|
|
#571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Los Karpi
Nie, mała rozrywka raczej
|
|
#572 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję i liczę na więcej zabawnych przejęzyczeń
|
|
|
#574 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no i nie chcę tutaj starszej i doświadczonej koleżanki pouczać ale jest takie przysłowie umiesz liczyć?? licz na siebie
|
|
|
|
|
|
#575 | |||
|
Zakorzenienie
|
trochę niekarpiowo - ale OT juz się zrobił, więc do rzeczy
![]() Cytat:
![]() zadziwiające, jak można być tak przewrażliwionym - żeby wspólne poglądy uważać za wazeliniarstwo... Cytat:
Cytat:
------------ Luba... Ty wiesz co ... oblewam się i Cię wazeliną - i Ciebie Wyrak też... mimo, że mam lekko odmienne poglądy to już jakieś zboczenie chyba... jak myślisz Druska? ![]() ---------------- edit - czym u licha jest "fałszywość"? Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2008-12-30 o 02:06 |
|||
|
|
|
|
#576 |
|
Raczkowanie
|
http://usjp.pwn.pl/lista.php?co=fa%B3szywo%B6%E6
ależ proszę fałszywość wytłumaczona przez słownik języka polskiego, prościej się chyba nie da ![]() (to nie to co ekonomia, na tym przecież znają się wszyscy )miłego dalszego wzajemnego polewania się życzę
Edytowane przez druska Czas edycji: 2008-12-30 o 02:11 |
|
|
|
|
#577 |
|
Zakorzenienie
|
nie zrozumiałyśmy się... da się to jednak wytłumaczyć - wazelina zalała mnie całą...
a teraz na poważnie - gdzie Ty widzisz te hektolitry wazeliny? |
|
|
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
Carolina, po prostu także jesteś KWC
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
pomyślę tylko nad kategorią Luba - wystawisz recenzję...?
|
|
|
|
|
#580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obowiązkowo Ale rano
|
|
|
#581 |
|
Raczkowanie
|
wypraszam sobie
dyskusję prowadzę z koleżanką starszą Lubą a nie z jej panią adwokat ![]() ps. "cześć Luba", "cześć Kochanie" "jak miło Cię widzieć i w tym wątku" (cytaty nie są dosłowne - to w stronę pani tropicielki wszelkich nieścisłości i przejęzyczeń) to nie jest objaw słodzenia sobie i wazeliny? ![]() generalnie jak się lubią to mi nic do tego, napisałam - idźcie z tym na Społeczności ![]() och doczytałam posty nad moim ten wizażowy humor boki zrywać
Edytowane przez druska Czas edycji: 2008-12-30 o 02:18 |
|
|
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli istnieje wola prowadzenia dyskusji poza wątkiem - tylko z osobą X - polecam PW. Tropicielka - extra - To nie są objawy słodzenia - i myślę, że nie trzeba Cię specjalnie przekonywać, że na Wizażu zawiera się znajomości - i o dziwo - można kogoś polubić. Żeby się przywitać, czy skierowac miłe słowo - trzeba iść na społeczności? ![]() edit - co do wizażowego humoru - czy ktoś Ci nakazał tu przebywać? |
|
|
|
|
|
#583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z jakiej racji fundować sklepom należącym do bogatych sieci większe baseny? nie lepiej petycja->ustawa->prawo ? (chociaż przyznaję, zaleciało Utopią...)na dietę wegetariańską każdy organizm reaguje inaczej, chociaż to wydaje się dziwne, w końcu biologia podobna. Lisa znosi ją dobrze, mnie po miesiącu (soja codziennie) garściami wypadały włosy- nie wrócę do tego. Edytowane przez marinka:) Czas edycji: 2008-12-30 o 02:31 |
|
|
|
|
|
#584 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
radość twa przedwczesna, tropicielka nie do Ciebie była skierowana ![]() na PW z Lubą nie mam ochoty na wyrażanie sympatii ma się swoje własne profile, Społeczności, PW - można łaskawie nie zaśmiecać tym forum, nie uważasz?? co do wizażowego humoru - kilkukrotne wytykanie komuś prostej literówki, i to w dodatku skrótu, którego ma się prawo nie znać (uwaga, uwaga, teraz pewnie przeżyjecie szok - ale NIE KAŻDY wie co to jest KWC albo KWA) jest w moim mniemaniu mało śmieszne, może po prostu mam inne poczucie humoru (takie lekko mniej przedszkolne )
|
|
|
|
|
|
#585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście zaśmiecaniem forum - według tego, co piszesz - mogą być również niemiłe uwagi - i nic w temacie wątku... Ty pokazałaś, że tak można ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...5#post10266035 z tym też powinno iść się na społeczności? nie każdy wie o KWC - trudno - zawsze można się dowiedzieć... nie sądzę, żeby był z tym problem. |
|
|
|
|
|
#586 |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Druska
Jeśli pociągniesz personalne ataki dalej to zapoznam Ciebie (ponownie?) z systemem banów na wizaz.pl. |
|
|
|
|
#587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marinka: zgadzam się. Nie mam zamiaru zbierać pieniędzy na nowe baseny do sklepów.
|
|
|
#588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale radzę ściągnąć wodze...
|
|
|
#589 | ||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie, mysle ze jej zdaniem chodzilo o to, zeby te wypowiedzi byly jasne i na wysokim poziomie merytorycznym, a nie harce kto ile przed lustrem spedza i gdzie ma sie zdanie „bezdusznych” ludzi. Cytat:
Zachecam do zapoznania sie z materialami przytoczonymi kilka stron wczesniej jak i wlasnemu zbadaniu tematu Cytat:
Zapomnialas dodac, ze tez szalenie mila Super. A ja wiem jakie negatywne efekty niesie za soba jedzenie soi i soi niesfermentowanej nie tykam. Cytat:
Dobra, smieszne sie to robi. Jedziemy: efekt skali, ang. economies of scale: http://www.businessdictionary.co m/definition/economies-of-scale.html Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie ma tez mowy o innym zjawisku, czyli returns to scale – zwiekszeniu produkcji przy takim samym poziomie kosztow, bo ani nie ma pola do zwiekszenia popytu, ani tym bardziej poziom kosztow nie pozostalby taki sam. Cytat:
Cytat:
No wlasnie. A nie jak kilka stron wczesniej – niewiele to obchodzi...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2008-12-30 o 16:03 |
||||||||||||||||||
|
|
|
|
#590 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
sms za 11 złotych też nie wysyłam
|
|
#592 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
łaaałłł to super, że napisałeś to samo co ja stronę temu tylko po angielsku ![]() zaiste to imponujące nie twierdzę nigdzie, że w przypadku karpi występują efekty skali, tylko że wiem na czym polegają i jak skomplikowane to procesy rynek nie wygląda jak wykresik z podręcznika dla początkujących ekonomistów, gdzie jest krzywa podaży, popytu i tadam - równowaga istnieją jeszcze oligopole, monopole, wpływ na podaż i popyt mają reklama, standardy kulturowe itp. itd. już o tym jak wiele rzeczy wpływa na wysokość kosztów (od położenia geograficznego po widzimisię urzędasów) nie będę się rozpisywać ![]() co do soi dla Ciebie opinia Szpiega w tej kwestii jest ważniejsza od mojej dla mnie nie ![]() wpływ soi na organizm kobiety testuję empirycznie od x lat, póki co cieszę się dobrym zdrowiem ![]() Tobie natomiast zamiast artykułów o soi polecam badania na temat tego co się wpycha do mięsa, na czym pędzone są zwierzęta hodowlane, plus może na deser reportaże o odświeżaniu wędlin za pomocą brudnej szmaty i oleju ![]() generalnie nadal nie rozumiem, dlaczego osobom, które jak same twierdzą, kochają zabijać karpie , depczą beztrosko mrówki, z lubością wybierają sobie homarka którego zaraz zjedzą, a w dodatku bardzo troszczą się o to żeby kilogram ryby przypadkiem nie podrożał o kilka groszy - tak bardzo przeszkadza, że są osoby, które mają INNE zdanie???????? |
||
|
|
|
|
