ekosystemu niezmiernie pozyteczny. No i gdzie tu sens ?

Cytat:
a co innego zabawianie się w małego rzeźnika za pomocą plastikowej siatki, tłuczka do mięsa, stołowych noży i innych równie odpowiednich akcesoriów do zabijania ŻYWEGO stworzenia
dla mnie to okropne i chciałabym żeby takie "zabawy" były ograniczane
dla Ciebie jest spoko
no cóż, chyba mamy po prostu inny próg wrażliwości
również na cudze cierpienie

z mojej strony EOT
Niedor witaminy A przez unikanie produktow odzwierzecych, ze sie na wzrok rzuca czy o co chodzi?

Ilez mozna tolkowac. Przeciez nikt nie takich zachowan nie poparl, ile to mozna powtarzac. Wlasnie o to chodzi, ze problemem tego watku jest, ze "obroncy zwierzat" pomiedzy rzeczami mijajacymi sie z prawda, przypisuja osobom o innych pogladach bezdusznsc i popieranie tego duszenia w reklamowce. Ile jeszcze razy bede to musial tlumaczyc ?

Stary 2008-12-30, 21:17   #599
titina
Zakorzenienie

Gdyby mięso było jak piszesz:

Cytat:
niezbednym skladnikiem pozywienia czlowieka
to wegetarianie już dawno by wyginęli.

A dla tych co nie widzieli zakrwawionych pojemników i złego traktowania ryb w supermarketach polecam filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=KqEIf...eature=related

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 21:29   #600
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby mięso było jak piszesz:

to wegetarianie już dawno by wyginęli.
So sorry, optymalnego zjadlem.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości