Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-04, 16:54   #841
titina
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Piszesz o jakichś paczkach dla dzieci, a wcześniej pisałaś o

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
pewnego zjawiska nie rozumiem swego czasu mialam praktyki w osrodku pomocy spolecznej...jedna z pracownic byla SJ . swiat bozego narodzenia nie obchodza..ale wszelkie rarytasy swiateczne typu bony..premie..paczki...do datki swiateczne zgarniaja jak sie patrzy sama widzialam. do wojska nie ida...w wyborach udzialu nie biora korzystajac w pelni z ustawowych dni wolnych tudziez swiatecznych (katolickivh)
Premie, paczki, bony fundowane przez firmę powinni otrzymywać wszyscy pracownicy, przecież nikt się o wyznanie nie pyta (albo przynajmniej nie powinien)

Co do świąt katolickich - to przecież katolicy wywalczyli sobie wolne w te dni, a teraz co mają pretensje że inni też mają wolne?

Szczerze żałuję że inne wyznania nie mają takich przywilejów i nie mogą mieć wolnego w swoje święta.

Cytat:
czekamna odp zwiazana z przyjmowaniem przez SJ wszelkich doddatkow socjalnych zwiazanych ze swietami katolickimi
Pierwsze słyszę o dodatkach socjalnych tylko dla katolików, ale może ja się nie znam?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 17:03   #842
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Gdyby nie karmili tego w śpiączce to by umarł. Gdyby nie przetaczano krwi chorym, też by umarli. Wg was nie wolno przetaczać, to co, karmić też nie?

A co z cytatem :
„A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, bo to moja krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów»” (Mt 26, 26 ns).

Wynika z niego, że Jezus nie zakazał 'spożywania' (tfu, jak to brzmi) krwi, ba, sam kazał 'spożywać' swoją...

(J 6, 53-58): „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki”
To nie jest powiedziane ze jezeli nie przyjmiesz krwi to na pewno umrzesz wielu swiadkow nie przyjmuje krwi tylko srodki zastepcze i zyja. Wiesz krew moze rowniez czlowiekowi zaszkodzic i moze spowodowac u kogos smierc ale o tym poprostu glosno nie mowia glosno nie mowia. Ludzie wciaz sie czyms zarazaja na wskutek przyjecia krwi. Ja nie jestem swiadkim Jehowy jak narazie mam tylko troszke wiedzy na ten temat poniewaz mam znajomych wrod swiadkow i czasem sobie dyskutujemy, ale nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania. Pisze tylko to co wiem wlasnymi slowami, ale poparte na Biblii i tego co dowiedzialam sie od Swiadkow.
asia0282 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 17:17   #843
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Człowiek nie jest od osądzania. Moze przyjmować pewne zdanie w róznych kwestiach, ale to nie oznacza, że się kogoś potępia. Jak myślisz, czy takie grzechy da się całkowicie ukryc przed ludzmi? Prędzej czy pozniej takie rzeczy wychodzą na jaw. Jehowa nie pozwoli, by orgAnizacja była skalana. Jeśli juz taka sytuacja jak mówisz miałaby miejsce to Jehowa osądzi taką osobę w stosownym czasie.

Tak, uważam, że da sięto ukryć, to raz. Dwa, nie opowiedziałaś na pytanie czy były u Was jakieś cuda. A ingerencje Boga, coś niecodziennego, uważa się zazwyczaj za cud. Więc jak Bóg ma nie pozwolić by takie rzeczy miały miejsce w organizacji? Jak ktoś kto grzeszy ma zostać wykluczony z organizacji skoro nikt o tym nie wie i możliwe, że nikt się nie dowie. Pomijając sprawę spowiedzi w KK, bo ona jest tajna.

Poza tym jak przekonujecie ludzi niewierzących? Cytowanie im Biblii nic nie da, znają ją nie tak jak wy, ale bardziej, hm... poetycko, metaforycznie. Nie wiem, ŚJ omijają moją ulicę, więc się spotkałam z nimi tylko dwa razy i nie zdążyli nic innego powiedzieć jak "dzień dobry".

<3
Mrochna Tajemnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 17:17   #844
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
ale wam osadzac jest dane czy dziewica czy nie ...homoseksualista czy nie... warty uczestnictwa w zborze czy nie????

dobre sobie..
W bibli jest napisane ze trzeba wyrzucic sposrod siebie niegodziwca i kogos kto nie postepuje wedlug praw bozych jesli nie zaluje swoich czynow.
Stary 2009-01-04, 17:30   #845
SlodkoOstra
Rozeznanie

Cytat:

Ja obejrzałam pierwszą część filmu, który poleciła luna, dziś zabieram się za pozostałe 5 części - bo mi WOLNO. Tak samo wolno mi oglądać filmy z krytycznym podejściem do katolicyzmy, chrześćjaństwa, buddyzmu, judaizmu, kalwinizmu, anglikanizmu - bo mi prania mózgu ani inwigilacji nikt nie zrobił. Szczerze wam współczuję i mam nadzieje że znajdziecie kogoś, kto wam pomoże i otworzy oczy na świat, wolną wolę i samodzielne myślenie.
To jest świetna wypowiedz i dokładnie zawiera w sobie odpowiedz na pytanie - dlaczego ŚJ jest sektą a nie religią.

Pozdrawiam

było: talia68(-6)brzuch82(-7)biodra95(-5)udo54(-5)łydka35(-1)

SlodkoOstra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 17:36   #846
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
aha ale ja nie pisze o grzesznikach tylko o zalozeniach ,ktore sa takie same
A moze SJ tez grzesza tylko lepiej to ukrywaja,jestes w stanie wykazac ze nikt z braci nie jest np homosexualista ale tego nie ujawnia??
szczerze watpie
Tacy ludzie moga oszukac ludzi, ale oni nigdy nie oszukaja Boga bo on zna nasze serca i Jego nie oszukamy wiec taki czlowiek zaplaci za swoje wystepki przed Bogiem
Stary 2009-01-04, 17:44   #847
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

a co jeżeli się nie zgadzają z niektórymi zagadnieniami ŚJ i uważają, że oni czynią dobrze? W końcu człowiek to tylko człowiek, możecie źle interpretować Biblię, co nieraz zostało tutaj powiedziane.

W ogóle czy wy dopuszczacie do swojej świadomości, że są u Was tacy ŚJ, którzy np. uważają, że homoseksualizm nie jest czymś zły? Albo transfuzja? Albo coś jeszcze innego?
Czy wszyscy musicie trzymać się tych zasad i każde małe odchylenie się od tego jest od razu grzechem?

<3
Stary 2009-01-04, 17:52   #848
kybele
Rozeznanie

kazde odchylenie od norm SJ jest grzechem wg. nich.
nie mozesz chciec transfuzji krwi i byc swiadkiem, nie mozesz po swojemu interpretowac bibli i nie morzesz nie wierzyc w ich posrednika miedzy bogiem i ludzmi czyli w "niewolnika wiernego i roztropnego" - tak oni nazywaja ludzi ktorzy sanajblizej boga. oni to przekazuja tresci strazniczek czyli "pokarm na czas słuszny "
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 17:55   #849
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
kazde odchylenie od norm SJ jest grzechem wg. nich.
nie mozesz chciec transfuzji krwi i byc swiadkiem, nie mozesz po swojemu interpretowac bibli i nie morzesz nie wierzyc w ich posrednika miedzy bogiem i ludzmi czyli w "niewolnika wiernego i roztropnego" - tak oni nazywaja ludzi ktorzy sanajblizej boga. oni to przekazuja tresci strazniczek czyli "pokarm na czas słuszny "

nasuwa się pytanie - po co nam wolna wola...

<3
Stary 2009-01-04, 17:57   #850
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mrochna Tajemnica Pokaż wiadomość
wolna wola jest po to abys wybrała czy chcesz byc swiadkiem i zyc wiecznie czy nie chcesz byc a wtedy czeka cie zagłada z tym swiatem
tak to u nich jest
Stary 2009-01-04, 18:01   #851
Mrochna Tajemnica
Rozeznanie

To ja jednak wolę zagładę

Jeszcze jedno mam pytanie: ktoś tam pisał, że studia tylko takie, które współgrają z nauczaniem Biblii.
A wyczytałam (albo zaraz ubiorę okulary) Ciotka mgr. FIZYKI.

Co jak co, ale fizyka to m.in. wielki wybuch...

W końcu udało mi się przeczytać cały wątek to się po udzielam i popytam

<3

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 18:04   #852
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Napisałaś przecież:

Więc Ci wskazałam gdzie je obrażasz. Wymagasz tolerancji od innych, zacznij od siebie.

Przecież dziewczyny już pisały że studiują.

Od przeszło tysiąca lat w Polsce "wlecze się" małe dzieci do kościoła i na pielgrzymki. Co z tego?

Rodzice mają prawo wychowywać dzieci zgodnie ze swoimi przekonaniami na ile nie narusza to zasad społecznych i prawa. Tak jak było wcześniej napisane w tym wątku, ŚJ mają w Polsce status związku wyznaniowego.

Zgodnie z artykułem 33 ustępu 3-go ustawy z dnia 17 maja 1989 r. "O gwarancjach wolnosci sumienia i wyznania", jeżeli wniosek o wpisanie jakiegoś związku wyznaniowego do rejestru zawiera postanowienia pozostające w sprzeczności z przepisami chroniącymi bezpieczeństwo i porządek publiczny, zdrowie, moralność publiczną, władzę rodzicielską albo podstawowe prawa i wolności innych osób, organ rejestrowy czyli MSWiA wydaje decyzję o odmowie wpisu do rejestru lub może taki wpis uchylić.

Nie robi tego ponieważ widocznie nie znajduje w SJ tyle szkodliwego co niektórzy, uzbrojoni w "informacje z netu".

Co do "nietolerancji" religijnej ŚJ - SJ kamieniami za mną nie rzucają choć poganką jestem Uważają że nie dostąpie zbawienia, co dla mnie jest obojetne.
Dziewczyny mają jak najbardziej prawo do swoich poglądów. Krzywdy mi to nie robi. Prawdę mówiąc niespecjalnie to się różni od poglądów Koscioła Katolickiego na temat tego kto dostąpi zbawienia a kto nie.

Natomiast wrzucanie do jednego worka ludzi jednego wyznania kwestionując ich zdolność do samodzielnego myślenia, dołączanie się do nagonki na mniejszosci religijne i mało subtelne "próby ratowania" i porządkowania zycia Świadków Jehowy rażą mnie o wiele bardziej.
Moja droga, ja ich nie obrażam, nie zwracam się do nich per :jesteś taka siaka i owaka, ale staram się im obrazowo pokazać to, jak ich sprawa wygląda dla kogoś z boku, spoza 'organizacji', licząc na to, że może trochę zrozumieją i da im to do myślenia - chcę pobudzić ich samodzielne rozumowanie i formowanie wniosków, a nie cytowanie w ślepo cytatów z strażnicy.

Tak, w Polsce wlecze się dzieci do kościoła i na pielgrzymki, ale nie robi się im prania mózgu pod tytułem : cała reszta jest fuj i be, nie zostaną, zbawieni bo są poganami, powinni być wykluczeni ze środowiska, chodźmy do nich do domu i ponaprzykrzajmy się im, że to NASZA wiara jest dy best, daje się im wolność wyboru w sprawie studiów, nauki, poznawania innych religi.

Co do studiów - nie mogą iść na kierunki, na których bierze się rzeczy niezgodne z biblią, przykładowo na kierunek na którym jest omawiana teoria ewolucji. Przypuszczam że na żaden kierunek związany z filozofią, kulturoznawstwem też nie można, jako że omawiane są inne religie i inne systemy filozoficzne.

W trakcie swojego prawie 25cio letniego żywota nigdy nie doświadczyłam prania mózgu i inwigilacji, miałam zostawioną swobodę myślową, nikt mi nie mówił że muszę postępować zgodnie z pismem, które swoje poglądy zmienia szybciej niż pogoda. Moja rodzina to katolicy, ale nikt mi na siłę nic nie wmuszał, kiedy w wieku 16 lat zdecydowałam że nie chcę chodzić do kościoła, to nikt nawet słowa nie powiedział - wolność wyboru i swoboda w myśleniu, powtarzam po raz kolejny.

Mi jest obojętne, kto mnie toleruje a kto nie, od nikogo tolerancji nie wymagam, wymagam tylko by moją wolność osobistą, mój dom, moje drzwi zostawili w spokoju, czy to tak dużo?

Poza tym - może ja tą swoją pisaniną chcę osiągnąć to, co one, zakładając ten temat? One chcą otworzyć oczy nam, 'poganom', a my chcemy otworzyć oczy im, fanatykom. JA do nikogo do domu się nie pcham z buciorami i nie udowadniam, że spłonie w piekle, bo wierzy nie w tego boga, co trzeba. Jak pisałam - wierzcie sobie nawet w drzewo, bylebyście nikomu krzywdy nie robili. A dla mnie dziewczynom wyrządzono wielką krzywdę.

Cytat:
juz pisałam że ta strona nie jest wiarygodna, więc nie powołujcie się na nią proszę

To strona katolicka, która nota bene twierdzi też że np Harry Potter jest zły i niebezpieczny

DO DZIEWCZYN KTÓRE NIE ŻYCZĄ SOBIE WIZYT ŚJ

Wywieście sobie tabliczki na drzwiach i skończcie już wreszcie wałkować ten temat, bo to już nudne jest naprawdę.

Żyjemy w wolnym kraju i wolno mu. Inne wyznania też studiują biblię.

Dziewczyny już pisały że są studentkami, jedna bodajże studiuje psychologię.
Dla mnie nie jest wiarygodne cytowanie strażnicy. One wklejają jak leci teksty z tego pisemka, to dlaczego my nie możemy wklejać z katolickiego portalu?

Dziewczyny mają 15 i 16 lat, więc szczerze wątpię, aby studiowały cokolwiek poza strażnicą.

Wywieszki nie zawieszę, jestem gotowa do dyskusji to po 1 (a nóż widelec uda mi się komuś z nich do rozsądku przemówić), a po 2 nie będę sobie drzwi niszczyć.

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość
To jest świetna wypowiedz i dokładnie zawiera w sobie odpowiedz na pytanie - dlaczego ŚJ jest sektą a nie religią.

Pozdrawiam
Dziękuję

Byliczko, podziwiam Cię że Ci się chciało Ale jak widzę dusia i tak potraktowała temat wybiórczo ;/

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:05   #853
Loczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Witam, zauważyłam na tym forum, że wiele ludzi wypowiada się na temat Świadków Jehowy pisząc rzeczy które nie są prawdą. Wiele osób ma mylne informacje na ten temat. A może ktoś chciał by rozwiać wątpliwości i o coś zapytać Jestem Świadkiem Jehowy i nie jest mi miło jak widzę nie stworzone historie na temat mojej religii. Dlatego tutaj mogę udzielać prawdziwych odpowiedzi Pozdrawiam wszystkich
ludzie nie dajcie sie zwariować,
to co robi ta pani to jedna z praktyk tej SEKTY a nie religii, czyli pozyskiwaniu nowych członków swojej heh "religii".
nie dajcie się omamić.

Studentka Uniwersytetu Śląskiego..

Loczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:07   #854
kybele
Rozeznanie

Cytat:
To ja jednak wolę zagładę

Jeszcze jedno mam pytanie: ktoś tam pisał, że studia tylko takie, które współgrają z nauczaniem Biblii.

moze najpierw ciotka skonczyła studia a potem dopiero swiadkowie ja wciagneli do siebie.... a teraz mowia ze maja mgr
Stary 2009-01-04, 18:08   #855
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Loczka Pokaż wiadomość
to co robi ta pani to jedna z praktyk tej SEKTY a nie religii, czyli pozyskiwaniu nowych członków swojej heh "religii".
nie dajcie się omamić.
Ee.. kto się dał omamić, ręka do góry
Jutro wszyscy idziemy się zapisać.

Cytat:
Napisane przez asia0282 Pokaż wiadomość
W bibli jest napisane ze trzeba wyrzucic sposrod siebie niegodziwca i kogos kto nie postepuje wedlug praw bozych jesli nie zaluje swoich czynow.
W biblii jest też napisane 'przygotujcie się na świętą wojnę', no i co z tego?

Edytowane przez rabid
Czas edycji: 2009-01-04 o 18:10
rabid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:13   #856
vanesia1
Zadomowienie

A mnie ciekawi taka rzecz, jak ŚJ wychowują swoje dzieci? Chodzi mi konkretnie o to, czy dopuszczają kary cielesne ( jeżeli nie to jakie dopuszczają).
Mam na myśli zarówno sytuacje dnia codziennego, jak i takie kiedy np. dziecko buntuje się przeciwko czytaniu pism, albo słuchaniu wykładów.

Liczę na odpowiedź, mam nadzieję, że nie powieliłam pytania.

Tym razem to będziesz TY!

vanesia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:20   #857
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
nie dajcie się omamić.
Chyba takiego wariata to ze świeczką szukać
Już pojawiła się sugestia (bardzo prawdopodobna) że wątek został założony po to, aby lepiej poznać wroga i jego pytania (dla tych co chodzą po domach), bo inteligentni ludzie raczej im zatrzaskują drzwi przed nosem, więc nijak nie mają jak poznać ich poglądów na swoją 'organizację'.

Swoją drogą - dlaczego wy nie mówicie o sobie religia, wiara, wyznanie, a towarzystwo lub organizacja? Czy w Biblii używano takich słów?

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość

Dzisiaj jeszcze chodźmy się zapisać

I biblia nie mówi kiedy i gdzie ta wojna... kto dał im prawo do odgadywania dat? Chcą przechytrzyć Boga?

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
A mnie ciekawi taka rzecz, jak ŚJ wychowują swoje dzieci? Chodzi mi konkretnie o to, czy dopuszczają kary cielesne ( jeżeli nie to jakie dopuszczają).
Mam na myśli zarówno sytuacje dnia codziennego, jak i takie kiedy np. dziecko buntuje się przeciwko czytaniu pism, albo słuchaniu wykładów.

Liczę na odpowiedź, mam nadzieję, że nie powieliłam pytania.
Takiego jeszcze nie było, mam nadzieję że Ci odpowiedzą

Stary 2009-01-04, 18:20   #858
asia0282
Raczkowanie

Cytat:
To nie jest powiedziane ze jezeli nie przyjmiesz krwi to na pewno umrzesz wielu swiadkow nie przyjmuje krwi tylko srodki zastepcze i zyja. Wiesz krew moze rowniez czlowiekowi zaszkodzic i moze spowodowac u kogos smierc ale o tym poprostu glosno nie mowia glosno nie mowia. Ludzie wciaz sie czyms zarazaja na wskutek przyjecia krwi. Ja nie jestem swiadkim Jehowy jak narazie mam tylko troszke wiedzy na ten temat poniewaz mam znajomych wrod swiadkow i czasem sobie dyskutujemy, ale nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania. Pisze tylko to co wiem wlasnymi slowami, ale poparte na Biblii i tego co dowiedzialam sie od Swiadkow.
Jezus nie mial doslownie na mysli zeby pic jego krew. Ja to rozumiem tak: Jezus oddal za nas zycie czyli przelal za nas krew wiec "spozywac" mial na mysli dojsc do dokladnego poznania Jego oraz Jego ojca Jehowy oraz spelniac ich wole oraz byc wdziecznym za to Jezus oddal za nas swoje doskonale zycie zebysmy mieli nadzieje na zycie wieczne. Zapytaj Duni ona moze Ci to lepiej wytlumaczy bardziej zna biblie
Stary 2009-01-04, 18:22   #859
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:
Takiego jeszcze nie było, mam nadzieję że Ci odpowiedzą

Ja też mam taką nadzieję

Stary 2009-01-04, 18:25   #860
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
Ja też mam taką nadzieję
'A oto, co na ten temat mówi Biblia: „Rózga i upomnienie udzielają mądrości” (Przysłów 29:15).'
watchtower.org
Stary 2009-01-04, 18:26   #861
asia0282
Raczkowanie