#593 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? No fajnie. Tak czy siak, w tym przypadku on nie wystepuje. Wykresik z podrecznika dla poczatkujacych ekonomistow? Rozumiem ze Ty sie uczylas z podrecznikow dla zaawansowanych ekonomistow ![]() Nie wiem czego Cie na tej ekonomii uczyli, jesli wypisujesz teraz, ze rynek nie wyglada jak krzywe podazy i popytu. A kto mowi ze wyglada? Przeciez to oczywiste, ze jest model z zalozenia uproszczajacy rynek przy jego opisywaniu; a zmiany sa podejmowane przy zasadzie ceteris paribus. Co wyskakujesz z tymi oligopolami? Przeciez to sa podstawowe stany rynku opisane w modelach ekonomicznych. Tyle tylko, ze rynek sprzedazy karpiow przypomina najszybciej konkurencje bez dominujacego podmiotu, z cena i produkcja wspolksztaltowana przez popyt. Oczywiscie ze wiele rzeczy wplywa na wysokosc kosztow, ale wiele z nich, jak np regulacje prawne, podatki, cla, subsydie sa uchwycone w modelach ekonomicznych. Jesli chodzi o transport itd. to masz logistyke, mozesz sobie do wszystkiego ladnie dojsc. Cytat:
Sa ludzie, ktorzy zyli dlugo i przez kilkadziesiat lat testowali wplyw palenia tytoniu na ich organizm i tez byli zdrowi. Czy to znaczy, ze papieosy sa zdrowe? Cytat:
Klasyczny, nudny juz i niezwykle slaby argument przeciwko miesu. Mieso jest samo w sobie zdrowe i potrzebne czlowiekowi. Jakim soja niesfermentowana jest za przeproszeniem syfem - o tym jest kilka stron wczesniej. Niespojnosc i slabosc tego argumentu polega na tym, ze porownuje sie naturalnie wyhodowane produkty roslinne, do nienaturalnie otrzymanego miesa. Tymczasem, zarowno produkty roslinne, jak i odzwierzece jesli sa szczutnie pedzone sa niezdrowe. Szkoda ze przy trwierdzeniach typu "czym sa pedzone zwierzeta hodowlane" i "przemysl miesny" juz nie ma wspomnienia o "czym jest pedzone rosliny (pestycydy, nawozy szcztuczne, modyfikowanie genow)", badz tego, jak szkodliwa jest soja, a ma dobra opinie bo jest potezne lobby tego przemyslu. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
|
#594 |
|
Zakorzenienie
|
A tu widzę się działo
![]() Cześć Luba, cześć Caro. Miło was widzieć w tym wątku . Co do meritum. Nie lubię zabijać ryb- choć robiłam i to swego czasu, jak było trzeba. Kupuję karpiowe filety. Bezsensowne wydaje mi się kupowanie żywej ryby.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2008-12-30 o 18:29 |
|
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak w ogóle to mój mąż pracuje w Instytucie Rybactwa, który zajmuje się hodowlą między innymi karpii. Co roku przed Wigilią szał związany ze sprzedażą karpia. Z tym, że on absolutnie nie popiera duszenia karpi w reklamówkach czy walenia na oślep młotkiem po głowie, tak, aby karp skonał po kilkunastu niecelnych uderzeniach
|
|
|
#596 |
|
Zakorzenienie
|
Tamten dialog... to tak nieźle wygląda, no.
----------------------- Karpia jem bardzo, bardzo rzadko... Właściwie tylko w Polsce ----------------------- Cześć Koto!
|
|
#597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
po kolei 1) to Ty zacząłeś opisywać rynek karpia za pomocą krzywych podaży, popytu i punktu równowagi ja Ci tylko wytknęłam delikatnie ( ) iż przydałaby się szersza perspektywatyle 2) piszesz, że mięso jest zdrowe warzywa strączkowe (a do nich zalicza się soja) też są zdrowe dla organizmu człowieka dostrzegasz, że mięso może być "niezdrowe" i pewnie starasz się takiego unikać... ja jako świadomy konsument też staram się nie jeść soi genetycznie modyfikowanej, warzyw spryskanych pestycydami, truskawek sprzedawanych przy drodze itp. poza tym - nie tylko soja może zastępować mięso, poczytaj cokolwiek o zbilansowanej diecie wegetariańskiej, a nie się uczepiłeś tej biednej soi i perorujesz na jej temat to tak jak ja bym Ci udowadniała szkodliwość mięsa na parówkach (które są jeszcze większym syfem niż jakiekolwiek produkty sojowe) porównanie z papierosami - niezbyt trafne ![]() 3) nikt tu nie twierdzi, że zwierzęta są ważniejsze od ludzi ale są dla nas ważne ja osobiście już dawno pogodziłam się z faktem, że ludzie jedli mięso, jedzą i pewnie będą jedli ale co innego kupować i jeść mięso, bo się potrzebuje tego do zdrowia, albo po prostu lubi a co innego zabawianie się w małego rzeźnika za pomocą plastikowej siatki, tłuczka do mięsa, stołowych noży i innych równie odpowiednich akcesoriów do zabijania ŻYWEGO stworzenia dla mnie to okropne i chciałabym żeby takie "zabawy" były ograniczane dla Ciebie jest spoko ![]() no cóż, chyba mamy po prostu inny próg wrażliwości ![]() również na cudze cierpienie ![]() z mojej strony EOT |
|
|
|
|
|
#598 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego sluza modele ekonomiczne, zeby opisywac rynek. Karpia, czy czegokolwiek innego. Jaka szersza perspektywa? Przeciez podstawowy model, ktorego sie uczy na mikroekonomii, czyli krzywe podazy i popytu bez problemu moga uwzgledniac podatki, koszty wynikajace z regulacji, zmiany kosztow, popytu, podazy, szok popytowy, szok podazowy. Oczywiscie ze jest to tylko model, bedacy uproszczeniem rzeczywistosci, ale do tego wlasnie sluzy zeby rzeczywistosc opisywac. Co kazdy ekonomista powinien wiedziec. To tak jakby powiedziec, ze sondaz, czy badanie na jakiekolwiek probce, oraz jakiekolwiek badanie przeprowadzone w warunkach laboratoryjnych nie maja sensu, bo istniej szersza perspektywa Oczywiscie ze jest. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Szkodliwosc parowek polega na braku/malej ilosci miesa w parowkach, a nie na odwrot. Co to w ogole za rozumowanie - jem soje, ktora jest niezdrowa, ale Ty zapewne jesz parowki, wiec nie mozesz krytykowac soi Cytat:
?Cytat:
Ilez mozna tolkowac. Przeciez nikt nie takich zachowan nie poparl, ile to mozna powtarzac. Wlasnie o to chodzi, ze problemem tego watku jest, ze "obroncy zwierzat" pomiedzy rzeczami mijajacymi sie z prawda, przypisuja osobom o innych pogladach bezdusznsc i popieranie tego duszenia w reklamowce. Ile jeszcze razy bede to musial tlumaczyc ?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
|
|
|
|
#599 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby mięso było jak piszesz:
to wegetarianie już dawno by wyginęli. A dla tych co nie widzieli zakrwawionych pojemników i złego traktowania ryb w supermarketach polecam filmik: http://www.youtube.com/watch?v=KqEIf...eature=related
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
So sorry, optymalnego zjadlem.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Klasyczny, nudny juz i niezwykle slaby argument przeciwko miesu. Mieso jest samo w sobie zdrowe i potrzebne czlowiekowi. Jakim soja niesfermentowana jest za przeproszeniem syfem - o tym jest kilka stron wczesniej.