Cytat:

a gdzie to jest napisane o tej wojnie musze spojrzec do bibli?
Stary 2009-01-04, 18:27   #862
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Jezus nie mial doslownie na mysli zeby pic jego krew. Ja to rozumiem tak: Jezus oddal za nas zycie czyli przelal za nas krew wiec "spozywac" mial na mysli dojsc do dokladnego poznania Jego oraz Jego ojca Jehowy oraz spelniac ich wole oraz byc wdziecznym za to Jezus oddal za nas swoje doskonale zycie zebysmy mieli nadzieje na zycie wieczne. Zapytaj Duni ona moze Ci to lepiej wytlumaczy bardziej zna biblie
Ale mówiąc słowa 'pijcie z niego wszyscy' podał kielich z winem, nazywając je swoją krwią, i nakłaniając do picia, skoro wy czytacie biblię i dosłownie interpretujecie fragmenty (chociażby ten o 144 tysiącach zbawionych), to dlaczego niby ten ma nie być interpretowany dosłownie

Stary 2009-01-04, 18:27   #863
SlodkoOstra
Rozeznanie

Cytat:
Nie trzeba daleko szukać:

Sugerujesz że ŚJ to osoby które inwigilują innych wyznawców, robią pranie mózgu, należy im współczuć, należy im otworzyć oczy, nie mają własnej woli i nie myślą samodzielnie.
To Twoim zdaniem jest szacunek, poszanowanie godności i tolerancja?
Uważam że przesadzasz. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Obiektywne źródła nazywają ŚJ sektą - organizacją działającą destruktywnie na swoich członków. To nie jest ubliżanie tylko stwierdzenie faktu.

Cytat:
Napisane przez niro Pokaż wiadomość
A teraz SJ głoszą, że wszyscy inni zostaną potępieni i tylko oni zbawieni - ja tego nie rozumiem.
Czy WY dziewczyny - SJ nie myślicie czasem, że te inne religie tez nie sa takie złe??
Oczywiście, myślę że trzeba być po prostu dobrym człowiekiem. Większość ludzi intuicyjnie (sumieniem) czuje, co to znaczy.
Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
Ja, mimo wszystko, uważam, że Dusia wkleiła tutaj kilka postów temu odpowiednie punkty regulaminu forum. Na wizażu obowiązuje tolerancja religijna, a związek Świadków Jehowy jest w pełni legalny w Polsce - dlatego chciałabym, żeby w tej dyskusji nie pojawiały się zwroty, które bezpośrednio obrażają wyznawców ŚJ
Znowu, cóż za przewrażliwienie. Nikt nikogo nie obrazil, a zakładając wątek Sylwusia musiała wiedzieć, że nastąpi wymiana poglądów. Poza tym w innych krajach, nawet religijnej Francji, SJ są sektą-nie bez powodu- jak już wcześniej pisałam.

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
W pierwszym wieku n.e. bracia byli wyjątkowo prześladowani. możecie przeczytać o tym nawet w Quo vadis, na przestrzeni lat chociażby za czasów Hitlera także niejednokrotnie usiłowano zniszczyć działanośc, ale przez ok. 2000 lat nikomu się to nie udało i nie uda. Pisze o tym samo Pismo Święte.
Kochanie, w pierwszym wieku Twoj ruch religijny jeszcze nie istniał. Piszesz o KATOLICYZMIE. Nie przypisujcie sobie łaskawie naszych męczenników, skoro teraz negujecie założenia KK.
A co do Hitlera-niszczył on równo wszystkich wyznawców religijnych gdyż miał własną wizję religii.

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość

Dwa Błędy

1. ŚJ to nie jest religia
2. Książka "ŚJ Głosiciele Królestwa" (str. 191) - podczas I-szej Wojny Światowej ŚJ ".... szli na front do okopów z bronią i bagnetami..." sami to przyznają.
Odnieś się do tego proszę

Cytat:
Ok, być może - dlatego napisałam bodajże

Ale teraz sobie przypomniałam że znałam jedną dziewczynę która była ŚJ i studiowała pielęgniarstwo.
Zresztą nie chce mi się wierzyć że wśród ŚJ nie ma ludzi studiujących lub z wyższym wykształceniem.
No tak, bo pielęgniarstwo to taka wymagająca intelektualnie dziedzina...Myślę że to żaden argument w tym przypadku.

I jeszcze pytanie do Ciebie - czy czytasz wszystkie podane przez Wizażanki linki i obejrzałaś filmy?

było: talia68(-6)brzuch82(-7)biodra95(-5)udo54(-5)łydka35(-1)

SlodkoOstra jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 18:27   #864
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
A gdzie miłosierdzie boże? Czy choćby tylko - ludzkie?

Cytat:
Oj Mrochna, Mrochna Ale po co wolna wola? Ludźmi z wolną wolą nie da się manipulować.

Cytat:

O właśnie, przypomniałaś mi. Skoro studia tylko zgodne z Biblią i zasadami ŚJ, to - nie powinno być miejsca dla ŚJ na medycynie, prawie, pedagogice i wielu innych, czyż nie?

Cytat:
nie dajcie się omamić.
NIKT się tu nie dał zwariować, spokojna Twoja rozczochrana

EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana?

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2009-01-04 o 18:29
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:28   #865
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:
'A oto, co na ten temat mówi Biblia: „Rózga i upomnienie udzielają mądrości” (Przysłów 29:15).'
watchtower.org

Heh..mimo wszystko jestem ciekawa zdania ŚJ w tym temacie

Stary 2009-01-04, 18:33   #866
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
juz pisałam że ta strona nie jest wiarygodna, więc nie powołujcie się na nią proszę

To strona katolicka, która nota bene twierdzi też że np Harry Potter jest zły i niebezpieczny
Zarówno ja, jak i mój syn przeczytaliśmy wszystkie książki o przygodach Harrego Pottera i cała seria stoi w biblioteczce.

Jeżeli traktujemy opisane przez panią Rowling historie Pottera jako normalną opowieść przygodową, to jest to jak najbardziej w porządku, natomiast problem zaczyna się, gdy organizuje się dla dzieci wyjazdy z nauką magii.

Magia bez względu na to, czy biała, czy też czarna jest niebezpieczna.

Gdy jest się człowiekiem dorosłym i chce się zająć tego typu sprawami magicznymi, to jest to wolny wybór człowieka, ale boom na Pottera spowodował niezdrową ciekawość sztukami magicznymi, naprawdę niebezpiecznymi.

Upraszczając to ... o Harrym Potterze można czytać, ale gdy już się zaczyna w to wierzyć, to jest to źle.

Trochę podobnie do "Kodu Leonarda DaVinci", można to przeczytać jako normalną sensacyjną powieść, ale chyba nikt w to nie wierzy ?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:35   #867
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SlodkoOstra Pokaż wiadomość
Kochanie, w pierwszym wieku Twoj ruch religijny jeszcze nie istniał. Piszesz o KATOLICYZMIE. Nie przypisujcie sobie łaskawie naszych męczenników, skoro teraz negujecie założenia KK.
A co do Hitlera-niszczył on równo wszystkich wyznawców religijnych gdyż miał własną wizję religii.
Właśnie! Odcinają się od katolicyzmu, a później biorą do siebie męczęnstwo

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10340916]

EDIT: dlaczego Sylwiusia jest zbanowana?[/quote]

Dobre pytanie

Stary 2009-01-04, 18:37   #868
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ewa, ale przez całe życie stykamy się z rzeczami, które są mniej lub bardziej prawdopodobne i należy umieć rozgraniczyć fikcję od rzeczywistości Choćby Superman, Batman itd. a nikt nie wpadł na to, by uznać ich za herezję
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-04, 18:39   #869
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:

Dobre pytanie
No właśnie, też to zauważyłam

Stary 2009-01-04, 18:41   #870
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Szczerze żałuję że inne wyznania nie mają takich przywilejów i nie mogą mieć wolnego w swoje święta.

Pierwsze słyszę o dodatkach socjalnych tylko dla katolików, ale może ja się nie znam?
Nie znam się na dodatkach socjalnych, ale z tego, co rozumiem udzielane są w Europie z okazji Świąt Chrześcijańskich.... przysługują każdemu, muzułmaninowi też.

Ja w kraju islamskim, nie mam przysługującego mi dnia świątecznego w postaci Niedzieli, bo wolnym dniem świątecznym tutaj jest Piątek, także np. Ead-al-Adha to święto muzułamańskie, więc wolne mam wtedy a nie w Święta Bożego Narodzenia.... nie jest możliwe zrobić święta dla wszystkich religii, bo kto by wtedy pracował.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości